Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γίνεται κανένας να δείξει λίγο pic config για 3600Mhz cl14 16GB Crucial με Micron Rev.E ή όποιος ξέρει γιατί μου βγάζει errors στο TM5 συνήθως 15 με 25 λεπτά παίζω με trfc και sub-timings αλλα δεν φτιάχνει το έχω 1.46v για αρχή με ProcDT 53 Ohm και GDM on

Επεξ/σία από Andi113xx
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Andi113xx είπε

Γίνεται κανένας να δείξει λίγο pic config για 3600Mhz cl14 16GB Crucial με Micron Rev.E ή όποιος ξέρει γιατί μου βγάζει errors στο TM5 συνήθως 15 με 25 λεπτά παίζω με trfc και sub-timings αλλα δεν φτιάχνει το έχω 1.46v για αρχή με ProcDT 53 Ohm και GDM on

οριστε απο τα  δικα μου ποιο παλια με 2700Χ με 1.43 ρευμα επαιζα καλα/σταθερα και μεχρι 1.08 soc παραπανω ενω εμπαινα  win αλλα δεν ειμουν σταθερος στα τεστ

τωρα με τον 3100 παιζω 3800 cas 16  με 1.40

τωρα ξεκινα με 3400/ 3533 αλλα δε ειναι παντα σιγουρο οτι θα παιξεις εκει θελει δοκιμες

438340877_3600c14.JPG.4f11c7e8f525f0da82054dc861f045a4.JPG

dffgff.JPG

• Like 1
Δημοσ.

Για stress test τι να επιλέξω memtest86 - TM5 (ismus) ή DRAM Calc. ?

25 λεπτά πριν, ultraex2003 είπε

οριστε απο τα  δικα μου ποιο παλια με 2700Χ με 1.43 ρευμα επαιζα καλα/σταθερα και μεχρι 1.08 soc παραπανω ενω εμπαινα  win αλλα δεν ειμουν σταθερος στα τεστ

τωρα με τον 3100 παιζω 3800 cas 16  με 1.40

τωρα ξεκινα με 3400/ 3533 αλλα δε ειναι παντα σιγουρο οτι θα παιξεις εκει θελει δοκιμες

438340877_3600c14.JPG.4f11c7e8f525f0da82054dc861f045a4.JPG

dffgff.JPG

Αν πάω σε ryzen 3000 θα χρονίζει ποιο άνετα η ram ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, Andi113xx είπε

Εγώ με μία δύο βιαστικές δοκιμές δεν είχα καταφέρει με τον 3700Χ να τρέξω τα double rank rev.e σε 3600/14 χωρίς error. Δεν το προσπάθησα πολύ όμως γιατί θεώρησα καλύτερο το 3800/16.

Το καλύτερο test για μένα είναι tm5 με 1usmus και anta extreme profiles.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Andi113xx είπε

κοιταξε οτι οι 3χχ σειρα παιζουν πολυ καλυτερα τις μνημες ειναι γεγονος

εσυ παντως βλεπω  οτι δυσκολευσε και στα 3200 και πανω δε ξερω αμα οι μνημες σου μπορουν να παιξουν ψηλα βοηθουντος και του cpu ετσι δε ειναι μονο οι μνημες

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, elpenor είπε

Εγώ με μία δύο βιαστικές δοκιμές δεν είχα καταφέρει με τον 3700Χ να τρέξω τα rev.e σε 3600/14 χωρίς error. Δεν το προσπάθησα πολύ όμως γιατί θεώρησα καλύτερο το 3800/16.

3 λεπτά πριν, ultraex2003 είπε

κοιταξε οτι οι 3χχ σειρα παιζουν πολυ καλυτερα τις μνημες ειναι γεγονος

εσυ παντως βλεπω  οτι δυσκολευσε και στα 3200 και πανω δε ξερω αμα οι μνημες σου μπορουν να παιξουν ψηλα βοηθουντος και του cpu ετσι δε ειναι μονο οι μνημες

3800 δεν μπορώ να μπουτάρω οπότε 3600 και κάτω το θέμα είναι η σταθεροποίηση γιατί έπεζα πχ rdr2 και κράσαρε λόγο μνήμης για αυτό προσπαθώ είχα 3466 σταθερά σε cl 14 αλλά τώρα λέω μήπως έχω ελπίδες να παίζω και σε 3600 

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Andi113xx είπε

3800 δεν μπορώ να μπουτάρω οπότε 3600 και κάτω το θέμα είναι η σταθεροποίηση γιατί έπεζα πχ rdr2 και κράσαρε λόγο μνήμης για αυτό προσπαθώ είχα 3466 σταθερά σε cl 14 αλλά τώρα λέω μήπως έχω ελπίδες να παίζω και σε 3600 

οκ δοκιμασε πρωτα να παιξεις στα 3533 με χαλαρα πχ 16/18/18 /36  580-600 trfc σταθεροποιησου  μετα σφιγγεις μη πας στα 14α ρια αμεσα και μετα βλεπεις και κανεις αν θα παιξεις ποιο  ψηλα

πιστευω και στα 3533 αμα σφιξεις σταθερος με 14 αρια παλι θα εισαι οκ  θα εισαι 62-63 latency 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
53 minutes ago, Andi113xx said:

3800 Σε Ζεν+ δεν υπάρχει περίπτωση, κάτσε με τα 3466. Επίσης μιάς και έχεις MSI μητρική να βάλεις την επιλογή Memory Fast Boot σε Disabled και όταν περάσεις όλα τα test κάντην enabled πάλι. Σε παρόμοιο συνδυασμό που έχω στο σύστημα μου (2600Χ, B450 Tomahawk Max, 3000 cl15 ballistix) τα 3466 μου δίνουνε  τα καλύτερα αποτελέσματα

Τέλος για stress testing όπως είπε και ο φίλος @elpenor τρέχεις ΤΜ5 πρώτα με 1usmus (20 κύκλους) και μετά ΑΝΤΑ777 Extreme για σιγουριά

• Like 2
Δημοσ.
14 hours ago, cleeverblade said:

άντε ξανά τεστ απ' την αρχή 🥺

Annotation 2020-12-01 091334.jpg

Εμένα προσωπικά σε B450 Tomahawk Max γ@μησε τα PBO limits, απλά δεν δουλεύουνε. Απο την άλλη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έφτιαξε το CPU Fan  (το αιώνιο πρόβλημα με τις MSI που άνοιγες XMP η έβαζες την μνήμη πάνω απο 2667 και το CPU FAN πήγαινε 70%)

Δημοσ.

Καλησπέρα συμφορουμίτες. Περί ProcODT, Rtt, CADBUS, CLDO_VDDP ο λόγος.

Αφού πρόσφατα ολοκλήρωσα mem OC 3466MT/s + tuning στον 2700X

αποφάσισα να προχωρήσω στο επόμενο speed strap. Αν και ξέρω πάνω κάτω με τί timings μπορούν να δουλέψουν οι μνήμες με χαμηλό voltage, με ενόχλησε που δεν κατάφερα να σταθεροποιήσω CL14 με περισσότερο Vdimm. Υποπτεύομαι ότι ίσως τελικά δεν είχα βρει τις απολύτως βέλτιστες τιμές termination/secondary voltages για RAM+SoC stability.

Τώρα που ξεκινάω νέο γύρο δοκιμών για τα 3533MT/s, θεωρήσα πως είναι μια καλή ευκαιρία να ξανατεστάρω για βέλτιστες τιμές στα παραπάνω. Ψάχνοντας λίγο στο νετ, βρήκα αυτό:

https://ocod.home.blog/2020/02/05/how-to-do-stable-ddr4-tuning-on-ryzen-finding-the-appropriate-values-of-the-termination-resistance-rev-2/

Ενώ δε συμφωνώ με το 100% του οδηγού, έχει μερικά σωστά σημεία κατά τη γνώμη μου που θέλω να αναδείξω και να κουβεντιάσουμε αν έχετε όρεξη.

1. Η προσέγγιση με bootable MemTest86 για αρχικό testing και δοκιμή διαφορετικών τιμών σε ρυθμίσεις έχει ένα θετικό: μειώνει σημαντικά (χωρίς όμως να μηδενίζει εντελώς) την πιθανότητα να καταστρέψουμε/κάνουμε corrupt την εγκατάσταση Windows μας κάνοντας boot σε αυτήν για να τρέξουμε memory tests με πολύ ασταθείς ρυθμίσεις. Με λίγα λόγια, κατεβάζουμε το Ventoy, το εγκαθιστούμε σε ένα κενό USB stick, κατεβάζουμε το MemTest86 ZIP, αποσυμπιέζουμε και αντιγράφουμε το αρχείο IMG στο φάκελο του USB stick που προορίζεται για τα bootable images (ISO κυρίως, δουλεύει και με μερικά IMG όπως του Memtest86. Κάνοντας boot από το USB stick τρέχουμε το test 8 για 1-4 runs όπως αναφέρει ο οδηγός και συγκρίνουμε αριθμό σφαλμάτων. Αν δεν έχουμε σφάλματα, μειώνουμε σταδιακά Vdimm μέχρι να δούμε τα πρώτα.

2. Το concept ότι σε διαφορετικές συχνότητες RAM, οι βέλτιστες ρυθμίσεις πιθανόν να είναι διαφορετικές και να πρέπει να τις ξαναψάξουμε, είναι  σημαντικό. Για παράδειγμα, έδειξα πιο πάνω screenshots με τα super stable δικά μου σε 3466MT/s. Ακολουθώντας μία παραλλαγή του οδηγού, βρίσκω ότι για 3533CL15 έχω λιγότερα σφάλματα με διαφορετικές τιμές ProcODT, Rtt, CAD, CLDO_VDDP (αγνοήστε timings, είναι επίτηδες χαλαρά μιας και είμαι ακόμη στα αρχικά στάδια testing):

image.png.e2d11e069e4c53a599ad0202252811ae.png

3. Όπως προανέφερα, δε συμφωνώ στο 100% με τη μεθοδολογία του οδηγού. Προτείνει καρφωτές τιμές για Rtt terminations καρμπόν από τον DRAM calculator, αντιπροτείνω ότι εδώ είναι ιδανική στιγμή να πειραματιστούμε με διαφορετικές τιμές για να βρούμε την καλύτερη. Η εξήγηση για την εύρεση βέλτιστων CAD terminations είναι ελλιπής/πρόχειρη, αντιπροτείνω δοκιμές με όλες τις εναλλακτικές που προτείνει ο calculator + αν έχουμε βρει προτεινόμενο συνδυασμό στο net + να παίξουμε με όλο το εύρος του ClkDrvStr ειδικά αν προσπαθούμε με Gear Down Mode disabled.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 hours ago, parsifal said:

Με λίγα λόγια, κατεβάζουμε το Ventoy, το εγκαθιστούμε σε ένα κενό USB stick, κατεβάζουμε το MemTest86 ZIP, αποσυμπιέζουμε και αντιγράφουμε το αρχείο IMG στο φάκελο του USB stick που προορίζεται για τα bootable images (ISO κυρίως, δουλεύει και με μερικά IMG όπως του MemTest86)

έχει μέσα στο zip εργαλείο που κάνει format το stickάκι και περνάει το img

Creating a MemTest86 boot disk in Windows

Download the Windows MemTest86 USB image.
    Right click on the downloaded file and select the "Extract to Here" option. This places the USB image and imaging tool into the current folder.
    Run the included imageUSB tool, it should already have the image file selected and you just need to choose which connected USB drive to turn into a bootable drive. Note that this will erase all data on the drive.

εγώ έτσι το δουλεύω εδώ και καιρό

Δημοσ.
1 ώρα πριν, cleeverblade είπε

έχει μέσα στο zip εργαλείο που κάνει format το stickάκι και περνάει το img

Σωστός, αλλά έχω βαρεθεί να κρατάω backup και να φορμάρω USB stick κάθε φορά που θέλω να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Το Ventoy είναι game-changing software. Ετοιμάζεις το στικάκι μια φορά στην αρχή και μετά πετάς όσα αρχεία ISO/IMG θες (από Windows ISOs μέχρι Linux LiveCDs, system rescue discs, AV κλπ) και όποτε θες σε ένα folder μέσα στο stick. Υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες λύσεις, αλλά καμία να προσφέρει τέτοια ευκολία.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@parsifalΈχω διαβάσει και εγώ αυτό το blog και δοκίμασα τη μέθοδο του, δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα.

Στην αρχή ακολούθησα αυτό που έλεγε για 1 1/2 λεπτό το test, εντελώς τυχαία αποτελέσματα.

Στη συνέχεια έτρεξα το test για πολλούς κύκλους και σημείωνα αναλυτικά στο κινητό μου, μου πήρε ατελείωτες ώρες η διαδικασία, 10 φορές το  test με πολλούς κύκλους στην κάθε τιμή του procODT με αποτελέσματα που είχαν ελάχιστη συνοχή. Ο μέσος όρος όμως έδειξε ότι το procODT 48 ήταν το καλύτερο για αυτές τις ρυθμίσεις που δεν ήταν stable λόγω χαμηλότερου voltage.

Αργότερα όταν έχασα αρκετές μέρες κάνοντας δοκιμές για να καταφέρω να βρω το πραγματικά stable 3800/16 GD Off ανακάλυψα ότι με settings που ήταν πολύ κοντά στο stable, στα οποία το bootable MemTest86 δεν έβγαζε ποτέ error και το 1usmus έβγαζε error μετά τους 28 κύκλους το procODT 43.6 ήταν το optimal (έβγαζε και λιγότερα error και αργότερα).

Κατέληξα ότι η μέθοδος του μπορεί να σου δώσει μία γενική εικόνα αλλά δεν μπορεί να σου βρει το optimal. Επίσης όταν βρήκα τις stable ρυθμίσεις κατάλαβα ότι στο setup μου οποιαδήποτε τιμή procODT ανάμεσα σε 40 και 48 είναι μια χαρά. H διαφορά που κάνουν τα 5 ohm στο procODT είναι ελάχιστη, μία μονάδα διαφορά στα subtimings έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Για εμένα το game changer ήταν το CldDrvStr, πριν το πάω 60 δεν μπορούσα να βρω σταθερότητα με τίποτα.

Επεξ/σία από elpenor
  • Thanks 1
Δημοσ.

εγώ το memtest86 το δουλεύω περισσότερο όπως είπε ο @parsifal.. για να ελαχιστοποιήσω την πιθανότητα να χτυπήσουν τα win.. αν δεν βγάλει τουλάχιστον ένα run τα τεστ 1-9, δεν επιχειρώ να bootάρω στα win.

τώρα με το AGESA 1.1.0.0 που θα πιάσω πάλι τα τεστ, θα δω αν με τον τρόπο που περιγράφει στο guide θα έχω καλύτερα αποτελέσματα

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...