bgeorgalas Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 οκ, δεν είναι ακριβώς gadget αλλά δεν ήξερα που αλλού να ποστάρω.... Καλησπέρα, είπα να στήσω ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος στο σπίτι αλλά το θέμα είναι ότι έχω μάυρα μεσάνυχτα. Αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστος είναι να είναι εύκολος και intuitive ο ελέγχος από απόσταση μέσω ιντερνετ (για τους γονείς μιλάμε για αυτό και έχω αποκλείσει κάποια project με arduino που υπάρχουν στο ιντερνετ). Σαν controller έχω καταλήξει σε αυτό:https://opensprinkler.com/product/opensprinkler/ κυρίως επειδή υπάρχει και το web ınterface έτοιμο και μου φαινέται αρκετά έυκολο για να χρησιμοποιηθεί και από τους γονείς (πήραν smartphone πριν κάνα 5μηνο). Για το πότισμα χρησιμοποιούμε νερό από πηγάδι που το τραβάει μια βυθιζόμενη αντλία η λειτουργία on/off της οποίας επιτυγχάνεται με το βάλε-βγάλε την πρίζα. Από εκεί το νερό διακλαδίζεται σε 8 γραμμές ανοιγοκλείνοντας τις βάνες ανάλογα με το που θες να ποτίσεις. Δυστηχώς σε όσο χρόνο μπόρεσα να αφιερώσω το μόνο που κατάφερα ήταν να προβληματιστώ ακόμα περισσότερο σχετικά με το τι χρειάζομαι για να στηθεί και να δουλέψει το σύστημα. Με βάση την παραπάνω (μεγάλη) εισαγωγή: 1. μου κάνει το https://opensprinkler.com/product/opensprinkler/ για την δουλειά που το θέλω? Αν ναι να πάρω το μοντέλλο ac-powered ή dc-powered? (μάλλον το Dc powered γιατι υποστήριζει και τους 2 τύπους ηλεκτροβάνας) 2. Υποθέτω ότι θα χρειαστώ ένα ρελέ ενεργοποίησης για την βυθιζόμενη αντλία, καμμία πρόταση ή tip για το τι πρέπει να κοιτάξω για να παραγγείλω το κατάλληλο? 3. Προτάσεις για ηλεκτροβάνες? (πχ. αυτές: https://www.allwater.gr/product/automato-potisma/ilektrobanes/ilektrobana-potismatos-rumatos-rain-spa-rn-150-24v-1-me-fc μου κάνουν?) εννοείται πως οποιαδήποτε άλλη φθηνότερη πρόταση με εναλλακτικά υλικά που να προσφέρει τα παραπάνω (έλεγχος μέσω ίντερνετ) θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
slk200gr Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Εγω εχω πάρει αυτό, απλα άπαιχτο ,https://www.amazon.com/Rachio-8ZULW-Sprinkler-Controller-Generation/dp/B00IEFXDIE/ref=sr_1_4?s=lawn-garden&ie=UTF8&qid=1501934771&sr=1-4&keywords=Rachio.ησειρα η σωστη ειναι 1) αντλια που να ανοιγει αυτοματα οταν υπαρχει αναγκη για νερό (Χωρίς ρελε κτλ απλα στο ρευμα) μια master ηλεκτροβανα που μετα απο εντολη του rachio θα ανοιγει την παροχη του νερου και θα το στελνει στο χταποδι που εχεις τις 8 ηλεκτροβανες οπου εκει θα σνοιγει την μια ηλεκτρβανα που παλι θα ορίσει υο rachio,.επισης κανει οικονομια στο νερο,αμα δει οτι βρεχει δεν ανοιγει Υ.γ 210 ε βγαινει πληρωμενοι οι φοροι στην πορτα σου
papp0us Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Το βασικό που πρέπει να λύσεις είναι η αυτόματη ενεργοποίηση της αντλίας, ισως με μια WiFi enabled μπρίζα που μπορείς να ανοιγοκλείνεις εξ'αποστάσεως, ειδαλως θα πρέπει να πας σε λύση δεξαμενή-πιεστικό-φλοτεροδιακόπτη στην δεξαμενή για να γεμίζει αυτόματα η δεξαμενή απο το πηγάδι. Απο εκει και πέρα οι ηλεκτροβάνες που θα διαλέξεις έχουν να κάνουν με το αν ο προγραμματιστής είναι μπαταρία ή ρεύματος. Τον προγραμματιστή γιατι τον θες με απομακρυσμένη πρόσβαση; Τι ποτίζει; Ένα σταθερό πότισμα μια φορά τη βδομάδα ή στις 15 μέρες δεν αρκεί; Μπορείς να βάλεις και έναν αισθητηρα βροχης για να γλιτωνεις και το πότισμα μετά απο βροχές.
