Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 16/12/2020 στις 12:02 ΠΜ, Πέτρος είπε

Τρίχες λειτούργησε, μου άρχισε άλλα κόλπα λίγο μετά, στο restart.

Long story short, με reflash το BIOS (thanx @kostas_anes) και βγάλσιμο/βάλσιμο τα καλώδια δίσκων κλπ, τώρα λειτουργώ κανονικά στα πάντα.

Ντεν ξέρω...πραγματικά.

Στις 16/12/2020 στις 12:39 ΠΜ, Πέτρος είπε

Yπό στενή παρακολούθηση θα είναι το σύστημα, έτσι κι αλλιώς.

Σίγουρα είχε μπλοκάρει κάτι στο BIOS, δεν εξηγείται η εντελώς αλλόκοτη συμπεριφορά με τις μνήμες από το πουθενά.

Χτες έκατσα κι έβγαλα-φύσηξα-ξαναέβαλα τον m2...να μισοκούνησα κανένα καλώδιο και σήμερα με το βγάλε-βάλε τη μπαταρία κλπ να το ζόρισα κι άλλο? Είναι κι όλα τους με κλιπάκια, τρομάρα τους.

Τί να πω, ευχαριστώ εννοείται για όλες τις προτάσεις.

Αν αλλαχθεί ο επεξεργαστής τελικά, θα πέσει συνολικό ξήλωμα-καθάρισμα και στήσιμο, γιατί κάποια πράγματα είναι εκεί μέσα ακούνητα πολύ καιρό και παίζει ότι έχω γωνιάσει να αρχίζει όντως να χαιρετά.

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα, λειτουργεί υποδειγματικά.

Σταμάτησε, από ότι φαίνεται, και το θεματάκι που είχα να χάνει κάποιες στιγμές τον m2 nvme που είχα πάρει πρόσφατα και λέγαμε μήπως ήταν προβληματικός.

Να πω ότι αυτή τη συμπεριφορά, σα να μαζεύει σκουπίδια το BIOS, την έχω πετύχει κι άλλες φορές...όποτε έμπαινε το νεότερο (κι έχουν βγει πολλά για τη συγκεκριμένη), τα προβλήματα εξαφανίζονταν μέχρι να εμφανιστούν πάλι μετά από εβδομάδες/μήνες.

Go figure.

• Like 1
Δημοσ.

Για δώστε μια βοήθεια... 🙂

Δεν κάνω ποτέ overclocking, ούτε τώρα θέλω να κάνω, αλλά θα ήθελα να χρονίσω λίγο καλύτερα τις μνήμες μου. Από που να ξεκινήσω όσον αφορά το λογισμικό;

Ποιο πρόγραμμα "εμπιστευόμαστε" για την θερμοκρασία; Ένας 5950Χ είναι σε μια asus dark hero. Τι τάσεις θα έπρεπε να έχει; Τώρα βλέπω λίγο κάτω από 1,5V cpu, 1.2V ram.

Εκεί περίπου παίζουν οι zen 3, 1.5V;

Επίσης, για να το ρυθμίσω, θέλω windows, ή γίνεται και από linux;

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, petasis είπε

Δεν κάνω ποτέ overclocking, ούτε τώρα θέλω να κάνω, αλλά θα ήθελα να χρονίσω λίγο καλύτερα τις μνήμες μου. Από που να ξεκινήσω όσον αφορά το λογισμικό;

Ποιο πρόγραμμα "εμπιστευόμαστε" για την θερμοκρασία; Ένας 5950Χ είναι σε μια asus dark hero. Τι τάσεις θα έπρεπε να έχει; Τώρα βλέπω λίγο κάτω από 1,5V cpu, 1.2V ram.

το 1.5v το βλέπεις επειδή είσαι λογικά idle και σου δείχνει τον πυρήνα που μπουστάρει στιγμιαία. 

Οι ram θα έπρεπε να είναι στα 1,35 εκτός αν δεν έχεις xmp ενεργοποιημένο.

για θερμοκρασίες και ρεύματα βάλε το hwinfo64

Δημοσ.

Μέσα από τα windows, idle, και το ryzen master, και το hwinfo δείχνουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες για τον 5950 από το bios, κοντά στους 36 βαθμούς. Που είναι πιο πραγματικά με βάση την ψήκτρα... Επίσης πήγα τις μνήμες στα 3.200, και βλέπω τα έχει βάλει όλα τα timings στο 22.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, petasis είπε

• Like 1
Δημοσ.

Ryzen 3600. 4.4ghz 1.2v . Δοκίμασα και 4.5 στα 1.3 και πάλι έτρεξε prime95  για κάνα 10λεπτο χωρίς πρόβλημα. Αλλά δεν ξέρω αν είναι ασφαλές για τον επεξεργαστή.

4.4.png

• Like 1
Δημοσ.

Καμιά ιδέα για το τι παίζει?

Έχω σύστημα με ryzen 2700, msi b450 tomahawk max και 2x16 32gb crucial micron rev. E και δεν μπορώ να σταθεροποιήσω oc στα 3200 με timings πιο χαλαρά και από safe του calculator. Ενώ περναει tm5 20 κύκλους στο άκυρο μου σβήνει η οθόνη μπορεί και μετά από 10 μέρες, και κάνω επανεκκίνηση για να επανέλθει.

Τις τάσεις τις έχω dram voltage=1.37 (αλλά δίνει 1.388), soc voltage=1.025 και cLDO=0.950.

Spoiler

calc.png.3f648d01e0a37a4a3497253d87bc273e.pngZenTimings_Screenshot.png.30c60b0347e09c24db50a595115cc4b6.png

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, kostas123pao είπε

στο άκυρο μου σβήνει η οθόνη μπορεί και μετά από 10 μέρες, και κάνω επανεκκίνηση για να επανέλθει.

Δε νομίζω ότι είναι από RAM αυτό.

Έχεις CPU OC; Αν ναι, μπορείς να το επαναφέρεις σε στοκ ή έστω να το χαλαρώσεις 1-2 κλικ για μερικές μέρες και να συγκρίνεις συμπεριφορά;

Το άλλο που θα υποπτευόμουν είναι η διαφορά μεταξύ των ρυθμίσεων Low/Typical Idle Current στο BIOS. Παράδειγμα

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, kostas123pao είπε

Έχω σύστημα με ryzen 2700, msi b450 tomahawk max και 2x16 32gb crucial micron rev. E και δεν μπορώ να σταθεροποιήσω oc στα 3200 με timings πιο χαλαρά και από safe του calculator. Ενώ περναει tm5 20 κύκλους στο άκυρο μου σβήνει η οθόνη μπορεί και μετά από 10 μέρες, και κάνω επανεκκίνηση για να επανέλθει.

Τις τάσεις τις έχω dram voltage=1.37 (αλλά δίνει 1.388), soc voltage=1.025 και cLDO=0.950.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

calc.png.3f648d01e0a37a4a3497253d87bc273e.pngZenTimings_Screenshot.png.30c60b0347e09c24db50a595115cc4b6.png

ότι είπε ο @parsifal. Είναι θέμα low states. Επίσης αν έχεις το ryzen balanced power plan και έβαλες 5% στο low, διέγραψέ το και ξαναπαίρνα το chipset drivers για να στο βγάλει πάλι 95%. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Sakiz105 είπε

ότι είπε ο @parsifal. Είναι θέμα low states. Επίσης αν έχεις το ryzen balanced power plan και έβαλες 5% στο low, διέγραψέ το και ξαναπαίρνα το chipset drivers για να στο βγάλει πάλι 95%. 

Συν ότι σε Zen+ CPUs τα default Balanced και Performance των Windows παίζουν άψογα, δεν χρειάζονται καν τα "Ryzen smth..." power plans, μόνο για Zen2 χρησιμεύουν. Ρίχνω το φταίξιμο στην AMD, γιατί ο chipset driver όχι μόνο τα εγκαθιστά αλλά τα σετάρει και ως default χωρίς να ελέγχει αν το σύστημα έχει Zen2 CPU.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, parsifal είπε

Συν ότι σε Zen+ CPUs τα default Balanced και Performance των Windows παίζουν άψογα, δεν χρειάζονται καν τα "Ryzen smth..." power plans, μόνο για Zen2 χρησιμεύουν. Ρίχνω το φταίξιμο στην AMD, γιατί ο chipset driver όχι μόνο τα εγκαθιστά αλλά τα σετάρει και ως default χωρίς να ελέγχει αν το σύστημα έχει Zen2 CPU.

δεν το γνώριζα αυτό. Ακόμα ένας λόγος να το κοιτάξει :)

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, parsifal είπε

Δε νομίζω ότι είναι από RAM αυτό.

Έχεις CPU OC; Αν ναι, μπορείς να το επαναφέρεις σε στοκ ή έστω να το χαλαρώσεις 1-2 κλικ για μερικές μέρες και να συγκρίνεις συμπεριφορά;

Το άλλο που θα υποπτευόμουν είναι η διαφορά μεταξύ των ρυθμίσεων Low/Typical Idle Current στο BIOS. Παράδειγμα

Όχι, δεν έχω κάνει CPU OC.

10 λεπτά πριν, Sakiz105 είπε

Ναι, έχω αλλάξει το power plan σε κορυφαίες επιδόσεις και κατάσταση ελάχιστων επιδόσεων στο 5%. Δεν το έχω σε ryzen balanced power plan. Να το βάλω εκεί?

Ξεχασα να αναφέρω ότι όταν σβήνει η οθόνη αναβει το CPU led της μητρικής.

Spoiler

2.jpg.b081f91f802ee1b4759f397610735f8e.jpg1.jpg.83c0dfb5192e159148f30e98de14a51d.jpg

Δημοσ.
44 minutes ago, kostas123pao said:

Hide contents

Ή βάλε NB LCC Mode 2 ή ανέβα σε vSoC

8 minutes ago, parsifal said:

Δεν είναι αυτό, είναι οτι το vSoC του είναι χαμηλά. Αν τρέξει κανα IBT θα του σκάσει 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...