Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, elpenor είπε

Ο @akoinonitos υποθέτω μετά από άπειρες δοκιμές ανακάλυψε ότι αν βάλει στο max boost +75Mhz και όχι περισσότερο έχει το μέγιστο ST. Το δοκίμασα και στο δικό μου CPU και παρατήρησα το ίδιο.

Επίσης είδε ότι πάνω από 90Α EDC δεν είχε καλύτερες επιδόσεις στο CB20 πράγμα που επίσης ισχύει και στο δικό μου CPU. Αν βάλω κάποιο πολύ μεγάλο όριο το EDC φτάνει τα 114Α χωρίς όμως να κερδίζω ούτε ένα πόντο στο CB20.

Στο PPT ένα μεγάλο όριο (πχ 1000) ώστε να μην δημιουργεί ποτέ limit. Στο TDC 80Α, μπορεί να ακούγεται μικρό και είναι όντως αρκετά μικρό ώστε να προστατεύσει από κάποιο βραχυκύκλωμα κλπ αλλά ποτέ δεν το φτάνει ο 3700Χ ώστε να περιορίζει τις επιδόσεις.

To scallar το έχω στο 10Χ.

Το LLC το έχω στο 8 στην MSI, είναι η τιμή στην οποία η μητρική μου κάνει το λιγότερο calibration, δηλαδή επηρεάζει ελάχιστα το vdroop με αποτέλεσμα σε MT ο επεξεργαστής να παίρνει μικρότερη τάση και το PB να μπορεί να ανεβάσει περισσότερο τα ρολόγια και να έχει καλύτερες θερμοκρασίες.

Στο socket στη δική μου μητρική το 1.025V είναι αρκετό και το έβαλα τόσο μαζί με LLC2 ώστε να είναι πάντα σταθερό. Μετά από πολλές δοκιμές είδα ότι με 0.855V VDDP και 0.9V στα δυο VDDG είμαι επίσης σταθερός και τα έχω αφήσει και αυτά τόσο.

51 λεπτά πριν, Steliosviper είπε

Ευχαριστώ θα τα δοκιμάσω!

Ο 3800x έχει αλλα limits δεν κάνουν αυτα που  βάζουμε εμείς. 

Δοκίμασε ppt 1000 / tdc 125/ edc 140

Scalar x10 

Max core boost + 75 mhz ή λίγο παραπάνω 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, elpenor said:

Ο @akoinonitos υποθέτω μετά από άπειρες δοκιμές ανακάλυψε ότι αν βάλει στο max boost +75Mhz και όχι περισσότερο έχει το μέγιστο ST. Το δοκίμασα και στο δικό μου CPU και παρατήρησα το ίδιο.

Επίσης είδε ότι πάνω από 90Α EDC δεν είχε καλύτερες επιδόσεις στο CB20 πράγμα που επίσης ισχύει και στο δικό μου CPU. Αν βάλω κάποιο πολύ μεγάλο όριο το EDC φτάνει τα 114Α χωρίς όμως να κερδίζω ούτε ένα πόντο στο CB20.

Στο PPT ένα μεγάλο όριο (πχ 1000) ώστε να μην δημιουργεί ποτέ limit. Στο TDC 80Α, μπορεί να ακούγεται μικρό και είναι όντως αρκετά μικρό ώστε να προστατεύσει από κάποιο βραχυκύκλωμα κλπ αλλά ποτέ δεν το φτάνει ο 3700Χ ώστε να περιορίζει τις επιδόσεις.

To scallar το έχω στο 10Χ.

Το LLC το έχω στο 8 στην MSI, είναι η τιμή στην οποία η μητρική μου κάνει το λιγότερο calibration, δηλαδή επηρεάζει ελάχιστα το vdroop με αποτέλεσμα σε MT ο επεξεργαστής να παίρνει μικρότερη τάση και το PB να μπορεί να ανεβάσει περισσότερο τα ρολόγια και να έχει καλύτερες θερμοκρασίες.

Στο socket στη δική μου μητρική το 1.025V είναι αρκετό και το έβαλα τόσο μαζί με LLC2 ώστε να είναι πάντα σταθερό. Μετά από πολλές δοκιμές είδα ότι με 0.855V VDDP και 0.9V στα δυο VDDG είμαι επίσης σταθερός και τα έχω αφήσει και αυτά τόσο.

Μιάς και εγώ προσωπικά δεν έχω Scalar, ισχύει αυτό που είπε ο Buildzoid οτι μετά απο 4X δεν κάνει τίποτα?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Devastor είπε

Μιάς και εγώ προσωπικά δεν έχω Scalar, ισχύει αυτό που είπε ο Buildzoid οτι μετά απο 4X δεν κάνει τίποτα?

Μάλλον θα τεσταρε με στοκ ψύκτρα 😛

Όσο πιο ζεστό το cpu τόσο χειρότερο το μεγαλύτερο scalar ,όσο πιο κρύο τόσο καλύτερο το μεγαλύτερο scalar .

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 minute ago, akoinonitos said:

Μάλλον θα τεσταρε με στοκ ψύκτρα  😛

Αν θυμάμαι καλά είχε ΕΒΓΑ ΑΙΟ, το Scalar εκτός απο το Voltage αλλάζει κάτι άλλο?

Επεξ/σία από Devastor
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Ο 3800x έχει αλλα limits δεν κάνουν αυτα που  βάζουμε εμείς. 

Δοκίμασε ppt 1000 / tdc 125/ edc 140

Scalar x10 

Max core boost + 75 mhz ή λίγο παραπάνω 

Όντως με edc 90 τερμάτισε 100%. Με 140 φτάνει 75%. Κάνω δοκιμές τώρα. Ευχαριστώ!!!

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Devastor είπε

Αν θυμάμαι καλά είχε ΕΒΓΑ ΑΙΟ, το Scalar εκτός απο το Voltage αλλάζει κάτι 

Τα Ρολόγια σε συνάρτηση με την τάση φανταζομαι

Μόλις τώρα, Steliosviper είπε

Όντως με edc 90 τερμάτισε 100%. Με 140 φτάνει 75%. Κάνω δοκιμές τώρα. Ευχαριστώ!!!

Ο 3800x δεν παίρνει και πολλά από pbo αν δεν κάνω λάθος γτ τα όρια του είναι αρκετά υψηλά για αυτά που μπορεί να δώσει, δοκίμασε διαφορές τιμές και άνοιγε το hwinfo μαζί με το cinebench ώστε ν βλέπεις πόσο ψηλά Ρολόγια κρατάει την ώρα που το τρέχεις ώστε να βρεις τι είναι καλύτερο. 

Τα stock limits του 3800x αν θυμάμαι καλά είναι, ppt 142 ,tdc 105 ,edc 140 

• Like 2
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, Steliosviper είπε

Περίεργο, εγώ αν βάλω 140 φτάνει 81%. Νομίζω το καλύτερο να κάνεις είναι να τρέχεις CB20 ξεκινώντας από 90 EDC και ανεβάζοντας το λίγο λίγο μέχρι να βρεις από που και πάνω σταματάει να αυξάνεται το score του CB20.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, elpenor είπε

Περίεργο, εγώ αν βάλω 140 φτάνει 81%. Νομίζω το καλύτερο να κάνεις είναι να τρέχεις CB20 ξεκινώντας από 90 EDC και ανεβάζοντας το λίγο λίγο μέχρι να βρεις από που και πάνω σταματάει να αυξάνεται το score του CB20.

Ναι γιατι εσύ έχεις (αν δεν κάνω λάθος) 3700x. Καλά λέει o @akoinonitos για 140 στον 3800x. Πιο συγκεκριμένα : Group G (105W TDP): 142W PPT, 95A TDC, 140A EDC. Μιας και το φερε η κουβέντα όμως έχω απορία: Γιατί βάζουμε manual settings στο pbo αφού (σε εμένα τουλάχιστον με 3900xt) το enable τα βάζει από 250 και φυσικά δεν τα φτάνει ποτέ; Το νόημα είναι αν καταλαβαίνω καλά, να περιορίζουμε το EDC στο ενενήντακάτι% ώστε να μην δίνει παραπάνω ρεύμα απ' όσο χρειάζεται (αλλά ούτε και λιγότερο εξ'ου και το ενενηντα κάτι και όχι 100) ή λέω λαλακίες; Θεωρητικά πάντα. Εγώ πάντως ό,τι και να  κάνω (έχω παίξει με llc, με uv, με pbo settings) πάνω από 7400 στο cb20 δεν έχω δει με Asus Prime pro x470 και fuma2. Να κάνω κάτι λάθος, να με κόβει η ψύξη (76 βαθμούς max στο cb), η μητρική, or what;

Επεξ/σία από chrisde
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, chrisde είπε

Ναι γιατι εσύ έχεις (αν δεν κάνω λάθος) 3700x. Καλά λέει o @akoinonitos για 140 στον 3800x. Πιο συγκεκριμένα : Group G (105W TDP): 142W PPT, 95A TDC, 140A EDC. Μιας και το φερε η κουβέντα όμως έχω απορία: Γιατί βάζουμε manual settings στο pbo αφού (σε εμένα τουλάχιστον με 3900xt) το enable τα βάζει από 250 και φυσικά δεν τα φτάνει ποτέ; Το νόημα είναι αν καταλαβαίνω καλά, να περιορίζουμε το EDC στο ενενήντακάτι% ώστε να μην δίνει παραπάνω ρεύμα απ' όσο χρειάζεται (αλλά ούτε και λιγότερο εξ'ου και το ενενηντα κάτι και όχι 100) ή λέω λαλακίες; Θεωρητικά πάντα. Εγώ πάντως ό,τι και να  κάνω (έχω παίξει με llc, με uv, με pbo settings) πάνω από 7400 στο cb20 δεν έχω δει με Asus Prime pro x470 και fuma2. Να κάνω κάτι λάθος, να με κόβει η ψύξη (76 βαθμούς max στο cb), η μητρική, or what;

Το μέγιστο boost είναι στους 50 βαθμούς σύμφωνα με την AMD. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία κόβει MHz, λίγα στους 3600, περισσότερα στους 3700x/3800x και ακόμα περισσότερα στους 3900x.

Το EDC και το limit του είναι μια περίεργη ιστορία που εγώ δεν μπορώ να την καταλάβω απόλυτα. Καταρχάς ο ίδιος ο ορισμός του EDC είναι περίεργος, είναι η μέγιστη ένταση ρεύματος που πάει στο CPU όταν γίνονται spikes/transients που διαρκούν λιγότερο από χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Όταν ο 3700x μου τραβάει στο CB20 72A (κάτι που το επιβεβαιώνει και το input και το output των VRM) το EDC φτάνει τα 114A. Όταν βάζω όριο τα 90A στο EDC πάλι το CPU τραβάει 72A και οι επιδόσεις του είναι παρόμοιες, άντε βγάλε άκρη.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω καταρχάς πως γίνεται το EDC να είναι σταθερά στα 110A αφού από όσο γνωρίζω αυτά τα spikes/transients δημιουργούνται μόνο όταν πέσει η τάση και όχι όταν υπάρχει σταθερό load. Μακάρι να μπορούσε κάποιος να μου το εξηγήσει αναλυτικά.

Τα manual settings στο PBO εξυπηρετούν 3 πράγματα, να μπει το max boost/auto oc που δίνει τις μεγαλύτερες ST επιδόσεις (άλλοι γράφουν ότι είναι 25Mhz άλλοι 50,75 κλπ), να μπει ένα όριο στο TDC που να μπορέσει να προστατεύσει τον επεξεργαστή σε περίπτωση βλάβης και τέλος ένα όριο στο EDC ώστε να μην ανεβαίνει παραπάνω από όσο χρειάζεται για να έχει τις μέγιστες επιδόσεις το CPU.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
Δημοσ.

Καλά βαστάει ο μπάρμπας.. πιάσαμε B-Die 3400 πιστεύω

SOTR 3466.jpg

23 minutes ago, elpenor said:

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω καταρχάς πως γίνεται το EDC να είναι σταθερά στα 110A αφού από όσο γνωρίζω αυτά τα spikes/transients δημιουργούνται μόνο όταν πέσει η τάση και όχι όταν υπάρχει σταθερό load. Μακάρι να μπορούσε κάποιος να μου το εξηγήσει αναλυτικά.

Χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό που θα σου πώ και επειδή και εγώ έχω την ίδια απορία πριν απο κάποιο καιρό έκανα τις πατέντες μου

Το EDC είναι σαν να μετράς τάση απο τα VRM, to TDC είναι σαν να μετράς απευθείας πίσω απο το socket, Η διαφορά είναι οτι τα VRM ΠΑΝΤΑ θα σου δώσουνε μεγαλύτερη τάση και αυτό ΜΑΛΛΟΝ οφείλετε οτι το κύκλωμα "διαβάζει" το πόση τάση χρειάζεται το CPU για να ποιάσει το μέγιστο ST boost, το κακό είναι οτι διαβάζει την τάση απο τα VRM, συγκεκριμένα απο τα capacitors (καλό κακό βασικά)

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 λεπτά πριν, elpenor είπε

Τα manual settings στο PBO εξυπηρετούν 3 πράγματα, να μπει το max boost/auto oc που δίνει τις μεγαλύτερες ST επιδόσεις (άλλοι γράφουν ότι είναι 25Mhz άλλοι 50,75 κλπ), να μπει ένα όριο στο TDC που να μπορέσει να προστατεύσει τον επεξεργαστή σε περίπτωση βλάβης και τέλος ένα όριο στο EDC ώστε να μην ανεβαίνει παραπάνω από όσο χρειάζεται για να έχει τις μέγιστες επιδόσεις το CPU.

Μία διόρθωση: το πρώτο υπάρχει σαν επιλογή και χωρίς να βάλεις manual το pbo. Όσον αφορά το EDC, θεωρητικά μιλώντας πάντα, διότι πρακτικά με διάφορες τιμές που δοκίμασα δεν είδα αξιοσημείωτες διαφορές, πρέπει να το έχουμε στο 100% (όταν στρεσάρουμε) ή λίγο πριν τερματίσει (στο ενενηντακάτι που έλεγα πριν); Τα καλύτερα μου νούμερα στο cb20 (έστω και με μικρή διαφορά) τα έχω όταν το βάζω στα 140 ( που είναι και το default στην περίπτωση μου) αλλά τερματίζει στο 100%. Για να φτάσω να έχω λίγο περιθώριο και να μην με κόβει, πρέπει να το πάω γύρω στα 170. Οπότε θέλω να με κόβει στα 140 (γιατί αφού έχω αρκετό περιθώριο;) ή στα 170 για προστασία από τα spikes; Η ερώτηση προφανώς δεν πάει αποκλειστικά σε εσένα.

Επεξ/σία από chrisde
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Devastor είπε

Χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό που θα σου πώ και επειδή και εγώ έχω την ίδια απορία πριν απο κάποιο καιρό έκανα τις πατέντες μου

Το EDC είναι σαν να μετράς τάση απο τα VRM, to TDC είναι σαν να μετράς απευθείας πίσω απο το socket, Η διαφορά είναι οτι τα VRM ΠΑΝΤΑ θα σου δώσουνε μεγαλύτερη τάση και αυτό ΜΑΛΛΟΝ οφείλετε οτι το κύκλωμα "διαβάζει" το πόση τάση χρειάζεται το CPU για να ποιάσει το μέγιστο ST boost, το κακό είναι οτι διαβάζει την τάση απο τα VRM, συγκεκριμένα απο τα capacitors (καλό κακό βασικά)

Επειδή στη δική μου μητρική τα powerstages των VRM έχουν δικούς τους sensor βλέπω ακριβώς την ένταση και την τάση του ρεύματος που δίνουν. Όπως έγραψα και πιο πάνω το ρεύμα που δίνουν έχει ίδια τάση με το vcore και ίδια ένταση με το TDC του CPU (ένταση κατά πολύ μικρότερη από το EDC).

VRM_EDC_TDC_VCORE.png.8f3a6218adf0371e06c6b4204c6e826a.png

Δεν υπάρχει κάτι πολύπλοκο ή περίεργο στη σχέση του επεξεργαστή με τα VRM. Ο επεξεργαστής ζητάει μία τάση (VID) που την ορίζει ο αλγόριθμος του PB, από αυτή την τάση η μητρική αφαιρεί το offset, υπολογίζει το LLC ανάλογα με το φορτίο και στη συνέχεια ζητάει από τα VRM να δώσουν αυτό που υπολόγισε. Τα VRM προσπαθούν να δώσουν ακριβώς την τάση που τους ζήτησε η μητρική, είναι μία δύσκολη δουλειά αλλά αν υπάρχουν αρκετές φάσεις, μεγάλο switching frequency και έχουν μεγάλη χωρητικότητα σε ενέργεια τα καταφέρνουν άψογα ( αλλιώς δημιουργούν μεγάλα transients και ripples).

Το EDC όπως το ορίζει η AMD έχει να κάνει με τα spikes/transients που δημιουργούνται σε όλα τα κυκλώματα όταν η ισχύς δεν είναι σταθερή, αυτά διαρκούν κλάσματα του δευτερολέπτου. Επίσης η AMD σύμφωνα με αυτά που γράφει ο 1usmus έχει μία τεχνολογία που επιτρέπει στον επεξεργαστή να κάνει με κάποιο τρόπο absorb αυτά τα transients αλλά επειδή έχει υπογράψει NDA δεν μπορούσε να πει λεπτομέρειες.

5 ώρες πριν, chrisde είπε

Μία διόρθωση: το πρώτο υπάρχει σαν επιλογή και χωρίς να βάλεις manual το pbo. Όσον αφορά το EDC, θεωρητικά μιλώντας πάντα, διότι πρακτικά με διάφορες τιμές που δοκίμασα δεν είδα αξιοσημείωτες διαφορές, πρέπει να το έχουμε στο 100% (όταν στρεσάρουμε) ή λίγο πριν τερματίσει (στο ενενηντακάτι που έλεγα πριν); Τα καλύτερα μου νούμερα στο cb20 (έστω και με μικρή διαφορά) τα έχω όταν το βάζω στα 140 ( που είναι και το default στην περίπτωση μου) αλλά τερματίζει στο 100%. Για να φτάσω να έχω λίγο περιθώριο και να μην με κόβει, πρέπει να το πάω γύρω στα 170. Οπότε θέλω να με κόβει στα 140 (γιατί αφού έχω αρκετό περιθώριο;) ή στα 170 για προστασία από τα spikes; Η ερώτηση προφανώς δεν πάει αποκλειστικά σε εσένα.

Εγώ θα προτιμούσα να το βάλω να κόβει στο 140 στη θέση σου αφού μετά δεν κερδίζεις επιδόσεις. Όπως βλέπεις και από τα υπόλοιπα που γράφω δεν έχω κατανοήσει ακριβώς πως λειτουργεί το όλο πράγμα όμως ταυτόχρονα δεν βλέπω κανένα λόγo να αφήνεις τον επεξεργαστή να παίρνει περισσότερο ρεύμα αν αυτό δεν σου δίνει επιδόσεις...

Επεξ/σία από elpenor
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1. Τα errors 2 και 12 τι είναι ακριβώς; Λέει "voltage or resistor somewhere". Το είχαμε ξαναπεί αλλά δεν έχω βγάλει άκρη τι πρέπει να αλλάξω.
2. Το tRAS = tCL + tRCDRD ισχύει; Ή μπορώ να το βάλω 28; Έβγαλε το 2 error όταν το έβαλα 28, γρήγορα κιόλας, κάτω από 2 λεπτά.
3. Με το tRFC τι παίζει; Ισχύει το ns * ddr_freq / 2000. Δηλαδή με 160ns για b-dies μπορώ να το βάλω μέχρι 277 ή μπορεί να πάει και 252; Στο 252 έβγαλε το 12 error, πάλι γρήγορα.
Προφανώς τα ΤΜ5 για την περίπτωση 2 και 3 τα έτρεξα χωριστά.

3466_timings.png

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...