bgeorgalas Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ και τους δύο σας, λοιπόν, slk: Θα το κοιτάξω πιο αναλυτικά και θα επανέλθω, είναι εύκολο στην εγκατάσταση? Γιατί χρειάζομαι master ηλεκτροβάνα? και τι εννοείς με το " αντλια που να ανοιγει αυτοματα οταν υπαρχει αναγκη για νερό"? papp0us: Για ενεργοποίηση της βυθιζόμενης από ότι έχω καταλάβει μπορεί να το κάνει το Opensprinkler αλλά χρειάζεται ένα ρελέ να συνδεθεί με την αντλία (πχ: https://www.sprinklerwarehouse.com/DIY-Pump-start-relay-s/7018.htm). Την απομακρυσμένη πρόσβαση την θέλω γιατί τώρα που είναι και οι δυο συνταξιούχοι έχουμε γκρίνιες στο σπίτι με την μητέρα να θέλει ταξίδια (είναι από άλλο νησί) και τον πατέρα να αρνείται γιατί "τα ποτίσματα ποιος θα τα κάνει" . Σταθερό πότισμα μια στις 15 δεν αρκεί. Βασικά ποτίζει εποχιακά ζαρζαβατικά (τώρα κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρπουζοπεπονιές), γκαζόν, λουλούδια και λίγα δεντράκια (λεμονιές, βυσσινιές, μουριές) Το ξέρω ότι είναι λιγάκι μαζοχιστικοταλαιπωρικό να ανακατευτώ (στάνταρ θα υπάρχουν αρνητικά σχόλια ακόμα και όλα να δουλέψουν ρολόι) αλλά από την άλλη το τραβάει ο οργανισμός μου.... Επεξ/σία 5 Αυγούστου 2017 από bgeorgalas
papp0us Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Ευχαριστώ και τους δύο σας, λοιπόν, slk: Θα το κοιτάξω πιο αναλυτικά και θα επανέλθω, είναι εύκολο στην εγκατάσταση? Γιατί χρειάζομαι master ηλεκτροβάνα? και τι εννοείς με το " αντλια που να ανοιγει αυτοματα οταν υπαρχει αναγκη για νερό"? papp0us: Για ενεργοποίηση της βυθιζόμενης από ότι έχω καταλάβει μπορεί να το κάνει το Opensprinkler αλλά χρειάζεται ένα ρελέ να συνδεθεί με την αντλία (πχ: https://www.sprinklerwarehouse.com/DIY-Pump-start-relay-s/7018.htm). Την απομακρυσμένη πρόσβαση την θέλω γιατί τώρα που είναι και οι δυο συνταξιούχοι έχουμε γκρίνιες στο σπίτι με την μητέρα να θέλει ταξίδια (είναι από άλλο νησί) και τον πατέρα να αρνείται γιατί "τα ποτίσματα ποιος θα τα κάνει" . Σταθερό πότισμα μια στις 15 δεν αρκεί. Βασικά ποτίζει εποχιακά ζαρζαβατικά (τώρα κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρπουζοπεπονιές), γκαζόν, λουλούδια και λίγα δεντράκια (λεμονιές, βυσσινιές, μουριές) Αν το κάνει ο Controller τότε οκ. Οι συμβατικοί προγραμματιστες ποτίζουν απο κάθε μια ώρα μέχρι κάθε 15 μέρες, και μπορείς να ρυθμίσεις και 2-4 διαφορετικές ζώνες(άλλη συχνότητα για τα εποχιακά, άλλη για τα λαχανικά, άλλη για τα δέντρα) για να τα καλύψεις ολα. Οι Hunter-rainbird και οι άλλοι γνωστοί προγραμματιστές έχουν Pump start, και υποδοχή για Rain Sensors. Επίσης είναι πολύ εύκολοι και στη ρύθμιση, η οποια γίνεται κατευθείαν στο χωράφι, γιατι η αληθεια είναι οτι το Web interface ειναι ένας μικρός κινδυνος, αφου θα χρησιμοποιειται για ευαίσθητα στην ξηρασια φυτά, και μια λάθος ρύθμιση μπορεί να τα βγάλει ολα off, και τον πατέρα σου μακριά απο ταξίδια για καμια δεκαετία Δεν νομίζω πως υπαρχει ανάγκη για Master ηλεκτροβάνα, μια για κάθε παροχή θες μόνο τίποτα άλλο, και κάμποσα μέτρα δίκλωνα καλώδια αν οι παροχές είναι μακριά η μια απο την άλλη, και απο το σημείο τοποθέτησης του προγραμματιστή, Αν θες ντε και καλά απομακρυσμένη πρόσβαση τον Opensprinkler τον έχω ρυθμίσει μια φορά για πελάτη και μου φάνηκε αρκετά αξιόπιστος. Έχει και έκδοση μπαταρίας αν δεν έχεις ρεύμα εκει κοντά.
slk200gr Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Το βασικό που πρέπει να λύσεις είναι η αυτόματη ενεργοποίηση της αντλίας, ισως με μια WiFi enabled μπρίζα που μπορείς να ανοιγοκλείνεις εξ'αποστάσεως, ειδαλως θα πρέπει να πας σε λύση δεξαμενή-πιεστικό-φλοτεροδιακόπτη στην δεξαμενή για να γεμίζει αυτόματα η δεξαμενή απο το πηγάδι. Απο εκει και πέρα οι ηλεκτροβάνες που θα διαλέξεις έχουν να κάνουν με το αν ο προγραμματιστής είναι μπαταρία ή ρεύματος. Τον προγραμματιστή γιατι τον θες με απομακρυσμένη πρόσβαση; Τι ποτίζει; Ένα σταθερό πότισμα μια φορά τη βδομάδα ή στις 15 μέρες δεν αρκεί; Μπορείς να βάλεις και έναν αισθητηρα βροχης για να γλιτωνεις και το πότισμα μετά απο βροχές. Tα περισσότερα πιεστικά μπορουν να ξεκινήσουν αυτοματα οταν πεσει κατω απο 1,5 bar γι'αυτό και είπα για master οποτε δεν χρειάζεται wifi πριζα ,αν εχεις πολλες ηλεκτροβανες, 8 ειπε ο ts ο προγραμματιστής μπαταρίας δεν κάνει ,ο αισθητήρας νερου οταν βρεχει ειναι αχρηστος με τα νεα συστηματα χωρια που δεν δουλεύανε ποτε αξιόπιστα
papp0us Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Tα περισσότερα πιεστικά μπορουν να ξεκινήσουν αυτοματα οταν πεσει κατω απο 1,5 bar γι'αυτό και είπα για master οποτε δεν χρειάζεται wifi πριζα ,αν εχεις πολλες ηλεκτροβανες, 8 ειπε ο ts ο προγραμματιστής μπαταρίας δεν κάνει ,ο αισθητήρας νερου οταν βρεχει ειναι αχρηστος με τα νεα συστηματα χωρια που δεν δουλεύανε ποτε αξιόπιστα Δεν είναι πιεστικό, αντλία πηγαδιου ειναι, Νομίζω πως υπάρχουν και αυτόματης εκκίνησης αντλίες αλλα ειναι πολυ ακριβές, δεν νομιζω να έχει τέτοια. Στην Κρήτη τον χρησιμοποιώ εγώ, μια φορά το εξάμηνο που βρέχει δουλεύει Σε περιοχές με συχνή βροχόπτωση δεν ξέρω πως συμπεριφέρονται, μπορεί να έχεις και δίκιο.
