Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Δεν υπάρχει απάντηση καθώς εξαρτάται από IMC + RAM kit + Μ/Β.

Αν σου τύχουν τα καλύτερα σε όλα, δηλαδή:

golden 1700, MSI X470 Gaming M7 (ή CH VII) και καλές single rank Micron Rev E/Hynix DJR 🤣 🤣

και υπάρχει όρεξη για ενασχόληση τότε μπορεί να χτυπάς και 3800.

Πιθανότερο σενάριο είναι τα 3333/3400

Εχω golden -μη σου πω και diamond- 1700, msi b450 a-pro και αυτή τη στιγμή έχω stable 3466 σε ballistix lt 2x8 με τον 1700 να είναι 3,9 (συντηρητικά) στα 1.1975V.  Περιμένω τις max 4000 2x8 που τις πήρα προσφορα από αμαζον για τον 5600x (όταν και αν ετσι όπως πάει) και λεω να τις κουμπώσω να δω τι κάνουν. 

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, vins είπε

Εχω golden -μη σου πω και diamond- 1700, msi b450 a-pro και αυτή τη στιγμή έχω stable 3466 σε ballistix lt 2x8 με τον 1700 να είναι 3,9 (συντηρητικά) στα 1.1975V.  Περιμένω τις max 4000 2x8 που τις πήρα προσφορα από αμαζον για τον 5600x (όταν και αν ετσι όπως πάει) και λεω να τις κουμπώσω να δω τι κάνουν. 

Οι μνήμες δεν είναι το bottleneck εδώ. Άντε να πάρεις +66 σε σχέση με αυτές που έχεις τώρα (αν αφιερώσεις τον ίδιο χρόνο να ασχοληθείς και στις 2 περιπτώσεις)

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Οι μνήμες δεν είναι το bottleneck εδώ. Άντε να πάρεις +66 σε σχέση με αυτές που έχεις τώρα (αν αφιερώσεις τον ίδιο χρόνο να ασχοληθείς και στις 2 περιπτώσεις)

Καλά σίγουρα και δε νομίζω να καθίσω να ασχοληθω και τόσο από τη στιγμή που απευθύνονται για τον 5600, απλά έτσι για την όλη φάση και για να μάθουμε και 2-3 πράγματα παραπάνω σε οτι εχει να κάνει με ram oc! 

• Like 1
Δημοσ.

Βλέποντας το τελευταίο Video του Buildzoid παρατήρησα και εγώ το εξής

Ο τύπος τρέχει σε B550 Unify-X με Memory Fast boot enabled και όποιος παρατηρήσει το Memory train το κάνει κανονικότατα. Θα αρχίσω να πιστεύω οτι αυτο που είπε ο @elpenor οτι απλά είναι  ένα γρήγορο test σαν το Memtest86 ισχύει 

Το video είναι αυτό εδώ 

MASSIVE 50%+ RAM OC: 2x8GB 3200C14 G.skill Ripjaws V + B550 Unify X + Ryzen 7 4750G - YouTube

• Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Devastor είπε

Ο τύπος τρέχει σε B550 Unify-X με Memory Fast boot enabled και όποιος παρατηρήσει το Memory train το κάνει κανονικότατα. Θα αρχίσω να πιστεύω οτι αυτο που είπε ο @elpenor οτι απλά είναι  ένα γρήγορο test σαν το Memtest86 ισχύει 

Έχοντας περάσει τελευταίο BIOS μπορώ πλέον να εκφέρω άποψη επ αυτού.

Εννοείται ότι memory training γίνεται κανονικά όταν κάνεις κάποια αλλαγή στο BIOS. Δε θα μπορούσε να μη γίνεται.

Δε γίνεται όμως σε κάθε εκκίνηση του Η/Υ όπως συμβαίνει αν το Fast Boot είναι απενεργοποιημένο.

Οπότε η συνταγή παραμένει:

1) Απενεργοποίηση του mem fast boot όταν κάνουμε δοκιμές/αλλαγές στις μνήμες.

2) Ενεργοποίηση του mem fast boot όταν έχουν καταλήξει σε κάποιο σταθερό setup.

• Like 1
Δημοσ.
5 minutes ago, kkatzos said:

Έχοντας περάσει τελευταίο BIOS μπορώ πλέον να εκφέρω άποψη επ αυτού.

Εννοείται ότι memory training γίνεται κανονικά όταν κάνεις κάποια αλλαγή στο BIOS. Δε θα μπορούσε να μη γίνεται.

Δε γίνεται όμως σε κάθε εκκίνηση του Η/Υ όπως συμβαίνει αν το Fast Boot είναι απενεργοποιημένο.

Οπότε η συνταγή παραμένει:

1) Απενεργοποίηση του mem fast boot όταν κάνουμε δοκιμές/αλλαγές στις μνήμες.

2) Ενεργοποίηση του mem fast boot όταν έχουν καταλήξει σε κάποιο σταθερό setup.

Αυτό πώς το κατάλαβες? 

Ρωτάω γιατί δεν υπάρχει κάποιο post code στην μητρική σου ούτε στην δικιά μου, ενώ στην Unify-X υπάρχει κανονικά και μπορείς να δείς στο video οτι το training το κάνει κανονικά

image.png.7f129f0c4205fb05030b8f201a31cb5d.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Devastor είπε

Αυτό πώς το κατάλαβες? 

Ρωτάω γιατί δεν υπάρχει κάποιο post code στην μητρική σου ούτε στην δικιά μου,

Δεν έχει post code αλλά έχει τα leds που ανάβουν με συγκεκριμένη σειρά κατά την εκκίνηση.

Με το fast boot ενεργοποιημένο ένα step από το sequence  "αναβοσβήματος των leds" δεν το κάνει καθόλου και το ίδιο το sequence τελειώνει πιο γρήγορα.

Επίσης, το διαπίστωσα (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) από περίεργους συνδυασμούς αντιστάσεων που με δυσκολία κάνουν train. Αν με τους συγκεκριμένους συνδυασμούς κατάφερνε και έκανε 1 φορά σωστό training και το fast boot ήταν ενεργοποιημένο δεν είχα αποτυχημένα trainngs (power cycles) σε επόμενες επανεκκινήσεις. Αντίθετα με fast boot disabled σε κάποια επόμενη επανεκκίνηση έκανε αποτυχημένο training και με έβγαζε στα 2133.

Μπορεί στη μητρική του builzoid να είναι bug του bios.

Επεξ/σία από kkatzos
Δημοσ.
43 minutes ago, kkatzos said:

Δεν έχει post code αλλά έχει τα leds που ανάβουν με συγκεκριμένη σειρά κατά την εκκίνηση.

Με το fast boot ενεργοποιημένο ένα step από το sequence  "αναβοσβήματος των leds" δεν το κάνει καθόλου και το ίδιο το sequence τελειώνει πιο γρήγορα.

Επίσης, το διαπίστωσα (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) από περίεργους συνδυασμούς αντιστάσεων που με δυσκολία κάνουν train. Αν με τους συγκεκριμένους συνδυασμούς κατάφερνε και έκανε 1 φορά σωστό training και το fast boot ήταν ενεργοποιημένο δεν είχα αποτυχημένα trainngs (power cycles) σε επόμενες επανεκκινήσεις. Αντίθετα με fast boot disabled σε κάποια επόμενη επανεκκίνηση έκανε αποτυχημένο training και με έβγαζε στα 2133.

Μπορεί στη μητρική του builzoid να είναι bug του bios.

Οπότε ναι, συνεχίζουμε με το fast boot disabled σε όλα τα test. Παρατήρησες διαφορά στο LLC με το νέο BIOS? ΠΧ εμένα με LLC2 σε 1.025 vSoC δεν μένει σταθερό κάνει σκαμπανεβάσματα και πολλές φορές overshoot

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Devastor είπε

Οπότε ναι, συνεχίζουμε με το fast boot disabled σε όλα τα test. Παρατήρησες διαφορά στο LLC με το νέο BIOS? ΠΧ εμένα με LLC2 σε 1.025 vSoC δεν μένει σταθερό κάνει σκαμπανεβάσματα και πολλές φορές overshoot

LLC5 βάζω και σε SoC και σε CPU γιατί τόσο το είχα και με το παλιό BIOS.

Δεν το κοίταξα καθόλου να σου πω την αλήθεια.

Δημοσ.
17 minutes ago, kkatzos said:

LLC5 βάζω και σε SoC και σε CPU γιατί τόσο το είχα και με το παλιό BIOS.

Δεν το κοίταξα καθόλου να σου πω την αλήθεια.

Stock δεν τον έχεις τον 2600?

Οχι δεν έχει αλλάξει κάτι στα LLC (τουλάχιστον από οτι γνωρίζω και έχω δεί)

LLC5 δίνει αρκετό vdroop πάντως

Θύμισε μου έχει switching frequency ή Gaming Plus?

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Devastor είπε

LLC5 δίνει αρκετό vdroop πάντως

Μου φαίνεται καλόμαθα με τη δική μου μητρική που έχει 4 ψευδοφάσεις στο SoC VRM (2 με doubler) και πάντα μου κάνει εντύπωση που βλέπω μεγάλα droops SoC voltage από κατόχους άλλων μητρικών. Στη δική μου, τα 3 πιο χαλαρα LLC ρίχνουν μόνο ένα step 0.00625V το πολύ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...