Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 21/10/2020 στις 4:04 ΜΜ, parsifal είπε

Μέχρι να πιάσω tFAW, ήθελα Vdimm 1.33V. Για να ρίξω tFAW σε 16T, ανέβασα στα 1.36V αλλά θα δοκιμάσω κάποια στιγμή να το ξαναρίξω 1.34/1.35V.

Με Vdimm 1.35V μια χαρά τελικά και έσφιξαν κι άλλα timings στο μεταξύ με πολλαπλά νυχτερινά TM5 tests χωρίς σφάλματα:

https://drive.google.com/file/d/1dgviXO8YrQM1ZeqZ7UYm_HbQfxwfCs2J/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/14uHQcbKE3fkDgyTZC5_GG9vOdKELRinD/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1lKRtWhcQeNG9_XK5b-DZ7vYpEBtytwgM/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1AD1LOWyA8f8wyApeL0WDX10b3vFrB4Bf/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1aAC8_O7wHYL5PuoaDif7KrtDFlKpbSve/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1DzLL4RtIL-M0kseqs9ZW_zh-50DabHAk/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1CdKQqbRpGQWyi5kG7tT8pPSO3BKRXiK8/view?usp=sharing

:)

• Like 2
Δημοσ.
15 minutes ago, parsifal said:

Ναι και εγώ παρατήρησα οτι άμα βάλω clkdrvstr μπορώ να ρίξω το vDIMM αρκετά, με 24 θέλει 1.38 

Τα 3/6 TWTRS/L δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, parsifal είπε

Θέλεις μόλις 0.9V VSoc για 3466 dual rank (έστω και Rev E); WTF!

Golden IMC έχεις.

Επίσης βλέπουμε τι επίδραση έχει το tRDWR στο χρόνο που παίρνει το τεστ 😉

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Θέλεις μόλις 0.9V VSoc για 3466 dual rank (έστω και Rev E); WTF!

Golden IMC έχεις.

Επίσης βλέπουμε τι επίδραση έχει το tRDWR στο χρόνο που παίρνει το τεστ 😉

Πρέπει να βοηθάνε όλα μάλλον, ο συνδυασμός μητρικής, CPU, ICs και τα χαμηλά voltage + terminations που τρέχω.

Το tRDWR δεν έκανε και την τρελή διαφορά νομίζω, με αναγωγή σε κοινό αριθμό cycles του TM5 έχουμε

tRDWR 12T: 40c - 21710sec

tRDWR 8T: 25c - 13410s, για 40c θα ήθελε 21456sec, δηλαδή μείωση μόλις 1,169% του απαιτούμενου χρόνου

Δημοσ.
14 minutes ago, parsifal said:

Πρέπει να βοηθάνε όλα μάλλον, ο συνδυασμός μητρικής, CPU, ICs και τα χαμηλά voltage + terminations που τρέχω.

Το tRDWR δεν έκανε και την τρελή διαφορά νομίζω, με αναγωγή σε κοινό αριθμό cycles του TM5 έχουμε

tRDWR 12T: 40c - 21710sec

tRDWR 8T: 25c - 13410s, για 40c θα ήθελε 21456sec, δηλαδή μείωση μόλις 1,169% του απαιτούμενου χρόνου

To tRFC δεν πάει ποιο κάτω? ας πούμε στα 300ns

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εκεί που όλα λειτουργούσαν ομαλά για 20 μέρες μετά το oc σήμερα στα καλά του καθουμένου σβήνει το pc και ξανά ανοίγει. Λογικά κάτι παίζει με τις τάσεις???

Πιο πριν έσβηνε η οθόνη άλλα όταν έβαλα CLDO_VDDP=0.700 φαινόταν να λειτουργούσε μια χαρά. Προς το παρόν έριξα το SOC Voltage (1.025-->1.0125).

Spoiler

ram.jpg.8e4ad35c03a8fd773ec033b414abb8c4.jpg

Επεξ/σία από kostas123pao
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, kostas123pao είπε

Και εκεί που όλα λειτουργούσαν ομαλά για 20 μέρες μετά το oc σήμερα στα καλά του καθουμένου σβήνει το pc και ξανά ανοίγει. Λογικά κάτι παίζει με τις τάσεις???

Πιο πριν έσβηνε η οθόνη άλλα όταν έβαλα CLDO_VDDP=0.700 φαινόταν να λειτουργούσε μια χαρά. Προς το παρόν έριξα το SOC Voltage (1.025-->1.0125).

H MSI έχει βγάλει δύο bios updates ακόμα για τη μητρική σου, όσο μικρή και αν είναι η περίπτωση να αλλάξει κάτι εγώ θα ξεκινούσα από αυτά. Θυμάμαι ότι είχα κάποια μικροπροβλήματα με τα bios τους την περίοδο που βγήκε το δικό σου (11/2019) .

Spoiler

Αν και το VDDP έχει να κάνει με τη RAM όχι τη μητρική εμένα το 0.7V μου έχει δουλέψει σωστά μόνο σε Zen1 με 2 dimm slot mΑΤΧ (σε μεγαλύτερη συχνότητα της RAM).

Βέβαια στα 3200/16 οι μνήμες είναι πολύ πιο εύκολο να δουλέψουν όμως η εμπειρία μου με τα rev. e είναι ότι κάτω από 0.85V VDDP δυσκολεύεις πολύ το σύστημα, το ίδιο αναφέρουν και στα διάφορα forums/blogs. O calculator έχει σαν minimum το 0.7V αλλά στο recommended πάει απότομα στο 0.9V, κάτι που κατά τη γνώμη μου ενισχύει τη θεωρία ότι το 0.7V είναι πολύ χαμηλό και αφορά πολύ μικρό αριθμό από setups/settings.

Εγώ γενικότερα δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να βοηθήσει την σταθερότητα να ρίξεις την τάση σε VDDP/VSOC σε ένα σύστημα το οποίο δεν δουλεύει στο όριο. Από τις δικές μου δοκιμές αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι στα 3200/16 υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος τάσεων στο οποίο το σύστημα λειτουργεί σωστά.

Τα τυχαία error εγώ τα έχω καταπολεμήσει με περισσότερο vdimm, ο calculator σου προτείνει 1.36V, αν εσύ έχεις ρίξει αυτή την τάση στο πχ 1.34V μπορεί να έχεις τυχαία error μία στο τόσο όπως είχε συμβεί σε εμένα.

O calc σου προτείνει termination 43.6 / off/ 80 / 240 & cad bus drive strength 24/20/24/24 και εσύ έχεις βάλει 60 / 34.3 / 80 / 240 & 30/20/20/24, είχες κάποιο λόγο, το RttNom δεν το έχεις off για περισσότερες επιδόσεις;

Κάτι τελευταίο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το 17 tRCDRD, αυτό είναι το πιο δύσκολο timing στα rev. e, πολύ πιο δύσκολα πέφτει αυτό από το 19 στο 17 παρά το tCRL από το 16 στο 14. Έχεις δοκιμάσει τις προτεινόμενες τιμές του calculator και δεν δούλεψαν;

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν βάλω αυτα που μου προτείνει το calculator ακομα κ τα safe μου πεταει error στο tm5. Εγώ έχω ακόμα πιο χαλαρά timings. Στο termination έχω πειράξει μόνο τα cad bus.

Μόλις πέρασα 20 κύκλους tm5 άλλα αν δεν περάσει 1 μήνας χωρίς πρόβλημα δεν μπορώ να πω πως είμαι σταθερός.

Spoiler

1164447472_.jpg.2fa40ac18bc859850caed658ac16eec7.jpgcal.jpg.4f60484261c9dbcdeb1d7e4fe0c33861.jpg

Επεξ/σία από kostas123pao
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, kostas123pao είπε

Αν βάλω αυτα που μου προτείνει το calculator ακομα κ τα safe μου πεταει error στο tm5. Εγώ έχω ακόμα πιο χαλαρά timings. Στο termination έχω πειράξει μόνο τα cad bus.

Μόλις πέρασα 20 κύκλους tm5 άλλα αν δεν περάσει 1 μήνας χωρίς πρόβλημα δεν μπορώ να πω πως είμαι σταθερός.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

1164447472_.jpg.2fa40ac18bc859850caed658ac16eec7.jpgcal.jpg.4f60484261c9dbcdeb1d7e4fe0c33861.jpg

έχω δει ότι παρά την τρομερή ακρίβεια για single rank rev.E , σε dual rank δεν πάει τόσο καλά το dram calc

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, Sakiz105 said:

έχω δει ότι παρά την τρομερή ακρίβεια για single rank rev.E , σε dual rank δεν πάει τόσο καλά το dram calc

Όχι τόσο όσο αφορά τάση και cad_bus, ένας απλός μπούσουλας είναι απο εκεί και ύστερα το πάς ψάχνοντας με βάση το calculator 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Sakiz105 είπε

Δυστυχώς έτσι είναι. Αν το ήξερα στην ίδια τιμή θα έπαιρνα κιτ με rgb και δεν θα ασχολούμουν τόσο πολύ με το OC.

Δημοσ.
Just now, kostas123pao said:

Δυστυχώς έτσι είναι. Αν το ήξερα στην ίδια τιμή θα έπαιρνα κιτ με rgb και δεν θα ασχολούμουν τόσο πολύ με το OC.

Ναι το θέμα ειναι οτι το RAM overclocking είναι το ποιο περίπλοκο και το ποιο κερδοφόρο όμως 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Sakiz105 είπε

46 λεπτά πριν, kostas123pao είπε

Για τις δικές μου double rank μνήμες τα έχει πάει πάρα πολύ καλά.

Spoiler

calculator.png.2dd6ac6d0847718307eb6076867b7c0d.png

anta777_extreme_no_error.png.8329a3c82310a16aa7a639e69a773ac3.png

2 ώρες πριν, kostas123pao είπε

Ο calculator στην επιλογή FAST του bad bin τρέχει με tCL14 και tRCDRD 19, ακόμα και αν δεν τρέχουν ούτε αυτά τα settings θα μπορούσες να πάρεις ιδέες για το πως να βάλεις με κάποιο τρόπο tCL14.

Επιμένω γιατί δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι με αρκετό voltage υπάρχει rev. e που δεν τρέχει σε 3200/14.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για το GD mode OFF τι χρειάζεται γενικά για να το πετύχεις; Είναι περισσότερο θέμα IMC ή τάσης; Ή ότι τύχει; Μπορώ να περάσω TM5 αλλά στο prime95 πετάει error και δεν ξέρω τι να αλλάξω. Είχα δοκιμάσει στα τυφλά παραπάνω τάση και κάποιες αλλαγές σε vsoc και cad bus αλλά χωρίς αποτέλεσμα..

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...