bgeorgalas Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 ο αισθητήρας βροχής να σας πω την αλήθεια δεν με ψήνει όπως και το Integration με τις προβλέψεις καιρού γιατί εμας οι προβλέψεις δεν πέφτουν πάντα μέσα (Χίος). πιο πολύ με ψήνει ένα flow sensor που μπορεί να συνδεθεί στον opensprınkler για να ξέρεις τις ποσότητες νερού που δίνεις. Οι του εμπορίου μου φαίνονται πολύ δυσκόλοι στο σεταρισμα (18000 μικροσκοπικά κουμπάκια) + αν τους έχεις εγκαταστήσει & σετάρει δεν παίζει να αλλάξεις από μακριά τις ρυθμίσεις. Σε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα επίσης μου φαίνεται ότι θα είναι πιο ακριβό το service και η αντικατάση τμημάτων. όντως δεν είναι πιεστικό μια απλή βυθιζόμενη αντλία ομβρύων υδάτων χρησιμοποιούμε στο πηγάδι. Οι συνδέσεις σωλήνων+καλώδια δεν είναι πολυ δύσκολη απομακρυσμένη/δύκολη. Ουσιαστικά ένα λάστιχο φεύγει από το πηγάδι και καταλήγει σε ένα κομμάτι σωλήνα με 8 βάνες απο εκεί κανονίζεις τι θα ποτίσεις. Ουσιαστικά πρέπει να αλλαχθούν όλες οι βάνες με ηλεκτροβάνες και να μετακινηθεί λίγο το σύστημα 3 μέτρα πιο αριστερά σε καλυμένο χώρο που θα μπει και ο controller. O πελάτης σου με τον opensprinkler έχει μείνει ευχαριστημένος?
papp0us Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2017 ο αισθητήρας βροχής να σας πω την αλήθεια δεν με ψήνει όπως και το Integration με τις προβλέψεις καιρού γιατί εμας οι προβλέψεις δεν πέφτουν πάντα μέσα (Χίος). πιο πολύ με ψήνει ένα flow sensor που μπορεί να συνδεθεί στον opensprınkler για να ξέρεις τις ποσότητες νερού που δίνεις. Οι του εμπορίου μου φαίνονται πολύ δυσκόλοι στο σεταρισμα (18000 μικροσκοπικά κουμπάκια) + αν τους έχεις εγκαταστήσει & σετάρει δεν παίζει να αλλάξεις από μακριά τις ρυθμίσεις. Σε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα επίσης μου φαίνεται ότι θα είναι πιο ακριβό το service και η αντικατάση τμημάτων. όντως δεν είναι πιεστικό μια απλή βυθιζόμενη αντλία ομβρύων υδάτων χρησιμοποιούμε στο πηγάδι. Οι συνδέσεις σωλήνων+καλώδια δεν είναι πολυ δύσκολη απομακρυσμένη/δύκολη. Ουσιαστικά ένα λάστιχο φεύγει από το πηγάδι και καταλήγει σε ένα κομμάτι σωλήνα με 8 βάνες απο εκεί κανονίζεις τι θα ποτίσεις. Ουσιαστικά πρέπει να αλλαχθούν όλες οι βάνες με ηλεκτροβάνες και να μετακινηθεί λίγο το σύστημα 3 μέτρα πιο αριστερά σε καλυμένο χώρο που θα μπει και ο controller. O πελάτης σου με τον opensprinkler έχει μείνει ευχαριστημένος? So Far so good. Ολλανδός είναι με βίλα εδώ, και ολο το καλοκαίρι που το έχουμε σετάρει πρόβλημα δεν είχαμε με το νερό. Βέβαια το χειρίζεται αυτός, δεν έχω πρόσβαση, αλλα τα φυτά δεν φαίνεται να έχουν μείνει χωρίς νερό, οπότε οσο αφορά την αξιοπιστία του, φαίνεται καλή. Για ευκολία χρήσης δεν μπορώ να σου πώ τίποτα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα