Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα είδα μια αγγελία για Junior C++ Developer και έλεγε "minimum experience 4-5 years". [εδώ γελάμε ή κλαίμε]

Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Η εμπειρία που ζητάνε σε όλες τις αγγελίες πρέπει να είναι αποκλειστικά εργασιακή?

Δημοσ.

Οι αγγελίες στην Ελλάδα έχουν χτυπήσει κόκκινο με την κρίση....πρόσφατα σε αγγελία ζητούσαν άτομο με αρκετών ετών προυπηρεσία PHP/MySQL + System Administration ++++ και όλα αυτά για τον ιλλιγιώδες μισθό των 500€ το μήνα...σε σύγκριση οπουδήποτε στον ανεπτυγμένο κόσμο με αυτά τα προσόντα που απαριθμούσαν άνετα τα χτυπούσε για ημερήσια εργασία (contractor).

Σε αγγελία που πήγα να δω τι παίζει μια γιαγιά που ο καλός Θεούλης ξέχασε να την πάρει μου έλεγε ότι εμείς σαν software house δουλεύουμε όλες τις τεχνολογίες απο Delphi μέχρι .ΝΕΤ & C++ για μια εφαρμογούλα που κάποιος είχε αναπτύξει πριν καμμιά 15ετία....αα είχε :iMac οπότε πίστευε ότι κάτι είναι....

• Like 2
Δημοσ.

Πρόσφατα είδα μια αγγελία για Junior C++ Developer και έλεγε "minimum experience 4-5 years". [εδώ γελάμε ή κλαίμε]

Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Η εμπειρία που ζητάνε σε όλες τις αγγελίες πρέπει να είναι αποκλειστικά εργασιακή?

Σίγουρα με ένα προσωπικό πορτφόλιο από project ή κανένα repo στο GitHub να μπορέσεις να αποδείξεις την εμπειρία σου πάνω σε εργαλεία. Από εκεί και πέρα ενώ υπάρχει ζήτηση, συνήθως τα προσόντα που ζητάνε δεν ανταποκρίνονται στην θέση (με 4 χρόνια εμπειρία, σε τι παράλληλο σύμπαν θεωρείται Junior?).  Το ζήτημα για κάποιον που ψάχνει θέση για Developer, είναι να ασχοληθεί πάνω στο αντικείμενο που θέλει με όσον το δυνατόν περισσότερα project (υπάρχουν άπειρα open source για contribution ή προσωπικά) προκειμένου πρώτα ο ίδιος να αποκτήσει το expertise και στην συνέχεια να μπορεί να το αποδείξει κιόλας. Καλώς ή κακώς είναι ένας κλάδος που μπορείς να ασχοληθείς προσωπικά και να χτίσεις καριέρα χωρίς την ανάγκη από χαρτιά. Όσο πιο απαιτητική γίνεται η εποχή, τόσο καλύτεροι πρέπει να γινόμαστε και εμείς

Δημοσ.

... (με 4 χρόνια εμπειρία, σε τι παράλληλο σύμπαν θεωρείται Junior?).  ...

Αν το σκεφτείς όμως μπορεί να μην είναι και τόσο παράλογο, καθώς μιλάμε για C++. Επίσης άλλο Entry και άλλο Junior.

Το κακό είναι ότι ζητάνε αυτά τα χρόνια να είναι εργασιακή εμπειρία. Δηλαδή ένας free lancer που ασχολείται με την C++ γιατί του αρέσει (και όχι επειδή περιμένει να βρει δουλειά) αποκλείεται αυτόματα, ενώ παίζει να είναι πιο έμπειρος από ένα kid με 3 χρόνια εργασίας στην ΌτιΝαΝαι Α.Ε.

Το ερώτημά μου είναι κατά πόσο δίνετε σημασία στα απαιτούμενα χρόνια μιας αγγελίας.

Δημοσ.

