Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Χαρμανης είπε

Σε cb20 το multicore πάει μέχρι 4.2 όλοι οι πυρήνες και δεν πάει παραπάνω, υπάρχει κάποιος λόγος που φτάνει μέχρι εκεί ενώ το cpu έχει boost 4.5 ? Η έτσι δουλεύει 

Δλδ μου προτείνεις να το κλείσω το pbo τελείως ή να το αφήσω έτσι, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί . Λίγο το Vcore είναι πολύ ψηλό καμια φορα αλλα ειναι φυσιολογικό .Αυτό πρέπει να μειώσω αλλα θέλει πολλές δοκιμές μέχρι να βρεις το κατάλληλο και στις κατάλληλες ταχύτητες 

Ναι έτσι δουλεύει, Το 4,5 boost είναι για μικρά loads, στο cinebench πέφτει. Ναι προτείνω να μην ασχοληθείς αφού με την χρήση που κάνεις δεν θα δεις διαφορά μέσω του PBO. Αν έκανες blender ή handbrake για παράδειγμα κάνα 6-8 ώρες τη μέρα τότε αξίζει, αλλά και πάλι πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα είναι σταθερό γιατί μία φορά να σου σκάσει χάνεις όλη τη δουλειά. Εγώ κάνω 2-3 ώρες handbrake τη μέρα και με αυτό το +7% που πήρα από το PBO + curve optimizer μου δίνει 15 λεπτά πιο γρήγορο encoding στην καλύτερη. Ε κλάιν μάιν..

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Ναι έτσι δουλεύει, Το 4,5 boost είναι για μικρά loads, στο cinebench πέφτει. Ναι προτείνω να μην ασχοληθείς αφού με την χρήση που κάνεις δεν θα δεις διαφορά μέσω του PBO. Αν έκανες blender ή handbrake για παράδειγμα κάνα 6-8 ώρες τη μέρα τότε αξίζει, αλλά και πάλι πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα είναι σταθερό γιατί μία φορά να σου σκάσει χάνεις όλη τη δουλειά. Εγώ κάνω 2-3 ώρες handbrake τη μέρα και με αυτό το +7% που πήρα από το PBO + curve optimizer μου δίνει 15 λεπτά πιο γρήγορο encoding στην καλύτερη. Ε κλάιν μάιν..

Αα εντάξει τότε σε ευχαριστώ πολύ γτ νομιζα ότι κάτι πάει λάθος.  Ωραία 

Δημοσ.
2 hours ago, yiannis1991 said:

Συγκρίνω τελείως stock με ότι καλύτερο βγάζει το curve optimizer στα 85w (με παραπάνω PPT ανεβαίνει η Τ πάνω από 70 και δεν θέλω). Αν συγκρίνω stock vs curve optimizer στα 76w τότε η διαφορά θα είναι μικρότερη προφανώς..

6,75% είναι η διαφορά μεταξύ του καλύτερου και του χειρότερου σκορ. Όσο είδα και εγώ δηλαδή..

Πάνω απο 70 και? Ζεν3 είναι δεν είναι Ζεν+. Εδώ υπάρχουνε άτομα με custom loop που έχουνε 72c και επίσης δεν έχουμε χειμώνα. Εσύ με μια αερόψυξη μετρίου μήκους είσαι, να είχες 70+ με AIO/Custom loop να αγχωνόσουνα αλλά με την U12?

6,75% δεν το λές και λίγο και σίγουρα πέρνει παραπάνω με καλύτερο tuning 

Επισκέπτης
Δημοσ.

Οπότε να δώσω λίγο PPT ακόμη. Και μέχρι ποια τάση είναι ΟΚ για τέτοια loads τύπου handbrake; Γύρω στο 1,25;

Δημοσ.
1 hour ago, Χαρμανης said:

Πάνω κάτω κατάλαβα  , δλδ για το PBO μονο Manual αξίζει να το ρυθμίσεις? Εγώ δεν το πειράζω καν, στο auto το έχω.  Δεν με ενδιαφέρουν renderings κλπ πιο πολύ χρήση gaming κάνω.  

Διάβασα ότι το C state prefered cores  σε enable έχει latency ,ισχύει αυτό,  δλδ αν το κάνω disable θα έχει εμφανή διαφορά? Εγώ απλά βλέπω ότι πάει ένα core σε sleep mode ...Από θερμοκρασίες είναι πολύ καλά. Τώρα σε idle 37 πάει.. έχω υδροψυξη. Όταν ανοίγω καρτέλες χτυπάει 45 άρια στο chrome Και σε γκειμ Πάνω από 55 δεν έχει πάει.  Cb20 max  71 βαθμούς 

Αν δω ότι σφίγγουν οι ζέστες θα δοκιμάσω αρνητικό offset πολύ λίγο . 

Αυτά Πάνω κάτω 

Το PBO αξίζει μόνο αν κάνεις δυνατές εργασίες σε φάση video rendering, σε οτιδήποτε άλλο δεν θα δείς διαφορά 

Το αρνητικό offset θα σε κάνει να χάσεις επιδόσεις, δεδομένο οτι έχεις B450 Tomahawk Max τράβα στο BIOS-DigitALL power και βάλε το CPU loadline callibration απο Auto σε mode 8

11 minutes ago, yiannis1991 said:

Οπότε να δώσω λίγο PPT ακόμη. Και μέχρι ποια τάση είναι ΟΚ για τέτοια loads τύπου handbrake; Γύρω στο 1,25;

Οποια τάση αποφασίσει το chip σου.. με τα FIT limits παίζεις 

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Devastor είπε

Το PBO αξίζει μόνο αν κάνεις δυνατές εργασίες σε φάση video rendering, σε οτιδήποτε άλλο δεν θα δείς διαφορά 

Το αρνητικό offset θα σε κάνει να χάσεις επιδόσεις, δεδομένο οτι έχεις B450 Tomahawk Max τράβα στο BIOS-DigitALL power και βάλε το CPU loadline callibration απο Auto σε mode 8

Θα το δοκιμάσω , τι κάνει αυτή η ρύθμιση?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, Χαρμανης είπε

Θα το δοκιμάσω , τι κάνει αυτή η ρύθμιση?

Αφήνει το vdroop του κυκλώματος μειώνοντας/απενεργοποιώντας το LLC.

Πιο απλά σου επιτρέπει να μειώσεις την τάση του CPU σε heavy workloads χωρίς να την μειώνει σε light workloads στα οποία ο @Devastor φοβάται ότι η μείωση θα οδηγήσει σε λιγότερες επιδόσεις.

Εγώ προσωπικά με LLC6 και UV δεν έχω μείωση σε ST επιδόσεις, άλλοι έχουν, για αυτό έγραψα νωρίτερα "όσο UV επιτρέπει το bin του επεξεργαστή".

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.
6 minutes ago, elpenor said:

Πιο απλά σου επιτρέπει να μειώσεις την τάση του CPU σε heavy workloads χωρίς να την μειώνει σε light workloads στα οποία ο @Devastor φοβάται ότι θα μειωθούν οι επιδόσεις αν πέσει.

Εγώ προσωπικά με LLC8 και UV δεν έχω μείωση σε επιδόσεις, άλλοι έχουν, για αυτό έγραψα νωρίτερα "όσο UV επιτρέπει το bin του επεξεργαστή".

Γενικά σε οτιδήποτε 3600 έχω δεί με αρνητικό offset είδα χαμηλότερες επιδόσεις. Στο δικό μου προσωπικά δεν το είδα ούτε σε CB ούτε σε Geekbench, απλά προγράμματα όπως το TM5 που με LLC8 βαράγε 4.2 σε όλα τα cores ακομα και με -0.0125 που είναι το λιγότερο που μπορείς να βάλεις τα 4.2 δεν τα έφτασε ποτέ (LLC Auto)

Aπο την άλλη σε 3700Χ δεν έχω δεί/ακούσει κάτι τέτοιο

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, elpenor είπε

Πιο απλά σου επιτρέπει να μειώσεις την τάση του CPU σε heavy workloads χωρίς να την μειώνει σε light workloads στα οποία ο @Devastor φοβάται ότι η μείωση θα οδηγήσει σε λιγότερες επιδόσεις.

Εγώ προσωπικά με LLC6 και UV δεν έχω μείωση σε ST επιδόσεις, άλλοι έχουν, για αυτό έγραψα νωρίτερα "όσο UV επιτρέπει το bin του επεξεργαστή".

είναι safe για το cpu ?,  στην ουσία δλδ θα μου ριξει volt  εκει που δεν χρειαζεται ? Γτ κάπου διάβασα ότι είναι για OC πιο πολυ αυτό δεν πολύ κατάλαβα κιολας. 

edit * Το έβαλα στο 8 και μ έβγαλε καλο  cinebench περίπου οπως το είχα πρίν στο auto. 

και επίσης παρατηρώ οτι σε youtube Κλπ έπεσαν λίγο τα temps. Δεν ξέρω εαν είναι σχετικό αυτό

Επεξ/σία από Χαρμανης
Δημοσ.
1 hour ago, Χαρμανης said:

είναι safe για το cpu ?,  στην ουσία δλδ θα μου ριξει volt  εκει που δεν χρειαζεται ? Γτ κάπου διάβασα ότι είναι για OC πιο πολυ αυτό δεν πολύ κατάλαβα κιολας. 

edit * Το έβαλα στο 8 και μ έβγαλε καλο  cinebench περίπου οπως το είχα πρίν στο auto. 

και επίσης παρατηρώ οτι σε youtube Κλπ έπεσαν λίγο τα temps. Δεν ξέρω εαν είναι σχετικό αυτό

Τι ψύξη έχεις?

Δημοσ.
1 minute ago, Χαρμανης said:

υδρόψυξη corsair

Ε μια χαρά είσαι, εγώ που είμαι με μια απλή αερόψυξη του 30ευρου είμαι Ok

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, parsifal είπε

Απλές Crucial Ballistix Red 2x16GB. Έχει ιστορία.

Ξεκίνησα με ένα κιτ 3200C16 αλλά ανακάλυψα ότι το ένα DIMM πάνω από τα 1.41V άρχιζε να πετάει σφάλματα. Αγόρασα κι ένα κιτ 3000C15 και τα έκανα bin για voltage στα 3600C14, οπότε κατέληξα σε ένα μικτό setup, ένα DIMM από το αρχικό kit κι ένα από το καινούριο. Τα υπόλοιπα DIMMs μπήκαν στο PC της συζύγου. :)

thx fοr the info! εγώ πάω για τις 3600@ c16, νομίζω στα λεφτά τους είναι μάλλον ότι πιο  vfm

damn είσαι παντρεμένος ε;.....

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Devastor είπε

Ε μια χαρά είσαι, εγώ που είμαι με μια απλή αερόψυξη του 30ευρου είμαι Ok

απλά είπα να βάλω υδρόψυξη μιας και ποτέ δεν είχα .Στο παλιό μου pc ειχα αέρα . αλλά εντάξει δεν είδα και τρομακτικές αλλαγές, δεν ξέρω με αέρα πως θα ήταν πιστεύω 3-4 βαθμούς πιο ζεστό.

με το CPU loadline callibration  τι να κάνω να το αφήσω στο 8 ή να το γυρίσω πάλι στο auto ? 

Δημοσ.
1 minute ago, Χαρμανης said:

απλά είπα να βάλω υδρόψυξη μιας και ποτέ δεν είχα .Στο παλιό μου pc ειχα αέρα . αλλά εντάξει δεν είδα και τρομακτικές αλλαγές, δεν ξέρω με αέρα πως θα ήταν πιστεύω 3-4 βαθμούς πιο ζεστό.

με το CPU loadline callibration  τι να κάνω να το αφήσω στο 8 ή να το γυρίσω πάλι στο auto ? 

Άστο 8, κάτι θα κόψει απο voltage, σε μεγάλα φορτία θα το δείς

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...