elpenor Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, Devastor είπε Η AMD σου λέει γενικά ότι με οποιαδήποτε μορφής overclock χάνεις εγγύηση. Πιστεύω καταλαβαίνεις ότι και ακόμα με RAM στα 3400 κανείς overclock τον memory controller άρα χαλάει η εγγύηση Το pbo από την άλλη σε αντίθεση με το manual overclock κρατάει τα FIT limits και ρυθμίζει ρολόι και τάση ανάλογα Για degrade με pbo ΔΕΝ έχω ακούσει αλλά ο buildzoid προσπάθησε να "σκοτώσει" ένα chip (3700x αν θυμάμαι καλά) με pbo και δεν τα κατάφερε γιατί δεν τον άφηναν τα FIT sensors Θεωρητικά δεν έχεις αδικό για τις μνήμες αλλά η AMD αναφέρεται συγκεκριμένα στο ότι το PBO κάνει την εγγύηση να μην ισχύει ενώ ταυτόχρονα για τις μνήμες αναφέρει ότι πολλές με XMP στα 3600 είναι compatible. Το scalar στο PBO από όσο γνωρίζω αλλάζει τις τιμές στο FIT, όχι όμως τα hard limits. Spoiler https://www.overclock.net/threads/precision-boost-overdrive-how-much-over-max-boost-you-have.1729422/#post-28047820 Even when the CPU is completely unlimited in terms of PPT, TDC and EDC, increasing PBO Scalar (FIT ceiling) does not increase the allowed voltage and therefore the maximum achievable frequency. Υπάρχουν binning που δεν καταλαβαίνουν τίποτα ενώ άλλα που με ίδια watt/temps γίνονται degrade, όπως και CPU ακόμα και από το ίδιο batch που έχουν μεγάλο leakage και άλλα που έχουν ελάχιστο. O buildzoid είναι ενθουσιώδης και είναι ενδιαφέρον να τον παρακολουθείς να ψάχνει διάφορα πράγματα αλλά εγώ δεν παίρνω πολύ σοβαρά τα συμπεράσματα του. Άλλοι overclockers που δοκιμάζουν επί χρόνια δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) επεξεργαστές στα όρια για να πετύχουν τα καλύτερα binnings (ή γιατί είναι η δουλειά τους να τα διαλέγουν ή γιατί θέλουν να κάνουν το max OC) είναι για μένα πιο έμπειροι και αξιόπιστοι στα συμπεράσματα τους. Σε κάθε περίπτωση αν δεις τα screenshot από CB20 με PBO στο αντίστοιχο thread στο forum θα δεις voltage/amps και watt που πολλοί τα θεωρούν έξω από τα safe limits. Εγώ αυτά έχω καταλάβει, με επιφύλαξη πάντα γιατί έχω ελάχιστα δεδομένα από προσωπική εμπειρία και στηρίζομαι κυρίως σε αυτά που διαβάζω. Επεξ/σία 25 Σεπτεμβρίου 2020 από elpenor
Devastor Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2020 U 11 minutes ago, elpenor said: Θεωρητικά δεν έχεις αδικό για τις μνήμες αλλά η AMD αναφέρεται συγκεκριμένα στο ότι το PBO κάνει την εγγύηση να μην ισχύει ενώ ταυτόχρονα για τις μνήμες αναφέρει ότι πολλές με XMP στα 3600 είναι compatible. Το scalar στο PBO από όσο γνωρίζω αλλάζει τις τιμές στο FIT, όχι όμως τα hard limits. Hide contents https://www.overclock.net/threads/precision-boost-overdrive-how-much-over-max-boost-you-have.1729422/#post-28047820 Even when the CPU is completely unlimited in terms of PPT, TDC and EDC, increasing PBO Scalar (FIT ceiling) does not increase the allowed voltage and therefore the maximum achievable frequency. Υπάρχουν binning που δεν καταλαβαίνουν τίποτα ενώ άλλα που με ίδια watt/temps γίνονται degrade, όπως και CPU ακόμα και από το ίδιο batch που έχουν μεγάλο leakage και άλλα που έχουν ελάχιστο. O buildzoid είναι ενθουσιώδης και είναι ενδιαφέρον να τον παρακολουθείς να ψάχνει διάφορα πράγματα αλλά εγώ δεν παίρνω πολύ σοβαρά τα συμπεράσματα του. Άλλοι overclockers που δοκιμάζουν επί χρόνια δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) επεξεργαστές στα όρια για να πετύχουν τα καλύτερα binnings (ή γιατί είναι η δουλειά τους να τα διαλέγουν ή γιατί θέλουν να κάνουν το max OC) είναι για μένα πιο έμπειροι και αξιόπιστοι στα συμπεράσματα τους. Σε κάθε περίπτωση αν δεις τα screenshot από CB20 με PBO στο αντίστοιχο thread στο forum θα δεις voltage/amps και watt που πολλοί τα θεωρούν έξω από τα safe limits. Εγώ αυτά έχω καταλάβει, με