Andi113xx Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, Devastor είπε Σαν πολύ Latency δεν έχεις? 62.8 βγάζω εγώ με 3466 cl15 Αν σφύξω ακόμη τα timings πέφτει το stability εσύ λογικό να έχεις χαμηλότερο latency αφού χρονίζεις χαμηλότερα και έχεις χώρο για καλύτερα timings 1 λεπτό πριν, yiannis1991 είπε @Andi113xx Πόσο τάση για 4.1 στον 2600; Είναι σταθερό σε prime95; 1.31 V με LLC 6 πέφτει στα 1.275V σε φούλ load αλλά δεν είναι τελείως σταθερό έχει κάνει 80 λεπτά prime 95 αλλά έχει τύχει να πέσει μία φορα σε cod warzone έπειτα απο ώρες παιχνιδιού λογικά αν το ανεβάσω σε 1.33V θα είναι τελείως σταθερό
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, Andi113xx είπε 1.31 V με LLC 6 πέφτει στα 1.275V σε φούλ load αλλά δεν είναι τελείως σταθερό έχει κάνει 80 λεπτά prime 95 αλλά έχει τύχει να πέσει μία φορα σε cod warzone έπειτα απο ώρες παιχνιδιού λογικά αν το ανεβάσω σε 1.33V θα είναι τελείως σταθερό Γιατί LLC 6; Ποια μητρική έχεις;
Andi113xx Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 7 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε Γιατί LLC 6; Ποια μητρική έχεις; MSI B450 - A PRO MAX γιατί είναι ποιο σταθερό μεγαλύτερο LLC απο το να είναι fixed
elpenor Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, Andi113xx είπε 1.31 V με LLC 6 πέφτει στα 1.275V σε φούλ load αλλά δεν είναι τελείως σταθερό έχει κάνει 80 λεπτά prime 95 αλλά έχει τύχει να πέσει μία φορα σε cod warzone έπειτα απο ώρες παιχνιδιού λογικά αν το ανεβάσω σε 1.33V θα είναι τελείως σταθερό Αντί να το ανεβάσεις στο 1.33V γιατί δεν βάζεις LLC5;
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 30 λεπτά πριν, Andi113xx είπε MSI B450 - A PRO MAX γιατί είναι ποιο σταθερό μεγαλύτερο LLC απο το να είναι fixed Στις MSI πάει ανάποδα. Το 6 είναι το λιγότερο..
Devastor Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2020 7 hours ago, Andi113xx said: Αν σφύξω ακόμη τα timings πέφτει το stability εσύ λογικό να έχεις χαμηλότερο latency αφού χρονίζεις χαμηλότερα και έχεις χώρο για καλύτερα timings Δεν έχει σημασία είμαι 133mhz κάτω και 1 Cas πάνω απο εσένα, θα έπρεπε να έχεις πολύ παρακάτω latency
parsifal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 2 ώρες πριν, Devastor είπε Δεν έχει σημασία είμαι 133mhz κάτω και 1 Cas πάνω απο εσένα, θα έπρεπε να έχεις πολύ παρακάτω latency Δε νομίζω, παίζει με Gear Down Mode on, tRCDRD 19 και tRFC λίγο χειρότερο απ' ο,τι θα περίμενα από Rev.E single rank kit. btw σε Zen και Zen+ που έχω δουλέψει, τα timings που επηρεάζουν το AIDA64 latency για συγκεκριμένο χρονισμό μνήμης, δεν είναι πολλά: tCL, tRCDRD, tRFC. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ρυθμίσεις που επηρεάζουν το latency χωρίς να είναι technically timings: χρονισμός CPU, Command Rate, Gear Down Mode, Power Down Mode. Θεωρητικά ίσως και ο συνδυασμός Vdimm + κάποιες από τις αντιστάσεις να επηρεάζουν με μετρήσιμο τρόπο την ταχύτητα των ηλεκτρονίων στο memory bus, αλλά δεν έχω τεστάρει προσωπικά αυτήν τη θεωρία. 1
Andi113xx Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 2 ώρες πριν, parsifal είπε Δε νομίζω, παίζει με Gear Down Mode on, tRCDRD 19 και tRFC λίγο χειρότερο απ' ο,τι θα περίμενα από Rev.E single rank kit. btw σε Zen και Zen+ που έχω δουλέψει, τα timings που επηρεάζουν το AIDA64 latency για συγκεκριμένο χρονισμό μνήμης, δεν είναι πολλά: tCL, tRCDRD, tRFC. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ρυθμίσεις που επηρεάζουν το latency χωρίς να είναι technically timings: χρονισμός CPU, Command Rate, Gear Down Mode, Power Down Mode. Θεωρητικά ίσως και ο συνδυασμός Vdimm + κάποιες από τις αντιστάσεις να επηρεάζουν με μετρήσιμο τρόπο την ταχύτητα των ηλεκτρονίων στο memory bus, αλλά δεν έχω τεστάρει προσωπικά αυτήν τη θεωρία. Γενικά νομίζω είναι πολύ καλό oc δεν έχω μέτρο σύγκρισης αλλα πιστεύω πλησιάζει πολύ το b die
elpenor Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Andi113xx είπε Γενικά νομίζω είναι πολύ καλό oc δεν έχω μέτρο σύγκρισης αλλα πιστεύω πλησιάζει πολύ το b die Καλό είναι το OC σου αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο, μοιάζουν αρκετά με αυτά που έδινε ο 1.7.0 calculator αλλά με χειρότερο tRCDRD και tRFC και άλλα timings με πιο χαμηλές τιμές (χωρίς να υπάρχει νόημα γιατί απλά τις παρακάμπτει η ίδια η RAM), φαίνεται σαν να σηκώνει κάποια βελτίωση. Με τα b-die καμία σύγκριση, όχι λόγο του tuning σου αλλά γιατί γενικά τα rev.e δεν συγκρίνονται με b-die. Ίσως όταν συγκρίνεις αποτελέσματα να σε μπερδεύουν τα εξής: α. Έχεις πολύ παλιά έκδοση AIDA, αν βάλεις την καινούργια όπως έχουν οι άλλοι θα δεις εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Κατέβασε το, με αρχαία έκδοση πως να συγκρίνεις αποτελέσματα.... Έχουμε και εμείς περιέργεια να δούμε τι θα δείξει μπας και πάρουμε ιδέες. β. Έχεις all core OC το οποίο δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα (ιδίως σε latency) σε σχέση με το auto που έχουν οι περισσότεροι για λόγους κατανάλωσης και ST boost. γ. Έχεις 2600Χ, στις RAM είναι σαφώς καλύτερος από πχ τον 3700Χ που έχω εγώ, ιδίως σε write και latency δεν υπάρχει σύγκριση. δ. Χρησιμοποιείς το κλασσικό Bank Group Swap που είναι μόνο για synthetic benchmarks ενώ οι περισσότεροι το alt που προτείνει ο calculator. Ο λόγος που δεν βλέπεις άλλους με 3600/14 είναι ότι στους Zen2 που έχουν οι περισσότεροι ο επεξεργαστής αποδίδει περισσότερο όσο ανεβάζεις τα Mhz γιατί ανεβαίνει και το infinity fabric (ίσως και στους Zen+, δεν ξέρω). Επίσης το 1.5V σε rev.e σημαίνει μνήμες που ζεσταίνονται γρήγορα και χάνουν ταχύτητα αν δεν έχεις άριστο airflow (ίσως ο μόνος λόγος που το χρειάζεσαι να είναι το λάθος procODT γιατί είναι γνωστό ότι τα rev.e κάνουν ελάχιστο scale μετά το 1.41v). Αν δεις b-die σε 3600/14 η διαφορά με το OC σου θα είναι ότι θα έχουν GD off, το μισό tRFC και tRCDRD 14. Υπόψιν ότι μετά το tCL τα πιο σημαντικά timings είναι το tRCDRD, το tRFC και φυσικά να είσαι 1Τ (όχι 1.5Τ με GD). Δες τα b-die στο post που παραθέτω, μην κοιτάς τα score του AIDA, είναι άλλος επεξεργαστής και άλλη έκδοση AIDA, αλλά κοίτα τα timings. Όταν συγκρίνεις timings επίσης να θυμάσαι ότι μετράνε κύκλους, άλλο να έχεις πχ 28 tRAS στα 3600 και άλλο στα 4000, το αντίστοιχο του 28 στο 4000 είναι το 25 στο 3600. Και προσπάθησε να ρίξεις το tRFC σου, 322ns είναι πολλά για rev.e, σίγουρα πέφτει κάτω από 300ns (δηλαδή κοντά στο 530 για 3600mhz). Τα b-die πάνε και κάτω από 145ns tRFC. Τέλος να έχεις υπόψη σου ότι το GD on δίνει καλύτερα αποτελέσματα στο AIDA και τα synthetic benchmarks αλλά το GD off είναι πολύ καλύτερο για games κλπ. Αντίστοιχα λέει η AMD (αλλά αυτό δεν το έχω εξακριβώσει) ότι το κλασσικό Bank Group Swap δίνει στα synthetic benchmarks αλλά disabled είναι λίγο καλύτερα για τα games (για το alt δεν ξέρω). Το καλύτερο RAM OC έχει σχέση με τη χρήση που κάνεις στο PC και θα πρέπει εκεί να τρέξεις benchmark, το AIDA απλά δίνει μία γενική ιδέα. Στις 10/11/2020 στις 6:58 ΜΜ, akoinonitos είπε Aυτα ειναι τεσταρισμενα και σε hci για οποιον θελει να δοκιμασει vdram :1.5v Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2020 από elpenor
elpenor Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, parsifal είπε Θεωρητικά ίσως και ο συνδυασμός Vdimm + κάποιες από τις αντιστάσεις να επηρεάζουν με μετρήσιμο τρόπο την ταχύτητα των ηλεκτρονίων στο memory bus, αλλά δεν έχω τεστάρει προσωπικά αυτήν τη θεωρία. Εγώ που τσέκαρα να δω αν με λιγότερο/περισσότερο vdimm (1.39v - 1.42v - 1.45v - 1.5v) σε συνδυασμό με 40/43.6/48 procODT υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα κατέληξα ότι δεν υπάρχει. Αυτό που είδα είναι ότι η θερμοκρασία της RAM παίζει ένα μικρό ρόλο, όταν έβαζα τα fans του κουτιού τέρμα είχα ελάχιστα καλύτερα αποτελέσματα. Στις 6/11/2020 στις 7:38 ΜΜ, ultraex2003 είπε ενα γρηγορο run με fsb 100.5 οι μνημες πανε στα 3819 και το fclk παει στα 1910 Στις 13/11/2020 στις 9:02 ΜΜ, ultraex2003 είπε ενα γρηγορο run με το νεο agesa βιος στη tomahawk Πως κατέβασες στα rev.e το tRFC στα 164ns και δεν είχες BSOD; Και γιατί έχεις χειρότερα αποτελέσματα στο Read του AIDA ενώ έβαλες GD on και κατέβασες εκτός από το εξωπραγματικό tRFC και το tRCDRD στο 19; Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2020 από elpenor
parsifal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 3 ώρες πριν, elpenor είπε β. Έχεις all core OC το οποίο δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα (ιδίως σε latency) σε σχέση με το auto που έχουν οι περισσότεροι για λόγους κατανάλωσης και ST boost. Ο φίλος έχει 2600 non-X, το all-core OC στα 4.1GHz είναι πολύ προτιμότερο από Auto αν είναι σταθερός, μιας και το ST boost πάει μέχρι 3.9GHz αν θυμάμαι καλά.
elpenor Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 54 λεπτά πριν, parsifal είπε Ο φίλος έχει 2600 non-X, το all-core OC στα 4.1GHz είναι πολύ προτιμότερο από Auto αν είναι σταθερός, μιας και το ST boost πάει μέχρι 3.9GHz αν θυμάμαι καλά. Σωστά, δεν διαφωνώ σε αυτό. Εγώ στο σχόλιο που μου βγήκε σεντόνι θέλω απλά να επισημάνω ότι το καλύτερο score στο AIDA δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο OC στις μνήμες για όλα τα CPU (τα περισσότερα Mhz ευνοούν αρκετά μοντέλα) και για όλα τα workloads (το latency και το 1Τ είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα games). Επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το score του AIDA (CPU gen/model, stock ή manual OC, GD/BGS, AIDA version) τις οποίες πρέπει να έχει στο νου του όταν συγκρίνει με τα νούμερα των άλλων. Πέρα από αυτό εσύ πως εξηγείς τα 164ns tRFC στα rev.e του @ultraex2003, είναι εντελώς παράλογο νούμερο!!! Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2020 από elpenor
parsifal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, elpenor είπε Πέρα από αυτό εσύ πως εξηγείς τα 164ns tRFC στα rev.e του @ultraex2003, είναι εντελώς παράλογο νούμερο!!! ZenTimings bug, έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο όπου ορισμένες τιμές τις υπολογίζει είτε στο διπλάσιο είτε στο μισό από το κανονικό. 1
Devastor Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 11 hours ago, parsifal said: Δε νομίζω, παίζει με Gear Down Mode on, tRCDRD 19 και tRFC λίγο χειρότερο απ' ο,τι θα περίμενα από Rev.E single rank kit. btw σε Zen και Zen+ που έχω δουλέψει, τα timings που επηρεάζουν το AIDA64 latency για συγκεκριμένο χρονισμό μνήμης, δεν είναι πολλά: tCL, tRCDRD, tRFC. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ρυθμίσεις που επηρεάζουν το latency χωρίς να είναι technically timings: χρονισμός CPU, Command Rate, Gear Down Mode, Power Down Mode. Θεωρητικά ίσως και ο συνδυασμός Vdimm + κάποιες από τις αντιστάσεις να επηρεάζουν με μετρήσιμο τρόπο την ταχύτητα των ηλεκτρονίων στο memory bus, αλλά δεν έχω τεστάρει προσωπικά αυτήν τη θεωρία. Πολλά παίζουνε ρόλο εκτός απο τα timings, άμα δοκιμάσεις να τρέχεις AIDA σε safe mode θα έχεις καλύτερο latency πχ, αν έχεις κλείσει 15 services επίσης 1
bebius Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 22 ώρες πριν, Andi113xx είπε 1.31 V με LLC 6 πέφτει στα 1.275V σε φούλ load αλλά δεν είναι τελείως σταθερό έχει κάνει 80 λεπτά prime 95 αλλά έχει τύχει να πέσει μία φορα σε cod warzone έπειτα απο ώρες παιχνιδιού λογικά αν το ανεβάσω σε 1.33V θα είναι τελείως σταθερό Στα 4.0 και 4.1ghz εμένα μου βάρεσε αρκετές φορές error στις 6-7 ώρες και είχα φτάσει στα 1.37V αν θυμάμαι καλά. Οπότε πήγα στα 3.9 @1.27V και έτσι πέρασα 10ώρο. Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2020 από bebius
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα