Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

29 λεπτά πριν, parsifal είπε

@Χαρμανης αυτό που βγάζει μάτι είναι το πολύ υψηλό Vsoc, δε νομίζω ότι χρειάζεσαι παραπάνω από 1.025-1.05V, εγώ τρέχω 2x16 dual rank στα 3800 με 1.025V.

Η μητρική σου πρέπει να έχει 4-layer PCB και ίσως το ProcODT να θέλει ένα τσικ μεγαλύτερο (40-43.6Ω), ίσως όχι.

Για RttNom, δεν είμαι σίγουρος αν 4x8 και 2x16 configuration θέλουν παρόμοια ή είναι ιδιοτροπία της μητρικής σου. Αν το πρώτο, τότε με RttNom disabled, RttWr ίδιο και RttPark RZQ/1(240) θα πρέπει να είσαι ΟΚ. Αν κάποιος συμοφορουμίτης τρέχει 4x8GB DIMMs σε B450 Tomahawk (MAX) με Zen2 CPU μπορεί να βοηθήσει εδώ.

CAD values φαίνονται normal, δε θα τα πείραζα.

Τί βολτάζ έχεις στις μνήμες δεν είπες, το default 1.35V από XMP; Αν ναι, πρέπει να είναι Samsung C-die τα kits σου, δοκίμασε 1-2 κλικ χαμηλότερα, 1.33-1.34V.

btw, φρέσκο και επίκαιρο video από buildzoid, Samsung C-die overclocking σε Ryzen:

Τα βολτάζ στις μνήμες με σιγουριά θα σου τα πω μετά όταν θα είμαι στο pc πάντως λογικά είναι τα μαμά 1.35 αν δεν κάνω λάθος,  δεν έχω πειράξει τπτ σε αυτά.  Από κει και περα στα πιο πάνω δεν έχω καταλάβει τπτ χαχα . Αν μπορούσες να μου εξηγήσεις με λίγα λόγια και πιο απλά τι μπορεί να παίζει για να βγάλω και γω μια άκρη παρακαλώ.  Και όποιος άλλος γνωρίζει και το δει να μας πει .. με λίγα λόγια από την στιγμή που μου δουλεύει καλά και είναι stable απ ότι καταλαβαίνω ούτε κλείνει το pc Ούτε freezαρι είναι safe να το κρατήσω ετσι ίσως με λίγες αλλαγές στα ρεύματα όπως μ είπες πιο πάνω αν και δεν θα ήθελα να μπω σε τέτοια διαδικασία να πειράξω κάτι μην γίνει μετά τπτ χειρότερο. Ή θα έχω θέματα και δεν δουλεύει καλά το PC και θα πρέπει να τις βγάλω και να πάρω στ μέλλον 2x16 kit ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

21 λεπτά πριν, Χαρμανης είπε

Τα βολτάζ στις μνήμες με σιγουριά θα σου τα πω μετά όταν θα είμαι στο pc πάντως λογικά είναι τα μαμά 1.35 αν δεν κάνω λάθος,  δεν έχω πειράξει τπτ σε αυτά.  Από κει και περα στα πιο πάνω δεν έχω καταλάβει τπτ χαχα . Αν μπορούσες να μου εξηγήσεις με λίγα λόγια και πιο απλά τι μπορεί να παίζει για να βγάλω και γω μια άκρη παρακαλώ.  Και όποιος άλλος γνωρίζει και το δει να μας πει .. με λίγα λόγια από την στιγμή που μου δουλεύει καλά και είναι stable απ ότι καταλαβαίνω ούτε κλείνει το pc Ούτε freezαρι είναι safe να το κρατήσω ετσι ίσως με λίγες αλλαγές στα ρεύματα όπως μ είπες πιο πάνω αν και δεν θα ήθελα να μπω σε τέτοια διαδικασία να πειράξω κάτι μην γίνει μετά τπτ χειρότερο. Ή θα έχω θέματα και δεν δουλεύει καλά το PC και θα πρέπει να τις βγάλω και να πάρω στ μέλλον 2x16 kit ?

Όταν οι μνήμες βγάζουν σφάλματα σε memory testing, το PC μπορεί να σου φαίνεται σταθερό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μπορεί να υπάρχει «βουβή» διαφθορά αρχείων στο δίσκο(-ους) σου και να χάσεις έγγραφα ή ακόμη και την ίδια την εγκατάσταση των Windows. Μπορεί και όχι όμως. Εγώ δεν θα επαναπαυόμουν σε καμία περίπτωση και θα έψαχνα να μεταβώ σε κατάσταση (ρυθμίσεις) με 0 (μηδέν) σφάλματα μετά από πολύωρο (6+ ώρες τουλάχιστον) testing.

Αν φοβάσαι ότι τώρα είσαι καλά και «μην πειράξω τίποτα και τα κάνω χειρότερα» κλπ, εξοικοιώσου με τα μενού που έχει το BIOS της μητρικής σου για να σώζεις και να φορτώνεις προφίλ. Αν σώσεις τώρα ένα προφίλ, όσες αλλαγές κι αν κάνεις θα μπορείς να επιστρέψεις σε αυτό όποτε επιθυμείς.

Για τις ρυθμίσεις που πρότεινα να αλλάξεις, δεν έχω τώρα πρόσβαση σε MSI μητρική για να σου πω ακριβώς πώς ονομάζεται το SoC voltage για να το αλλάξεις ή σε ποιο υπομενού βρίσκεται το ProcODT. Αν δε μπορεί να βοηθήσει κάποιος άλλος συμφορουμίτης με MSI μητρική στο μεταξύ, θα χρειαστώ λίγο χρόνο να ψάξω screenshots ή videos στο net, να κάνω edit και να ανεβάσω εδώ με βελάκια κλπ.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρώτα απ' όλα σε ευχαριστώ παρα πολύ μονο και μόνο για τον χρόνο σου και που ασχολείσαι μαζί μου και με βοηθάς..

στα bios το DRAM VOLTAGE ειναι 1.368V  και το DDR VOLTAGE 1.364V   CPU NB/SoC Voltage  1.206V  (AUTO)                   Απο κει και πέρα οτι αλλο ειναι σχετικό με votage κλπ ειναι στο AUTO 

Επεξ/σία από Χαρμανης

6 ώρες πριν, Χαρμανης είπε

Πρώτα απ' όλα σε ευχαριστώ παρα πολύ μονο και μόνο για τον χρόνο σου και που ασχολείσαι μαζί μου και με βοηθάς..

στα bios το DRAM VOLTAGE ειναι 1.368V  και το DDR VOLTAGE 1.364V   CPU NB/SoC Voltage  1.206V  (AUTO)                   Απο κει και πέρα οτι αλλο ειναι σχετικό με votage κλπ ειναι στο AUTO 

To vsoc 1.2 είναι πολύ επικίνδυνο. Κατέβασε στο 1.1 ή πιο κατω

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Χαρμανης Πιστεύω ότι η μητρική δεν έχει βάλει σωστές τιμές στα termination, αν ήμουν στη θέση σου θα έμπαινα στο Advanced Ram Configuation και θα δοκίμαζα αυτά που προτείνει ο 1usmus στο calculator για παρόμοια die.

Spoiler

Termination_Samsung.png.6aaca70dbc5d89033908a66aee13f2f2.png

Επίσης θα έβαζα στο vsoc τέτοια τιμή ώστε να μου δείχνει 1.1v το zen timings/hw info.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει airflow από το κουτί εκεί που είναι οι RAM θα δοκίμαζα να τρέξω ένα test με ανοιχτό πορτάκι.

Επεξ/σία από elpenor

17 λεπτά πριν, Dragonitelvl100 είπε

To vsoc 1.2 είναι πολύ επικίνδυνο. Κατέβασε στο 1.1 ή πιο κατω

όντως ? αυτο γιατί πήγε τοσο ??

1 λεπτό πριν, elpenor είπε

@Χαρμανης Πιστεύω ότι η μητρική δεν έχει βάλει σωστές τιμές στα termination, αν ήμουν στη θέση σου θα έμπαινα στο Advanced Ram Configuation και θα δοκίμαζα αυτά που προτείνει ο 1usmus στο calculator για παρόμοια die.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Επίσης θα έβαζα το vsoc έτσι ώστε να βλέπω 1.1v στα windows. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει airflow από το κουτί εκεί που είναι οι RAM θα δοκίμαζα να τρέξω ένα test με ανοιχτό πορτάκι.

να μπώ δλδ στα bios Και να κατεβάσω το vsoc στο 1,1 ?

για τα πιο πάνω απλά δεν ξέρω να τα βάλω χέρι μην κανω τπτ χειρότερο..

6 λεπτά πριν, elpenor είπε

Απόκρυψη περιεχομένων

Επίσης θα έβαζα στο vsoc τέτοια τιμή ώστε να μου δείχνει 1.1v το zen timings/hw info.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει airflow από το κουτί εκεί που είναι οι RAM θα δοκίμαζα να τρέξω ένα test με ανοιχτό πορτάκι.

Αυτά τα Rtt αν δεν κάνω λάθος είναι για 2x8GB Single Rank. Ο φίλος έχει 2x16GB Dual Rank που συνήθως το Calculator προτείνει είτε 7/3/1 είτε off/3/1 είτε η μητρική παίζει καλύτερα με RttPark /3 κι έχει λόγο που το επέλεξε (γι' αυτό ζήτησα πιο πάνω αν υπάρχουν κάτοχοι Tomahawk με παρόμοιο setup να βοηθήσουν εδώ)

2 λεπτά πριν, parsifal είπε

Αυτά τα Rtt αν δεν κάνω λάθος είναι για 2x8GB Single Rank. Ο φίλος έχει 2x16GB Dual Rank που συνήθως το Calculator προτείνει είτε 7/3/1 είτε off/3/1 είτε η μητρική παίζει καλύτερα με RttPark /3 κι έχει λόγο που το επέλεξε (γι' αυτό ζήτησα πιο πάνω αν υπάρχουν κάτοχοι Tomahawk με παρόμοιο setup να βοηθήσουν εδώ)

4x8 έχω για την ακρίβεια.  Εν τέλη τι να κάνω να πειράξω vsoc η να το αφήσω όπως είναι? Και αν το πειράξω τι κάνω offset mode ?

Μόλις τώρα, Χαρμανης είπε

4x8 έχω για την ακρίβεια.  Εν τέλη τι να κάνω να πειράξω vsoc η να το αφήσω όπως είναι? Και αν το πειράξω τι κάνω offset mode ?

Βαλε το manual και 1.05v

• Like 1

3 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Βαλε το manual και 1.05v

Εκει που λεει CPU NB/ SoC Voltage?  Δεν έχει manual επιλογή,  έχει auto  override mode  offset mode και AMD Overclocking

21 λεπτά πριν, Χαρμανης είπε

Εκει που λεει CPU NB/ SoC Voltage?  Δεν έχει manual επιλογή,  έχει auto  override mode  offset mode και AMD Overclocking

Το κατέβασα 1.0500v 

αυτο σε τι βοήθησε ? Θα μου ρίξει τα temps ? Aπλά δεν θέλω να χάσω ισχύ απο το cpu

9 ώρες πριν, Χαρμανης είπε

Το κατέβασα 1.0500v 

αυτο σε τι βοήθησε ? Θα μου ρίξει τα temps ? Aπλά δεν θέλω να χάσω ισχύ απο το cpu

δεν θα χασεις ισχυ . 1.2v ειναι πολλα για το soc. Mπορει να εχεις degrade στον επεξεργαστη-IMC. Και αμα δεις το λινκ που ποσταρε πιο πριν ο @parsifal λεει επισης πως  δεν εχεις καποιο κερδος πανω απο 1.15vsoc στους ryzen .ουτε η αποδοση του επεξεργαστη ανεβαινει, ουτε δινει καποια σταθεροτητα στο  ραμ  ocing.

• Like 1

Απλά τα πράγματα, Samsung C-Die σε 4X8 configuration με Daisy chain μητρική οπότε έχουμε και λέμε

ProcODT 53/RTT Nom 34/RTT WR OFF/RTT_PARK 48

Cad_Bus 24-20-20-24

ΤΜ5 με 1usmus config και βλέπουμε, οτιδήποτε αλλο απλά δεν θα βοηθήσει μιάς και τα error θα μείνουνε error χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ιδέα τι φταίει πέρα απο 4-5 errors που ξέρω για το Anta 

• Like 1

55 λεπτά πριν, duffyduck είπε

B450 Tomahawk Max + 2 x kits(2 x 8GB) = 2933MHz A-XMP Profile 2

Είναι αδυναμία της μητρικής; Γιατί ο συμφορουμίτης έχει Zen2 CPU που έχω δει να κάνουν ακόμη και 4x8GB B-die πολύ παραπάνω, σε midrange mobos.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...