Από την εμπειρία μου θα σου πω πως δεν δίνουν ιδαίτερα πολύ. Δηλαδή αν απρόσωπα κάποιος δεί το βιογραφικό σου και δεν δει τα απαιτούμενα χρόνια εμπειρίας, ΟΜΩΣ δει 4-5 project (ανάλογα και τα projecct καθώς μπορεί να φτάνει και ένα μόνο του) με εκτεταμένη χρήση C++ θα σε καλέσει για συνεντευξη. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σου να τον κερδίσεις. 

Εγώ προσωπικά, στην πτυχιακή μου έγραψα περίπου 8000-10000 γραμμές C++ πάνω σε ένα εργαλείο (πολύ εξειδικευμένα όμως χωρίς να μπορώ να πω οτι ξέρω καλή C++). Όταν μου προέκυψε μια δουλειά για Junior C++ Dev. έστειλα βιογραφικό και μου έστειλα πίσω ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις γενικού τύπου πάνω σε C++. Τα έγραψα όσο ήξερα (για την θέση όμως εγώ δεν θα με έπαιρνα αν όντως ζητούσαν αυτά που έλεγαν οτι ζητάνε). Απάντηση δεν πήρα ποτέ, όμως μετά απο ένα 6μηνο ξαναεπικοινώνησαν μαζί μου για να με ξαναδούν. 

Αυτό σημαίνει πως γενικά στην αγορά, υπάρχει μια σαπίλα σε μυαλά και αυτό έχει να κάνει όχι όσον αφορά την εκειδίκευση αλλά το τρόπο σκέψης. Νέοι εργαζόμενοι που ασχολούνται κάνουν προχειροδουλειές και πασαλείμματα προκειμένου απλά να τσιμπήσουν μια θέση κουτσά στραβά και ας παίρνουν 600€. Αυτά τα άτομα για παραπάνω λεφτά δεν είναι. 

• Like 2
Δημοσ.

^ αυτό θέλω να δω. δηλαδή αν το τολμάτε να στέλνετε βιογραφικά παρόλα τα πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας που ζητάνε. Που ρε αδερφέ κάποιος μπορεί να έχει αποκτήσει εμπειρία αλλιώς.

Δημοσ.

Μπαρμπούτσαλα, φτιάχνεις το βιογραφικό όσο καλύτερα μπορείς, και το στέλνεις όπου σου κάνει κέφι. Σίγα μην κάτσεις να σκεφτείς τι θέλει ο καθένας και τι απαιτήσεις έχει. Αν τους κάνεις, θα σου στείλουν. Αν όχι πάμε παρακάτω. 

• Like 4
Δημοσ.

Μπαρμπούτσαλα, φτιάχνεις το βιογραφικό όσο καλύτερα μπορείς, και το στέλνεις όπου σου κάνει κέφι. Σίγα μην κάτσεις να σκεφτείς τι θέλει ο καθένας και τι απαιτήσεις έχει. Αν τους κάνεις, θα σου στείλουν. Αν όχι πάμε παρακάτω. 

Σωστός..απλά αναρωτιέμαι τι επίπεδο έχει το ένα, τι το άλλο.

Δημοσ.

Σωστός..απλά αναρωτιέμαι τι επίπεδο έχει το ένα, τι το άλλο.

Κοίτα. Μπορεί να δουλεύεις πχ 5 χρόνια, οπότε είσαι και Senior άσχετα τι ξέρεις. Ο μόνος παράγοντας για να πάρεις τον τίτλο είναι ο χρόνος.

Senior από Senior όμως έχει διαφορά. Άλλο κάποιος που το γουστάρει και εξελίσσεται, και άλλο κάποιος που στα @ του απλά θέλει τον μισθό.

Δημοσ.

Κοίτα. Μπορεί να δουλεύεις πχ 5 χρόνια, οπότε είσαι και Senior άσχετα τι ξέρεις. Ο μόνος παράγοντας για να πάρεις τον τίτλο είναι ο χρόνος.

Senior από Senior όμως έχει διαφορά. Άλλο κάποιος που το γουστάρει και εξελίσσεται, και άλλο κάποιος που στα @ του απλά θέλει τον μισθό.

Λάθος. Ο μόνος παράγοντας για να λέγεσαι senior πάνω σε κάποιο αντικείμενο, είναι το πόσο έχεις εντρυφήσει πάνω σ' αυτό.

Αν μιλάμε για developer, senior είναι αυτός που είναι σε θέση να καθοδηγήσει τους άλλους στις λεπτομέρειες και να παράξει κώδικα για senior. Κάποιος μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο σε 3 χρόνια, κάποιος σε δέκα, κάποιος μπορεί και ποτέ. After all, its all about code. Επίσης senior μπορείς να είσαι σε λίγα πράγματα και στα οποία έχεις δουλέψει χρόνια. Δε γίνεται να είσαι είσαι senior σε κάθε τεχνολογία εκεί έξω που έχεις ασχοληθεί κανά τρίμηνο, μόνο και μόνο επειδή 15 χρόνια γράφεις κώδικα.

Φυσικά πολλές εταιρείες εκεί έξω, θα βαφτίσουν τον οποιοδήποτε όχι senior, αλλά με τίτλο με 25 επίθετα, γιατί πρώτον κάποιος ως φιλοσοφία πρέπει να είναι ανώτερος από τους υπόλοιπους και δεύτερον γιατί σε αυτόν τον κάποιο θέλουν να φορτώσουν και κανά δυωράκι δουλειά ακόμη, μιας και πλέον έχει ευθύνη και παίρνει και το κυριολεκτικά χαρτζιλίκι περισσότερο από τους υπόλοιπους.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

παιδιά απλά στείλτε βιογραφικό σε Κύπρο, Μάλτα, Τσεχία και αγγλόφωνες χώρες.. υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για junior (1-3 χρόνια εμπειρία) και mid-senior (3-5 χρόνια εμπειρία)..

ακόμα και να βρείτε οι junior κάποια δουλειά θα σας πούν να δουλεύετε με μπλοκάκι.. και οι mid-senior θα σας βάλουν να κάνετε δουλειά senior και ακόμα παραπάνω.. 

εντάξει πλέον είναι καραγκιόζηδες οι άνθρωποι... καθόμαστε και ξεσκιζόμαστε στο κώδικα να δουλεύει λίγο παραπάνω το μυαλό μας απο το κανονικό και πάμε σε αυτούς για να μας υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.. 

μονο εξωτερικό... 

Επεξ/σία από ioannisTsamadias
  • Like 2
Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος είναι μια καλή λύση μιας και μιλάνε Ελληνικά. Και απ όσο ξέρω έχουν πιο ευνοϊκή φορολογία και υψηλότερους μισθούς. 

• Like 1
Δημοσ.

Το κακό είναι ότι ζητάνε αυτά τα χρόνια να είναι εργασιακή εμπειρία. Δηλαδή ένας free lancer που ασχολείται με την C++ γιατί του αρέσει (και όχι επειδή περιμένει να βρει δουλειά) αποκλείεται αυτόματα, ενώ παίζει να είναι πιο έμπειρος από ένα kid με 3 χρόνια εργασίας στην ΌτιΝαΝαι Α.Ε.

Το ερώτημά μου είναι κατά πόσο δίνετε σημασία στα απαιτούμενα χρόνια μιας αγγελίας.

Ένας freelancer εξ ορισμού δεν αποκλείεται γιατί το freelancing είναι δουλειά.

Μη δίνεις πολλή σημασία στα χρόνια της αγγελίας, ειδικά στην Ελλάδα. Γενικά το να έχεις όλα όσα λέει η αγγελία είναι από best case scenario (για σοβαρούς εργοδότες) μέχρι υγρό όνειρο (για κλασική περίπτωση ελληνικής βλάβης).

Αν το σκεφτείς λίγο κιόλας, έχοντας ΟΛΑ όσα λέει η αγγελία είναι πρακτικά σίγουρο ότι έχεις ακόμα περισσότερα -- ποια η πιθανότητα να τα έχεις όλα και τίποτα ουσιαστικό παραπάνω από αυτά; -- και άρα είσαι overqualified.

Χωρίς να θέλω να προδικάσει μιας και λείπουν δεδομένα, αυτό πάντως το junior με 5 χρόνια ακούγεται λίγο σαν ψάχνεις για μαλάκες.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...