Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπον παιδια μετα απο λιγο ψαξιμο καπου εδω ειμαι δεν ανεβαινω παραπανω απο 1900 3800 γιατι εχω πολλα whea κ γενικα τ θεωρω χρηση τομη  ,τ εχετe ν προτεινεται , η ραμ εχει βγαλει 16 cycle passes tm5 xtreme1 anta ,60 passes usmus , 60 itterations y-cruncher , τ αλλο προτεινετε γ τεστ  ραμ αλλα κ γενικη σταθεροτητατα συστηματος κ εαν επισης πιστευεετε οτι παιρνει σφηξιμο κι αλλο , η ram παιζει στα 1.52 volt noctua fan ν τ χτυπα και θερμοκρασιες μεγιστε 45 κ 43 στα δυο modules 

Untitled.jpg

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, TheoV είπε

Λοιπον παιδια μετα απο λιγο ψαξιμο καπου εδω ειμαι δεν ανεβαινω παραπανω απο 1900 3800 γιατι εχω πολλα whea κ γενικα τ θεωρω χρηση τομη  ,τ εχετe ν προτεινεται , η ραμ εχει βγαλει 16 cycle passes tm5 xtreme1 anta ,60 passes usmus , 60 itterations y-cruncher , τ αλλο προτεινετε γ τεστ  ραμ αλλα κ γενικη σταθεροτητατα συστηματος κ εαν επισης πιστευεετε οτι παιρνει σφηξιμο κι αλλο , η ram παιζει στα 1.52 volt noctua fan ν τ χτυπα και θερμοκρασιες μεγιστε 45 κ 43 στα δυο modules 

Untitled.jpg

Δυνατο κιτ . Εχω μια ενσταση για το 1,52 για 24/7 ναι για b dies στο internet οι περισσοτεροι λενε οτι ειναι ενταξει αλλα το μεγαλο ερωτημα ειναι αν αξιζει η διαφορα στις επιδοσεις κ στις θερμοκρασιες σε σχεση με ενα προφιλ cl 16 που θα βγει γυρω στο 1.42 . 

Δηλαδη εγω με ενα κιτ λιγο χειροτερο απο το δικο σου (3000 cl14 xmp b dies) κανω παρομοια settings με τα δικα σου με εξαιρεση το trcdrd που το εχω 15 γιατι δεν σηκωνει το 14 με τιποτα στο 1.51 αλλα εχω κρατησει ενα προφιλ με cl16 κ λιγες αλλαγες στα δευτερευοντα με 1.42 και μεγαλη διαφορα και στις θερμοκρασιες . Εχω τον 5800 3d βεβαια που οι διαφορες στο gaming ειναι ακομα πιο μικρες .

Τωρα για να απαντησω σε αυτο ακριβως που ρωτας . 

Trdrdscl και twrwrscl με αυτη τη ταση λογικα σε περνει να τα βαλεις στο 2 . Το 3 το εχεις 100% και βοηθαει λιγο στο bandwidth . Ειναι απο τις ρυθμισεις που θελουν ρευμα αλλα μονες τους δε το αξιζουν . Αφου ομως εισαι cl 14 κ 1.52 βαζεις το δοκιμαζεις με 2 και αν τσινησει το αφηνεις 3 

Trdwr και twrrd . Προφανως το εχεις αφησει default . Δοκιμασε 8 και 3 . 

Δε θυμαμαι αν βελτιωνει τις επιδοσεις κ τι ακριβως κανει αλλα ειναι πολυ σημαντικο αν θες να δοκιμασεις  gd off και κυριως cl15 (λεμε τωρα) . Με μονο cl το trdwr θα πρεπει να γινει 9 γιατι με 8 δε θα εχεις boot . Εξαρταται απο τη διαφορα cl με tcwl . Το δευτερο πρεπει να ειναι παντα ζυγο οποτε με μονο cl πρεπει να παει trdwr + 1 

Στα λεω ολα αυτα γιατι αν μπορεις να πετυχεις 3800 cl15 με phyrdl 26/26 ισως να ειναι το ιδανικο για μια καλη αναλογια επιδοσεις / ρευμα (εγω δε μπορεσα 28/26 παντα στο cl 15 )

Edit μου ξεφυγε στην αρχη . Βαλε το twr στο 12 . Σιγουρα θα το παρει 

Επεξ/σία από nickk0kkav
Δημοσ.
7 ώρες πριν, TheoV είπε

Κάτι πάει λάθος στις ρυθμίσεις σου.

Πέραν του υψηλού latency έχεις πολύ χαμηλό mem copy.

Έλεγξε για tPHYRDL mismatch και βάλε tWR διπλάσιο του tRTP. Π.χ. 16/8 ή 12/6

cachememPBO380016-16-14.png.0dd4b629bf3b9dc61d2bc646ccfeca28.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

σταθεροποιηθηκα στα 3866 και ξεκινα το σφιξιμο

αλλα κατόπιν πολυ ψαξιματος με ενα ενα τα settings μολις ξεφυγω απο τα 3600 και ανεβάσω συχνότητα οποιοδηποτε timming δεν με βοηθαει σε τιποτε πεφτω στο  tPHYRDL 28 με 1CR 

image.jpeg.9c27886549dec6dba36e1ac0da793674.jpeg

Επεξ/σία από ultraex2003
Δημοσ.

ε

3 ώρες πριν, kkatzos είπε

Κάτι πάει λάθος στις ρυθμίσεις σου.

Πέραν του υψηλού latency έχεις πολύ χαμηλό mem copy.

Έλεγξε για tPHYRDL mismatch και βάλε tWR διπλάσιο του tRTP. Π.χ. 16/8 ή 12/6

cachememPBO380016-16-14.png.0dd4b629bf3b9dc61d2bc646ccfeca28.png

εχεις δικιο εχω mismmatch  τ μπορω ν κανω γ αυτο ? gdoff k 2t στα 20 λεπτακια errors st tm5 extreme 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, TheoV είπε

εχεις δικιο εχω mismmatch  τ μπορω ν κανω γ αυτο ? gdoff k 2t στα 20 λεπτακια errors st tm5 extreme 

Αρχικά να φτιάξεις ένα ωραίο προφίλ 3800 16-16-16 2Τ με 26/26 tPHYRDL με σωστά subs.

Και μετά από εκεί θα αρχίσεις να φτιάχνεις ένα δεύτερο πιο ζόρικο προφιλ ρίχνοντας τα primary timings.

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Αρχικά να φτιάξεις ένα ωραίο προφίλ 3800 16-16-16 2Τ με 26/26 tPHYRDL με σωστά subs.

Και μετά από εκεί θα αρχίσεις να φτιάχνεις ένα δεύτερο πιο ζόρικο προφιλ ρίχνοντας τα primary timings.

εχεις ν προτεινεις timings  ? g bdie 32gb kit 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, TheoV είπε

εχεις ν προτεινεις timings  ? g bdie 32gb kit 

Βάλε αυτά που έχω παρακάτω με αλλαγές στο tRDWR = 9, GDM=off και 2Τ και βέβαια 3800.

Θα χρειαστείς λογικά 1.38V - 1.40V

1.jpg

Δημοσ.

Δυστυχώς ούτε 20 λεπτό δεν βγάζω στ tm5

1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Βάλε αυτά που έχω παρακάτω με αλλαγές στο tRDWR = 9, GDM=off και 2Τ και βέβαια 3800.

Θα χρειαστείς λογικά 1.38V - 1.40V

1.jpg

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, TheoV είπε

Ανέβασε screenshot από ZenTimings

ProcODT χαμηλότερο δοκίμασες;

Το 48 που σου βάζει είναι πολύ υψηλό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γραφω και εδω μπας και παρω καμια εξτρα ιδεα.

Στο συστημα της υπογραφης λοιπον θα ξεκινησω σιγα σιγα να σφιξω επεξεργαστη,μνημες και καρτα γραφικων.

Ξεκινησα σημερα απο εξεργαστη.Στο Bios ολα στοκ και τις μνημες σε xmp.

Εβαλα ορια PPT/TDC/EDC γιατι βαραγε 90αρια και εκανε throttling.Στοκ εχει 142/90/140. Μετα απο συντομες δοκιμες κατεληξα στο 120/80/110. Με αυτα παιζει στους 86 βαθμους σε CB23 ενω σε prime95 μετα απο 2ωρο ψιλο εφτασε στους 90 αρα ρεαλιστικα ειμαι κατω απο το οριο για throttle.

Συνεχισα τρεχοντας το Project Hydra για να μου δωσει τιμες για curve optimizer. Να σημειωσω οτι επειδη θελω να περασω στο bios τα settings , δε κανω Hybrid OC. Μου εβγαλε καποιες τιμες, ειδα κιολας οτι εχω πεσει σε κακο κομματι μιας και το καλυτερο που πηρα ειναι -14 ενω στο πιο γρηγορο core εδωσε 0.

Αρα θεωρητικα ειμαι οκ με αυτα. Το θεμα ειναι οτι ενω single βαραει 4850 ,σε all core load παιζει περιπου στα 4200 και κατα συνεπεια εχω και χαμηλα σκορ. Ενω δηλαδη σε CB23 σε single εχω περιπου 1600 που ειναι λογικο σκορ για στοκ 5800Χ, σε all core ειμαι 14200 που ειναι μια χαμηλη τιμη οταν βλεπω να παιζουν 15000+. Το θεμα ειναι οτι ναι μεν βαραει τα limits (σχεδον ολα ταυτοχρονα κιολας) αλλα δε boostαρει ο επεξεργαστης ενω του εχω κανει και undervolt ουσιαστικα μεσω του CO.

Να δωσω Boost Overdrive μπας και κινηθει λιγο πιο επιθετικα;

Reddit/overclock.net κτλ βλεπω οσοι παιζουν με παρομοια limits με μενα  ,να boostαρουν αρκετα παραπανω και να παιρνουν και ανωτερα σκορ. Το power deviation στο HWinfo ειναι στο 110%(αυτο με το undervolting, με ολα στοκ ειναι στο 103% αρα υποθετω ειμαι οκ) οταν τρεχω φορτιο.

ΥΓ. Στο stress test του cpu z σηκωνει all core 4500 περιπου. Αρα μηπως επειδη η ψυξη που εχω ειναι μετρια στη καλυτερη ,να ριχνει τοσο τα ρολογια;

Επεξ/σία από Dantε
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Dantε είπε

Γραφω και εδω μπας και παρω καμια εξτρα ιδεα.

Στο συστημα της υπογραφης λοιπον θα ξεκινησω σιγα σιγα να σφιξω επεξεργαστη,μνημες και καρτα γραφικων.

Ξεκινησα σημερα απο εξεργαστη.Στο Bios ολα στοκ και τις μνημες σε xmp.

Εβαλα ορια PPT/TDC/EDC γιατι βαραγε 90αρια και εκανε throttling.Στοκ εχει 142/90/140. Μετα απο συντομες δοκιμες κατεληξα στο 120/80/110. Με αυτα παιζει στους 86 βαθμους σε CB23 ενω σε prime95 μετα απο 2ωρο ψιλο εφτασε στους 90 αρα ρεαλιστικα ειμαι κατω απο το οριο για throttle.

Συνεχισα τρεχοντας το Project Hydra για να μου δωσει τιμες για curve optimizer. Να σημειωσω οτι επειδη θελω να περασω στο bios τα settings , δε κανω Hybrid OC. Μου εβγαλε καποιες τιμες, ειδα κιολας οτι εχω πεσει σε κακο κομματι μιας και το καλυτερο που πηρα ειναι -14 ενω στο πιο γρηγορο core εδωσε 0.

Αρα θεωρητικα ειμαι οκ με αυτα. Το θεμα ειναι οτι ενω single βαραει 4850 ,σε all core load παιζει περιπου στα 4200 και κατα συνεπεια εχω και χαμηλα σκορ. Ενω δηλαδη σε CB23 σε single εχω περιπου 1600 που ειναι λογικο σκορ για στοκ 5800Χ, σε all core ειμαι 14200 που ειναι μια χαμηλη τιμη οταν βλεπω να παιζουν 15000+. Το θεμα ειναι οτι ναι μεν βαραει τα limits (σχεδον ολα ταυτοχρονα κιολας) αλλα δε boostαρει ο επεξεργαστης ενω του εχω κανει και undervolt ουσιαστικα μεσω του CO.

Να δωσω Boost Overdrive μπας και κινηθει λιγο πιο επιθετικα;

Reddit/overclock.net κτλ βλεπω οσοι παιζουν με παρομοια limits με μενα  ,να boostαρουν αρκετα παραπανω και να παιρνουν και ανωτερα σκορ. Το power deviation στο HWinfo ειναι στο 110%(αυτο με το undervolting, με ολα στοκ ειναι στο 103% αρα υποθετω ειμαι οκ) οταν τρεχω φορτιο.

ΥΓ. Στο stress test του cpu z σηκωνει all core 4500 περιπου. Αρα μηπως επειδη η ψυξη που εχω ειναι μετρια στη καλυτερη ,να ριχνει τοσο τα ρολογια;

bro μαλλον η ψυξη σου δε σε βοηθαει  με 142/90/140 βαρουσα κοντα 16000  με HOC + CO απο hydra και επαιζα boost test εκει 

image.jpeg.db8fc671ef538b5f19ac272ecee34621.jpeg

image.jpeg

Επεξ/σία από ultraex2003
Δημοσ.

καλησπερα παιδια λοιπον δεν προσπαθησα για χαλαρο προφιλ  ακομη και προσπαθησα ν στρωσω τ υπαρχων ετσι γ τ γαμωτο :)  , καταφερα  αυτο π βλεπεται μ gdm off  2t kai tphyrld 26 κ στα δυο κιτ , τ αλλο προτεινετε εχω βγαλει 16 κυκλους anta extreme ,30 usmus  , τ προτεινετε ν σφηξω και εαν πανε ολα καλα τ κραταω και φτιαχνω κ ενα πιο χαλαρο 

Untitled4.png

Δημοσ.

6 λεπτά πριν, elpenor είπε

Εμένα έχει καλύτερο latency το 3600/16 με 26 παρά το 3800/15 με 28.

Συμφωνώ.

Το πρώτο και με διαφορά είναι το tPHYRDL να είναι matched και όσο χαμηλότερο γίνεται.

Σημαντικότερο και από tCL και από tRCD και από tRFC και από τα πάντα.

Μέχρι 4000 (ίσως και παραπάνω) το 26/26 είναι επιτεύξιμο με αξιοπρεπή μητρική/IMC και, συνήθως, GDM off + 2T.

Ακόμα και με 3200 CL15 έχω κάτω από 59ns στο AIDA λόγω του tPHYRDL 24/24.

cachemem 3200C15.png

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...