Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έβαλα το σύμβολο "περίπου"(~) έντονα για να λάβω υπόψη μου κάποια τσιπ τα οποία πλησιάζουν, χωρίς να φτάνουν ακριβώς, τα 5Ghz με λογικές τάσεις. Στους X299 που είναι 14nm+ βελτιωμένα βλέπεις με τάση κοντά στα 1,25 να βγάζουν 4,8Ghz π.χ. που δεν απέχει τόσο από τα 5Ghz. Ο skylake ούτε με 1,45 πολλές φορές.

Η σειρά 8 θα είναι 14nm++ και τουλάχιστον από τα samples τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά όταν βλέπεις π.χ. συχνότητες πάνω από τα 5Ghz με τάσεις λίγο πάνω από τα 1,3. Ενθαρρυντικά για αυτούς που στοχεύουν σε 4,9 π.χ.

Σχετικά με temps στα μετά skylake τσιπ διαβάζω αντιφατικά πράγματα. Άλλοι λένε ότι δεν μπορούν ούτε στα 4,5Ghz να τρέξουν 7700Κ χωρίς ακραία τεμπς και άλλοι ότι δεν έχουν θέμα μέχρι τα 4,7-4,8. Νομίζω ότι το linustechtips έκανε μια σύγκριση όπου βρήκε ότι με ίδιες τάσεις και temps ένας 7700Κ αράζει κάπου στα 4,8 με ασφάλεια, ενώ ο 6700 αντίστοιχα στα 4,6.

Αν ανέβει έστω και 200mhz το oc-ability ,σε αντίστοιχα vcore με τους kaby,κάτι που δεν το βλέπω πιθανό προσωπικά,θα είναι όντως εφικτό το 5ghz σε daily χρήση. Κυριακή κοντή γιορτή που λένε :P

Στα του linus συμφωνώ,κάτι τέτοιο έχω διαπιστώσει με όσα έχω δει. Τώρα το αν είναι ασφαλές ,ίσως ναι,πάντως αυτοί που ψυχολογικά δεν θέλουν να βλέπουν 80ρια + ,αράζουν πιο χαμηλά ή καταφεύγουν σε delid.

Δημοσ.

Δεν υπάρχει ρίσκο στο delid με την έννοια να χαλάσεις το cpu ,ειδικά αν το κάνεις με τα κατάλληλα εργαλεία.Τα υπέρ και τα κατά είναι γνωστά.Αυτοί που το κάνουν,το κάνουν γιατί θέλουν να πάρουν το maximum των δυνατοτήτων του και δεν τους νιάζουν τα υπόλοιπα(ακύρωση εγγύησης κλπ) . Στην ουσία τη μαλακία της intel την απαλοίφεις, και το τσιπάκι αλλάζει ριζικά. Προσωπικά δεν μου έχει χαλάσει ποτέ cpu,για να φοβηθώ αν θα χρειαστώ εγγύηση και είναι ένα part που δεν χαλάει και εύκολα.

Όσοι το έχουν κάνει ,νομίζω θα το ξανάκαναν forever οσο τα τσιπάκια τα βγάζει η ίντελ με τσιχλόφουσκα.

Τωρα τα υπόλοιπα,μεταπώληση κλπ,όταν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία είναι κάτι που δεν σε απασχολεί.Ούτως η άλλως ,αυτός που θα φτιάξει τέτοιο σύστημα ,είτε κάνει delid έιτε όχι,θα έχει αρκετή χασούρα σε περίπτωση μεταπώλησης.Τα ψιλα που θα χάσει από το 'σφαγμένο' cpu νομίζεις θα τον χαλάσουν?

Ναι, δεν διαφωνώ. Δεν κρίνω βασικά το Delid.

Δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψιν στην αγορά CPU.

Αν έχουμε δύο παρόμοια CPU και το ένα με Delid πηγαίνει αρκετά καλύτερα λόγω του OC που θα μπορεί να σηκώσει και η τιμή είναι παρόμοια, δεν μπορείς να το προτείνεις με βάση το Delid. Όπως δεν μπορείς να προτείνεις αν είμαστε εντελώς αυστηροί και το OC.

Μετά από τόσα ποστ που ανταλλάξατε ξεχάσατε το προφανές. Για να πιάσεις, έστω και με LN2, 4,5Ghz+ σε ryzen θες τεράστιες τάσεις που φθείρουν τη cpu τάχιστα όσο καλή και να είναι η ψύξη.

Ενώ οι ιντελ πιάνουν ~5Ghz με ΥΠΕΡ-ασφαλείς τάσεις(ειδικά τα 14nm++). Και τα ~5Ghz τα θες για games οχι για prime95. Δηλαδή μιλάμε για 20c κάτω απ'ότι έχεις στο prime95 και άλλα βαριά προγράμματα. Μέσα από το intel XTU ρυθμίζεις εσύ που θες να έχεις αυτές τις συχνότητες και αν θες βάζεις και φρένο στα amper μήπως ξεχαστείς και τρέξεις τίποτα βαρύ.

Ούτε είναι σωστό να λέμε ότι τα 90c είναι επικίνδυνα για τη ζωή του οποιουδήποτε τσιπ, όταν επίσημα η ίντελ αποδέχεται μέχρι και 100c core temp αρκεί να είναι σε στοκ λειτουργία(και τις στοκ τάσεις μόνο χαμηλές δεν τις λες). Τόσο σε απαντήσεις από tech support όσο και στο intel diagnostic tool που δίνει PASS σε τέτοια temps.

Άλλο πράγμα το να έχεις ασταθές oc σε 90c, πράγμα λογικό και άλλο το να λες ότι το τσιπ τα τινάζει σε μία  βδομάδα π.χ. Αν χάλαγαν τόσο γρήγορα δεν θα είχαν 3 έτη εγγύηση για τέτοια temps.

Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα φθείρεται. Τελεία και παύλα. Αρχές ηλεκτρονικών.

Από εκεί και πέρα αν εσύ αισθάνεσαι καλά με τους 90C και να έχεις μια φριτέζα μέσα στο κουτί σου καλά κάνεις. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως είναι σωστό και πως το εξάρτημα δεν φθείρεται. Πόσο; Όσο.

Όσο για τις θερμοκρασίες που μπορεί να δεις παίζοντας ένα παιχνίδι, μια χαρά στις θερμοκρασίες του Prime95 είναι. Ειδικά τα παιχνίδια που λέτε πως χρειάζονται δυνατό CPU. :)

Μην ωραιοποιούμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Πρώτα να τα παραδεχόμαστε και μετά βλέπουμε. Να υπάρχει μια βάση δηλαδή.

• Like 4
Δημοσ.
Από εκεί και πέρα αν εσύ αισθάνεσαι καλά με τους 90C και να έχεις μια φριτέζα μέσα στο κουτί σου καλά κάνεις. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως είναι σωστό και πως το εξάρτημα δεν φθείρεται.

Όλα φθείρονται όταν λειτουργούν. Όλα χαλάνε από τις υψηλές θερμοκρασίες ταχύτερα. Ας πούμε λοιπόν ότι και τα 70c είναι επικίνδυνα γιατί πιο κάτω υπάρχουν τα ασφαλέστερα 50c κοκ.

Όσο για τις θερμοκρασίες που μπορεί να δεις παίζοντας ένα παιχνίδι, μια χαρά στις θερμοκρασίες του Prime95 είναι

Ελπίζω να το λες σαν σχήμα λόγου.

Δημοσ.

Από τα 15 χρόνια που θα έβγαζε ο CPU, θα βγάλει 10..Για κάποιον που αναβαθμίζει (πιο) συχνά, κάτι τρέχει στα γύφτικα..Θερμοκρασίες Prime95 δεν βλέπεις ούτε κατά διάνοια στα παιχνίδια, εκτός κι αν υπάρχει παιχνίδι να κρατάει 8-12 threads στο 100% συνέχεια και δεν το ξέρω.

• Like 1
Δημοσ.

Από τα 15 χρόνια που θα έβγαζε ο CPU, θα βγάλει 10..Για κάποιον που αναβαθμίζει συχνά, κάτι τρέχει στα γύφτικα..

Πάνω από 20 χρόνια ζουν cpu με casual χρήση. Υπάρχουν αναφορές για 30.

Αν δεν το σκίσεις τελείως, όπως λες και συ, άντε να πέσεις στα δέκα χρόνια. Ο πρώτος i7 ανέβαινε 40% και πολλοί τον έχουν μέχρι σήμερα. Όχι τα τωρινά που δεν κλοκάρουν πάνω από 15% και φοβόμαστε κιόλας. Ούτε ισχύει ότι οι μικρότερες λιθογραφίες είναι πάντα πιο ευαίσθητες. Από τους skylake έχουν γίνει βελτιώσεις και στην αντοχή.

Δημοσ.

Όλα φθείρονται όταν λειτουργούν. Όλα χαλάνε από τις υψηλές θερμοκρασίες ταχύτερα. Ας πούμε λοιπόν ότι και τα 70c είναι επικίνδυνα γιατί πιο κάτω υπάρχουν τα ασφαλέστερα 50c κοκ.

Ελπίζω να το λες σαν σχήμα λόγου.

Ακριβώς έτσι. Όσο χαμηλότερα, τόσο το καλύτερο. 90C είναι πολύ υψηλή θερμοκρασία για CPU.-

Δεν το λέω σαν σχήμα λόγου καθόλου. Το ότι δεν θα τους κρατήσει τους 90C ένα παιχνίδι, ναι. Το ότι δεν θα τους φτάσει όμως, όχι.

Από τα 15 χρόνια που θα έβγαζε ο CPU, θα βγάλει 10..Για κάποιον που αναβαθμίζει (πιο) συχνά, κάτι τρέχει στα γύφτικα..Θερμοκρασίες Prime95 δεν βλέπεις ούτε κατά διάνοια στα παιχνίδια, εκτός κι αν υπάρχει παιχνίδι να κρατάει 8-12 threads στο 100% συνέχεια και δεν το ξέρω.

Ένα σωστά σεταρισμένο σύστημα έχει χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σταθερό σε όλα τα σενάρια χρήσης. Από παιχνίδια, από Benchmarks, μέχρι Editing. Το να έχεις ένα σύστημα που σε ορισμένες συνθήκες όπως το Gaming λειτουργεί σωστά, πρόκειται για ένα κακό σύστημα.

Με την ίδια λογική μπορεί να σου κρασάρει λόγω OC στο Prime95 ή κάποιο άλλο παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά να μην το συμβαίνει το ίδιο στα παιχνίδια.

Δεν ξεχνάω που κάποιοι με τη σειρά 7xxx της ATi (ενδεχομένως και σε σημερινές κάρτες), είχαν διαφορετικά Overclock Profiles σε κάθε παιχνίδι. Σε παιχνίδι που δεν κράσαρε υψηλά ρολόγια, σε παιχνίδια που κράσαρε χαμηλότερα. 

Ξαναλέω. Κανένα πρόβλημα να το κάνει κάποιος αυτό, μην το παρουσιάζει όμως ως ότι δεν τρέχει τίποτα και είναι μια χαρά, κάντο και εσύ.

Δημοσ.

Heat ενταξυ μιλάμε για ρεαλιστικά σενάρια αγαπητέ,ειδικά όταν λέμε 24/7 εννοούμε χαμηλότερες από 75βαθμους σε load.

• Like 1
Δημοσ.

... Ο πρώτος i7 ανέβαινε 40% και πολλοί τον έχουν μέχρι σήμερα. Όχι τα τωρινά που δεν κλοκάρουν πάνω από 15% και φοβόμαστε κιόλας...

Η σύγκριση του overclock με ποσοστό % ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο i7 δεν νομίζω να είναι εφικτή!

Ο πρώτος i7 αν δεν κάνω λάθος είναι ο 920 στα 2,66Ghz. Και τελευταίος; Ο 7700Κ στα 4,2Ghz;

Με το "40%" θα έπρεπε να τρέχει στα 5,9Ghz!!!

Υ.Γ.

Ξέρω πως είμαι/είμαστε εντελώς offtopic.

Δημοσ.

Heat ενταξυ μιλάμε για ρεαλιστικά σενάρια αγαπητέ,ειδικά όταν λέμε 24/7 εννοούμε χαμηλότερες από 75βαθμους σε load.

Το δικό σου σενάριο από το δικό μου είναι διαφορετικό. Το σωστό ωστόσο για όλα τα σενάρια είναι ένα.

Εγώ μπορεί να κάνω όλη μέρα 3D ή όλη μέρα Export 4Κ Video.

Για τον ίδιο λόγο που φτιάχνουμε τα καλώδια μας, για τον ίδιο λόγω που περιποιούμαστε το PC, έτσι φροντίζουμε να μην ψήνεται.

Και τα καλώδια δεν πειράζει αν είναι μακαρονάδα. Γιατί τα φτιάχνουμε τότε;

Ας τα έχουμε όλα χύμα στο γραφείο συνδεδεμένα όλα και τέλος.

Απορώ πώς Enthusiasts δεν έχουν πρόβλημα με θέματα όμως οι θερμοκρασίες.

• Like 1
Δημοσ.

Τι προβλημα να εχουν οι enthusiasts με τις θερμοκρασίες?? Τους πινουν το αίμα και αλλαζουν cpu σε 2-3 χρονια σιγά. Τα prime95 και αυτα τα ψηστηρια ειναι χαζομαρες πραγματικά και ταλαιπωρούν το pc τζάμπα, ειναι καλα μονο για να δείξουν γρήγορα ενα unstable oc οχι ρεαλιστικές θερμοκρασίες.

Ανοιξτε ενα βαρυ game(η rendering η οτι αλλο κανετε η ολα μαζι w/e) και hwmonitor παιξτε 2-3 ωρες και αυτα ειναι τα πραγματικά temp σας.

• Like 3
Δημοσ.

Το να πάρεις ότι μπορεί να δώσει το σύστημα σου δεν είναι κακό κάτω από ασφαλείς συνθήκες.
Το Prime 95 και άλλα τέτοια προγράμματα όπως σωστά είπες είναι σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα του συστήματος και για τις θερμοκρασίες. Αν στο Prime95 το PC περνάει τα Tests (θερμοκρασίες, φασαρία, σταθερότητα) το οποίο είναι ένα σενάριο ακραίο, αλλά ταυτόχρονα εφικτό (π.χ. Rendering), τότε και το PC είναι εντάξει.

Δημοσ.

Άμα σε ενδιαφέρει να βγάλει πολλά χρόνια το HW σου, άστο stock. Όσοι αλλάζουμε το πολύ στην 5ετία το φτάνουμε στα όρια και δεν αγχωνόμαστε :D

Δημοσ.

Άμα σε ενδιαφέρει να βγάλει πολλά χρόνια το HW σου, άστο stock. Όσοι αλλάζουμε το πολύ στην 5ετία το φτάνουμε στα όρια και δεν αγχωνόμαστε :D

Το καλύτερο πιστεύω είναι ας το stock μέχρι εκεί που μπορεί και μετά βάρα στα αυτιά με OC στα παντα και όσο βγάλει. Τον 8700 θα τον αφήσω όπως είναι και όταν δω ότι δεν την παλεύει τον πάω στα 5 με μια καλή ψυκτρα. Αλλιώς πούλημα. Το ίδιο και η gpu Ram.

Δημοσ.

Το καλύτερο πιστεύω είναι ας το stock μέχρι εκεί που μπορεί και μετά βάρα στα αυτιά με OC στα παντα και όσο βγάλει. Τον 8700 θα τον αφήσω όπως είναι και όταν δω ότι δεν την παλεύει τον πάω στα 5 με μια καλή ψυκτρα. Αλλιώς πούλημα. Το ίδιο και η gpu Ram.

Ο καθένας όπως το βλέπει. Άλλοι όπως και εγώ,στήνουμε το πισί ώστε να πουσαρουμε το cpu και να χαρούμε εξαρχής τις παραπάνω επιδόσεις.

Τι νόημα έχει ο ξεκλειδωτος αν τον δουλεύεις στοκ? Τι να περιμένω δηλαδή..

Άλλωστε αύριο ποιός ζει ποιός πεθαίνει?

:P

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...