Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

30 λεπτά πριν, raul7 είπε

Ναι για τη θερμοκρασία ξέρω ότι ειναι οκ, πιο πολύ για το ρεύμα ρωτάω. Αν υπάρχει δηλαδή κάποια χρήση από αυτές που ανέφερα που να χρειάζεται να ρίξει voltage ο επεξεργαστής για να μην φάει degrade, πχ τα games (αν και δεν νομίζω, συνήθως τον cpu τον τεντώνουν άλλες πιο "παραγωγικές" εργασίες..)

Το εύρος που παίζει γενικά είναι 1.24-1.26 το οποίο από ότι καταλαβαίνω είναι σχετικά safe αν δεν κάνει κάτι extreme ο cpu, απλά το γράφω μήπως έχει κάποιος διαφορετική εμπειρία/γνώσεις πάνω στο θέμα..

Αν και μου φαίνεται τσάμπα ανησυχώ, εδώ βλέπω σε διάφορα σχόλια βίντεο/φορουμ ότι άλλοι θεωρούν τα 1.3v+ φουλ νορμάλ ξέρω γω και δεν τα έχουν πάρει ακόμα στο χέρι, άρα καλά είμαστε 😁

Για zen2 μιλάμε; Νομίζω μέχρι 1.3 και ίσως να είναι και πολύ για daily. Εγώ θα κάρφωνα 1.275 και όσο καλύτερη συχνότητα μπορείς με αυτήν την τάση..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

4 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Για zen2 μιλάμε; Νομίζω μέχρι 1.3 και ίσως να είναι και πολύ για daily. Εγώ θα κάρφωνα 1.275 και όσο καλύτερη συχνότητα μπορείς με αυτήν την τάση..

Ναι για τον 3600.. Τον είχα πριν στα 4.2 ghz με 1.275 με 1.278 αλλά έπαιξα λίγο και πλέον τον έχω πάλι 4.2 ghz με 1.24 με 1.26. 

Για 4.3 ghz ήθελε παραπάνω ρεύμα και δεν ασχολήθηκα..

1 hour ago, yiannis1991 said:

Γιάννη θα τον κάψεις τον άνθρωπο.. 

1 hour ago, raul7 said:

Ναι για τον 3600.. Τον είχα πριν στα 4.2 ghz με 1.275 με 1.278 αλλά έπαιξα λίγο και πλέον τον έχω πάλι 4.2 ghz με 1.24 με 1.26. 

Για 4.3 ghz ήθελε παραπάνω ρεύμα και δεν ασχολήθηκα..

Καλά είσαι μέχρι 1.25

• Like 2

7 ώρες πριν, Devastor είπε

Γιάννη θα τον κάψεις τον άνθρωπο..

Γιατί; 1,27 έχουν αναφέρει και άλλα άτομα εδώ και όχι άκυροι..

2 hours ago, yiannis1991 said:

Γιατί; 1,27 έχουν αναφέρει και άλλα άτομα εδώ και όχι άκυροι..

Έχεις καταλάβει οτι απο 1.27 εώς 1.3 είναι 30mv διαφορά έτσι? Λίγα δεν τα λές, 1.3 για daily έχει αποδειχτεί να είναι suicide run 

5 λεπτά πριν, Devastor είπε

Έχεις καταλάβει οτι απο 1.27 εώς 1.3 είναι 30mv διαφορά έτσι? Λίγα δεν τα λές, 1.3 για daily έχει αποδειχτεί να είναι suicide run 

Ε ναι βρε, είπα ότι είναι πολύ το 1.3..

Καλησπερα παιδια.

Εχω ενα ryzen 5 2600x OC στα 2440 με pbo enabled ,offset - 0.1

και ειναι stable.

τωρα λεω να πειραξω τις μνημες. Τι μου προτεινετε να κανω?

Να τις αφησω οπως ειναι? Με xmp profile πανε στα 3200mhz CL16.

Μπορω να σφιξω τα timings πως το βλεπετε?

Ευχαριστω.

raminfo.jpg

raminfo2.jpg

5 ώρες πριν, Vsrs7 είπε

Καλησπερα παιδια.

Εχω ενα ryzen 5 2600x OC στα 2440 με pbo enabled ,offset - 0.1

και ειναι stable.

τωρα λεω να πειραξω τις μνημες. Τι μου προτεινετε να κανω?

Να τις αφησω οπως ειναι? Με xmp profile πανε στα 3200mhz CL16.

Μπορω να σφιξω τα timings πως το βλεπετε?

Ευχαριστω.

raminfo.jpg

raminfo2.jpg

Αρχικά θα πρoτείνω να αλλάξεις την πρώτη επιλογή Processor στο DRAM Calculator, γιατί έχεις διαλέξει λάθος γενιά (ο 2600X δεν είναι ZEN 2, είναι ZEN +) οπότε πιθανόν να μην σου βγάζει τις εκτιμήσεις που θα έπρεπε.

Εγώ θα δοκίμαζα για αρχή να βάλω τα safe presets για 3600 mhz c16 και να δω πως θα πάει (το ίδιο έκανα και με τις δικές μου που ήταν 3200/16, και δεν είναι και τίποτα σούπερ ram για oc). Είναι ένα αξιοπρεπές oc και ίσως και λίγο σφίξιμο σε κάποια timings που σου προτείνει το calculator, με σχετικά λίγη προσπάθεια.

Αν είσαι stable με αυτά, τότε δες τι σου προτείνει και στα fast και κάνε δοκιμές αλλά από εκεί και πέρα νομίζω πως θα πρέπει να φας πολύ παραπάνω χρόνο και τεστ αν θέλεις να κάνεις fine tune και να είσαι σταθερός και δεν ξέρω αν αξίζει.

@Vsrs7 αν τα τσιπάκια σε αυτές τις Ripjaws V είναι Samsung C-die, μπορεί να σου βγάλουν λίγο την ψυχή από αυτά που διαβάζω στο νετ, ειδικά με τις πολύ μικρές ανοχές/scaling που έχουν με παραπάνω voltage. Υπάρχουν περιπτώσεις σε XMP settings που ακόμη και 1.35V ήταν too much και φέρνει το kit στα όρια της αστάθειας (!)

Τί θα έκανα εγώ στη θέση σου:

1. Stability test σε XMP settings για να δεις ότι είναι ΟΚ

2. Επανάληψη του 1 με Vdimm 1.34V

3. Καρφωτά primary timings ίδια με XMP, κρατάς Vdimm 1.34V, βάζεις Vsoc 1.05V

4. Aύξηση DDR speed ένα κλικ (+66 MT/s), ξανά stability test

5. Όσο περνάνε το stability testing, επανάληψη του 4

6. Μας λες μέχρι ποια συχνότητα έφτασες σταθερά, με screenshot από ZenTimings και βλέπουμε τί tweaking μπορούν να πάρουν από εκεί και πέρα, είτε με ProcODT/Rtt/CAD/Vdimm/Vsoc values μήπως και πάνε πιο πάνω σε χρονισμό, είτε για σφίξιμο timings στη μέγιστη σταθερή συχνότητα που έφτασες

13 λεπτά πριν, parsifal είπε

@Vsrs7 αν τα τσιπάκια σε αυτές τις Ripjaws V είναι Samsung C-die, μπορεί να σου βγάλουν λίγο την ψυχή από αυτά που διαβάζω στο νετ, ειδικά με τις πολύ μικρές ανοχές/scaling που έχουν με παραπάνω voltage. Υπάρχουν περιπτώσεις σε XMP settings που ακόμη και 1.35V ήταν too much και φέρνει το kit στα όρια της αστάθειας (!)

Τί θα έκανα εγώ στη θέση σου:

1. Stability test σε XMP settings για να δεις ότι είναι ΟΚ

2. Επανάληψη του 1 με Vdimm 1.34V

3. Καρφωτά primary timings ίδια με XMP, κρατάς Vdimm 1.34V, βάζεις Vsoc 1.05V

4. Aύξηση DDR speed ένα κλικ (+66 MT/s), ξανά stability test

5. Όσο περνάνε το stability testing, επανάληψη του 4

6. Μας λες μέχρι ποια συχνότητα έφτασες σταθερά, με screenshot από ZenTimings και βλέπουμε τί tweaking μπορούν να πάρουν από εκεί και πέρα, είτε με ProcODT/Rtt/CAD/Vdimm/Vsoc values μήπως και πάνε πιο πάνω σε χρονισμό, είτε για σφίξιμο timings στη μέγιστη σταθερή συχνότητα που έφτασες

1.34v??? να το χαμηλωσω δηλαδη? 

Στο 1.375 παιζει τωρα , και το εχω παει και 1.4 οταν τις εβαλα 3.333

2 ώρες πριν, Vsrs7 είπε

1.34v??? να το χαμηλωσω δηλαδη? 

Στο 1.375 παιζει τωρα , και το εχω παει και 1.4 οταν τις εβαλα 3.333

Αν θες να κάνεις σωστή δουλειά, πρέπει να είσαι μεθοδικός. Επειδή το Thaiphoon Burner μερικές φορές δε βοηθάει σε 3200 CL16 kits της Corsair και G.Skill,  πόσταρα έναν γρήγορο μπούσουλα με συγκεκριμένα βήματα για να ξεκινήσεις. Αν θες να δοκιμάσεις κάτι πιο αναλυτικό, εδώ:

https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/master/DDR4 OC Guide.md

Αν έχεις κάνει ήδη αρκετά από τα παραπάνω βήματα (αναφέρεις δοκιμές στα 3333 MT/s με 1.4V), τουλάχιστον κάνε αυτά που λέω στο βήμα 6 συν γράψε με ποιο πρόγραμμα/μέθοδο τέσταρες σταθερότητα στα 3333 MT/s.

• Like 1
  • Thanks 2

Γεια σας συμφορουμίτες.

Σε αναμονή ενός 3900XT που τσίμπησα από eBay auction, κι επειδή θέλω να κάνω μία προεργασία πριν την αλλαγή με το καλό, θυμίστε μου λίγο παρακαλώ: το SotTR benchmark της Steam demo έκδοσης τί πρόβλημα έχει σε σχέση με το benchmark της πλήρους έκδοσης;

Ευχαριστώ!

• Like 1

1 hour ago, parsifal said:

Γεια σας συμφορουμίτες.

Σε αναμονή ενός 3900XT που τσίμπησα από eBay auction, κι επειδή θέλω να κάνω μία προεργασία πριν την αλλαγή με το καλό, θυμίστε μου λίγο παρακαλώ: το SotTR benchmark της Steam demo έκδοσης τί πρόβλημα έχει σε σχέση με το benchmark της πλήρους έκδοσης;

Ευχαριστώ!

Καλορίζικος προκαταβολικά 

Το Demo version του SOTR είναι παλιά έκδοση και δεν δίνει σταθερά αποτελέσματα 

13 λεπτά πριν, Devastor είπε

Καλορίζικος προκαταβολικά 

Το Demo version του SOTR είναι παλιά έκδοση και δεν δίνει σταθερά αποτελέσματα 

Ευχαριστώ!

Δε δίνει σταθερά αποτελέσματα από run σε run; Σημειωτέον ότι δε με ενδιαφέρει να συγκρίνω με online results, μόνο με τον εαυτό μου πριν και μετά (και κατά τη διάρκεια των νέων tuning sessions που έπονται).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...