Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

7 λεπτά πριν, Devastor είπε

Δηλαδή έτρεξες Prime95 με καρφωτό 1.34?

Για 10 sec 😛 

btw εχω ενα χαζο προβλημα μετα την αλλαγη του cpu. Το hwinfo64 για καποιο λογο κρασαρει και μετα δεν ξανα ανοιγει (μετα απο restarts ειναι hit or miss για το αν θα δουλεψει μεχρι να κλεισω pc). Το δε argus monitor με το οποιο ελεγχω fans, δεν δειχνει rpm κατα την εκκινηση, αλλα εκεινο μπορω να το κανω restart και να φτιαξει. Διαβασα οτι ισως παιζει καποιο bug με smbus controller, οποτε ξανα εβαλα τα chipsets αλλα δεν εφτιαξε. Καμια ιδεα? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

21 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Για 10 sec 😛 

btw εχω ενα χαζο προβλημα μετα την αλλαγη του cpu. Το hwinfo64 για καποιο λογο κρασαρει και μετα δεν ξανα ανοιγει (μετα απο restarts ειναι hit or miss για το αν θα δουλεψει μεχρι να κλεισω pc). Το δε argus monitor με το οποιο ελεγχω fans, δεν δειχνει rpm κατα την εκκινηση, αλλα εκεινο μπορω να το κανω restart και να φτιαξει. Διαβασα οτι ισως παιζει καποιο bug με smbus controller, οποτε ξανα εβαλα τα chipsets αλλα δεν εφτιαξε. Καμια ιδεα? 

reinstall hwinfo64 

στο bios πας pbo βάζεις advanced, pbo limits = motherboard, scalar = auto boost 25mhz

ρεύματα : llc mode 8 το τέρμα χαμηλότερο βασικά.

cpu voltage το βάζεις offset με αρνητικό (-) 0.0500 ή ακόμα και 0.0875

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, LIGHT1NG είπε

reinstall hwinfo64 

Το δοκιμασα και αυτο, αλλα παλι τα ιδια. Εκανα φορματ μολις και σχεδον τελειωσα με τα apps. Αλλαξα και στρατοπεδο σε gpu, και επεξεργαστη, οποτε γιατι οχι.

59 λεπτά πριν, LIGHT1NG είπε

στο bios πας pbo βάζεις advanced, pbo limits = motherboard, scalar = auto boost 25mhz

στοκ vs αυτες τις ρυθμισεις τι εχει καλυτερη αποδοση σε performance/thermals? Γενικα, τωρα που εκλεισα τις πισω ρυθμισεις που εβαλα, καθομαι στα 50+ στο browser, ενω τουλαχιστον πριν επεφτε και 42-45. Κατεβασα το llc στο lvl 2 (σε asus min 1 max 5)

Επεξ/σία από SabotazNic

1 ώρα πριν, raul7 είπε

Για τα παραπάνω που γράφω δεν έχω τις φουλ τεχνικές γνώσεις, είναι αυτά που έχω καταλάβει εγώ από δικό μου ψάξιμο/διάβασμα/videos σχετικά με τις λειτουργίες των ryzen, ας με διορθώσει κάποιος αν έγραψα κάτι πολύ λάθος.

Πολύ καλά τα γράφεις. 👍

Ενταξει ειμαι ετσι? Τα pbo δεν τα πειραξα. Αναφορικα, φαινεται οτι μονο το pbo Που εχει στο extreme tweaker ενεργοποειται, με μονες επιλογες disabled, enabled και manual που απο κατω βαζεις μαλλον ρευματα (?). 2η επιλογη εχει για mhz steps και 3η επιλογη δεν θυμαμαι. Δεν εχει καπου να επιλεξω δλδ για limit motherboard κτλ. Το pbo κατω απο το advanced εχει αυτην την επιλογη, αλλα απο οτι googlαρα δεν δουλευει

Spoiler

@Sakiz105 Δεν ξερω αν ορισα την σωστη επιλογη για vddp, αν και βλεπω zen timings με hwinfo να μην συμφωνουν (σε auto το hwinfo ηταν ανεβασμενο, κοντα στο 1). vddg ακομα δεν καταλαβα ποιο αλλαζω

210116130435.jpg.eb2cd3a001002b5c951e17ac636d8979.jpg210116130442.jpg.00a531cec44a181ef7675b0a16833602.jpg210116131448.jpg.98e2f28c06c085999b2a25e2d28bab9b.jpg210116131458.jpg.2f9ce5450c2d265586883c3814c028a4.jpg210116131511.jpg.3fa49570833e532178c95ecbfbc22513.jpg424206566_Screenshot(2).png.845a662da7694dea522f7eb010d4971a.png

210116130419.jpg

210116130427.jpg

210116131619.jpg

Edit: Δοκιμασα να αλλαξω την 2η τιμη του vddp και τωρα οι τιμες μεταξυ zentimings Και hwinfo ειναι αναποδα. Μηπως πρεπει να τα εχω και τα 2 ιδια τιμη? Επισης, καταλαβα απο το rdc οτι πρεπει να αλλαξω και τα 2 vddg που βρισκονται στο main tab

Screenshot (3).png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@SabotazNic Εκτιμώ ότι αλλάζεις ρυθμίσεις στο bios χωρίς να το ψάχνεις όσο πρέπει και χωρίς να κάνεις τις ανάλογες δοκιμές μετά. Αν θέλεις τη γνώμη μου προχώρα πολύ πιο αργά.

Όσο αφορά το VDDP πρέπει να βάλεις manual τιμή μόνο σε αυτό που μετράει το zen timings, το άλλο πρέπει να το αφήσεις στο auto.

Σχετικά με το LLC δεν καταλαβαίνω γιατί το έχεις βάλει στο 2 και δεν επιτρέπεις να γίνει το vdroop με αποτέλεσμα το CPU σου να δέχεται περισσότερο ρεύμα στο load (που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες άρα μικρότερο boost). Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να κάνεις δοκιμές στο LLC βλέποντας όμως τι γράφει το SVi2 σε all core workloads και τρέχοντας benchmarks ώστε να βρεις την τιμή που δίνει το λιγότερο δυνατό ρεύμα στο load (που σημαίνει μικρότερες θερμοκρασίες που σημαίνει περισσότερο boost) χωρίς να πέφτουν οι επιδόσεις.

PBO αν δεν έχεις καλές θερμοκρασίες δεν θα στο πρότεινα, θα έχεις ελάχιστο κέρδος σε επιδόσεις και θα έχεις περισσότερο θόρυβο από το AIO. Αν αποφασίσεις να βάλεις θα πρέπει να βρεις τα limits που σου δίνουν τις καλύτερες επιδόσεις και όχι να τα αφήσεις στο maximum όπως κάνει το mb limits στις καλές μητρικές.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, elpenor είπε

Σχετικά με το LLC δεν καταλαβαίνω γιατί το έχεις βάλει στο 2 και δεν επιτρέπεις να γίνει το vdroop με αποτέλεσμα το CPU σου να δέχεται περισσότερο ρεύμα στο load. Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να κάνεις δοκιμές στο LLC βλέποντας όμως τι γράφει το SVi2 σε all core workloads και τρέχοντας benchmarks ώστε να δίνεις το λιγότερο δυνατό ρεύμα στο load (που σημαίνει μικρότερες θερμοκρασίες που σημαίνει περισσότερο boost).

Αν δεν κανω λαθος σε asus μητρικες default = llc 2 (με llc 1 να δινει το λιγοτερο ρευμα και 5 το περισσοτερο).

Γενικα βλεπω εχει παραξενη συμπεριφορα σε idle. Εχω 50-60 βαθμους, ενω σε cinebenchr20 δεν παει πανω απο 68. Μιας και ο 2600 ειναι πιο δροσερος σε idle, πιστευα οτι ειχα θεμα, αλλα λιγο που εψαξα ειναι μαλλον φυσιολογικο.

Οσον αφορα το tm5, μετα τα 2 cycles απλα σταματαει να στρεσαρει την ram (βλεπω στο hwingo να πεφτει το usage την στιγμη που ειναι να περασει στο 3ο cycle). Γνωριζει καποιος τι παιζει? Χρησιμοποιω το ιδιο config με πριν το φορματ (αποθηκευμενο σε 2ο ssd), αλλα μαλλον θα δοκιμασω αργοτερα να ξανα κατεβασω παλι το tm5 μηπως και στρωσει. edit: μηπως εφταιγε το οτι ειχα το cfg.link

Και κατι ακομα. το dram voltage δεν φαινεται να αλλαζει απο οσο φαινεται στο hwinfo. τρεχει σχεδον μονιμα στο 1.417, και καποιες στιγμες πεφτει στο 1.395. Εγω το εχω στο bios 1.375. Δοκιμασα να ξανα φλασαρω το bios, αλλα παλι τα ιδια. Και μεσα στο bios το δινει 1.417 (δεξια στο monitor)

Επεξ/σία από SabotazNic

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Αν δεν κανω λαθος σε asus μητρικες default = llc 2 (με llc 1 να δινει το λιγοτερο ρευμα και 5 το περισσοτερο).

Γενικα βλεπω εχει παραξενη συμπεριφορα σε idle. Εχω 50-60 βαθμους, ενω σε cinebenchr20 δεν παει πανω απο 68. Μιας και ο 2600 ειναι πιο δροσερος σε idle, πιστευα οτι ειχα θεμα, αλλα λιγο που εψαξα ειναι μαλλον φυσιολογικο.

Οσον αφορα το tm5, μετα τα 2 cycles απλα σταματαει να στρεσαρει την ram (βλεπω στο hwingo να πεφτει το usage την στιγμη που ειναι να περασει στο 3ο cycle). Γνωριζει καποιος τι παιζει? Χρησιμοποιω το ιδιο config με πριν το φορματ (αποθηκευμενο σε 2ο ssd), αλλα μαλλον θα δοκιμασω αργοτερα να ξανα κατεβασω παλι το tm5 μηπως και στρωσει. 

Και κατι ακομα. το dram voltage δεν φαινεται να αλλαζει απο οσο φαινεται στο hwinfo. τρεχει σχεδον μονιμα στο 1.417, και καποιες στιγμες πεφτει στο 1.395. Εγω το εχω στο bios 1.375. Δοκιμασα να ξανα φλασαρω το bios, αλλα παλι τα ιδια. Και μεσα στο bios το δινει 1.417 (δεξια στο monitor)

40-60 είμαι με τον 3600 idle.. έτσι λειτουργούν επειδή σου δείχνει την θερμοκρασία από τον πυρήνα που είναι ψηλότερα. Το cinebench είναι σταθερό load για αυτό έχεις τέτοια temp. Αν τρέξεις κανένα ycruncher stress component θα σου φτάσει 80 αρια.

μερικά βασικά. 

το vdimm θα παίζει ανάλογα το load. Σε idle λιγότερο σε στρες περισσότερο, ποτέ δεν είναι όσο ακριβώς βάζεις εσύ. 

Το ίδιο και το vsoc αν το έχεις auto.

Μην διαβάζεις reddit μαλακίες ότι το "auto σκοτώνει τον cpu σου!"

Ξανά, μην προσπαθείς να μάσεις μήλα από 2 δέντρα, Άσε τα πάντα auto/default σε cpu, κλείσε μόνο pbo και amd cool and quiet (δίνει latency)

εδώ tm5 έτοιμο https://we.tl/t-OAUytyAY7W

Επεξ/σία από Sakiz105

@Sakiz105 το cool & quiet γιατί κλειστό; Δεν βοηθάει να κατεβαίνουν ρολόγια/κατανάλωση/θερμοκρασίες όταν δεν χρησιμοποιείται στο φουλ ο cpu;

• Like 1

2 ώρες πριν, Sakiz105 είπε

Ξανά, μην προσπαθείς να μάσεις μήλα από 2 δέντρα, Άσε τα πάντα auto/default σε cpu, κλείσε μόνο pbo και amd cool and quiet (δίνει latency)

Cool and quiet Δεν βρισκω επιλογή, μόνο global c state control στο amd cbs/cpu common options 

2 ώρες πριν, Sakiz105 είπε

το vdimm θα παίζει ανάλογα το load. Σε idle λιγότερο σε στρες περισσότερο, ποτέ δεν είναι όσο ακριβώς βάζεις εσύ. 

Το ίδιο και το vsoc αν το έχεις auto.

Το θέμα με τις μνήμες είναι ότι μέσα στο bios τις δείχνει 1.417 και εγώ το έχω 1.375. Ξέρω ότι έχει συνήθως απόκλιση 0.02, τώρα είναι too much. Φαίνεται να μην αλλάζει ότι τιμή και να βάλω 

Το vsoc το έχω βάλει 1.03125

5 ώρες πριν, raul7 είπε

@Sakiz105 το cool & quiet γιατί κλειστό; Δεν βοηθάει να κατεβαίνουν ρολόγια/κατανάλωση/θερμοκρασίες όταν δεν χρησιμοποιείται στο φουλ ο cpu;

Ανεβάζει latency αρκετό. Είτε ήχος είτε Input lag κτλ. Προσπαθεί πάντα να χρησιμοποιεί το λιγότερο δυνατό ρεύμα

ΣΚέψου σαν το boost να είναι σχοινί που τραβάει προς τα πάνω και το cool and quiet να τραβάει συνεχώς προς τα κάτω.

Δοκίμασε σε benchmarks σε games και θα δεις τι εννοώ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Sakiz105 είπε

Ανεβάζει latency αρκετό. Είτε ήχος είτε Input lag κτλ. Προσπαθεί πάντα να χρησιμοποιεί το λιγότερο δυνατό ρεύμα

ΣΚέψου σαν το boost να είναι σχοινί που τραβάει προς τα πάνω και το cool and quiet να τραβάει συνεχώς προς τα κάτω.

Δοκίμασε σε benchmarks σε games και θα δεις τι εννοώ. 

Εντύπωση μου κάνει που έχεις επιλογή να κάνεις disable το cool n quiet. Εμένα και στις 3 μητρικές έχει αφαιρεθεί από το bios εδώ και αρκετό καιρό. Μήπως έχεις modded ή πολύ παλιό bios;

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, elpenor είπε

Εντύπωση μου κάνει που έχεις επιλογή να κάνεις disable το cool n quiet. Εμένα και στις 3 μητρικές έχει αφαιρεθεί από το bios εδώ και αρκετό καιρό. Μήπως έχεις modded ή πολύ παλιό bios;

Ναι και εγω βασικα ποτε δεν το ειχα στην c6h. Στην sabertooth 990fx το θυμαμαι

*Εκτος αν υπαρχει στο ryzen master

Επεξ/σία από SabotazNic

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 minutes ago, elpenor said:

H MSI το λέει αλλιώς στα τελευταία BIOS, κάτι με CPCC αν θυμάμαι καλά. Προσωπικά σε εμένα υπάρχει.. μπορεί στις Χ570 να το έχουνε βγάλει αν και είμαι σίγουρος οτι στην Χ570 Gaming Plus υπάρχει

@SabotazNic χωρίς να είμαι σίγουρος για LLC στις Asus νομίζω οτι το Auto είναι κάτι σαν LLC2 (1 είναι το περισσότερο vdroop ενώ το 5 κάνει overshoot). Εγώ αυτό που θα έκανα είναι να έβαζα LLC1 (8 σε MSI) και όλα τα άλλα stock, από εκεί και μετά θα έβρισκα τα σωστά PBO limits μέσα απο P95/Cinebench (όπως και να έχει θα έβαζα max PPT, 1000 δηλαδή.. να μην σε κόβει η κατανάλωση) και θα έβρισκα τα σωστά TDC/EDC. Σε 3700Χ φίλου το chip του θέλει 70 TDC/95 EDC, το δικό σου μπορεί να θέλει παραπάνω/παρακάτω

Απο εκεί και μετά αρχίζει το Undervolting, ξεκινάς απο την χαμηλότερη τιμή (πάντα offset) και τρέχεις 3 CB20 runs και βγάζεις μέσο όρο (Single/Multi), απο εκεί και ύστερα συνεχίζεις να κατεβάζεις μέχρι να δείς που βάρεσες τοίχο ή που χάνεις σε Single Core 

Επεξ/σία από Devastor

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, elpenor είπε

εχω παλιό bios από επιλογή :P Στα νεότερα όντως έχει άλλο όνομα

Σε όλα τα νεότερα είχα χειρότερες επιδόσεις και σε ένα ήθελε φτιάξιμο το ram o.c. Τώρα νέο bios μόνο όταν έρθει resizable bar σε nvidia και ξανά στησιμο απο την αρχη το ram o.c.

Επεξ/σία από Sakiz105

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...