Devastor Δημοσ. 18 Αυγούστου 2023 Share Δημοσ. 18 Αυγούστου 2023 On 13/08/2023 at 17:09, Devastor said: Ποστάρω τα τελευταία ευρήματα με Dual Rank Rev E (D9WFL-062E) Σημειώσεις 1) GDM OFF 2T θα παίξει με 26/26 αλλά δεν είναι σταθερό με τίποτα οτι και αν δοκίμασα (χαλαρά timings, Cad bus, RTTs, voltage, vddp, procODT το οποίο στο Auto η μητρική βάζει 48ohm). Μπορεί να είναι η μητρική μιάς και είναι 4 layers PCB 2) tRC 56 πετάει errors στο ΤΜ5 3) Με μια γρήγορη δοκιμή τα 3800/16 δεν είδα καμία διαφορά σε SOTR οπότε ρίχνω το βάρος στην μητρική (?), ο 5600 δεν έχει θέμα με 1900 FCLK 4) Απο τις δοκιμές μου το 19 tRCD GDM ON είναι ποιο γρήγορο απο το 20 σε όλα. Οπότε υποθέτω οτι 19 tRCD GDM ON είναι κάτι σαν 19.5 Updated 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dem Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Με τον 3700X και 3666 είχα latency 66 δοκιμάζοντας στα 3666 με 5800x3d δεν κατέβηκε το latency κάτω από 70 και ίσως με λιγο καλύτερα timings είναι ok με zen 3 συνεχίζουμε ή έχω πάρει λάθος πορεία ? Edit : Στα βράχια πάω πάλι.... δεν είμαι 1:1 ...... Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2023 από dem Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 31 λεπτά πριν, dem είπε Edit : Στα βράχια πάω πάλι.... δεν είμαι 1:1 ...... Aυτό. Μόλις έμπαινα να στο πω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dem Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 12 minutes ago, Πέτρος said: Aυτό. Μόλις έμπαινα να στο πω. Uclk div1 mode μια ζωή στο auto ήταν λογικά θέλει uclk == memclk. Κάτι το πείραξε και έσπασε το 1:1 στο auto edit : Έβαλα 1833 στο fclk και uclk == memclk στο Uclk div1. Μαλλον θα έχουν αλλάξει αυτά και πλέον δεν παίζουν 1/1 στο auto. κάπως καλύτερα τώρα Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2023 από dem 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 15 λεπτά πριν, dem είπε Μαλλον θα έχουν αλλάξει αυτά και πλέον δεν παίζουν 1/1 στο auto. Από Zen2 σε 3 όντως άλλαξε. Τώρα, υποτίθεται πως μόλις ορίζεις συχνότητα στις μνήμες μπαίνουν αυτόματα οι διαιρέτες όπως πρέπει και πας 1:1:1 αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ακολουθεί. Μικρό το κακό. Δούλεψε σταθερότητα τώρα. Τσέκαρε και τα 2 dimm, μήπως δεν έχεις 26 tPHYRDL και στα δύο (26-28, δηλαδή) και μετά (αν είσαι error free) ψάχνεσαι λογικά για ψηλότερα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dem Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 24 minutes ago, Πέτρος said: Τσέκαρε και τα 2 dimm, μήπως δεν έχεις 26 tPHYRDL και στα δύο (26-28, δηλαδή) και μετά (αν είσαι error free) ψάχνεσαι λογικά για ψηλότερα. εννοείς ότι πρεπει να ελέγχω και τις δυο από εδώ για μπορεί να παιρνουν διαφορετικες τιμές ??? έχει πολύ αέρα ακόμα ..φαίνεται, στο παραπάνω απλά έβαλα τις βασικές τιμές που είχα στο 3700Χ και όχι όλες μέχρι κάτω. Δηλαδή αν περάσει τόσο εύκολα με χαμηλές τάσεις 1.35VDram τα τεστ με την πρώτη είμαι μια χαρά. Αλλά αφού πάνε παραπάνω θα δοκιμάσουμε άνετα. δεν υπάρχουν και whea μέχρι στιγμής Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2023 από dem Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 2 ώρες πριν, dem είπε εννοείς ότι πρεπει να ελέγχω και τις δυο από εδώ για μπορεί να παιρνουν διαφορετικες τιμές ??? Ναι, γίνεται κάποιες φορές. 2 ώρες πριν, dem είπε δεν υπάρχουν και whea μέχρι στιγμής Οκ τα WHEA. Για γενικότερα errors, τσεκάρεις? 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Devastor Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) On 18/08/2023 at 22:32, Devastor said: Updated Το παραπάνω είναι η απόδειξη γιατί ποτέ δεν πρέπει να αρκούμαστε στο TM5 και μόνο σε αυτό Οι συγκεκρκιμένες ρυθμίσεις θα περάσουν απροβλημάτιστα ακόμα και 500 κύκλους αλλά δεν είναι σταθερό το fabric Δεν υπάρχουν WHEA, δεν υπάρχουν random reboots δεν υπάρχει τίποτα Το μόνο που υπάρχει είναι ένα ωραιότατο Windows installation corruption 3 hours ago, dem said: Uclk div1 mode μια ζωή στο auto ήταν λογικά θέλει uclk == memclk. Κάτι το πείραξε και έσπασε το 1:1 στο auto edit : Έβαλα 1833 στο fclk και uclk == memclk στο Uclk div1. Μαλλον θα έχουν αλλάξει αυτά και πλέον δεν παίζουν 1/1 στο auto. κάπως καλύτερα τώρα tRAS 30 tRC 44 tRDRDSD 4 tWRWRSD 6 cLD0 VDDP δεν θές πάνω απο 0.900, CCD 0.94, IOD 0.98 (Τα συγκεκριμένα θα είναι σταθερά μέχρι και 1867 FCLK) Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2023 από Devastor 2 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dem Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 55 minutes ago, Πέτρος said: Ναι, γίνεται κάποιες φορές. Οκ τα WHEA. Για γενικότερα errors, τσεκάρεις? Το έχω κανά μισάωρο τώρα με ΤΜ5 σε extreme1@anta777 , έτσι θυμόμουν. Βασικά αυτα τα settings με λιιιγο διαφορετικες 3-4 ρτες ρυθμίσεις και διαφορετικες αντιστάσεις , που τώρα είναι στο auto, ο 3700Χ και ram δεν είχαν κανένα πρόβλημα. 46-47c οι μνήμες @Devastor thx το έχω βάλει τώρα TM5 με την πρώτη ευκαιρία θα τα βάλω Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2023 από dem Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dem Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 10 hours ago, Devastor said: LD0 VDDP δεν θές πάνω απο 0.900, CCD 0.94, IOD 0.98 (Τα συγκεκριμένα θα είναι σταθερά μέχρι και 1867 FCLK) Είμαι σίγουρος ότι στο προηγούμενο bios που είχα για τον 3700x ήταν κάτω από την soc voltage . Τώρα έχω μόνο την vddp, vddg ,vpp , a vref και b vref. Ψάχνω και σε άλλα σημεία αλλά δεν τις βλέπω. Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου 2023 από dem Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dem Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Μια ρώτηση , Έχω βάλει τα settings για την Ram 1833 στο fclk και uclk == memclk στο Uclk div1, τιμές στις τάσεις, τιμές για τους χρόνους κτλ. Θέλω να τα κάνω όλα default ή να φορτώσω τις τιμές του bios default 2400 όπως αυτό το έβαλα, πως γίνεται? Έχω κάνει save OC profile τις ρυθμίσεις που έχω τώρα αλλά θέλω να γυρίσω default ή έστω σε ένα XMP profile από τα 2, για να δοκιμάσω 2 θήρες usb της μητρικής που εδώ και καιρό δεν παίζουν καλά με την κάρτα ήχου και θέλω να δω αν φταίνε οι ρυθμίσεις ή κάρτα. Στην usb κάρτα ήχου αναβοσβήνει το power led στις 2 αυτές πορτες σαν να μην μπορούν την κατάλληλη ισχύ. Ο εξωτερικόςusb δίσκος δουλέυει κανονικά Έχω βάλει και αυτό μέσα https://www.skroutz.gr/s/11833201/NZXT-Internal-USB-2-0-5-Port-Hub-with-USB-A-Connection-and-External-Power-Supply-AC-IUSBH-M1.html βέβαια για επέκταση οποτε ψάχνομαι λίγο Πως γυρνάω τις μνήμες default ? Edit: Για να αποφύγω το clear cmos τα έβαλα όλα auto και φόρτωσα το XMP profile 1 με 1.36VDIMM οι 2 θύρες usb πάλι δεν παίζουν σωστά με την κάρτα ήχου ( με τις υπόλοιπες συσκευές usb δουλευουν οι θύρες) οπότε μάλλον δεν είναι τα settings που βάζω. Μπορεί να ήταν έτσι από την αρχή και να Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2023 από dem Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 2 ώρες πριν, dem είπε Μια ρώτηση , Έχω βάλει τα settings για την Ram 1833 στο fclk και uclk == memclk στο Uclk div1, τιμές στις τάσεις, τιμές για τους χρόνους κτλ. Θέλω να τα κάνω όλα default ή να φορτώσω τις τιμές του bios default 2400 όπως αυτό το έβαλα, πως γίνεται? Έχω κάνει save OC profile τις ρυθμίσεις που έχω τώρα αλλά θέλω να γυρίσω default ή έστω σε ένα XMP profile από τα 2, για να δοκιμάσω 2 θήρες usb της μητρικής που εδώ και καιρό δεν παίζουν καλά με την κάρτα ήχου και θέλω να δω αν φταίνε οι ρυθμίσεις ή κάρτα. Στην usb κάρτα ήχου αναβοσβήνει το power led στις 2 αυτές πορτες σαν να μην μπορούν την κατάλληλη ισχύ. Ο εξωτερικόςusb δίσκος δουλέυει κανονικά Έχω βάλει και αυτό μέσα https://www.skroutz.gr/s/11833201/NZXT-Internal-USB-2-0-5-Port-Hub-with-USB-A-Connection-and-External-Power-Supply-AC-IUSBH-M1.html βέβαια για επέκταση οποτε ψάχνομαι λίγο Πως γυρνάω τις μνήμες default ? Edit: Για να αποφύγω το clear cmos τα έβαλα όλα auto και φόρτωσα το XMP profile 1 με 1.36VDIMM οι 2 θύρες usb πάλι δεν παίζουν σωστά με την κάρτα ήχου ( με τις υπόλοιπες συσκευές usb δουλευουν οι θύρες) οπότε μάλλον δεν είναι τα settings που βάζω. Μπορεί να ήταν έτσι από την αρχή και να Για δες, το spread spectrum το έχει on ή off? Κουλαμάρα θα είναι να φταίει αυτό, αλλά κάνει περίεργα. Σε άλλες θύρες, λειτουργεί σωστά η κάρτα? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dem Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) VDDP/ICCD/IOD ήταν μέσα στα settings - AMD Ocing - AMD Ocing και όχι στο ΟC section. Όταν τα άλλαζα απο εκεί με manual δεν τα έκανε save... αλλά ξανα μπαίνοντας στο BIOS, εμφανίστηκαν στο OC φάκελο, όπου εκεί άλλαζαν κανονικά κάτω από το SOC voltage 😎 Δοκιμάζοντας να φτιάξω ένα ECO mode 3666 με χαμηλότερο VDIMM και σχετικά καλά timings μετά θα κάνω και ένα στα 3800 Χοντρικά κατάλαβα ότι CCD και IOD συνδέονται με signaling τάση οπότε αποφάσισα για ψυχολογικούς λόγους να την έχω πάντα ίδια, προς το παρών. Δοκίμαζα τα ΙΟD/CCD αρκετή ώρα Diagnostic Startup. Το VDDP στα 3666 και με αυτες τις τιμές το κατέβασα στο 910 ( έχει 0.010 vdrop) θα το κρατήσω έτσι θα το ανεβάσω μέχρι και 950 στα 3800 που θα είναι το OC mode μου. Μετά δοκίμαζα συνδιασμούς στα tRDRDSCL tWRWRSCL 5 - 5, 5 - 4, 4 - 4, 4 - 3 ... ε το άφησω 4 - 4. Τα ProcOdt και τα vSTR με VDIMM πάνω απο 1.35 μου τα βάζει [ auto ] 60Ω 24/24/24/24Ω στο 1.36 και 1.37 που δικίμαζα τα βάζει 36.9Ω και 20/20/20/20Ω μεγάλη τάση συνδυαστικά με πολλά Ω μαλλον εξασφαλίζουν σταθερότητα πιο ψηλά αλλά και μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Μάλλον θα αρχίσω τα τεστ με 36.9Ω και 20/20/20/20Ω και 1.35-1.36 και αν χρειαστεί θα ανεβάσω τα Ω πρώτα όχι την τάση. Στα 3800 θα ξεκινήσω με 40 - 48 Ω και 24/24/24/24Ω. Αν είναι όλα καλά εδώ μετά την περίοδο δοκιμής ισώς πειράξω και άλλο τις τιμές στα 3666, αλλά προς το παρόν δεν ξέρω ποιες και γιατί 😁 @Πέτρος πάω να ψάξω που είναι αυτό το spread spectrum Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2023 από dem 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 2 λεπτά πριν, dem είπε VDDP/ICCD/IOD ήταν μέσα στα settings - AMD Ocing - AMD Ocing και όχι στο ΟC section. Όταν τα άλλαζα απο εκεί με manual δεν τα έκανε save... αλλά ξανα μπαίνοντας στο BIOS, εμφανίστηκαν στο OC φάκελο, όπου εκεί άλλαζαν κανονικά κάτω από το SOC voltage 😎 Δοκιμάζοντας να φτιάξω ένα ECO mode 3666 με χαμηλότερο VDIMM και σχετικά καλά timings μετά θα κάνω και ένα στα 3800 Χοντρικά κατάλαβα ότι CCD και IOD συνδέονται με signaling τάση οπότε αποφάσισα για ψυχολογικούς λόγους να την έχω πάντα ίδια, προς το παρών. Το VDDP στα 3666 και με αυτες τις τιμές το κατέβασα στο 910 ( έχει 0.010 vdrop) θα το κρατήσω έτσι θα το ανεβάσω μέχρι και 950 στα 3800 που θα είναι το OC mode μου. Μετά δοκίμαζα συνδιασμούς στα tRDRDSCL tWRWRSCL 5 - 5, 5 - 4, 4 - 4, 4 - 3 ... ε το άφησω 4 - 4. Τα ProcOdt και τα vSTR με VDIMM πάνω απο 1.35 μου τα βάζει [ auto ] 60Ω 24/24/24/24Ω στο 1.36 και 1.37 που δικίμαζα τα βάζει 36.9Ω και 20/20/20/20Ω μεγάλη τάση συνδυαστικά με πολλά Ω μαλλον εξασφαλίζουν σταθερότητα πιο ψηλά αλλά και μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Μάλλον θα αρχίσω τα τεστ με 36.9Ω και 20/20/20/20Ω και 1.35-1.36 και αν χρειαστεί θα ανεβάσω τα Ω πρώτα όχι την τάση. Στα 3800 θα ξεκινήσω με 40 - 48 Ω και 24/24/24/24Ω. Αν είναι όλα καλά εδώ μετά την περίοδο δοκιμής ισώς πειράξω και άλλο τις τιμές στα 3666, αλλά προς το παρόν δεν ξέρω ποιες και γιατί 😁 @Πέτρος πάω να ψάξω που είναι αυτό το spread spectrum Το 3666 σου, αν είναι σταθερό, είναι πααααρα πολύ καλό. Δες τί χάνεις απο fabric βασικά, γιατί στα άλλα νούμερα δεν κουνάς. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dem Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 15 minutes ago, Πέτρος said: Το 3666 σου, αν είναι σταθερό, είναι πααααρα πολύ καλό. Δες τί χάνεις απο fabric βασικά, γιατί στα άλλα νούμερα δεν κουνάς. Τα 60,5 έρχονται με diagnostic startup ( δεν έχω κάνει format από τότε που έβαλα την μητρική 2-3 χρόνια ? δεν θυμάμαι πότε βγήκε η tomahawk max, 90E την πήρα, η θειτσα εξηγειθηκε τότε, όχι όπως τώρα ) Mε normal startup δίνει 61 - 61.2ns όχι ότι με χαλάει ( δεν έχω πολλύ activity idle και εκεί βέβαια 1- 3 -5 % αλλά έστω και αυτό όταν γίνεται με μπερδευει στις δοκιμές ) Τι σημαίνει το " Δες τί χάνεις απο fabric βασικά" 😛 Επεξ/σία 20 Σεπτεμβρίου 2023 από dem 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα