Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

36 λεπτά πριν, nickk0kkav είπε

Δοκιμασε cl 17, tcwl 16 βεβαια ΚΑΙ tRDWR 9 ή και μεγαλυτερο 

Με 8 δε προκειται να κανεις boot ΠΟΤΕ . Το ειχα γραψει κ πριν λιγες μερες παλι δε θυμαμαι για ποιον φιλο για cl 15. Με μονο cl  ΠΑΝΤΑ πρεπει το trdwr να παει +1 γιατι παιζει ενας περιεργος τυπος με το cl και το tcwl (που ειναι παντα ζυγο φυσικα ) . Να το γραψω κ πιο αναλυτικα τωρα που το βρηκα 

Ουσιαστικα επειδη το cl ειναι μονο και το tcwl ζυγο (παντα) cl - tcwl = 1 

Trdwr = 7 + 1 + διαφορα cl / tcwl

Αρα εχουμε tRDWR = 7 + 1 + 1 = 9 σαν ελαχιστο. Απλα και μονο επειδη το CL ειναι μονο . Δηλαδη αν ειχες CL = tcwl = 14 το trdwr θα ηταν 8 δηλαδη κ 12 ή και 8 :P να ηταν το cl που λεει ο λογος παντα το trdwr θα ηταν 8 . Μη σκεφτεσαι αφου με cl 16 πχ το βαζω 8 γιατι με cl 17 να το χαλαρωσω δε παει ετσι . Συμβαινει παντα στα μονα cl . 

Screenshot_20230701_231533_Opera.jpg

Σε μενα νομιζω το ειχες γραψει αλλα μεσα στη πληροφορια με τοσους οδηγους που εχω διαβασει αυτες τις μερες, το ξεχασα :P

Οντως επαιξε με tRDWR=9 (Αν και ειμαι 90% σιγουρος οτι ειχα δοκιμασει και 9 και δεν ειχε παιξει.Τι να πω,αφου δουλευει τωρα..). Αν και συμφωνα με αυτα που μου εβαλες,για 4000 απο οτι καταλαβαινω, 10 επρεπε να το εχω. Το δοκιμασα και το 10 αλλα αφου παιζει με 9, το αφηνω ετσι. Το tWRRD δεν εχω καταλαβει ιδιαιτερα ποσο πρεπει να το εχω. Το αφηνω 2 προς το παρον.

Το θεμα ειναι οτι παλι μου γυρισε το tPHYRDL σε 28. Εδωσα και VDDP μεχρι 1,05 αλλα δεν αλλαξε κατι...

ZenTimings_Screenshot22.png.75e59e672c8310c399631851e91e124e.png

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Προσφατα αλλαξα μητρική απο b450 tomahawk και πήγα σε asus b550 α gaming. Το θέμα είναι ότι στην β450 έπαιζα στα 3800 με GDM off και 2Τ ενώ σε αυτήν δεν κάνει κάν ποστ όταν βάζω GDM off ούτε καν στα 3600. Φταίει η μητρική? Μπορώ να δοκιμάσω κάτι? Να το αφήσω έτσι?

image.png.cb94905e7ea0c418d4f5f4b0e8357c75.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με μόλις 68w.... voila!

Τέλος μέ τα τεστακια κ τα μπεντς.

IMG_20230703_013116.jpg

11 hours ago, xartemporas said:

Πως θα μπορουσε να διορθωθει?

Δοκίμασε να ανεβάσεις vddp και εάν δεν...δοκίμασε λίγο να χαλαρώσεις κάποια timings.Εγω αλλάζοντας ένα δύο από τα primarys το είχα φέρει στα 26/26(όταν το είχα στα 3866

Επεξ/σία από azazil1190
  • Like 5

11 ώρες πριν, xartemporas είπε

Πως θα μπορουσε να διορθωθει?

Για αρχή ελέγχεις ΑΝ έχεις mismatch.

Κάτω στο ZenTimings επιλέγεις και τα δύο DIMMs και βλέπεις αν και στα δύο έχεις tPHYRDL = 26.

Αν στο ένα είναι 28 έχεις mismatch και αφού έχεις ήδη πολύ υψηλό VDDP θα φτιάξει μόνο αν, από GDM on + 1T που είσαι τώρα, το γυρίσεις σε GDM off + 2T.

• Like 3
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, kkatzos είπε

Κάτω στο ZenTimings επιλέγεις και τα δύο DIMMs και βλέπεις αν και στα δύο έχεις tPHYRDL = 26.

Αν στο ένα είναι 28 έχεις mismatch και αφού έχεις ήδη πολύ υψηλό VDDP θα φτιάξει μόνο αν, από GDM on + 1T που είσαι τώρα, το γυρίσεις σε GDM off + 2T.

Επί της ουσίας, το penalty του mismatch ποιο είναι; Οκ λίγο μεγαλύτερο latency, πόσο περίπου αλήθεια; Κάτι άλλο; Πρακτικά υπάρχει κάποια απώλεια;

Ρωτάω γιατί έχω mismatch και δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. GDM off και 2Τ δεν πάει με τίποτα, έχω μπλε οθόνες και reboots. Έχω δοκιμάσει ρεύματα, χαλαρότερα timings, διάφορα Procodt κτλ και Dvrstr, τζίφος. Τι χάνω εν τέλει;

Επεξ/σία από chrisde
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, kkatzos said:

Θα το τσεκάρω μετά. Mε GDM off + 2T θα έχω performance hit ? Επίσης κάπου διάβασα οτι εκτός από το VDDP , πρέπει να δοκιμάσω αλλαγές και στα ProcODT, vSOC.

Επεξ/σία από xartemporas

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 minutes ago, chrisde said:

Επί της ουσίας, το penalty του mismatch ποιο είναι; Οκ λίγο μεγαλύτερο latency, πόσο περίπου αλήθεια; Κάτι άλλο; Πρακτικά υπάρχει κάποια απώλεια;

Ρωτάω γιατί έχω mismatch και δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. GDM off και 2Τ δεν πάει με τίποτα, έχω μπλε οθόνες και reboots. Έχω δοκιμάσει ρεύματα, χαλαρότερα timings, διάφορα Procodt κτλ και Dvrstr, τζίφος. Τι χάνω εν τέλει;

Για μένα βάλε ένα καλό xmp 3600 c14 φλατ. Gdm disable 1T

Τράβα ένα -30 all core cpu και άραξε .

Δεν βλέπω τρελές διάφορες όπως στους απλούς 5000 που εκεί αξίζει να ασχοληθείς σοβαρά με μνήμες ώστε να πάρεις την απόδοαη που λείπει.(μιλάμε για αναλύσεις μέχρι 1440π)

Ο 5800χ3δ είναι έτοιμος out of the box.

Επεξ/σία από azazil1190
  • Like 1

24 λεπτά πριν, azazil1190 είπε

Για μένα βάλε ένα καλό xmp 3600 c14 φλατ. Gdm disable 1T

Τράβα ένα -30 all core cpu και άραξε .

Δεν βλέπω τρελές διάφορες όπως στους απλούς 5000 που εκεί αξίζει να ασχοληθείς σοβαρά με μνήμες ώστε να πάρεις την απόδοαη που λείπει.(μιλάμε για αναλύσεις μέχρι 1440π)

Ο 5800χ3δ είναι έτοιμος out of the box.

Λες καλύτερα σφιχτά timings από μεγαλύτερη συχνότητα, αρκεί να είναι gdm disable και tPHYRDL = 26 σε όλα; Θα το δοκιμάσω και αυτό, αν και είχα διαβάσει ότι οι 3d οφελούνται περίσσότερο από τη συχνότητα.

Εν τέλει όμως αν κάποιος μπορεί να διαφωτίσει σχετικά με το penalty του mismatch;

• Like 1

14 ώρες πριν, kostas123pao είπε

Προσφατα αλλαξα μητρική απο b450 tomahawk και πήγα σε asus b550 α gaming. Το θέμα είναι ότι στην β450 έπαιζα στα 3800 με GDM off και 2Τ ενώ σε αυτήν δεν κάνει κάν ποστ όταν βάζω GDM off ούτε καν στα 3600. Φταίει η μητρική? Μπορώ να δοκιμάσω κάτι? Να το αφήσω έτσι?

image.png.cb94905e7ea0c418d4f5f4b0e8357c75.png

Μπορεί να φταίει και το βίος σε μενα με την Χ570 είχε θέματα με κάποια βίος σε θέματα με μνήμες boot αστάθεια κλπ τώρα παίζω με 1.2.07? Σταθερός και ψηλά στα 2000 fclk

2 minutes ago, chrisde said:

Λες καλύτερα σφιχτά timings από μεγαλύτερη συχνότητα, αρκεί να είναι gdm disable και tPHYRDL = 26 σε όλα; Θα το δοκιμάσω και αυτό, αν και είχα διαβάσει ότι οι 3d οφελούνται περίσσότερο από τη συχνότητα.

Εν τέλει όμως αν κάποιος μπορεί να διαφωτίσει σχετικά με το penalty του mismatch;

Όχι λέω ακόμα χειρότερα απλά ένα δυνατό xmp από το να σπας τα @@ σε περίπτωση που δεν πάει το τσιπ.

Η το πουλάς και δοκιμάζεις την τύχη σου με άλλο cpu.Στα των μνημών είχα διαβάσει και εγώ ότι καλύτερα παίζουν σε υψηλότερη συχνότητα.

Βέβαια στα 3866 που δοκίμασα με 16αρια είχα χειρότερα αποτελέσματα από ότι 3733 με σφικτά timings.Μιλαω για σενάρια gaming.Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα να δω στα 3866 .Έβγαλα ένα τμ5 και το παράτησα .Κάποια στιγμή ίσως ασχοληθώ για 3866+ αν μου έρθει η όρεξη.(Μπορεί να μην έρθει και ποτέ και να πάω σε έναν 7800χ3δ που είναι στα άμεσα πλάνα)

• Like 1

6 minutes ago, chrisde said:

Aυτό ήθελα να ρωτήσω και εγώ, αν δεν έχει ουσιαστικη διαφορά στην απόδοση και δε βγάλω άκρη με τις αλλαγές που θα δοκιμάσω, να το αφήσω ως έχει.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...