Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Devastor είπε

H MSI το λέει αλλιώς στα τελευταία BIOS, κάτι με CPCC αν θυμάμαι καλά. Προσωπικά σε εμένα υπάρχει.. μπορεί στις Χ570 να το έχουνε βγάλει αν και είμαι σίγουρος οτι στην Χ570 Gaming Plus υπάρχει

@SabotazNic χωρίς να είμαι σίγουρος για LLC στις Asus νομίζω οτι το Auto είναι κάτι σαν LLC2 (1 είναι το περισσότερο vdroop ενώ το 5 κάνει overshoot). Εγώ αυτό που θα έκανα είναι να έβαζα LLC1 (8 σε MSI) και όλα τα άλλα stock, από εκεί και μετά θα έβρισκα τα σωστά PBO limits μέσα απο P95/Cinebench (όπως και να έχει θα έβαζα max PPT, 1000 δηλαδή.. να μην σε κόβει η κατανάλωση) και θα έβρισκα τα σωστά TDC/EDC. Σε 3700Χ φίλου το chip του θέλει 70 TDC/95 EDC, το δικό σου μπορεί να θέλει παραπάνω/παρακάτω

Απο εκεί και μετά αρχίζει το Undervolting, ξεκινάς απο την χαμηλότερη τιμή (πάντα offset) και τρέχεις 3 CB20 runs και βγάζεις μέσο όρο (Single/Multi), απο εκεί και ύστερα συνεχίζεις να κατεβάζεις μέχρι να δείς που βάρεσες τοίχο ή που χάνεις σε Single Core 

Επειδη προσπαθω να καταλαβαω με βαση αλλ που ειδα, το ppt αν το βαλω 1000, αυτο μεταφραζεται σε 1000w? μηπως εννοουσες 100? γιατι βλεπω settings τυπου 100-115/60-70/85-95 απο διαφορα ατομα.

Εστω οτι το ppt το εχω σταθερο, tdc και edc πως τα αλλαζω. Με τι να ξεκινησω και να κανω -5 στο καθενα? Απο οτι καταλαβα αυτα θα κρατησουν τα benchmarks τυπυο cb και τα παιχνιδια, αλλα θα εχω χαμηλοτερες θερμοκρασιες (και ρολογια) οπου θελει avx, σωστα? Αυτα πως τα τεσταρω? Παλι 3 runs?

Επισης, αρνητικο offset εννοεις, ε?

Επεξ/σία από SabotazNic
Δημοσ.
1 minute ago, SabotazNic said:

Επειδη προσπαθω να καταλαβαω με βαση αλλ που ειδα, το ppt αν το βαλω 1000, αυτο μεταφραζεται σε 1000w? μηπως εννοουσες 100? γιατι βλεπω settings τυπου 100-115/60-70/85-95 απο διαφορα ατομα.

Εστω οτι το ppt το εχω σταθερο, tdc και edc πως τα αλλαζω. Με τι να ξεκινησω και να κανω -5 στο καθενα? Απο οτι καταλαβα αυτα θα κρατησουν τα benchmarks τυπυο cb και τα παιχνιδια, αλλα θα εχω χαμηλοτερες θερμοκρασιες (και ρολογια) οπου θελει avx, σωστα?

Καλά δεν παίζει αν τραβήξει 1000 watt το CPU για κανένα λόγο, απλά το μαξάρεις για να μην σε κόβει.. βάλτο 150

Μπορείς να τα αλλάξεις μέσα και απο Ryzen Master και όταν βρείς αυτά που δεν σε κόβουνε να τα  βάλεις στο BIOS, λογικά τα έχει όταν βάλεις Manual το PBO

Θερμοκρασίες σίγουρα θα έχεις ανεβασμένες σε σχέση με stock, To PBO/LLC ρυθμίζει το ρεύμα ανάλογα με το φορτίο

Το LLC είναι κάπως έτσι: Για Χ αριθμό έντασης (current) κατέβασε την τάση (CPU Voltage) κατα Ψ. Δηλαδή κατεβάζει ποσοστιαία την τάση ανάλογα με την ένταση

Δημοσ.

Απο οτι καταλαβα το edc ειναι τα μεγιστα Α, το tdc μεγιστα Α με temp limit? Ποιο ειναι το Temp limit?

Να βαλω και εγω αμα ειναι ppt/tdc/edc 150/70/95 και αν ειμαι οκ στα τεμπς ανεβαινω? Αν οχι, να κατεβω κατα 5? (65/90)

Επίσης scalar και clock override τι βάζω? 

Θα το κάνω μέσω bios γτ δεν θέλω πολλά apps να μαζεύονται 

Δημοσ.

@Devastor Βασικά εγώ το έχω καταλάβει λίγο διαφορετικά αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Η εντύπωση μου είναι ότι το vdroop είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται λόγω της αντίστασης που έχει το ηλεκτρικό σύστημα. Όταν το σύστημα τραβάει πολλά ampere ακόμα και μία μικρή αντίσταση δημιουργεί πτώση τάσης. Ηθελημένα επιτρέπουν αυτή την πτώση τάσης ώστε να υπάρχει περισσότερη ανοχή στα transients. Το LLC είναι ένα εργαλείο που έχει δημιουργήθηκε για τους overclockers που φτάνουν τον επεξεργαστή στο όριο και δεν θέλουν να επιτρέψουν αυτή την πτώση τάσης γιατί μπορεί να χάσουν σε σταθερότητα (αφού είναι στο όριο).

Δημοσ.

@elpenor ακριβώς το ίδιο είναι απλά εσύ το έθεσες αλλιώς. Όταν λέω ποσοστό εννοώ αν θα μειώσει την τάση ανεβάζοντας την αντίσταση ανάλογα την ένταση (Mindfuck I know) 

Το LLC υπάρχει και σε άλλα κυκλώματα όπως πχ ακόμα και στο Router σου υπάρχει LLC (Offtopic I know) 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@SabotazNic Αυτό που έχει νόημα να κοιτάξεις είναι το EDC και το max boost. Στο δικό μου σύστημα με 90A EDC έχω καλύτερες επιδόσεις από ότι αν αυξήσω το όριο, το ίδιο και κάποια άλλα members με 3700X. Όλοι όμως έχουμε παρόμοια bin γιατί τους είχαμε πάρει παλιά την ίδια περίοδο, εσύ θα πρέπει να κάνεις δοκιμές.

Αντίστοιχα και με το max boost, εγώ έχω τις μέγιστες επιδόσεις σε ST με +75Mhz, αν βάλω παραπάνω πέφτουν.

Τέλος πρέπει να δώσεις πολύ προσοχή στο scalar γιατί ανεβάζει πολύ την τάση σε σχέση με το φορτίο. Εγώ με 10Χ έχω 1.325 σε CB20.

10 λεπτά πριν, Devastor είπε

@elpenor ακριβώς το ίδιο είναι απλά εσύ το έθεσες αλλιώς. Όταν λέω ποσοστό εννοώ αν θα μειώσει την τάση ανεβάζοντας την αντίσταση ανάλογα την ένταση (Mindfuck I know) 

Το LLC υπάρχει και σε άλλα κυκλώματα όπως πχ ακόμα και στο Router σου υπάρχει LLC (Offtopic I know) 

Σίγουρα και οι δύο περιγράφουμε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά και το ίδιο αποτέλεσμα. Καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους λέω ότι η δική μου κατανόηση είναι ότι δεν ανεβαίνει η αντίσταση αλλά ότι πάντα υπάρχει κάποια σταθερη μικρή αντίσταση η οποία όσο ανεβαίνουν τα ampere μειώνει την τάση. Ότι είναι ένα φαινόμενο που το έχουν όλα τα κυκλώματα από τη φύση τους και απλά ηθελημένα οι εταιρείες δεν κάνουν διόρθωση στην τάση και το επιτρέπουν για λόγους ασφαλείας.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδω τα αποτελεσματα. Για την ωρα γυρισα σε pbo auto (off) Και offset 0-062

Δεν ξερω αν εκανα κατι λαθος, ή αν οντως πρεπει να δω για αλλη ψυκτρα

Το χρωμα στα temps συμβολιζει το καλυτερο avg (οσο πι σκουρο τοσο καλυτερα Temps και ησυχια)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vT0m_-iF7-G4W3LkPJk4mjx5yfKnHMpIqbF7DKLlj8KIUGq9ARpuZAJ3biPGhgvXer0TAVZbzzokn-y/pubhtml

Επεξ/σία από SabotazNic
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Εδω τα αποτελεσματα. Για την ωρα γυρισα σε pbo auto (off) Και offset 0-062

Δεν ξερω αν εκανα κατι λαθος, ή αν οντως πρεπει να δω για αλλη ψυκτρα

Το χρωμα στα temps συμβολιζει το καλυτερο avg (οσο πι σκουρο τοσο καλυτερα Temps και ησυχια)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vT0m_-iF7-G4W3LkPJk4mjx5yfKnHMpIqbF7DKLlj8KIUGq9ARpuZAJ3biPGhgvXer0TAVZbzzokn-y/pubhtml

Από ότι φαίνεται κοντά στο -0.05 offset θα έχεις τις καλύτερες επιδόσεις. Η θερμοκρασία σου κόβει 150+ πόντους στο CB20 όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου κόβει και στο gaming.

Αν θέλεις δοκίμασε

PBO ON

PPT 1000W

TDC 200A

EDC 90A

Boost +50Mhz

Scalar X4

vcrore offset -0.05V

Βέβαια αν θέλεις να δεις καλό score δεν πρέπει να τρέχεις το πρόγραμμα που μετράει τα temps την ώρα του benchmark.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
Δημοσ.

Ήρθε το τερατάκι! Πρώτες γρήγορες δοκιμές RAM/FCLK oc, εδώ με κλειστό PBO, χαλαρά timings και 1.36 Vdimm:

3900xt_quick_try_ram_oc.png

Minimize ProcODT + Gear Down Mode off με λίγο παραπάνω ClkDrvStr:

3900xt_quick_try_ram_oc_v2.png.86f9e614e650a8b384b99645f5c2f3c9.png

Δε θέλει με τίποτα να κάνει POST στα 3866/FCLK 1933, επίσης οι μνήμες στα 3800 μουλάρωσαν με tCL 16 και tRCDRD 20, δείχνουν να μην σφίγγουν περαιτέρω με περισσότερο Vdimm. :(

• Like 6
Δημοσ.
16 ώρες πριν, SabotazNic είπε

Αυτο το scallar τι ειναι?

Typo, πιο πάνω σου είχα γράψει για το scalar του PBO που αν έχω καταλάβει καλά αλλάζει τις τιμές στο FIT και επιτρέπει μεγαλύτερη τάση (σε σχέση με θερμοκρασία και load) για να καταφέρει μεγαλύτερο boost.

Αν τα δοκίμασες τι score είχες στο CB20 με τα settings που σου πρότεινα; Btw καλό είναι να δοκιμάζεις και CPU-Z 1T γιατί σου δίνει μία γρήγορη εικόνα του πως θα τρέχουν τα games.

Δημοσ.

Για την ωρα ειμαι εδω με τις μνημες. Με tcl 14 ή trp 18 δεν bootαρει καθολου, με trcdrd 18 και trfc <484 βγαζει errors #6 οποτε και το εβαλα 490 να ειμαι safe. νομιζω με παιρνει να ριξω τα scl σε 3 -3 και τα trdwr/twrrd σε 7 3 (οπως τα ειχα και πριν)

Screenshot (4).png

cachemem.png

2 λεπτά πριν, elpenor είπε

Typo, πιο πάνω σου είχα γράψει για το scalar του PBO που αν έχω καταλάβει καλά αλλάζει τις τιμές στο FIT και επιτρέπει μεγαλύτερη τάση (σε σχέση με θερμοκρασία και load) για να καταφέρει μεγαλύτερο boost.

Αν τα δοκίμασες τι score είχες στο CB20 με τα settings που σου πρότεινα; Btw καλό είναι να δοκιμάζεις και CPU-Z 1T γιατί σου δίνει μία γρήγορη εικόνα του πως θα τρέχουν τα games.

τωρα θα κανω ενα reboot να δοκιμασω

• Like 1
Δημοσ.
15 ώρες πριν, parsifal είπε

Δε θέλει με τίποτα να κάνει POST στα 3866/FCLK 1933, επίσης οι μνήμες στα 3800 μουλάρωσαν με tCL 16 και tRCDRD 20, δείχνουν να μην σφίγγουν περαιτέρω με περισσότερο Vdimm. :(

Και εμένα ακριβώς η ίδια συμπεριφορά. 1Τ -> 20 tRCDRD, GDM -> 19 tRCDRD.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...