Devastor Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 2 minutes ago, Πέτρος said: E όχι, αλίμονο...βοηθάς στο χρόνο σου εννοείται. Εννοείς το παρακάτω, έτσι? Στα 3466 είναι το πράσινο, το μπλε και το πορτοκαλί είναι στα 3400 με διαφορετικό tRAS (35 vs 36, αν δεν κάνω λάθος). Να τρέξω άλλα 2-3 με το 3466 και να δω πως συμπεριφέρεται, αν είναι σταθερή η διακύμανση και τα όρια? Αυτό ναι 13.3-27.6 στα 3466 13.3-29 στα 3400. Οπότε τα 3466 σου δίνουνε παραπάνω Αυτό που μπορείς να κάνεις επίσης να δείς για Autocorrection είναι να τρέξεις 3-4 AIDA runs αλλα προσοχή, οχι το 1 μετά το άλλο καπάκια, άσε πρώτα το CPU 10' να ενεργοποιηθούνε τα C-States Κάτι άλλο που μπορείς να δείς στο BIOS είναι αν τo UncoreOC mode είναι Enabled Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 22 λεπτά πριν, Devastor είπε Αυτό ναι 13.3-27.6 στα 3466 13.3-29 στα 3400. Οπότε τα 3466 σου δίνουνε παραπάνω Αυτό που μπορείς να κάνεις επίσης να δείς για Autocorrection είναι να τρέξεις 3-4 AIDA runs αλλα προσοχή, οχι το 1 μετά το άλλο καπάκια, άσε πρώτα το CPU 10' να ενεργοποιηθούνε τα C-States Κάτι άλλο που μπορείς να δείς στο BIOS είναι αν τo UncoreOC mode είναι Enabled Παίρνω παραπάνω, εννοείς χαμηλότερο lat, το οποίο θέλω, έτσι? Το uncore είναι απενεργοποιημένο κατά 99%, θα το τσεκάρω όμως. Αν είναι off, να το γυρίσω on? Το AIDA θα ακολουθήσει κι αυτό. Δεν καταλαβαίνω τη μετρήσιμη διαφορά στο SotTR, πάντως. Θα κάνω ένα πέρασμα 5-6 cpu benches (και κάποια mixed) τώρα που είμαι πάλι στα 3400, να φτιάξω ένα "υπόβαθρο" και μετά θα μπω 3466 να δούμε τι γίνεται. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Devastor Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 12 minutes ago, Πέτρος said: Παίρνω παραπάνω, εννοείς χαμηλότερο lat, το οποίο θέλω, έτσι? Το uncore είναι απενεργοποιημένο κατά 99%, θα το τσεκάρω όμως. Αν είναι off, να το γυρίσω on? Το AIDA θα ακολουθήσει κι αυτό. Δεν καταλαβαίνω τη μετρήσιμη διαφορά στο SotTR, πάντως. Θα κάνω ένα πέρασμα 5-6 cpu benches (και κάποια mixed) τώρα που είμαι πάλι στα 3400, να φτιάξω ένα "υπόβαθρο" και μετά θα μπω 3466 να δούμε τι γίνεται. Ναι το Uncore πρέπει να είναι Enabled αλλιώς κάνει θέματα το FCLK. Επίσης ποιο SMU σου λέει στο ZenTimings? Το σκαμπανέβασμα μπορεί να είναι λόγω οτι έτρεχε κάποιο background service απο Windows (Ιndexing/sysmain) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 57 λεπτά πριν, Devastor είπε Ναι το Uncore πρέπει να είναι Enabled αλλιώς κάνει θέματα το FCLK. Επίσης ποιο SMU σου λέει στο ZenTimings? Το σκαμπανέβασμα μπορεί να είναι λόγω οτι έτρεχε κάποιο background service απο Windows (Ιndexing/sysmain) Τα λέμε αυτά στον άσχετο, να μην ψάχνεται όλη την ώρα. Κάτσε λίγο, θα επιστρέψω στον υπολογιστή σε μια ωρίτσα περίπου, για το SMU. Για τα σκαμπανεβάσματα, δεν νομίζω να είναι θέμα άλλων διεργασιών ή οτιδήποτε. Το έχω τρέξει γύρω στις 10 φορές μετά το υψηλό με τα 3400...να έκατσε παντού κάτι στραβό? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Devastor Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 3 minutes ago, Πέτρος said: Τα λέμε αυτά στον άσχετο, να μην ψάχνεται όλη την ώρα. Κάτσε λίγο, θα επιστρέψω στον υπολογιστή σε μια ωρίτσα περίπου, για το SMU. Για τα σκαμπανεβάσματα, δεν νομίζω να είναι θέμα άλλων διεργασιών ή οτιδήποτε. Το έχω τρέξει γύρω στις 10 φορές μετά το υψηλό με τα 3400...να έκατσε παντού κάτι στραβό? Συνήθως το uncore είναι Enabled, τουλάχιστον σε MSI. Τώρα επειδή εσύ είσαι με πειραγμένο bios πρέπει να το δούμε αν είναι Enabled ή οχι Το Uncore απλά δεν αφήνει το FCLK να κάνει downclock και το κρατάει πάντα στο max που έχεις βάλει, 1733 για τα 3466 σου πχ. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kkatzos Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 1 ώρα πριν, Πέτρος είπε Δεν καταλαβαίνω τη μετρήσιμη διαφορά στο SotTR, πάντως. 1 ώρα πριν, Devastor είπε Το σκαμπανέβασμα μπορεί να είναι λόγω οτι έτρεχε κάποιο background service απο Windows (Ιndexing/sysmain) 35 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Για τα σκαμπανεβάσματα, δεν νομίζω να είναι θέμα άλλων διεργασιών ή οτιδήποτε. Το έχω τρέξει γύρω στις 10 φορές μετά το υψηλό με τα 3400...να έκατσε παντού κάτι στραβό? Αν μιλάτε για το SOTTR ... ούτε σκαμπανεβάσματα ούτε services. Πολύ πιο σφικτά timings είχες στα 3400, Πέτρο, μερικά από τα οποία δίνουν πολύ στο gaming αλλά δε φαίνονται καθόλου στο AIDA. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, το παίρνεις λάθος. Πρέπει πρώτα να βρεις τη μέγιστη συχνότητα που μπορεί να σηκώσει η μητρική με πολύ χαλαρά timings/subs και μετά να αρχίσεις τις δοκιμές. Μόνο η μητρική σε περιορίζει τώρα. Τίποτε άλλο... 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 59 λεπτά πριν, Devastor είπε Συνήθως το uncore είναι Enabled, τουλάχιστον σε MSI. Τώρα επειδή εσύ είσαι με πειραγμένο bios πρέπει να το δούμε αν είναι Enabled ή οχι Το Uncore απλά δεν αφήνει το FCLK να κάνει downclock και το κρατάει πάντα στο max που έχεις βάλει, 1733 για τα 3466 σου πχ. 19 λεπτά πριν, kkatzos είπε Αν μιλάτε για το SOTTR ... ούτε σκαμπανεβάσματα ούτε services. Πολύ πιο σφικτά timings είχες στα 3400, Πέτρο, μερικά από τα οποία δίνουν πολύ στο gaming αλλά δε φαίνονται καθόλου στο AIDA. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, το παίρνεις λάθος. Πρέπει πρώτα να βρεις τη μέγιστη συχνότητα που μπορεί να σηκώσει η μητρική με πολύ χαλαρά timings/subs και μετά να αρχίσεις τις δοκιμές. Μόνο η μητρική σε περιορίζει τώρα. Τίποτε άλλο... Σας ευχαριστώ και τους δύο, να ξέρετε. Λίγο να σταθεροποιήσω κάποια πράγματα και επανέρχομαι για τα επόμενα βήματα. edit, 2 πράγματα: Περί SMU και με αφορμή αυτό...κάπου πήρε το μάτι μου ότι τα Vddgccd και iod πρέπει να είναι ίσα μεταξύ τους αλλά και τουλάχιστον 0.05V χαμηλότερα του Vsoc για σταθερότητα (χρήστης 5800Χ με την ίδια μητρική με εμένα, προφανώς και το ίδιο BIOS). Ισχύει κάτι τέτοιο? Επεξ/σία 31 Μαρτίου 2021 από Πέτρος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Devastor Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 21 minutes ago, Πέτρος said: Σας ευχαριστώ και τους δύο, να ξέρετε. Λίγο να σταθεροποιήσω κάποια πράγματα και επανέρχομαι για τα επόμενα βήματα. edit, 2 πράγματα: Περί SMU και με αφορμή αυτό...κάπου πήρε το μάτι μου ότι τα Vddgccd και iod πρέπει να είναι ίσα μεταξύ τους αλλά και τουλάχιστον 0.05V χαμηλότερα του Vsoc για σταθερότητα (χρήστης 5800Χ με την ίδια μητρική με εμένα, προφανώς και το ίδιο BIOS). Ισχύει κάτι τέτοιο? Ωχ 56.63 έχει FCLK holes που κάνει άκυρα reboots με WHEA 18 ακόμα και σε χαμηλά FCLK σύμφωνα με χρήστες Ναι το VDDG πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ κατώτερα του SoC, το SoC είναι ολόκληρο το chip. Σύμφωνα με Veii/1usmus τα "steppings" σε Ζεν3 είναι 25-40-50-75mv. ΠΧ Με 900 cld0_VDDP (Αν έχεις πρόσβαση στο απλό VDDP αυτό είναι άλλο πράγμα, είναι για το CPU) έχουμε και λέμε VDDG CCD/VDDG IOD/SOC 940-980-1000 950-1000-1050 950-975-1075 κλπ κλπ, Αν ας πούμε διαλέξεις να πάς αν 25 μπορείς να πάς 900-975-1100 αλλά οχι 900-940-1100 γιατί ενώ το VDDG κρατάει "πηδηματάκι" των 40MV το vSoC είναι εκτός , χαλάει η όλη φάση και τρώς autocorrect (Μιλάω απο προσωπική εμπειρία με 3600) 30 minutes ago, kkatzos said: Αν μιλάτε για το SOTTR ... ούτε σκαμπανεβάσματα ούτε services. Πολύ πιο σφικτά timings είχες στα 3400, Πέτρο, μερικά από τα οποία δίνουν πολύ στο gaming αλλά δε φαίνονται καθόλου στο AIDA. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, το παίρνεις λάθος. Πρέπει πρώτα να βρεις τη μέγιστη συχνότητα που μπορεί να σηκώσει η μητρική με πολύ χαλαρά timings/subs και μετά να αρχίσεις τις δοκιμές. Μόνο η μητρική σε περιορίζει τώρα. Τίποτε άλλο... Δεν τον κρατάει πίσω ΜΟΝΟ η μητρική. Υπάρχουνε ΑΠΕΙΡΕΣ αναφορές για το AGESA 1.1.0.0 και θέματα με FCLK πάνω απο 3200 οπότε και το BIOS/ABL είναι επίσης το μαύρο πρόβατο της υπόθεσης εδώ 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 12 λεπτά πριν, Devastor είπε Ωχ 56.63 έχει FCLK holes που κάνει άκυρα reboots με WHEA 18 ακόμα και σε χαμηλά FCLK σύμφωνα με χρήστες Ναι το VDDG πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ κατώτερα του SoC, το SoC είναι ολόκληρο το chip. Σύμφωνα με Veii/1usmus τα "steppings" σε Ζεν3 είναι 25-40-50-75mv. ΠΧ Με 900 cld0_VDDP (Αν έχεις πρόσβαση στο απλό VDDP αυτό είναι άλλο πράγμα, είναι για το CPU) έχουμε και λέμε VDDG CCD/VDDG IOD/SOC 940-980-1000 950-1000-1050 950-975-1075 κλπ κλπ, Αν ας πούμε διαλέξεις να πάς αν 25 μπορείς να πάς 900-975-1100 αλλά οχι 900-940-1100 γιατί ενώ το VDDG κρατάει "πηδηματάκι" των 40MV το vSoC είναι εκτός , χαλάει η όλη φάση και τρώς autocorrect (Μιλάω απο προσωπική εμπειρία με 3600) Δεν τον κρατάει πίσω ΜΟΝΟ η μητρική. Υπάρχουνε ΑΠΕΙΡΕΣ αναφορές για το AGESA 1.1.0.0 και θέματα με FCLK πάνω απο 3200 οπότε και το BIOS/ABL είναι επίσης το μαύρο πρόβατο της υπόθεσης εδώ Από το Zen timings, βλέπω πως και το cldo_vddp είναι 1.1V, ουσιαστικά, όπως και τα vddg, όπως και το Soc. To 1.1 στο Soc το χρειάζομαι, από όσο έχω δει, οπότε να κόψω τουλάχιστον 0.05 από τα vddg και να έχω: Soc=1.1V, VDDGccd=VDDGiod=1.05V και το cldo_vddp=? Βλέπω ότι βάζεις διαφορά και μεταξύ ccd/iod, όμως. Έχω την εντύπωση ότι αν δεν στρώσω αυτά πρώτα, δεν γίνεται δουλειά. Νέο BIOS μπορεί να βγει και αύριο, κυριολεκτικά, μπορεί σε ένα μήνα. Λοιπόν, έδωσα τα παρακάτω: SoC/Uncore oc voltage (αλλάζει σε βήμα 10mV): 1050 VDDP (βήμα 1mv): 900 VDDG CCD (βήμα 1mV): 950 VDDG IOD (βήμα 1mV): 1.000 Πήρα: οπότε αποκρίνεται σωστά, από όσο καταλαβαίνω. ΡΒΟ disabled, Uncore enabled (ήταν auto πριν, μάλλον ενεργοποιούνταν, αλλά το έβαλα on να μην ψαχνόμαστε). Στα "λοιπά", από παλιότερες συμβουλές για τον 1700 και τις ρυθμίσεις του (δεν ξέρω αν ισχύουν ακόμα): VDDCR_SoC 1.1V VDDP: 950 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Mε το παραπάνω, Zus got f.cked. Restart στο Aida mem bench, crash (and burn) στο ΤΜ5! Δεν καταλαβαίνω τίποτα...αυτό είναι το σταθερό 3400 προφίλ μου, απλά με τα "τυπικά σωστά ρεύματα". Ναι, δεν θα με τρελάνεις εσύ κουκλίτσα μου... 18ρια με το χέρι, όλα τα άλλα auto, 1.44V, PBO off, Uncore on, λοιπά auto, ProcODT + DrvStr χεράτα. Δεν πιστεύω πως θα είναι σταθερό...αλλά είναι κάτι που δεν έχω ξαναπετύχει. Tα νούμερα μου φαίνονται εντελώς εκτός λογικής. Μηδαμινή αύξηση στο b/w από 3400 σε 3533, ίδιο ουσιαστικά lat με αδιανόητα πιο χαλαρά timings. H Sandra μας τα λέει λίγο πιο καλά, νομίζω. Επεξ/σία 31 Μαρτίου 2021 από Πέτρος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Devastor Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 56 minutes ago, Πέτρος said: Mε το παραπάνω, Zus got f.cked. Restart στο Aida mem bench, crash (and burn) στο ΤΜ5! Δεν καταλαβαίνω τίποτα...αυτό είναι το σταθερό 3400 προφίλ μου, απλά με τα "τυπικά σωστά ρεύματα". Ναι, δεν θα με τρελάνεις εσύ κουκλίτσα μου... Βάρεσε το WHEA 18 μάλλον. Είναι αυτό που σου είπα και που κάνανε report αρκετοί χρήστες Μάλλον το BIOS σου έχει AGESA 1.1.0.0 Patch C Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 1 λεπτό πριν, Devastor είπε Βάρεσε το WHEA 18 μάλλον. Είναι αυτό που σου είπα και που κάνανε report αρκετοί χρήστες Μάλλον το BIOS σου έχει AGESA 1.1.0.0 Patch C Ναι, οκ, κατανοητό αυτό. Τί το ενεργοποιεί ώρες-ώρες όμως, κι άλλες βαράει αλύπητα gaming/benching/rendering tests? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Devastor Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 6 minutes ago, Πέτρος said: Ναι, οκ, κατανοητό αυτό. Τί το ενεργοποιεί ώρες-ώρες όμως, κι άλλες βαράει αλύπητα gaming/benching/rendering tests? Αμ εδώ είναι το θέμα, οτι δεν θα σου βαρέσει ΠΟΤΕ (Σχεδόν) σε full load. Το πέρασα και εγώ αυτό. Στο μόνο heavy load που εμένα μου το έκανε ήτανε στο Y-Cruncher Πέρναγα οτιδήποτε σενάριο Linpack Extreme/P95/OCCT/Blender μπορείς να καταλάβεις. Αφήνω το PC το βράδυ να κατεβάζει... reboot Γυρνάω το βλέπω βάζω TM5 που είναι Light load..reboot Επεξ/σία 31 Μαρτίου 2021 από Devastor Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Devastor είπε Αμ εδώ είναι το θέμα, οτι δεν θα σου βαρέσει ΠΟΤΕ (Σχεδόν) σε full load. Το πέρασα και εγώ αυτό. Στο μόνο heavy load που εμένα μου το έκανε ήτανε στο Y-Cruncher Πέρναγα οτιδήποτε σενάριο Linpack Extreme/P95/OCCT/Blender μπορείς να καταλάβεις. Αφήνω το PC το βράδυ να κατεβάζει... reboot Γυρνάω το βλέπω βάζω TM5 που είναι Light load..reboot Μάλιστα...go figure. Πάντως, το 3400 μου ήταν γενικά σταθερότατο από τη στιγμή που το πέρασα αρχικά. Ο υπολογιστής έμενε ανοικτός 2-3 μέρες, είτε με κατέβασμα, είτε απλά να καααθεται, είτε με browsing, και δεν έκανε κόλπα. Το 3533, btw, έβγαλε και SotTR bench. Πάω για ένα γρήγορο blender, να δω τι θα πιάσω. Corona έβγαλε, cbr20 έβγαλε, FS έβγαλε (ναι, πετάω ότι μου έρχεται από φορτίο, το ένα πίσω από το άλλο), blender με Disney render έβγαλε, θα λαλησω. 4 ώρες πριν, kkatzos είπε Επίσης, κατά τη γνώμη μου, το παίρνεις λάθος. Πρέπει πρώτα να βρεις τη μέγιστη συχνότητα που μπορεί να σηκώσει η μητρική με πολύ χαλαρά timings/subs και μετά να αρχίσεις τις δοκιμές. Μόνο η μητρική σε περιορίζει τώρα. Τίποτε άλλο... Poke Επεξ/σία 31 Μαρτίου 2021 από Πέτρος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Devastor Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Share Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 48 minutes ago, Πέτρος said: Μάλιστα...go figure. Πάντως, το 3400 μου ήταν γενικά σταθερότατο από τη στιγμή που το πέρασα αρχικά. Ο υπολογιστής έμενε ανοικτός 2-3 μέρες, είτε με κατέβασμα, είτε απλά να καααθεται, είτε με browsing, και δεν έκανε κόλπα. Δές αν θα βγάλει Y-Cruncher με ολα τα τεστς αν και είναι πολύ πιθανό να το βγάλει 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα