Χαρμανης Δημοσ. 13 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2021 27 λεπτά πριν, kkatzos είπε Φαίνεται να είναι με το ίδιο τσιπ. Καλό αυτό. Ως πρώτο βήμα άλλαξε θέση τα DIMM. Δοκίμασε 2-3 συνδυασμούς. Μπορεί να είσαι τυχερός και να λυθεί τόσο απλά το πρόβλημα σου τόσο απλά. Ενώ θα το κάνεις ανέβασε screenshots από το ZenTimings να δούμε τι αντιστάσεις σου βάζει το BIOS. εάν υπήρχε θέμα δεν θα έτρεχε xmp ετσι δεν είναι ? Εμένα τρεχει κανονικά 3200 θα το κάνω ναι απλά αλλη στιγμή γιατι ειναι λιγο μανούρα τώρα η ολη διαδικασία
Χαρμανης Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 Στις 13/3/2021 στις 6:38 ΜΜ, Χαρμανης είπε εάν υπήρχε θέμα δεν θα έτρεχε xmp ετσι δεν είναι ? Εμένα τρεχει κανονικά 3200 θα το κάνω ναι απλά αλλη στιγμή γιατι ειναι λιγο μανούρα τώρα η ολη διαδικασία Έτρεξα και memtest Τελικά και μ βγάζει FAIL Πολλά errors..τι να κάνω?
SabotazNic Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, Χαρμανης είπε Έτρεξα και memtest Τελικά και μ βγάζει FAIL Πολλά errors..τι να κάνω? Δοκίμασε και 3000. Επίσης, δοκιμασε και το νεο kit μόνο του. Ίσως και απλά να έχει θέμα Στις 13/3/2021 στις 10:26 ΠΜ, kkatzos είπε Εσένα με 4 DIMMs θα έπρεπε να δουλεύει καλύτερα από ότι με 2. Μάλλον είχες πέσει σε διαφορετικό IC. Είχα διαφορετικό ic (hynix και Samsung e die ή κάτι τέτοιο). Στα 3200 δεν ήταν stable και τα 4 (παρόλο που rated ήταν 3000c16) και τα έστειλα γτ δεν δεχόμουν να μην έχω oc στις μνήμες πέρα από το rated Επεξ/σία 15 Μαρτίου 2021 από SabotazNic
Χαρμανης Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 2 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Δοκίμασε και 3000. Επίσης, δοκιμασε και το νεο kit μόνο του. Ίσως και απλά να έχει θέμα Τώρα ξανατρέχω ενα. Στο test 0 λέει 0 errors . Από εκεί κ πέρα αρχίζει. Στο 1 test λέει 254 Στο 2 254 Στο 3 2048 Στο 4 8160 Στο 5 10208 και Στο 6 4116 ως τωρα. Παίζει απλά να φταίει επειδή έβαλα άλλο σετακι και απλά να κομπλαρει το σύστημα? Επειδή και σε games κλπ μου δουλεύει κομπλέ το PC για αυτό μ κάνει εντύπωση. Δεν κρασαρει
SeXyMaGaS Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 καλησπέρα εγω έχω αυτές της ραμ μπορώ λέτε να ρίξω κανα oc? ευχαριστώ.
parsifal Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2021 18 ώρες πριν, SeXyMaGaS είπε καλησπέρα εγω έχω αυτές της ραμ μπορώ λέτε να ρίξω κανα oc? ευχαριστώ. Nanya chips δεν είναι τόσο δημοφιλή και δεν υπάρχει τεράστιος πλούτος πληροφοριών στο net. Κάποιοι λένε μέχρι και 3600 MT/s. Οπότε, η κλασική προσέγγιση όταν δεν ξέρουμε με τί έχουμε να κάνουμε μπορεί να βοηθήσει κι εδώ: ξεκινάς με πολύ χαλαρά timings (18-22-22-22-44-66, όλα τα υπόλοιπα timings auto), χαμηλό voltage 1.33V-1.35V, και ξεκινάς να ανεβάζεις σταδιακά DDR speed τρέχοντας ενδιάμεσα κι ένα γρήγορο memory testing πρόγραμμα. Όταν βρεις ταβάνι συχνότητας ή αρχίσεις να βλέπεις σφάλματα στο γρήγορο testing, δοκιμάζεις να ανεβάσεις λίγο το βολτάζ (+0.1V κάθε φορά) και ξαναδοκιμάζεις. Αν δεις ίδια ή χειρότερα αποτελέσματα, επιστρέφεις το βολτάζ εκεί που ήταν και κάνεις back off ένα βήμα στη συχνότητα. Όταν βρεις τη μέγιστη συχνότητα χωρίς λάθη, αρχίζεις σταδιακά να σφίγγεις timings με τον ίδιο τρόπο. Μερικά timings απαιτούν περισσότερο ρεύμα, οπότε εκεί μπορείς να ξαναδοκιμάσεις το +0.1V βήμα όταν δεις errors και να το αναιρέσεις αν δε βοηθάει. Αυτός θεωρείται καλός οδηγός που εξηγεί τα παραπάνω με λίγο μεγαλύτερη λεπτομέρεια: https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/master/DDR4 OC Guide.md In other news, προτζεκτάκι για το επόμενο Σαββατοκύριακο: 1 2
SeXyMaGaS Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 @parsifal έγινε σε ευχαριστώ για την απάντηση θα ξεκινήσω και θα στείλω αποτελέσματα
kjtzemis Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Καλησπερα σε ολους...εχω το συστημα που αναγραφω στην υπογραφη μου..το εχω 2-3 χρονια. εχω ενα θεμα με τον χρονισμο των ram μου..ενω λενε οτι ειναι 3000 προσφατα παρατηρησα οτι ηταν χρονισμενες στα 2133(σορρυ αν κανω λαθος τον αριθμο αλλα ηταν 21..)...τις αλλαξα λοιπον και τις εβαλα στα 3000 ξεκινησα το pc ολα μια χαρα μετα απο λιγες ωρες ξεκινησε και μου εκανε κατι κολληματα το pc..ή μαυριζε η οθονη για 1-2 δευτερα και ξανα επανερχοτανε ή λαγκαρε το pc τελειως με μαυρη οθονη αναβε το λαμπακι της μητρικης διπλα απο τις ραμ πορτοκαλι ή κοκκινο και το pc δεν ανταποκρινονταν...πολλες φορες δεν επιανε και το restart και επρεπε να πατησω παρατεταμενα το power button για να σβησει. αυτη την στιγμη τις εχω αφησει στα 2400 να δω μηπως μου δειξει κατι αλλα εδω και μια βδομαδα περιπου δεν υπηρξε καποιο προβλημα. μπορει καποιος να βοηθησει και να μου πει για ποιον λογο γινετε αυτο?χρειαζεται να κανω κατι?καποιο overclock σε cpu ή ραμ ή να πειραξω καποια αλλη ρυθμιση?σορρυ αν ρωταω χαζομαρες αλλα απο oc δεν το κατεχω.
SeXyMaGaS Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 εβάλα της ραμ οπως με ειπες και στα 3600 στο v1.33 έτρεξα το TestMem5 για περίπου μια ώρα τελείωσε ο κύκλος δεν με έβγαλε καποιο ερρορ κτλπ κτλπ..αλλα στα τιμινγς μου στη μοβο ητανε διαφορετικό και δεν μπόρεσα να βάλω ολους τους αρίθμους εχτος και εαν έκανα καπου λαθος...έβαλα 18-22-22-22-44.εδω ειναι οι φωτογραφίες. πρέπει να το τρέξω για ώρες το πρόγραμμα οι πότε σταματαει? συγγνώμη αλλα ειμαι νεος στης oc ραμ..μονο τα βασικά ξέρω.
parsifal Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 @kjtzemis 32 λεπτά πριν, kjtzemis είπε Καλησπερα σε ολους...εχω το συστημα που αναγραφω στην υπογραφη μου..το εχω 2-3 χρονια. εχω ενα θεμα με τον χρονισμο των ram μου..ενω λενε οτι ειναι 3000 προσφατα παρατηρησα οτι ηταν χρονισμενες στα 2133(σορρυ αν κανω λαθος τον αριθμο αλλα ηταν 21..)...τις αλλαξα λοιπον και τις εβαλα στα 3000 ξεκινησα το pc ολα μια χαρα μετα απο λιγες ωρες ξεκινησε και μου εκανε κατι κολληματα το pc..ή μαυριζε η οθονη για 1-2 δευτερα και ξανα επανερχοτανε ή λαγκαρε το pc τελειως με μαυρη οθονη αναβε το λαμπακι της μητρικης διπλα απο τις ραμ πορτοκαλι ή κοκκινο και το pc δεν ανταποκρινονταν...πολλες φορες δεν επιανε και το restart και επρεπε να πατησω παρατεταμενα το power button για να σβησει. αυτη την στιγμη τις εχω αφησει στα 2400 να δω μηπως μου δειξει κατι αλλα εδω και μια βδομαδα περιπου δεν υπηρξε καποιο προβλημα. μπορει καποιος να βοηθησει και να μου πει για ποιον λογο γινετε αυτο?χρειαζεται να κανω κατι?καποιο overclock σε cpu ή ραμ ή να πειραξω καποια αλλη ρυθμιση?σορρυ αν ρωταω χαζομαρες αλλα απο oc δεν το κατεχω. Μεταξύ 2400 και 3000 υπάρχουν ένα σωρό ενδιάμεσες επιλογές, δεν χρειάζεται να πας στα δύο άκρα. Ακολούθησε το μπούσουλα που έδωσα στο αμέσως προηγούμενο post μου λίγο πιο πάνω. 19 λεπτά πριν, SeXyMaGaS είπε εβάλα της ραμ οπως με ειπες και στα 3600 στο v1.33 έτρεξα το TestMem5 για περίπου μια ώρα τελείωσε ο κύκλος δεν με έβγαλε καποιο ερρορ κτλπ κτλπ..αλλα στα τιμινγς μου στη μοβο ητανε διαφορετικό και δεν μπόρεσα να βάλω ολους τους αρίθμους εχτος και εαν έκανα καπου λαθος...έβαλα 18-22-22-22-44.εδω ειναι οι φωτογραφίες. πρέπει να το τρέξω για ώρες το πρόγραμμα οι πότε σταματαει? συγγνώμη αλλα ειμαι νεος στης oc ραμ..μονο τα βασικά ξέρω. Φαίνεται πως κατέβασες από κάπου το TM5 με έτοιμο configuration για προφίλ Anta Extreme, συνήθως ρυθμισμένο για 3 κύκλους. Για 32GB RAM, 3 κύκλοι με αυτό το προφίλ θα χρειαστούν μεταξύ 3 και 4.5 ώρες για να ολοκληρωθούν. Ακόμη κι εδώ που έφτασες όμως είναι καλή ένδειξη ότι είσαι αρκετά σταθερός. Από εδώ και πέρα έχεις 2 επιλογές: 1. Προσπαθείς για 3666 και πάνω. Προσοχή εδώ γιατί οι περισσότερες μητρικές αν έχεις το FCLK/Infinity Fabric Clock στο Auto, με μνήμη πάνω από 3600 θα αποσυγχρονίσουν το FCLK και πρέπει να το ορίσεις χειροκίνητα στη μισή τιμή από DDR speed, π.χ. για RAM 3666, FCLK 1833 κ.ο.κ. 2. Αν νοιώθεις ΟΚ με 3600, ξεκινάς να σφίγγεις timings. Το link που πόσταρα πιο πάνω θα σε βοηθήσει 2
SeXyMaGaS Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) @parsifal έγινε σε ευχαριστώ πολυ για την γρήγορη απάντηση..θα δοκιμάσω να δω μέχρι πόσο παει και εαν δω οτι ύπαρχει θεμα θα το αφήσω στα 3600 που το βρήκα σαφε σποτ. δυστηχως δεν παεί παραπάνω οπότε θα μείνω στα 3600.. Επεξ/σία 16 Μαρτίου 2021 από SeXyMaGaS
Χαρμανης Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 καλημέρα, εμένα μπορεί κάποιος να μου πει ρε παιδιά τελικά γιατί τόσα Errors στο memtest ενώ το pc δουλεύει κανονικότατα και παιζω κιολας κανονικά? φταίει που έβαλα 4 ram σε Daisy Chain Και τα θέματα που βγάζει έχουν να κάνουν με χρονισμούς κλπ ή απο τάσεις γιατι τις ραμ τις έτρεξα και μόνες τους ζευγάρια Memtest και δεν μου έβγαλαν κανένα Error οπότε ειναι κομπλέ ουτε blue screen Κλπ.. δεν μπορώ να βγάλω άκρη βαρέθηκα να το ψάχνω το όλο θέμα
parsifal Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 56 λεπτά πριν, Χαρμανης είπε καλημέρα, εμένα μπορεί κάποιος να μου πει ρε παιδιά τελικά γιατί τόσα Errors στο memtest ενώ το pc δουλεύει κανονικότατα και παιζω κιολας κανονικά? φταίει που έβαλα 4 ram σε Daisy Chain Και τα θέματα που βγάζει έχουν να κάνουν με χρονισμούς κλπ ή απο τάσεις γιατι τις ραμ τις έτρεξα και μόνες τους ζευγάρια Memtest και δεν μου έβγαλαν κανένα Error οπότε ειναι κομπλέ ουτε blue screen Κλπ.. δεν μπορώ να βγάλω άκρη βαρέθηκα να το ψάχνω το όλο θέμα Ανέβασε screenshot από ZenTimings να δούμε τί ρυθμίσεις βάζει η μητρική. Και γράψε με τί βολτάζ τις τρέχεις και ο,τί άλλες manual ρυθμίσεις έχεις περάσει στο BIOS. 2
Χαρμανης Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 απο bios δεν έχω πειράξει τπτ απολύτως μονο xmp έχω on τα άλλα ολα ειναι στο auto εκτος μετα απο cool n'quiet κλπ που εχω κάνει enable cppc state κλπ Αν παίζουν ρόλο αυτά που δεν νομίζω.
parsifal Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2021 @Χαρμανης αυτό που βγάζει μάτι είναι το πολύ υψηλό Vsoc, δε νομίζω ότι χρειάζεσαι παραπάνω από 1.025-1.05V, εγώ τρέχω 2x16 dual rank στα 3800 με 1.025V. Η μητρική σου πρέπει να έχει 4-layer PCB και ίσως το ProcODT να θέλει ένα τσικ μεγαλύτερο (40-43.6Ω), ίσως όχι. Για RttNom, δεν είμαι σίγουρος αν 4x8 και 2x16 configuration θέλουν παρόμοια ή είναι ιδιοτροπία της μητρικής σου. Αν το πρώτο, τότε με RttNom disabled, RttWr ίδιο και RttPark RZQ/1(240) θα πρέπει να είσαι ΟΚ. Αν κάποιος συμοφορουμίτης τρέχει 4x8GB DIMMs σε B450 Tomahawk (MAX) με Zen2 CPU μπορεί να βοηθήσει εδώ. CAD values φαίνονται normal, δε θα τα πείραζα. Τί βολτάζ έχεις στις μνήμες δεν είπες, το default 1.35V από XMP; Αν ναι, πρέπει να είναι Samsung C-die τα kits σου, δοκίμασε 1-2 κλικ χαμηλότερα, 1.33-1.34V. btw, φρέσκο και επίκαιρο video από buildzoid, Samsung C-die overclocking σε Ryzen: 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα