Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βοηθεια για το Overclocking θέλω , τα stress test τα κατεβάζω :)

Για επεξεργαστη ,κλεισε core performance boost και cstate απο το advanced amd cbs.

Βαλε core multiplier 39 και ρευμα manual 1.375.

Βαλε απο digi+vrm llc3.

Τρεξε stress tests δεν σταθεροτητα θερμοκρασις κλπ. Αν θες να ανεβεις δοκιμαζεις παραπανω multi 39.25 ,39.50,39.75,40. Οταν δεν θα εισαι σταθερος ανεβαζεις volts αν εχεις καλες θερμοκρασιες βαζεις cpu power phase extream. Το που εισαι σταθερος και με τι ρευμα θα το βρεις μονος σου ψαχνοντας συχνοτητα και ρευματα.

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σε μένα όταν τα βάζω από ryzen master και όχι από bios μια χαρά έχει processor minimum state... Δεν ξέρω τι παίζει πάντως και άλλοι αναφέρουν αυτό που λες... Κάποιο bug παίζει να είναι.

Όπως φαίνεται για να γίνει σωστά η δουλειά, θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με bios και stress για να καταλήξουμε στα σωστά ρεύματα και μετά επαναφέρουμε το bios στα default για να κάνουμε το overclock μέσω του ryzen master. Έτσι θα έχουμε και τα σωστά ρεύματα και θα παίζει σωστά το minimum state. Και αυτό εφόσον έχουμε είτε επιλέξει το Balanced power plan στα windows, είτε έχουμε ρυθμίσει το Ryzen power plan στο 5% το minimum state.

Δεν το έχω δοκιμάσει αυτό που έχω γράψει... θα το κάνω το συντομότερο. Απλά το έγραψα σαν λογικό συμπέρασμα από όσα διαβάζω εδώ και σε άλλα forum. Βέβαια είναι και μερικοί που δεν τους παίζει σωστά αυτό το σενάριο.

Επίσης έχουν βγει και drivers για το chipset στις 2/10/17 http://support.amd.com/en-us/download/chipset?os=Windows+10+-+64

Χτες το παρατήρησα τυχαία γιατί έχω κλείσει το auto-update. 

Δημοσ.

Ryzen 1700, 1.28V 3.8GHz, 3.9GHz 1.38. Νομίζω καλύτερα να μείνω στα 3.8, για λόγους efficiency, lifespan, thermals και πάνω απ'όλα ότι για 100MHz δεν αξίζει. Πρακτικά 3.8G cinebench 1.680 points και 3.9 1720 έβγαλα. Σε prime95 είμαι 64C με noctua-u14s @3.8G . 

Δημοσ.

μια χαρα εισαι στα 3.8 . 27% μεγαλυτερη συχνοτητα με 1.28 v

Δημοσ.

μια χαρα εισαι στα 3.8 . 27% μεγαλυτερη συχνοτητα με 1.28 v

Σε σχέση με τα άλλα τυχαιρά/άτυχα τσιπ, το 1.2875 (για την ακρίβεια - επίσης μπορεί να ήμουν και stable @ 1.2825 αλλά συνήθως βάζω 2 σκάλες μετά από κάθε αποτυχία) πως στέκεται; Είναι εννοώ καλό-κακό-μέτριο lottery?

Δημοσ.

το λοτερι δεν το βλεπεις αμα εχεις σε ενα καλο oc λιγο vcore. το λοτερι ειναι αμα βαρεσεις 4-4.1 stable με μαξιμουμ 1.42vcore. και οχι δεν ειναι γραμμικη η αυξηση των v με τα ghz. δηλαδη εκει που για να πας απο τα 3,7 στα 3,8 μπορει να θες 0,01v ομως για να πας απο τα 3.9 στα 4 μπορει να θες 0,04v

• Moderators
Δημοσ.

Γενικά δεν έχω διαβάσει κάποιον να μη του έπαιξε στα 3.8GHz, έστω και με 1.35.

Θα έλεγα ότι η διαφορά από σχετικά μπανάνα (3.8) σε καλό (4.1) είναι εξαιρετικά μικρή στα Ryzen 1ης γενιάς, δεν αξίζει καν να ασχοληθείς παραπάνω.

Δημοσ.

το λοτερι δεν το βλεπεις αμα εχεις σε ενα καλο oc λιγο vcore. το λοτερι ειναι αμα βαρεσεις 4-4.1 stable με μαξιμουμ 1.42vcore. και οχι δεν ειναι γραμμικη η αυξηση των v με τα ghz. δηλαδη εκει που για να πας απο τα 3,7 στα 3,8 μπορει να θες 0,01v ομως για να πας απο τα 3.9 στα 4 μπορει να θες 0,04v

Έχει πάρει το μάτι μου κόσμο που δεν χτυπάει τα 3.8 με λογικές τάσεις, γι'αυτό ρώτησα.

Γιατί υπάρχει άτομο που θα αφήσει το PC του 24/7 με 1.42V? Προσωπικά όπως είπα είχα 1.28V 3.8, και για 3.9 ήθελε 1.37-1.38 δλδ ολόκληρο 0.1v για 100MHz. Και επειδή πρακτικά δεν μου αρέσει η ιδέα να είμαι 0.02 κάτω από το όριο που προτείνει η amd, προτίμησα το 1.28, 3.8. Σίγουρα το τσιπ μου δεν πιάνει 4G, αλλά το καλό το 4 δεν νμζ να το πιάνει πολύς κόσμος με 1700. Ο 1700X/1800X που είναι binned πιο άνετα.

Γενικά δεν έχω διαβάσει κάποιον να μη του έπαιξε στα 3.8GHz, έστω και με 1.35.

Θα έλεγα ότι η διαφορά από σχετικά μπανάνα (3.8) σε καλό (4.1) είναι εξαιρετικά μικρή στα Ryzen 1ης γενιάς, δεν αξίζει καν να ασχοληθείς παραπάνω.

Και γω αυτό νομίζω.

Δημοσ.

Έχει πάρει το μάτι μου κόσμο που δεν χτυπάει τα 3.8 με λογικές τάσεις, γι'αυτό ρώτησα.

Γιατί υπάρχει άτομο που θα αφήσει το PC του 24/7 με 1.42V? Προσωπικά όπως είπα είχα 1.28V 3.8, και για 3.9 ήθελε 1.37-1.38 δλδ ολόκληρο 0.1v για 100MHz. Και επειδή πρακτικά δεν μου αρέσει η ιδέα να είμαι 0.02 κάτω από το όριο που προτείνει η amd, προτίμησα το 1.28, 3.8. Σίγουρα το τσιπ μου δεν πιάνει 4G, αλλά το καλό το 4 δεν νμζ να το πιάνει πολύς κόσμος με 1700. Ο 1700X/1800X που είναι binned πιο άνετα.

Και γω που έχω 1700x στα ίδια ρεύματα με σένα είμαι. 1.287v για 3.8 και 1.375v για 3.9. Εγώ αντίθετα έχω παρατηρήσει τα περισσότερα καλά κομμάτια να είναι 1700 και όχι 1700x/1800x

• Like 1
Δημοσ.

Και γω που έχω 1700x στα ίδια ρεύματα με σένα είμαι. 1.287v για 3.8 και 1.375v για 3.9. Εγώ αντίθετα έχω παρατηρήσει τα περισσότερα καλά κομμάτια να είναι 1700 και όχι 1700x/1800x

Πάντως επειδή και εσύ έχεις taichi, απορούσα σε μία φάση γιατί ο πίσω ανεμιστήρας του κουτιού μου δουλεύει σχεδόν στο μαξ... Για κάποιο λόγο στην taichi to CHA_FAN3 μου το είχε default σε PWM mode χωρίς να είναι PWM fan... Μόλις το γύρισα DC mode σταμάτησε να είναι στο τούρμπο... 

Επίσης έχεις και εσύ θέμα με τα P-states? Άμα βάλω custom VID μου lockarei την CPU @ 2.7........ Το offset voltage δεν ξέρω, δεν μου αρέσει αφήνοντας το VID στο default. Θέλει παραπάνω τάση από ότι με fixed.

Δημοσ.

Όπως φαίνεται για να γίνει σωστά η δουλειά, θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με bios και stress για να καταλήξουμε στα σωστά ρεύματα και μετά επαναφέρουμε το bios στα default για να κάνουμε το overclock μέσω του ryzen master. Έτσι θα έχουμε και τα σωστά ρεύματα και θα παίζει σωστά το minimum state. Και αυτό εφόσον έχουμε είτε επιλέξει το Balanced power plan στα windows, είτε έχουμε ρυθμίσει το Ryzen power plan στο 5% το minimum state.

Δεν το έχω δοκιμάσει αυτό που έχω γράψει... θα το κάνω το συντομότερο. Απλά το έγραψα σαν λογικό συμπέρασμα από όσα διαβάζω εδώ και σε άλλα forum. Βέβαια είναι και μερικοί που δεν τους παίζει σωστά αυτό το σενάριο.

Επίσης έχουν βγει και drivers για το chipset στις 2/10/17 http://support.amd.com/en-us/download/chipset?os=Windows+10+-+64

Αναμένω αποτελέσματα από το δικό σου για να δω και εγώ αν το δοκιμάσω έτσι...προς το παρόν δεν έχω ανάγκη να τον πάω στα 3,7 περίπου...μια χαρά ταχύτατος είναι σε ότι κάνω καθημερινά...

Δημοσ.

Αναμένω αποτελέσματα από το δικό σου για να δω και εγώ αν το δοκιμάσω έτσι...προς το παρόν δεν έχω ανάγκη να τον πάω στα 3,7 περίπου...μια χαρά ταχύτατος είναι σε ότι κάνω καθημερινά...

Μόλις το δοκίμασα και είναι ακριβώς έτσι όπως το έγραψα.

Αν αφήσω το bios να παίζει μόνο του μπάλα τότε η συχνότητα μένει καρφωμένη στα 3.8 ενώ το ρεύμα ανάλογα το φόρτωμα παίζει από τα 0.368v έως 1.312v (cpu-z)

Τα γύρισα όλα default στο bios και εβαλα στο ryzen master συχνότητα στα 3800 και ρεύμα 1.3125v (ίδια τιμή με αυτή που έβαζα στο bios με offset στο auto) και τώρα εκτός από το ρεύμα (0.368v έως 1.312v) παίζει και η συχνότητα (2200 έως 3800 MHz) είτε με Balanced Plan, είτε με Ryzen Plan και minimum state = 5%

edit... τώρα πρέπει να βρούμε πως το Ryzen Master κάνει auto apply τις ρυθμίσεις που θέλω σε κάθε boot... όποιος ξέρει ας το πει για να έχουμε ολοκληρωμένο τον οδηγό

• Like 3
Δημοσ.

Να πω κ εγω την εμπειρια μου μετα απολα αυτα που διαβάζω εδω ειπα να παιξω κ εγω λιγακι...

Αυτο που βρηκα ειναι οτι ενεργοποιοντα το c6 state το ρευμα ξεκολαει απο το 1.2ν πεφτει στο ιντλ 0.528 κ ενεργοποιοντας το cool n quiet ριχνει κ τον επεξεργαστη σε ιντλ στα 1450 απο 3.8 που ηταν κολημενο.

Το cool n quiet μου δουλευει ομως μονο στα 3.8 αν ανεβω στα 3.9 κ 1.275ν μου δουλεευι τον επεξεργαστή απο 1450 μεχρι τα 2800μαξ δεν ανεβαίνει μεχρι τα 3.9.

Το ρευμα σε ιντλ πεφτει με το c6 states ενεργοποιημενο σε οτι τιμη κ να βαλω ακομα κ στα 4ghz

R5 1600 msi pc mate με stock cooler

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...