Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 minutes ago, parsifal said:

4xSR B-die sticks είναι σε ποιοτικό mobo, σιγά τα ωά. 3733MHz θα τα έχει εύκολα. Αν όχι, θα έχει πέσει σε φόλα IMC.

@PadPoet, ψάξε στο YT κανάλι του buildzoid (Actually Hardcore Overclocking) για παλιότερα videos μήπως έχει δείξει RAM OC σε Gigabyte X570/B550 μητρική με 4x8GB Samsung B-die.

Τον έχω λιώσει τον Buildzoid, τα βίντεο του τα έχω δει 4-5 φορές το καθένα. Χθες έβαλα Crucial Ballistix Micron ένα παλιό βίντεο να δω. Σηκώθηκε και η γυναίκα μου στις 4 το πρωί και αντί να με πετύχει να βλέπω τσόντες, άκουγε έναν Βρετανό να λέει κάτι ακαταλαβίστικα από το κινητό μου (είχα ξαπλώσει στον καναπέ)

Στα σοβαρά τώρα, θα ξαναρίξω μια ματιά, αλλά δεν ξέρω αν έχει b-die 4X8gb sticks. Αλλά οκ, όπως σου είπα δεν με φοβίζει να πειραματιστώ σε αυτήν την μητρική γιατί δεν έχω περασμένα data και κάποιο λειτουργικό που δεν θα σβήσω μετά οπότε ας γίνουν και όλα corrupt, θα της πιώ το αίμα!

Επεξ/σία από PadPoet
  • Haha 2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, PadPoet είπε

Στα σοβαρά τώρα, θα ξαναρίξω μια ματιά, αλλά δεν ξέρω αν έχει b-die 4X8gb sticks. Αλλά οκ, όπως σου είπα δεν με φοβίζει να πειραματιστώ σε αυτήν την μητρική γιατί δεν έχω περασμένα data και κάποιο λειτουργικό που δεν θα σβήσω μετά οπότε ας γίνουν και όλα corrupt, θα της πιώ το αίμα!

Και ο buildzoid έχει βίντεο και εδώ μέσα έχουμε μέλος που δούλευε για αρκετό καιρό σε 5800X3D 4x8 B-Die στα 4000 σε daisy-chain μητρική με χειρότερα traces από της δική σου.

• Like 1
Δημοσ.
2 minutes ago, kkatzos said:

Και ο buildzoid έχει βίντεο και εδώ μέσα έχουμε μέλος που δούλευε για αρκετό καιρό σε 5800X3D 4x8 B-Die στα 4000 σε daisy-chain μητρική με χειρότερα traces από της δική σου.

Το πέτυχα χθες αυτό. Αυτά συνήθως δεν είναι καλύτερα binned όμως μιας και είναι 4400; Τα δικά μου είναι 3200mhz 14-14-14-31 της Teamgroup.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, PadPoet είπε

Το πέτυχα χθες αυτό. Αυτά συνήθως δεν είναι καλύτερα binned όμως μιας και είναι 4400; Τα δικά μου είναι 3200mhz 14-14-14-31 της Teamgroup.

Ναι,, δε θα κάνεις 3800 CL14. Θα κάνεις κάτι πιο αργό.

Σημασία έχει ότι η μητρική θα το σηκώσει και μάλλον θα σε κόψει το FCLK, όπως γίνεται στο 99% των περιπτώσεων.

• Like 1
Δημοσ.
7 minutes ago, kkatzos said:

Ναι,, δε θα κάνεις 3800 CL14. Θα κάνεις κάτι πιο αργό.

Σημασία έχει ότι η μητρική θα το σηκώσει και μάλλον θα σε κόψει το FCLK, όπως γίνεται στο 99% των περιπτώσεων.

Ok, άρα το limiting factor είναι 99% ο IMC της CPU σωστά; Αυτό δεν λες;

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω αυτά τα modules (2x32gb) με (δυστυχώς) Hynix AJR, τι timings να σφίξω και τι αλλάξω στην υπάρχων συχνότητα (3200mhz);

IMG_3788.png

IMG_3789.png

Επεξ/σία από PadPoet
Δημοσ.

Μικρό update: Μείωσα κάποια βασικά secondary timings (έβαλα τα safe) με βάση αυτόν τον οδηγό, αλλά το tRFC και κάποια άλλα τα έχω αφήσει ακόμα. Δεν βρίσκω σχεδόν τίποτα online για Hynix AJR DDR4 modules, αλλά το Thaiphoon Burner σε μια από τις καρτέλες μου δίνει αυτά που παραθέτω στα screenshot. Δεν ξέρω αν διαβάζει τα modules και είναι βάση XMP αυτά όμως. Πέφτει τόσο πολύ (312) το tRFC? tREFI τι τιμή θεωρείται safe?

@kkatzos Όποτε το δεις ρίξε μια γνωμούλα, thanks.

Gigabyte Designare 2X32gb 3200mhz (Hynix AJR) basic tweaks.png

Gigabyte Designare 2X32gb 3200mhz (Hynix AJR) XMP Timings detailed.png

Δημοσ.
1 ώρα πριν, PadPoet είπε

Πέφτει τόσο πολύ (312) το tRFC?

Δεν χάνεις τίποτα να το ρίχνεις κατά πολλαπλάσια του 8 (πχ32) μέχρι να φτάσεις είτε σε μη-boot είναι σε BSOD μόλις αρχίσει να φορτώνει win.

Μετά, σε 1-2 επανεκκινήσεις θα έχεις βρει και το τελικό νούμερο.

• Like 1
Δημοσ.
5 hours ago, Πέτρος said:

Δεν χάνεις τίποτα να το ρίχνεις κατά πολλαπλάσια του 8 (πχ32) μέχρι να φτάσεις είτε σε μη-boot είναι σε BSOD μόλις αρχίσει να φορτώνει win.

Μετά, σε 1-2 επανεκκινήσεις θα έχεις βρει και το τελικό νούμερο.

Όταν λες πολλαπλάσια του 8 πως το εννοείς; Στο DDR4 tuning guide που έκανα link πιο πάνω λέει αυτό:

"For example, say your tRFC is 630. The next tRFC you should try is half of that (315). If that is unstable, you know that your lowest tRFC is between 315 and 630, so you try the midpoint ((315 + 630) / 2 = 472.5, round down to 472). If that is stable, you know that your lowest tRFC is between 315 and 472, so you try the midpoint and so on."

Επίσης σε ένα Reddit thread, ενας χρήστης αναφέρει αυτό:

"XMP specifies 631 ticks at 3600MHz which is about 350ns, if you use 631 ticks at 3200MHz your tRFC is now 394ns. You should be able to tighten tRFC to somewhere around 290ns. For 3200MHz that's 464 ticks."

Και εγώ που κάρφωσα από BIOS 630 tRFC τώρα έχω 394ns (δες το screenshot)

Και δίνει και αυτό το link, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αυτά σε 2X32gb μιας και οι περισσότεροι έχουν 16gb kit (2X8gb) ή άντε 32gb (2x16gb) kit.

Link: tRFC mini DDR4/DDR5 WIP

ZenTimings Gigabyte Designare 2X32gb 3200mhz (Hynix AJR) 03 basic tweaks+.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, PadPoet είπε

Όταν λες πολλαπλάσια του 8 πως το εννοείς; Στο DDR4 tuning guide που έκανα link πιο πάνω λέει αυτό:

"For example, say your tRFC is 630. The next tRFC you should try is half of that (315). If that is unstable, you know that your lowest tRFC is between 315 and 630, so you try the midpoint ((315 + 630) / 2 = 472.5, round down to 472). If that is stable, you know that your lowest tRFC is between 315 and 472, so you try the midpoint and so on."

Επίσης σε ένα Reddit thread, ενας χρήστης αναφέρει αυτό:

"XMP specifies 631 ticks at 3600MHz which is about 350ns, if you use 631 ticks at 3200MHz your tRFC is now 394ns. You should be able to tighten tRFC to somewhere around 290ns. For 3200MHz that's 464 ticks."

Και εγώ που κάρφωσα από BIOS 630 tRFC τώρα έχω 394ns (δες το screenshot)

Και δίνει και αυτό το link, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αυτά σε 2X32gb μιας και οι περισσότεροι έχουν 16gb kit (2X8gb) ή άντε 32gb (2x16gb) kit.

Link: tRFC mini DDR4/DDR5 WIP

ZenTimings Gigabyte Designare 2X32gb 3200mhz (Hynix AJR) 03 basic tweaks+.png

Το πολλαπλασιο του 8, ακριβώς όπως το καταλαβαίνεις. Θα κόβεις/ανεβάζεις κατά ακέραιο πολλαπλασιο του 8. Σε dr που έχεις εσύ, δεν νομίζω αυτό να αλλάζει σε 16 ή παραμένει 8.

Τώρα, το κόψιμο στη μέση κάθε φορά είναι κι αυτός ένας γρήγορος-μπακαλίστικος τρόπος να βρεις τα κατά το δυνατό ακριβή όρια.

Έτσι κι αλλιώς, αν στο 392 είσαι σταθερός αλλά στο 384 όχι , θα κάνεις και μια δοκιμή στο 400/408 μήπως έχεις καλύτερα νούμερα σε aida λόγω οριακής τιμής. Εμένα (ddr5, ίδια λογική) είναι σταθερές και στο 368, αλλά σε κάθε δοκιμή έχω καλύτερα νούμερα με το 376.

*το τελικό νούμερο να είναι πάλι ακέραιο πολλαπλασιο του 8/16.

Επεξ/σία από Πέτρος
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν και δεν έχω Hynix έτσι το είχα ρυθμίσει και εγώ to tRFC πολλαπλάσιο του 8. Βρήκα το minimum και μετά πρόσθεσα 8, το ανέβασα στη προηγουμένη τιμή που είχα δοκιμάσει για να είναι safe. 

Επεξ/σία από Deu164
Δημοσ.

Kαλησπέρα, είχα ένα σετ 2x8 CJR RipjawsV με τον 5600X και το είχα σφίξει όσο πάει στα 3800 πετυχαίνοντας latency 57ms.

Τώρα πήγα σε 5700x3D με 2x16 CJR ίδια μάρκα και έχω πετύχει το παρακάτω:

image.png.62ed8bf5f45ee785637a758a0e7ed301.png

Το βλέπετε οκ; Είναι λογικό να υπάρχει τέτοια διαφορά στο latency ενώ τα timings είναι σχεδόν ίδια;

Ορίστε τα παλιά timings:

image.png.69715afd1d325e32e63eb295f5e57803.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...