Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

btw βλεπω γενικα πολλοι να προτεινουν μονο ryzen master και cpu-z για temps. Μηπως να κλεισω hwinfo? Στο bg τρεχει και το rivatuner

To HWInfo σου δίνει και τις 3 τιμές θερμοκρασίας οπότε πιστεύω ότι σε καλύπτει σε κάθε περίπτωση. To CPU Die(average) που μετράει το Ryzen Master είναι 3 βαθμούς πιο ευνοϊκό συνήθως οπότε δεν θα το πρότεινα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, elpenor είπε

To HWInfo σου δίνει και τις 3 τιμές θερμοκρασίας οπότε πιστεύω ότι σε καλύπτει σε κάθε περίπτωση. To CPU Die(average) που μετράει το Ryzen Master είναι 3 βαθμούς πιο ευνοϊκό συνήθως οπότε δεν θα το πρότεινα.

Δεν το ειπα για την ερωτηση των bechmarks, αλλα γενικα. Οτι και καλα δεν αφηνουν τον cpu να παει ευκολα σε idle λογω του monitoring.

btw δεν ειχε +50 mhz, οποτε εβαλα 75

210117194144.jpg

210117194205.jpg

@elpenor 9η σειρα, δοκιμασα και με κλειστα Monitoring, πηγε 4844 (btw το tdc εφτασε μονο 66/200). Δεν ειναι κακο, αλλα βλεπω πολλους να πιανουν και 5000+. Anyway. Cpu-z ποιο τεστ κανω ακριβως? Δεν γραφει καποιο 1Τ ή κατι τετοιο

Screenshot (5).png

Επεξ/σία από SabotazNic
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@SabotazNic Είναι γεγονός ότι το HWInfo δεν επιτρέπει στο CPU να είναι εντελώς idle όμως το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα windows. Ποιο είναι όμως το όφελος από το να καταφέρει το CPU να είναι εντελώς idle για 1 sec (γιατί δεν θα είναι για παραπάνω); Αν ο στόχος σου είναι να δεις το vcore να πέφτει στιγμιαία σε 0.198V τότε κάνε boot με selective startup (untick τα πάντα) και τρέξε μετά το CPU-Z. Πέρα από αυτό δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο όφελος για αυτό όπως και όλοι προτείνω το HWInfo για monitoring. Μόνο το HWInfo σου δείχνει την στιγμιαία μέγιστη τιμή του πυρήνα με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία, ένα μέγεθος που εμένα μου φαίνεται πιο σημαντικό από τα average.

Στα settings που σου έδωσα ουσιαστικά έχω απελευθερώσει (no limit) το PPT και το TDC και έχω βάλει limit μόνο στο EDC γιατί σου επιτρέπει να κερδίσεις επιδόσεις. Από ότι βλέπω με αυτά τα settings είχες καλές επιδόσεις σε CB20 χωρίς να έχεις εντελώς απαράδεκτες θερμοκρασίες.

Εγώ με 90 EDC / +75Mhz έχω πάνω από 5000 στο CB20 όμως το CPU δεν περνάει τους 62 βαθμούς (που κάπου εκεί αρχίζει ο algo της AMD να ρίχνει αρκετά τα clock). Όπως σου έγραψα και σε ένα άλλο post χάνεις 150-200 βαθμούς λόγω θερμοκρασίας. Μπορεί να φταίει το chip (σιλικόνες μέσα στο IHS), μπορεί να φταίει το AIO που έχει πάρα πολύ μικρό ψυγείο, μπορεί το airflow του κουτιού σου, μπορεί να είναι η πάστα ή και η επαφή της ψύκτρας, μόνο με δοκιμές μπορεί να καταλάβει κάποιος. Πρώτος ύποπτος πάντως είναι το μικρό radiator του AIO.

Στο CPU-Z όταν λέω 1Τ εννοώ να επιλέξεις το thread και να βάλεις 1 (το ίδιο με το test που κάνει μετά από μόνο του αλλά χωρίς να έχει ζεσταθεί το CPU από το all core). Αυτό θα σου δώσει μία ένδειξη για τα fps στα games και είναι πολύ ευαίσθητο στην επιλογή +Mhz του PBO boost.

Spoiler

CB20_16_11_2019_2.png.0f31aa1770ca1b8da56d141436a8bda4.png

Επεξ/σία από elpenor
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, elpenor είπε

Μπορεί να φταίει το chip (σιλικόνες μέσα στο IHS), μπορεί να φταίει το AIO που έχει πάρα πολύ μικρό ψυγείο, μπορεί το airflow του κουτιού σου, μπορεί να είναι η πάστα ή και η επαφή της ψύκτρας, μόνο με δοκιμές μπορεί να καταλάβει κάποιος. Πρώτος ύποπτος πάντως είναι το μικρό radiator του AIO.

Αν δεν εχεις δει φωτο απο το κουτι, δες εδω και πλεον εχουν μπει αλλοι 3χ noctua a12x25 οπου ειχα enermax. Γενικα διαβασα οτι ενας απο τους λογους που ισως δεν αποδιδουν οπως πρεπει οι aio (γενικα) στους ryzen, ειναι επειδη το die δεν βρισκεται στο κεντρο. Ισχυει?

Παντως αν οντως βοηθησει το πιο χοντρο ψυγειο, εβλεπα για αυτην την corsair (απο την h50 εχω ηδη kit για να την βαλω πανω σε am4 socket)

Επεξ/σία από SabotazNic

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Αν δεν εχεις δει φωτο απο το κουτι, δες εδω και πλεον εχουν μπει αλλοι 3χ noctua a12x25 οπου ειχα enermax. Γενικα διαβασα οτι ενας απο τους λογους που ισως δεν αποδιδουν οπως πρεπει οι aio (γενικα) στους ryzen, ειναι επειδη το die δεν βρισκεται στο κεντρο. Ισχυει?

Παντως αν οντως βοηθησει το πιο χοντρο ψυγειο, εβλεπα για αυτην την corsair (απο την h50 εχω ηδη kit για να την βαλω πανω σε am4 socket)

Πολύ ωραία τα έχεις φτιάξει! Είναι φυσικό όμως ένα κουτί με θέσεις για HDD αντί για mesh να έχει περιορισμένο airflow. Εγώ για να πετύχω το airflow αναγκάστηκα να βάλω μόνο 3 HDD δίπλα στο τροφοδοτικό στο ανεξάρτητο κάτω μέρος.

Δεν γνωρίζω πολλά από AIO όμως έχω δει παρόμοιες θερμοκρασίες με τις δικές μου από Kraken και Arctic (με 2Χ140mm και 3Χ120mm). Σε συγκεκριμένες συγκρίσεις τα AIO ήταν καλύτερα από την NH-D15 μου (short tests).

Αν μέσα στη καθημερινότητα σου χάνεις πολλές ώρες σε render ή άλλα workflows που ανεβάζουν θερμοκρασία σαν το CB20 τότε θα σου πρότεινα σοβαρά να σκεφτείς να αλλάξεις κουτί και AIO. Αν όμως δεν υπάρχουν τέτοια workloads θεωρώ ότι είσαι μια χαρά και δεν πρόκειται να δεις καμία διαφορά στα games κλπ αν βελτιώσεις την ψύξη. Για παράδειγμα εγώ όταν πρόσθεσα 4 ακόμα fans στο κουτί δεν είδα καμία διαφορά σε games, είδα μόνο 1 βαθμό διαφορά σε CB20 αλλά είδα πελώρια διαφορά όταν τρέχω Prime/Render με Blender για πολλές ώρες.

Επεξ/σία από elpenor

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, elpenor είπε

Αν μέσα στη καθημερινότητα σου χάνεις πολλές ώρες σε render ή άλλα workflows που ανεβάζουν θερμοκρασία σαν το CB20 τότε θα σου πρότεινα σοβαρά να σκεφτείς να αλλάξεις κουτί και AIO. Αν όμως δεν υπάρχουν τέτοια workloads θεωρώ ότι είσαι μια χαρά και δεν πρόκειται να δεις καμία διαφορά στα games κλπ αν βελτιώσεις την ψύξη. Για παράδειγμα εγώ όταν πρόσθεσα 4 ακόμα fans στο κουτί δεν είδα καμία διαφορά σε games, είδα μόνο 1 βαθμό διαφορά σε CB20 αλλά είδα πελώρια διαφορά όταν τρέχω Prime/Render με Blender για πολλές ώρες

Νομίζω ότι πρέπει να την αλλάξω, μιας και έχει 10 χρόνια πάνω της. Ίσως έχει εξατμιστεί και ένα μέρος του υγρού μετά από τόσα χρόνια. Δεν ξέρω κιόλας αν μετράει ότι η αντλία φτάνει μέχρι 1400 rpm και σε πιο καινούργιες βλέπω τιμές 3000+

@elpenor Τωρα ειδα οτι εξηγησες το περι cpu z. 4322 max mhz στο single thread

Screenshot (6).png

Screenshot (7).png

Επεξ/σία από SabotazNic
  • Like 1

@elpenor ναι μεν φτανω παλι 70-71 max (πριν ~75) αλλα εχω και 4150 max clock. Τωρα μηπως με κραταει πισω το max clock που ειναι στα 75 mhz?

Με αρκετα cb20 tests, επεσα στους 60 avg (απο 70) αλλα και idle εχω καλυτερα temps (βλεπω και 30κατι πλεον)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να δοκιμασω να κατεβασω και αλλο τα trtp, tcwl Και twrrd? Επισης απο το guide που υπαρχει για το oc/timings για ddr4, αναφερει οτι το prcodt να ειναι 28-40. Υπαρχει θεμα που ειναι 43.6 (το βλεπω και σε αλλα ss εδω μεσα)

Γενικα δοκιμασα να bootαρω με τιμες ~33,~36 και 40 με tcl 14 και trp 18, αλλα δεν (μιας και προτεινει ο οδηγος να παιξεις με procodt αν δεν bootαρει)

Θυμαμαι οι αντιστασεις δεν βελτιωνουν κατι, παρα μονο το stability αν δεν υπαρχει. Να αλλαξω τπτ μπας και bootαρει με tcl 14 ή καποια απο τα υπολοιπα primary?

Screenshot (20).png

Αναφορικα ειχα αυτα τα values με τον 2600 για αντιστασεις

ZenTimings_Screenshot_26842984.5539612.png

Επεξ/σία από SabotazNic

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, SabotazNic είπε

Θυμαμαι οι αντιστασεις δεν βελτιωνουν κατι, παρα μονο το stability αν δεν υπαρχει. Να αλλαξω τπτ μπας και bootαρει με tcl 14 ή καποια απο τα υπολοιπα primary?

Στα 3800 ξεχνάς το CL14. Δεν έχει και νόημα καθώς οι 3xxx δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα από τα primary timings. Δεν είναι σαν τον 2600 που είχες πριν που είχε σεβαστή διαφορά το CL14 από το 16.

Εξάλλου μια χαρά timings και επιδόσεις έχεις. Λόγω tRFC είσαι και λίγο καλύτερα από Micron Rev E.

Αυτό που θα μπορούσες να δοκιμάσεις είναι το GearDown να το κάνεις off (δηλαδή καθαρό 1Τ). Για να το πετύχεις μπορεί να χρειαστεί να ανεβάσεις το ClkDrvStr ( 30, 40 ή και 60) ή να ανεβάσεις κατά 1 το tRCDRD. Επίσης το tRCDWR μπορεί να κατεβεί στο 10.

Επεξ/σία από kkatzos

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, kkatzos είπε

Εξάλλου μια χαρά timings και επιδόσεις έχεις. Λόγω tRFC είσαι και λίγο καλύτερα από Micron Rev E.

Παρόμοια θα έλεγα, όχι καλύτερα πάντως.

Spoiler

CPU OC

3800_gd_off_CPU_OC.png.ada2c5f767b0c0bc27e3035cdd77c7c0.png

CPU STOCK

CB20_16_11_2019_2.png.0f31aa1770ca1b8da56d141436a8bda4.png

Επεξ/σία από elpenor

13 λεπτά πριν, elpenor είπε

Παρόμοια θα έλεγα, όχι καλύτερα πάντως.

Έχεις παλιά έκδοση του AIDA.

Στην καινούρια που έχει ο αποπάνω πέφτει πολύ το mem copy.

Επίσης πρέπει να τρέχει από πίσω διάφορα RGBoRGBιά γι'αυτό να έχει τόσο κακό latency.

Θεωρητικά πάντως μπορεί, λόγω του χαμηλότερου tRFC, να είναι λίγο καλύτερα από Rev E.

(υποθέτω ότι μπορεί να σφίξει και τα λιγοστά subs που θέλουν σφίξιμο, για το tRP δεν ξέρω)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για zen+ καλύτερα είναι 3466 14-15-14-30-44 ή 3400 14-15-14-28-42; Το aida64 προφανώς βγάζει καλύτερα αποτελέσματα με 3466 αλλά σε games; Μήπως επωφελούνται από τα καλύτερα timings λόγω zen+; Δεν έχω και το SOTTR να τσεκάρω..

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Επίσης πρέπει να τρέχει από πίσω διάφορα RGBoRGBιά γι'αυτό να έχει τόσο κακό latency.

Όχι, είχα τα πάντα κλειστά (icue, hwinfo, Argus, msi afterburner). Άφησα μονο nvidia drivers, soundblaster command. 

Το ότι είχα το clkdrvstr πριν 30 για να bootαρω με gdm off έχει καμία σχέση ή πρέπει να ξανά ψάξω τις αντιστάσεις? 

Επεξ/σία από SabotazNic

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@kkatzos Έτρεξα ένα με την τελευταία έκδοση.

Spoiler

Stock CPU - rev. e DR

REV-E-GD-OFF.png.5a5d81572ad5a2026ef7100f88aed3cc.png

@yiannis1991 Έχω την εντύπωση ότι για games σε Zen+ θα πρέπει να προτιμήσεις όποιο βγάζει μικρότερο latency στο AIDA.

@SabotazNic Νομίζω ότι τα driver strength μπορούν να επηρεάσουν το stability και το voltage που χρειάζεται όχι όμως την ταχύτητα.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1

12 λεπτά πριν, elpenor είπε

Νομίζω ότι τα driver strength μπορούν να επηρεάσουν το stability και το voltage που χρειάζεται όχι όμως την ταχύτητα.

Ναι και το γνωρίζω αυτό. Δοκίμασα για gmd off με clkdrvstr 30 και 60 και με procodt 40 (μετά και με trcdrd 20) και δεν bootαρει. 

Επέστρεψα στα sub και τώρα τρέχω tm5 με trtp 8. Μετά λογικά θα ρίξω το twtrl στο 10. Το trrds λέτε να πάει 3 ώστε να ρίξω και το tfaw 12?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...