Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μαγκες... μπαινω κατευθειαν στο θεμα!

 

Αγορασα ενα μεταχειρισμενο ρουτερακι αποκλειστικα για dd-wrt. Φοραγε μια αρχαια εκδοση και ετσι του περασα την τελευταια (μαλλον την προτελευταια αφου η τελευταια βγηκε πριν λιγες ωρες και ειχα ηδη περασει την προηγουμενη).

 

Το προβλημα ειναι οτι ενω παιρνω κανονικα IPv6 απο την Forthnet και φαινεται και στο router, στο PC παραμενει η ενδειξη "No Internet Access" στο IPv6. Αν μπω στις ρυθμισεις της καρτας δικτυου, φαινεται σα να εχει παρει IPv6, αλλα αν δουλευε σωστα θα επρεπε να δειχνει την συνδεσιμοτητα με ενδειξη "Internet", σωστα?.

 

Pic:

 

dd-wrt-32753.png

 

 

Οι επιλογες στο "IPv6 Type" που δινει το dd-wrt ειναι οι εξης:

  • Native IPv6 from ISP
  • DHCPv6 with Prefix Delegation
  • 6in4 Static Tunnel

dd-wrt-32753_2.png

 

Με τις δυο πρωτες επιλογες παιρνω IPv6 χωρις να κανω καμια αλλη ρυθμιση, με την τριτη οχι.

 

Υπαρχουν καποια εξτρα options οπως φαινεται και στην εικονα, αλλα ειναι για καστομιες τις οποιες δεν γνωριζω και θελουν εξτρα παραμετροποιηση, δεν ειναι απλα ενα enable/disable και τελος.

 

Εχει κανεις καμια ιδεα του τι μπορει να φταιει και η συνδεσιμοτητα του IPv6 δειχνει "No Internet Access"?

Εχω φαει ενα σωρο ωρες και δεν μπορω να βγαλω ακρη. :mad:

 

Να πω οτι δοκιμασα και δευτερο PC το οποιο εχει και εκεινο Windows 7 και γινεται το ιδιο και σε εκεινο. Εκανα και restart (PC's και router) πολλες φορες μηπως και... αλλα τα ιδια.

 

Επισης, το ping -6 google.gr φαινεται να βρισκει IPv6 διευθυνση αλλα βγαζει "request timed out", οποτε σιγουρα κατι δεν δουλευει οπως θα επρεπε!

 

Any help will be appreciated! :)

 

ΥΓ:

 

Μην με κραξετε για τον IE :P , στον FF χαλαει το layout και πεφτει η IPv6 διευθυνση πανω στα μενου και μου σπαει τα νευρα! Δεν χρησιμοποιω ΙΕ! :ph34r: 

 

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ipv6 μιας και δεν κάνουμε ΝΑΤ στην μια public ip διεύθυνση που δίνει ο πάροχος, χρειάζετε να γίνει διεθυνσιοδότηση στο LAN κομμάτι. Στο wan κομμάτι στην περίπτωση σου πέρνεις σε ένα public /64 ipv6 address για να έχεις ως default gw με τον πάροχο, χρειάζεσαι όμως και τουλάχιστον ένα ακόμα public /64 subnet απο το οποίο κάνεις allocate διευθύνσεις στους LAN clients (μέσω slaac κυρίως και radvd). Τώρα το πώς θα πάρεις ipv6 για το wan και ταυτόχρονα να πάρεις και ipv6 address space για το lan υπάρχουν διάφοροι τρόποι (μέσω radius attribute κατά το authentication, μέσω prefix delegation etc - το DHCPv6 γενικότερα υπολείπετε λειτουργειών και υποστήριζώμενων χαρακτηρίστικών σε desktop/mobile λειτουργικά), γενικώς εξαρτάται απο τον πάροχο, ο οποίος ανάλογα με την ipv6 λύση που δίνει, παρέχει και σχετικό/ά υποστηριζόμενα cpe στους συνδρομητές με αυτοματοποιημένες τις διαδικασίες.

 Μπορείς να βρείς και περισσότερα σε σελίδες της forthnet (eg):

 

-- http://ipv6.forthnet.gr/?page_id=145

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Ευχαριστω για την απαντηση!

 

Δυστυχως το θεμα με το IPv6 εχει περασει σε δευτερη μοιρα αφου υπαρχουν δυο πιο σοβαρα προβληματα που αντιμετωπιζω.

  1. Αν κανεις γρηγορα μερικα κλικ ή γρηγορη εναλλαγη μενου στο web interface, το router νομιζει οτι το floodαρεις ή τρωει καποιο σκαλωμα και σταματα να αποκρινεται. Πρεπει να περιμενεις κανα λεπτο για να ανοιξεις παλι καποια σελιδα του.
  2. Εκει που σερφαρεις/κατεβαζεις κατι, αν αλλαξεις κατι "κρισιμο" οπως καποια ρυθμιση του WiFi και πατησεις "Apply Settings", τρως disconnection απο το Internet. Οχι παντα, αλλα πολλες φορες.

Τυχαινει να εχει καποιος απο σας DD-WRT για να μου πει αν εχει αντιμετωπισει τα ιδια προβληματα?

Ειναι τρομερα εκνευριστικα και ετσι μου'ρχεται να το πεταξω απο το παραθυρο! :mad:

Okay εχει ενα σωρο ρυθμισεις και δυνατοτητες αλλα τι να τις κανεις αν εχεις τετοια βασικα προβληματα?

 

Οσον αφορα το IPv6, εχω ψαξει ολα τα μενου και δεν υπαρχει καποια αλλη ρυθμιση που να σχετιζεται με αυτο. Οποτε απ'οτι καταλαβα... αν δεν παιζει, απλα δεν παιζει, σωστα?

Επισκέπτης
Δημοσ.

Απλά δεν είναι αυτοματοποιημένο για να παίξει με την ipv6 λύση που δίνει ο πάροχος και ίσως μή-συμβατό. Άν έχεις παλιότερο cpe απο forthnet δες πως παίζει το ipv6 εκεί πρώτα. Στο wan και lan τι ρυθμίσεις έχει; δες και απο τις σχετικά link που σου παρέθεσα της forthnet περί ipv6. Θα μπορούσες να καλέσεις και την forthnet και να ρωτήσεις επίσης.

Αν ξέρεις απο "δικτυακά" θα σου έλεγα να γυρίσεις το modem router σε bridge mode και με pppoev6 client (eg linux) να έκανες δοκιμή και traffic capture για να δείς τι ανταλλάσει με τον πάροχο. Λογικά πέρνεις διεύθυνση σε ένα /64 ipv6 στη wan πλευρά και ένα /56 που μπορείς να "κόψεις" σε μικρότερα μεγέθη (/64 είναι ας πούμε τα συνήθη μεγέθη για subneting σε ipv6). Το θέμα είναι μάθεις πιό είναι αυτό ipv6 subscriber (lan) side και πως δίνετε (framed-ipv6-address radius attribute eg, prefix delegation etc) και να κάνεις τις σχετικές ρυθμίσεις (απ ότι βλέπω υποστηρίζει slaac/radvd, prefix delegation το dd-wrt).

Δημοσ.

Κατσε γιατι καπου σε εχασα.

Τι εννοεις να βαλω το modem router σε bridge mode?

To modem router ειναι σε bridge mode, το dd-wrt ειναι σκετο router και απ'αυτο σηκωνω PPPoE.

 

Οι ρυθμισεις του WAN/LAN δεν εχουν κατι ιδιαιτερο, δες και εσυ μηπως μου ξεφευγει κατι.

 

dd-wrt-32753_3.png

 

 

Δυτυχως δεν εχω CPE του παροχου ουτε καποιο αλλο απο οποιονδηποτε παροχο.

 

Γνωσεις δικτυων εχω, αλλα δεν εχω ασχοληθει με IPv6 και δεν ξερω πως δουλευει οποτε δεν μπορω να καταλαβω προς τα που πρεπει να κινηθω για να βγαλω ακρη. Πρεπει να ριξω λιγο διαβασμα μου φαινεται...

 

Αν βαλω arch linux σε VM με την καρτα δικτυου bridged, υπαρχει περιπτωση να παρω καποιο χρησιμο info που να με βοηθησει?

 

Οπως και να εχει, σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια και περισσοτερο για την διαθεση να βοηθησεις! :)

Αποψε δεν θα ασχοληθω αλλο, συνεχιζω αυριο και θα ενημερωσω...

Δημοσ.

Καλησπερα και συγνωμη για την αργοπορημενη απαντηση ρε συ koftis, απλα το ΣΚ δεν ασχοληθηκα καθολου.

 

Το διαβασα το λινκ και καταλαβα οτι δεν μπορω να κανω κατι αφου στο DD-WRT δεν υπαρχουν οι ρυθμισεις που αναφερονται. Και επειδη τελικα ειναι μια μ@λ@κια και μιση και εντελως buggy, περασα LEDE στο router.

 

Και ως εκ θαυματος, εχω IPv6 connectivity στο PC χωρις να πειραξω/αλλαξω τιποτα (ουτε στο router ουτε στο PC)...!

lede-ipv6_1.png

 

 

Βλεπω /128 στο WAN και /60 στο LAN.

Ειναι νορμαλ?

 

Εν τω μεταξυ στο κυριως router μου, που τρεχει επισης LEDE (την ιδια εκδοση 17.01.2), καποια απο τις ρυθμισεις που εχω κανει μαλλον φταιει και δεν παιρνω IPv6. Και νομιζα οτι απλα δεν δουλευει.

 

Τι μπορει να εμποδιζει/επηρεαζει το IPv6?

Παιζει να ειναι θεμα firewall?
Aυτο υποψιαζομαι γιατι το firewall εχω πειραξει αρκετα και εχω κανει διαφορες αλλαγες...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο wan (όπως και σε οποιοδήποτε άλλο ipv6 aware interface) έχεις ipv6 διεύθυνση τύπου link local address (fe80:/10). Δεν υπάρχει πρόβλημα για να κάνει routing (ipv6 forwarding) πρός τον bras της forthnet ακόμα και χωρίς ipv6 global address (public ipv6 address).
Στο lan έχεις global ipv6 (2a02::/60) αλλά και ula ipv6 (fd18::/60 τύπου 10.x.x.x, 172.16-31.x.., 192.168.x.x non routable - private address type) . Λογικά οι lan clients θα έχουν:

- διεύθυνση σε link local ipv6 (fe80:/10) address space
- διεύθυνση σε global ipv6 (2a02::/60 σε κάποιο subnet λογικά στο πρώτο /64). Αυτό είναι δουλειά του CPE το οποίο λαμβάνοντας απο τον πάροχο το IPv6 prefix (/56, /60 etc) να κάνει subnetting σε /64. Αν είναι σωστό το /60 καταρχάς το /60 που πέρνεις και όχι /56 πχ είναι θέμα παρόχου το τι δίνει στον συνδρομητή. Απο εκεί και μετά όπως είπα το /48 ή το /56 ή το /60 etc θα πρέπει να "κόβετε" σε /64 στο LAN του συνδρομητή.
- διεύθυνση σε unique local ipv6 (fc00::/7)

Το firewall θα πρέπει να επιτρέπει icmpv6 που χρησιμοποιήται (και) για το slaac όπως και να επιτρέπει για το dhcpv6 multicast v6 address space. Όπως σου ανέφερα και αρχικά ανάλογα με την λύση που δίνει ο πάροχος έχει και τα υποστηριζόμενα CPE που δίνει στους συνδρομητές του.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οντως, το ICMP το εχω κοψει.

Το εκανα allow αλλα παλι δεν δουλευει το IPv6.

Επειδη εχω κανει πολλες αλλαγες, δεν ειναι ευκολο να εντοπισω ποια αλλαγη το εμποδιζει οποτε την επομενη φορα που θα ξαναφλασαρω LEDE, θα κανω μια-μια τις αλλαγες για να δω ποια το επηρεαζει.

 

Παμε στο "πρακτικο" τωρα...

 

Χρειαζομαι μια βοηθεια γιατι οσο περισσοτερα διαβαζω, τοσο πιο πολυ μπερδευομαι!

Λοιπον, εχουμε δυο καρτελες/μενου του LEDE και προσπαθω να καταλαβω τις σχεσεις μεταξυ τους.

 

ipv6_mperdema.png

Η public IPv6 ειναι αυτη που αριστερα ειναι στο LAN και στα δεξια αναφερεται σαν "Prefix Delegated"?

Στην IPv6 του LAN υπαρχει ενα εξτρα "1" στο τελος.

Και γιατι στο ενα ειναι με /60 και στο αλλο ειναι με /56?

 

'Η μηπως η public IPv6 ειναι στα δεξια αυτο που γραφει "Address"?

 

Επισης στα αριστερα, ενα μερος αυτου που αναγραφεται σαν IPv6 του WAΝ ειναι μερος του "Address" στα δεξια.

Ποια η σχεση τους? Και εδω η μια διευθυνση εχει /128 και η αλλη /64.

 

Επισης αν καταλαβα καλα, οι διευθυνσεις που ξεκινανε απο fd18: ειναι οι αντιστοιχες "192.168.1.X" του IPv4?

Αυτο εγραψες πριν οποτε αυτο ισχυει υποθετω. Οι link local (FE80) σε τι χρησιμευουν?

 

Πολυ μπερδεμα ρε φιλε και δεν ξερω αν ΘΕΛΩ να μαθω πως δουλευει το πραμα ή απλα να πω "αφου δουλευει, χεσ'το"! :wacko:

 

Edit:

Η public IPv6 που με βλεπει ενα απο τα "what is my ip" sites, μοιαζει περισσοτερο με την "Prefix Delegated" παρα με την "Address", αλλα εχει περισσοτερα πεδια/αριθμους...

Επεξ/σία από nostos
Δημοσ.

 


Η Forthnet σου δίνει /56 (όπως έλεγε και η σχετική σελίδα που σου είχα αναφέρει) μέσω Prefix delegation. Πέρνεις ένα ipv6 subnet το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την ipv6 διευθυνσιοδότηση σου (είτε σε wan και lan, είτε σε lan μονο). Δεν είναι μια διεύθυνση αλλά ένα block - subnet (/56). Tώρα το CPE σου πέρνοντας το /56  κάνει subnettting στο wan με ένα /64 (απο το /56). Μια διεύθυνση ipv6 είναι 128bits και συμπληρώνει τα υπόλοιπα /64 (/64 subnet+ /64 interface id). 

Στο lan φτίαχνετε άλλο subnet (/60 αν και κανονικά δεν υπάρχει αναγκη για κάτι τέτοιο αν το κάνει αυτόματα το cpe σου, δλδ πάλι έναν νεό /64 απο το /56 delegated prefix είναι αρκετό) έτσι ώστε να πάρουν διεύθυνση ipv6 οι clients στο lan. Έτσι (μιας και είπαμε δεν γίνετε ΝΑΤ στο ipv6)  ένας client στο LAN φτιάχνοντας την δική του ipv6 address εμφανίζετε στο Internet με αυτή την ipv6 address (global unicast ipv6 address).

Για τα είδη των ipv6 διευθύνσεων, για ποιό λόγο χρησιμοποιούνται, τι υποστηριζέτε σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, πως δουλεύει το ipv6 σε έναν πάροχο κλπ, υπάρχει αρκετή πληροφορία στο Internet.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστω koftis!

 

Δεν ειχα συνειδητοποησει πρακτικα το τι σημαινει να μην υπαρχει ΝΑΤ και το καθε PC να βγαινει με την δικη του IPv6 στο Internet.

Αλλο να το διαβαζεις και αλλο να το βλεπεις στην πραξη!

Τα 64 bits ειναι σταθερα και τα υπολοιπα 64 ειναι διαφορετικα στα δυο PC που εχω!

 

forthnet-ipv6.png

 

 

Μετα απο αυτο, νομιζω "ξεκολλησε" το μυαλο μου και εχω καταλαβει περιπου πως δουλευει το πραγμα.

 

Αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι τις "απαιτησεις" που χρειαζονται για να δουλεψει.

Η forthnet γραφει:

 

Τα βασικά βήματα που απαιτούνται είναι τα παρακάτω:

  • Ενεργοποίηση IPv6 σε WAN (PPPoE) και LAN interfaces
  • Ενεργοποίηση SLAAC στο WAN interface για απόδοση IPv6 διεύθυνσης στο WAN του CPE
  • Ενεργοποίηση DHCPv6-PD για απόδοση IPv6 prefix στο LAN του CPE
  • Ενεργοποίηση SLAAC ή/και DHCPv6 στο LAN interface για απόδοση IPv6 διευθύνσεων (και άλλων παραμέτρων) στους υπολογιστές

To θεμα ειναι τι γινεται αν δεν υπαρχουν αυτες οι ρυθμισεις στο CPE.

 

Anyway, ευχαριστω και παλι για τις χρησιμες πληροφοριες και την βοηθεια!

Επεξ/σία από nostos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...