επιφύλαξη πάντα γιατί έχω ελάχιστα δεδομένα από προσωπική εμπειρία και στηρίζομαι κυρίως σε αυτά που διαβάζω. Τα limits/scalar/auto oc είναι επικίνδυνα σε αυτό δεν θα διαφωνήσω. Δεν είμαι κάτοχος zen2 αλλά σε pc γνωστής μου που αγόρασε το 3700x μόλις είχε βγει και λίγο που κοίταξα το συγκεκριμένο binning είναι μπανάνα τρέχει pbo (auto limits/scalar) από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα και είναι όλα οκ (το συγκεκριμένο σύστημα κάνει rendering/rigging αρκετές ώρες καθημερινά οπότε ένα Α load το έχει). Οπότε αν υπήρχε degradation θα φαινόταν Έχω ακούσει για το EDC bug στα limits το οποίο από ότι έχω καταλάβει δίνει unsafe settings Σε zen+ πάντως το PBO auto σημαίνει on (τουλάχιστον σε εμένα)
Sakiz105 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, Devastor είπε U Τα limits/scalar/auto oc είναι επικίνδυνα σε αυτό δεν θα διαφωνήσω. Δεν είμαι κάτοχος zen2 αλλά σε pc γνωστής μου που αγόρασε το 3700x μόλις είχε βγει και λίγο που κοίταξα το συγκεκριμένο binning είναι μπανάνα τρέχει pbo (auto limits/scalar) από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα και είναι όλα οκ (το συγκεκριμένο σύστημα κάνει rendering/rigging αρκετές ώρες καθημερινά οπότε ένα Α load το έχει). Οπότε αν υπήρχε degradation θα φαινόταν Έχω ακούσει για το EDC bug στα limits το οποίο από ότι έχω καταλάβει δίνει unsafe settings Σε zen+ πάντως το PBO auto σημαίνει on (τουλάχιστον σε εμένα) σε μένα το pbo auto = disabled @Devastor από το πρωί tests μιας και έβρεξε και δεν έχω δουλειά σήμερα έχω βαρεθεί να κοιτάω την οθόνη . Με έβαλες σε περιέργεια που είπες για stuttering. Ενώ δεν έχω σε άλλα παιχνίδια, δοκίμασα το planet zoo (πολύ βαρή σε cpu) και είχε κάτι dips χωρίς να μειώνεται cpu/gpu usage. και όντως με fast boot off, 3 προφιλ που είχαν πολλαπλά καθαρά tm5 έβαλαν όλα θέμα τεστ 4 Η 5 κοντά στην 1 ώρα. στα 3800/c16 από 1,376v = 1.392 (1,38 το αλλάζει μονο του) , vddp 0.9 , VDDG 0.95, SoC Auto (περίπου 1c παραπάνω στις μνήμες μαξ απότι πριν) trfc 554->570, ακριβώς 300ns trrds = 4 και tWTRL = 12 και tRP 10 . Από 3/6/8 που είχα βάλει ελέω A2 τρέχω τώρα πάλι TM5. Νομίζω τώρα θα βγει καθαρό. Από benchmark πάντως, η διαφορά είναι 0,02ns σε latency και πολύ λίγο στα read/writes. edit :Yeap καθαρό τώρα. 99% είναι το trfc εφόσον λες το baseline είναι 300ns σε rev e. Τώρα τουλάχιστον έχω ένα προφιλ που ξέρω δουλεύει σωστά Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2020 από Sakiz105 1
Devastor Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) @Sakiz105 σου είπα, δεν έχω δεί κάποιο Rev E να κάνει κάτω απο 300ns σταθερά. 'Οσο για το fast boot στην αρχή δεν το είχα παρατηρήσει οτι μπήκε στα BIOS και μέχρι να το καταλάβω ήμουνα στο τσακ για ψυχίατρο 😛 To Error5 είναι data missmatch move (δηλαδή να μεταφέρει απο το 1 DIMM στο άλλο), πολλά μπορεί να είναι αλλά βασικότερο βαράει το tRFC Τα χειρότερα Error είναι 6 (IMC/VSoC/CLD0_VDDP), 9-0 (Voltage), 13 (Full crash) Άμα σου βγάλει πολλά Error 6 ετοιμάσου για corrupted Windows Installation Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2020 από Devastor 1
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δηλαδή μου λέτε ότι πρέπει να ξανακάνω τα tests με το fast boot disabled;
Devastor Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 4 minutes ago, yiannis1991 said: Δηλαδή μου λέτε ότι πρέπει να ξανακάνω τα tests με το fast boot disabled; Αν σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, προσπαθώ να σταθεροποιήσω τα 3466 στον 2600Χ
Sakiz105 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 4 λεπτά πριν, Devastor είπε Αν σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, προσπαθώ να σταθεροποιήσω τα 3466 στον 2600Χ μέχρι τώρα σε πάνω από 20 tm5 μόνο error 4 και 5 έχω δει και ένα bsod που έβαλα 490 trfc
Devastor Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 1 minute ago, Sakiz105 said: μέχρι τώρα σε πάνω από 20 tm5 μόνο error 4 και 5 έχω δει και ένα bsod που έβαλα 490 trfc Αφού σου Bootare καλά είσαι, εγώ άμα βάλω 500 tRFC το PC απλά με κοιτάει μέχρι να κάνω clear cmos. Βέβαια έχεις και καλύτερο kit σε σχέση με τα 3000CL15 που έχω εγώ
Sakiz105 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε Δηλαδή μου λέτε ότι πρέπει να ξανακάνω τα tests με το fast boot disabled; δεν είναι κακό, να σε εμένα έβγαζε 1 λάθος 9 λεπτά πριν, Devastor είπε Αφού σου Bootare καλά είσαι, εγώ άμα βάλω 500 tRFC το PC απλά με κοιτάει μέχρι να κάνω clear cmos. Βέβαια έχεις και καλύτερο kit σε σχέση με τα 3000CL15 που έχω εγώ χαχαχα, εμένα το έκανε αυτό τα "προτεινόμενα" του dram calculator που δείχνει όταν φορτώνω το xmp profile. 3733/c14 με 490 trfc στα 1,41v. Πριν πατήσω save ήμουν, really? Το πατάω και το πσ ρωτούσε αυτό μετά, really? btw γιατί clear cmos? Δεν έχει memory oc fail σε σένα? Εμένα αν δεν postarei γυρνάει σε default Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2020 από Sakiz105
Devastor Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 33 minutes ago, Sakiz105 said: δεν είναι κακό, να σε εμένα έβγαζε 1 λάθος χαχαχα, εμένα το έκανε αυτό τα "προτεινόμενα" του dram calculator που δείχνει όταν φορτώνω το xmp profile. 3733/c14 με 490 trfc στα 1,41v. Πριν πατήσω save ήμουν, really? Το πατάω και το πσ ρωτούσε αυτό μετά, really? btw γιατί clear cmos? Δεν έχει memory oc fail σε σένα? Εμένα αν δεν postarei γυρνάει σε default Έχει, αλλά για να στο κάνει αυτό πρέπει να ανοίξει και να κλείνει συνέχεια, εμένα απλά άνοιγε και ήτανε σε φάση "Really?" και απλά γέλαγε μαζί μου Με λίγα λόγια δεν έδειχνε εικόνα CPU led αναμένο και τα συναφή μέχρι να κάνω clear cmos Ποιο calculator? 1.7.3? Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2020 από Devastor
Sakiz105 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 11 λεπτά πριν, Devastor είπε Έχει, αλλά για να στο κάνει αυτό πρέπει να ανοίξει και να κλείνει συνέχεια, εμένα απλά άνοιγε και ήτανε σε φάση "Really?" και απλά γέλαγε μαζί μου Με λίγα λόγια δεν έδειχνε εικόνα CPU led αναμένο και τα συναφή μέχρι να κάνω clear cmos Ποιο calculator? 1.7.3? ναι το 1,7,3. μέχρι τώρα είχα επιτυχία με τα default από A2/A0 bins παρά με import xmp.
SabotazNic Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Στις 21/9/2020 στις 7:04 ΜΜ, Devastor είπε @kkatzos τελικά και τα TRRDS/L 6/8 δεν έχουνε και τόση διαφορά Στις 22/9/2020 στις 3:23 ΜΜ, kkatzos είπε Και ένα (πάλι 4GHz η CPU) στα 3333 14-14-14 με τις dual rank για να δούμε διαφορές με τις single rank. Δυστυχώς ότι και να κάνω δεν είναι σταθερές εκεί, όσο και να ανεβάσω τα timings. Προφανώς limit του IMC ή της μητρικής. Για πειτε ρε μια πως εχετε τον cpu γτ εμενα με ριχνει απο οτι φαινεται. το εχω 4ghz @ 1.308 1
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Με το memeory fast boot disabled αρχίσανε τα errors, oh well..
Sakiz105 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 23 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε Με το memeory fast boot disabled αρχίσανε τα errors, oh well.. welcome to the club χαχαχαχα. Εμένα μου πήρε 6 ώρες να το φτιάξω το ένα προφιλ. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2020 από Sakiz105
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 Μόλις τώρα, Sakiz105 είπε welcome to the club χαχαχαχα. Εμένα μου πήρε 6 ώρες να το φτιάξω το ένα προφιλ. Δοκίμασα 2-3 φορές με vsoc και τίποτα. Τώρα έβαλα GD ON και πάει καλά το ΤΜ5. Αν το περάσει και περάσει και y-cruncher τότε declare stable και τι αφήνω έτσι..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα