Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

10 ώρες πριν, elpenor είπε

@parsifal Θα δοκιμάσω να κατεβάσω και εγώ το tRCDWR και το tRP όπως εσύ να δω αν θα είναι stable και τι οφέλη θα έχω.

Αν έχεις όρεξη να το ψάξεις και άλλο με τα timings/subtimings μπορεί να πάρεις κάποιες ιδέες με αυτά που είχα καταλήξει εγώ με πολύ παρόμοια dies.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

micron-rev-e-3800-15_tmp5_zen.png.21dc3efed3f0d8b17e07935c1e0f0f72.png

micron-rev-e-3800-15_2.png.434b4e627aec26e609d01de7623bf119.png

GD_OFF_SUCCESS.png.0158e525a27e389bf3cf565d184488c2.png

3800_gd_off_CPU_OC.png.231d9e56bfc2873641f1c15ab9ddf758.png

Καλημέρα. Έχω πειραματιστεί με τα πιο σφικτά timings που δείχνεις και έχω ποστάρει κατά καιρούς εδώ. Μετρούσα με AIDA64 και το Speedtest του calculator. Τα ευρήματά μου είχαν ως εξής, τουλάχιστον για Ballistix Micron Rev.E dual rank:

1. tCL 15 στα 3800 δεν αξίζει το αρκετά αυξημένο vDIMM που χρειάζονται οι Ballistix, προσφέρει σχετικά μικρή αύξηση επιδόσεων

2. tRCDRW και tRP όσο πιο χαμηλά γίνεται, ναι, έχουν αισθητή διαφορά και δεν απαιτούν παραπάνω ρεύματα για σταθεροποίηση

3. tRAS δεν κάνει καμία διαφορά αν το χαμηλώσεις κάτω από (tRC - tRP)

4. tRRDL κάτω από 6 δεν είδα σταθερά reproducible βελτιώσεις, συν έχω την εντύπωση ότι τείνει να κάνει το OC λίγο πιο ασταθές

5. tWTRS-tWTRL 3-6 σε σχέση με 4-8: βλέπε νο.4

6. tWR 14, βλέπε νο.4

7. SCLs 4 σε σχέση με 5, έχουν ένα μικρό trade-off μεταξύ Read speeds και Write/Copy speeds, τίποτα σημαντικό επομένως τα άφησα 5. Ακόμη και σε Samsung B-dies, ο βέλτιστος τρόπος tweaking των συγκεκριμένων νομίζω είναι να χαμηλώνεις μέχρι εκεί που βλέπεις σημαντικές διαφορές σε Read/Write/Copy, όχι πιο κάτω

8. tRTP 6 σε σχέση με 8, βλέπε νο.4

9. Tertiaries 1-4-4-1-6-6 σε σχέση με 1-5-5-1-7-7 προσφέρουν καλή αύξηση σε AIDA άλλα ίσως ισχύει μόνο σε dual rank

• Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

3 ώρες πριν, parsifal είπε

3. tRAS δεν κάνει καμία διαφορά αν το χαμηλώσεις κάτω από (tRC - tRAS)

Υποθέτω εννοείς tRC - TRCDRD αλλά αυτό ακριβώς προτείνω και εγώ.

Έχω πειραματιστεί με τα πιο σφικτά timings που δείχνεις και έχω ποστάρει κατά καιρούς εδώ. Μετρούσα με AIDA64 και το Speedtest του calculator.

Έχω δει τα περισσότερα post που είχες κάνει αλλά αν δεν κάνω λάθος ήταν με την X470 P.

Μετά από την εμπειρία μου με RAM OC πρώτα σε B450, μετά σε X470 P και μετά στην X570 έχω καταλάβει ότι στην κάθε μητρική ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Με την Χ570 έχω περισσότερο latency με τα ίδια settings αλλά ταυτόχρονα μπορώ να δουλέψω με procODT 32 και μεγαλύτερο vDimm (που στις άλλες δεν μπορούσα) με αποτέλεσμα να ένα φτάσω ένα σκαλί πιο κάτω το latency.

9. Tertiaries 1-4-4-1-6-6 σε σχέση με 1-5-5-1-7-7 προσφέρουν καλή αύξηση σε AIDA άλλα ίσως ισχύει μόνο σε dual rank

Εγώ δεν έχω καταφέρει να τα ρίξω χωρίς να έχω error μετά τους 20 κύκλους 1usmus_v3. Μάλλον είναι καλύτερο bin οι RAM σου, θα δοκιμάσω όμως ξανά μετά από τα τελευταία bios update μήπως άλλαξε κάτι.

5. tWTRS-tWTRL 3-6 σε σχέση με 4-8: βλέπε νο.4

Και εγώ δεν έχω δει διαφορά στα benchmark αλλά το αιτιολόγησα βάση του ότι κανένα benchmark που ξέρω δεν μετράει την καθυστέρηση ανάμεσα στο χρόνο που χρειάζεται για να γίνει ένα Read μετά από ένα Write (και το αντίστροφο). Νομίζω μόνο gaming benchmarks θα μπορέσουν να μας δείξουν αν κάνουν κάτι.

7. SCLs 4 σε σχέση με 5, έχουν ένα μικρό trade-off μεταξύ Read speeds και Write/Copy speeds, τίποτα σημαντικό επομένως τα άφησα 5. Ακόμη και σε Samsung B-dies, ο βέλτιστος τρόπος tweaking των συγκεκριμένων νομίζω είναι να χαμηλώνεις μέχρι εκεί που βλέπεις σημαντικές διαφορές σε Read/Write/Copy, όχι πιο κάτω

Έχω διαβάσει πολλές φορές (αν και δεν το έχω δει στην πράξη) ότι είναι καλύτερο από άποψη σταθερότητας να έχεις ζυγούς αριθμούς. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν βλέπω καμία διαφορά σε Read/Write/Copy σε σχέση με μεγαλύτερα νούμερα.

15 λεπτά πριν, elpenor είπε

Υποθέτω εννοείς tRC - TRCDRD αλλά αυτό ακριβώς προτείνω και εγώ.

Τυπογραφικό 😄, εννοούσα tRC - tRP. Το διόρθωσα και παραπάνω.

Υπάρχει πιθανότητα όσο κατεβάζεις το tCL να περνάει τα tests και να έχει χειρότερα αποτελέσματα γιατί το tPHYRDL είναι διαφορετικό ανάμεσα στα DIMMs (πχ 28/26)

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Πρώτο post εδώ και ουσιαστικά πρώτο OC σε μνήμες. ( μέχρι τώρα πίστευα ότι ήταν αχρείαστο, τελικά δεν είναι 🙂)

Γενικά έχω κάνει πολλά τεστ με διάφορα προγράμματα και overnight και δεν βγάζουν errors. 

Πως σας φαίνεται; Λέτε να μπορώ να ρίξω τίποτα ακόμα;

Είναι Hynix AFR οι μνήμες , 1.39V

image.png.ea84940db75ec0109e9afe3f2d38a2e6.png

Επεξ/σία από ItsMeYourSelf
  • Like 3

@parsifal Αντέγραψα τα settings σου με μόνη διαφορά ότι έβαλα tCL 15 και clock drive strength 60. Μέσα μου πίστευα ότι θα χρειαστεί να κάνω bios reset και ότι στη μικρή περίπτωση που θα δουλέψουν θα έχω χειρότερα αποτελέσματα.

Μόλις το έκανα έγινε αυτό:

ram_oc_parsifal_11_2021.png.ad4662b1706801d9d46eea5be62deda6.png

Το μόνο που μπορώ να πω είναι respect....

• Like 3

14 λεπτά πριν, elpenor είπε

@parsifal Αντέγραψα τα settings σου με μόνη διαφορά ότι έβαλα tCL 15 και clock drive strength 60. Μέσα μου πίστευα ότι θα χρειαστεί να κάνω bios reset και ότι στη μικρή περίπτωση που θα δουλέψουν θα έχω χειρότερα αποτελέσματα.

Μόλις το έκανα έγινε αυτό:

ram_oc_parsifal_11_2021.png.ad4662b1706801d9d46eea5be62deda6.png

Το μόνο που μπορώ να πω είναι respect....

Είσαι σταθερός? Δοκίμασα προχτές με gd off με τις απαραίτητες ρυθμίσεις στα trdwr και rwrd, τα πήρε με τη μία, μπήκε win, αλλά ήταν ασταθές με ατελείωτα λάθη σε tm5.

Δεν το έψαξα παραπάνω, βέβαια.

Παρόμοιες δεν είναι οι μνήμες μας?

image.png.a5fab0d0dafffd6a3e956a6a2e489c2b.png

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Είσαι σταθερός? Δοκίμασα προχτές με gd off με τις απαραίτητες ρυθμίσεις στα trdwr και rwrd, τα πήρε με τη μία, μπήκε win, αλλά ήταν ασταθές με ατελείωτα λάθη σε tm5.

Δεν το έψαξα παραπάνω, βέβαια.

Παρόμοιες δεν είναι οι μνήμες μας?

Όπως μπορείς να δεις από τα προηγούμενα screenshot μου όταν βάζω 60 clk drv strength, 1.125 vsoc και 1.5vdimm είμαι γενικά σταθερός με 3800/1T (δοκιμασμένο με 50 κύκλους 1usmus, 10 aida και μήνες χρήσης).

Τώρα τα συγκεκριμένα timings του parsifal τα δοκιμάζω πρώτη φορά και τα τεστάρω αυτή τη στιγμή. Ως τώρα κανένα error.

Οι μνήμες μας πέρα από το ότι οι δικές σου είναι πιο καινούργιες διαφέρουν και στα ranks, οι δικές μου είναι DR.

Επεξ/σία από elpenor

2 λεπτά πριν, elpenor είπε

Όπως μπορείς να δεις από τα προηγούμενα screenshot μου όταν βάζω 60 clk drv strength, 1.125 vsoc και 1.5vdimm είμαι γενικά σταθερός με 3800/1T (δοκιμασμένο με 50 κύκλους 1usmus, 10 aida και μήνες χρήσης).

Τώρα τα συγκεκριμένα timings του parsifal τα δοκιμάζω πρώτη φορά και τα τεστάρω αυτή τη στιγμή. Ως τώρα κανένα error.

Οι μνήμες μας πέρα από το ότι οι δικές σου είναι πιο καινούργιες διαφέρουν και στα ranks, οι δικές μου είναι DR.

Ναι, το είδα και στους δύο σας.

Καλά, ένα reset δρόμος είναι η ιστορία.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, Πέτρος είπε

Ναι, το είδα και στους δύο σας.

Καλά, ένα reset δρόμος είναι η ιστορία.

Πάντως 3800/1T με 19 tRCDRD και 8 tRDWR μην περιμένεις να δεις έυκολα, θέλει 20 και 9 για να αντέξει ο IMC.

Επεξ/σία από elpenor
  • Thanks 1

2 λεπτά πριν, elpenor είπε

Πάντως 3800/1T με 19 tRCDRD και 8 tRDWR μην περιμένεις να δεις έυκολα, θέλει 20 και 9 για να αντέξει ο IMC.

Για gdm=off, εννοείς. Αλλιώς τα έχω πολύ άνετα, καιρό τώρα.

• Like 1

Με 20, 9-1 στα απαιτούμενα και λίγο φαγάκι παραπάνω (1.125vsoc, 1.4vddr) δείχνει σταθερό.

Αν περάσει τους 10 κύκλους ΤΜ5 πάω για sottr+aida,  να δω αν υπάρχει και κάποιο κέρδος. Μετά, ανάλογα.

2 ώρες πριν, elpenor είπε

Εδώ είμαι τώρα:

image.png.608b8835f4e9e32dd14e47e845030399.png

Δείχνει σταθερό, με ελάχιστα καλύτερα νούμερα σε σχέση με αυτό που ανέβασα πριν.

Θα ρίξω ένα ultimate BFV test και συζητάμε για λίγο σφίξιμο.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραίοι! Εγώ είμαι εδώ:

ZenTimings_Screenshot.png.a02297ef7d4a0d462228c83a7e0bf4e6.png

Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή Tertiaries 1-4-4-1-6-6 αντί για 1-5-5-1-7-7 αν και δεν νομίζω ότι θα μου κάτσει... Παίζει να το είχα δοκιμάσει και να μην το θυμάμαι...:P

Επεξ/σία από chrisde
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...