Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
17 ώρες πριν, Devastor είπε

Δεν μπορείς να βρείς FIT limits στα Non X SKU, δεν έχουνε PBO.Αν βάλεις μνήμη σε stock σου περνάει το CTR? Παρόμοια φάση είχε ένας γνωστός που δεν ήτανε σταθερός στην μνήμη

Δεν χρειάζεται PBO, και το απλό PB2 χρησιμοποιεί το FIT table.

Το θέμα με το CTR 2.0 τελικά ήταν διττό: ξεκινούσε από υπεραισιόδοξο Reference Frequency, συν υπάρχει bug με τις επιλογές IFSO και Enhance Accuracy (αντιστρέφουν τη σειρά των καλύτερων CCXs με αποτέλεσμα το πρώτο τεστ ξεκινά τα κακά CCXs σε υψηλότερο χρονισμό από ο,τι τα καλά CCXs).

• Like 1
  • Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1847430616_ZenTimings_Screenshot_268737448114992.png.578422e2888873a9bcff45500ee05d57.png

Είμαι με αυτά, και είναι κομπλέ στα tests και σε gaming επί κάνα 2 μήνες, όλα ΟΚ. Τώρα βάζω tras, trc 28,42 περνάει ΤΜ5 (λογικό αφού είναι πιο ελαφρύ από τα άλλα) αλλά failάρει σε karhu και δεν ξέρω τι να πειράξω. Το vsoc είναι στο 1.05. Θα μου πεις τώρα παίζει να μην έχει σχεδόν καθόλου διαφορά στο perf αλλά εδώ που φτάσαμε ας πάει όσο γίνεται..

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
2 hours ago, yiannis1991 said:

1847430616_ZenTimings_Screenshot_268737448114992.png.578422e2888873a9bcff45500ee05d57.png

Είμαι με αυτά, και είναι κομπλέ στα tests και σε gaming επί κάνα 2 μήνες, όλα ΟΚ. Τώρα βάζω tras, trc 28,42 περνάει ΤΜ5 (λογικό αφού είναι πιο ελαφρύ από τα άλλα) αλλά failάρει σε karhu και δεν ξέρω τι να πειράξω. Το vsoc είναι στο 1.05. Θα μου πεις τώρα παίζει να μην έχει σχεδόν καθόλου διαφορά στο perf αλλά εδώ που φτάσαμε ας πάει όσο γίνεται..

Το ΤΜ5 κοιτάει μόνο μνήμη. Karhu με cache enabled?

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Devastor είπε

Το ΤΜ5 κοιτάει μόνο μνήμη. Karhu με cache enabled?

Ναι με cache enabled αλλά με stock cpu ήταν οι δοκιμές οπότε δεν είναι cpu..

Δημοσ.

Καλησπέρα. Σε ryzen power plan balanced το min 90% και το max 100% είναι εντάξει ?

όταν βάζω το max 99% δεν boostarei το cpu στα τέρματα που νομίζω είναι τελείως λογικό.

Τα temps μου είναι φυσιολογικά μπορώ να πώ δεν ξεπερνάει τους 35 βαθμούς με κάποια Spikes ενδιάμεσα..

Δημοσ.

Μην πειράζεις αυτές τις 2 τιμές στα έτοιμα Ryzen power plans, μόνο χειρότερα τα κάνεις.

Αν θες να τιθασσεύσεις θερμοκρασίες σε high load, ανοίγεις PBO και παίζεις με τα limits (κυρίως το PPT).

Voltage και temp spikes σε low load ή idle δεν ενδιαφέρουν/τα αγνοούμε/δεν αγχωνόμαστε γι' αυτά.

• Like 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, parsifal είπε

Μην πειράζεις αυτές τις 2 τιμές στα έτοιμα Ryzen power plans, μόνο χειρότερα τα κάνεις.

Στην ουσία μόνο το min πείραξα απο 99% στο 90% για να μην μπουστάρει σε Idle συνέχεια και να πέσουν και λιγο οι θερμοκρασίες.. απο κει και πέρα δεν έχω πειράξει τπτ άλλο.

• Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, Devastor είπε

0.900 VDDP και 1.025 vSoC με LLC2 δοκίμασες?

Ναι. Βασικά για το karhu θέλει 1.05 vsoc, αλλιώς δεν. Και για το p95 24-20-20-24. TM5 περνάει με ότι να 'ναι αρκεί να έχω trd 15 και GC ON. LLC2 που; Στο vsoc;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 minutes ago, yiannis1991 said:

Ναι. Βασικά για το karhu θέλει 1.05 vsoc, αλλιώς δεν. Και για το p95 24-20-20-24. TM5 περνάει με ότι να 'ναι αρκεί να έχω trd 15 και GC ON. LLC2 που; Στο vsoc;

Ναι. λογικά με 0.900 VDDP και 1.025 vSoC (LLC2) θα είσαι σταθερός. Το "1.05 VSoC" που έχεις δεν δίνει παραπάνω απο 1.038 λόγο vdroop, με LLC2 θα παίζεις απο 1.019 εώς 1.031

Σου είπα εξαρχής οτι τα 24-24-24-24 είναι πριν το 1.0.0.4 AGESA. Το 1.0.0.4 άλλαξε τα πράγματα 

Επεξ/σία από Devastor
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, parsifal είπε

Αν θες να τιθασσεύσεις θερμοκρασίες σε high load, ανοίγεις PBO και παίζεις με τα limits (κυρίως το PPT).

Voltage και temp spikes σε low load ή idle δεν ενδιαφέρουν/τα αγνοούμε/δεν αγχωνόμαστε γι' αυτά.

Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί θα τα τα κάνω  χειρότερα? Δεν τα γνωρίζω τόσο καλά αυτά όσον αφορά τους AMD  Έψαξα λίγο και είδα ότι αν κατεβάσεις λιγο τις τιμές εκει θα πέσει λιγο η θερμοκρασία.. Εάν υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση τότε οκ δεν το πειράζω  Αλλά δεν πείραξα και τπτ τρομερό  από 99% το πήγα 90% στο min.. Το max το άφησα 100%

Δημοσ.

Ακόμη κι αν το HWiNFO64 δε δείχνει αξιοσημείωτες διαφορές σε voltage και θερμοκρασίες, υπάρχει η πιθανότητα να χάνεις τα οφέλη του CPPC2 όπως αποκρισιμότητα σε διαφόρων τύπων workloads (burst loads, alt-tabbing κ.ά.)

Αν έχεις όρεξη για διάβασμα:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/f1j00u/why_is_minimum_processor_state_set_to_99_in_ryzen/
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cbls9g/the_final_word_on_idle_voltages_for_3rd_gen_ryzen/

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 λεπτά πριν, parsifal είπε

Ακόμη κι αν το HWiNFO64 δε δείχνει αξιοσημείωτες διαφορές σε voltage και θερμοκρασίες, υπάρχει η πιθανότητα να χάνεις τα οφέλη του CPPC2 όπως αποκρισιμότητα σε διαφόρων τύπων workloads (burst loads, alt-tabbing κ.ά.)

Αν έχεις όρεξη για διάβασμα:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/f1j00u/why_is_minimum_processor_state_set_to_99_in_ryzen/
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cbls9g/the_final_word_on_idle_voltages_for_3rd_gen_ryzen/

Τέλεια,  σε ευχαριστώ πολύ.  Θα τσεκάρω και στην πράξη ν δω αν κερδίζω η χάνω τπτ από όλο αυτό.

Από στοκ στα bios Δεν έχω πειράξει τπτ . Μόνο xmp και cool n quiet έκανα enable..  Πρέπει να ανοίξω και τα άλλα που λέει CPPC κλπ ?

Επεξ/σία από Χαρμανης
Δημοσ.
49 λεπτά πριν, Χαρμανης είπε

Τέλεια,  σε ευχαριστώ πολύ.  Θα τσεκάρω και στην πράξη ν δω αν κερδίζω η χάνω τπτ από όλο αυτό.

Από στοκ στα bios Δεν έχω πειράξει τπτ . Μόνο xmp και cool n quiet έκανα enable..  Πρέπει να ανοίξω και τα άλλα που λέει CPPC κλπ ?

Με την tomahawk b450 max και 3700x με aio έχω 

Global C-state Control, CPPC Preferred Cores, cppc  και AMD Cool'n'Quiet  όλα στο "Enabled"

Και PBO disabled 

Power Supply Idle Control = Low Current Idle

PPC Adjustment = PState

Vcore auto με αρνητικό offset 0.05 έως 0.075 , αν θέλεις μην βάλεις αρνητικό offset. 

Power plan amd balanced ή usmus universal 

Με αυτά CB st 508-510 και mt 4800-4880. 

Θερμοκρασίες με aio είναι αστείες κάτω από 50 σε σύνηθες load άντε σε κάνα real bench να πάει 62 με silent 1000rpm την αντλία και τα fan 400-600 rpm. 

Πίστεψέ με και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και από ότι βλέπω δεν σε ενδιαφέρει όπως και μένα το PBO και το all core OC που imo δεν αξίζει δεν έχει κανένα νόημα στους zen , και θα έχεις και την απόλυτη ησυχία αν σε ενδιαφέρει σε συνδιασμό με κρύο CPU. 

Επίσης όταν ανοίγεις οποιαδήποτε monitoring πρόγραμμα για να δεις θερμοκρασίες το zen κάνει boost , παιρνεις "ψευδής idle ενδείξεις" δεν το αφήνεις να κοιμηθεί, όποτε αν βλέπεις vcore να ανεβαίνει στα 1.45 1.5 στιγμιαία μην ανησυχείς έτσι δουλεύει . Για να δεις αν δουλεύει σωστά idle το CPU τσεκαρε αν κατεβαίνει το vcore στα 0.2 έστω στιγμιαία. Αν δεν κατεβαίνει έχεις background λειτουργία , monitoring app στυλ icue ,thermal take, cam κτλ αν θέλεις τα κλεινεις αν δεν θέλεις δεν χάθηκε ο κόσμος άστα.  

Αν θέλεις την συμβουλή μου άσε το CPU οοοοοτι και να κάνεις δεν θα κερδίσεις τίποτα σοβαρό παρά μόνο ρίσκο για γρήγορο degradation. 

Πιάσε τις μνήμες... 

σε σχέση με xmp με λίγη δουλίτσα μπορεις να πάρεις εύκολα σε περιπτώσεις μέχρι και 10% πάνω, με τις ίδιες τάσεις και μικρότερες από αυτές που δίνει η tomahawk σε auto και xmp. 

• Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, dem είπε

Global C-state Control, CPPC Preferred Cores, cppc  και AMD Cool'n'Quiet  όλα στο "Enabled"

Και PBO disabled 

PPC Adjustment = PState

Vcore auto με αρνητικό offset 0.05 έως 0.075 , αν θέλεις μην βάλεις αρνητικό offset. 

Θερμοκρασίες με aio είναι αστείες κάτω από 50 σε σύνηθες load άντε σε κάνα real bench να πάει 62 με silent 1000rpm την αντλία και τα fan 400-600 rpm. 

Πίστεψέ με και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και από ότι βλέπω δεν σε ενδιαφέρει όπως και μένα το PBO και το all core OC που imo δεν αξίζει δεν έχει κανένα νόημα στους zen , και θα έχεις και την απόλυτη ησυχία αν σε ενδιαφέρει σε συνδιασμό με κρύο CPU. 

Επίσης όταν ανοίγεις οποιαδήποτε monitoring πρόγραμμα για να δεις θερμοκρασίες το zen κάνει boost , παιρνεις "ψευδής idle ενδείξεις" δεν το αφήνεις να κοιμηθεί, όποτε αν βλέπεις vcore να ανεβαίνει στα 1.45 1.5 στιγμιαία μην ανησυχείς έτσι δουλεύει . Για να δεις αν δουλεύει σωστά idle το CPU τσεκαρε αν κατεβαίνει το vcore στα 0.2 έστω στιγμιαία. Αν δεν κατεβαίνει έχεις background λειτουργία , monitoring app στυλ icue ,thermal take, cam κτλ αν θέλεις τα κλεινεις αν δεν θέλεις δεν χάθηκε ο κόσμος άστα.  

Αν θέλεις την συμβουλή μου άσε το CPU οοοοοτι και να κάνεις δεν θα κερδίσεις τίποτα σοβαρό παρά μόνο ρίσκο για γρήγορο degradation. 

Πιάσε τις μνήμες... 

σε σχέση με xmp με λίγη δουλίτσα μπορεις να πάρεις εύκολα σε περιπτώσεις μέχρι και 10% πάνω, με τις ίδιες τάσεις και μικρότερες από αυτές που δίνει η tomahawk σε auto και xmp. 

Είσαι ωραίος. Να σου πώ την  αλήθεια δεν με ενδιαφέρει αν θα φτάσω στο Max boost το cpu . Εγω απλά θέλω να αξιοποιήσω την ισχύ του σε games κλπ χωρίς να τον τεντώσω φουλ..

θα δοκιμάσω μερικά απο αυτά που είπες να δώ και στην πράξη.  Ευχαριστώ πάρα πολύ

3 λεπτά πριν, Χαρμανης είπε

Είσαι ωραίος. Να σου πώ την  αλήθεια δεν με ενδιαφέρει αν θα φτάσω στο Max boost το cpu . Εγω απλά θέλω να αξιοποιήσω την ισχύ του σε games κλπ χωρίς να τον τεντώσω φουλ..

θα δοκιμάσω μερικά απο αυτά που είπες να δώ και στην πράξη.  Με όλα κλειστά το vcore πάει 1,006 .

Ευχαριστώ πάρα πολύ

9 λεπτά πριν, dem είπε

Και PBO disabled 

PPC Adjustment = PState

Πιάσε τις μνήμες... 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...