Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια χαρά accuracy υπάρχει στα reported values, ρώτα όποιον θές απο εδώ μέσα που έχει σταθερό overclock σε Ζεν2, τώρα που τα διάβασες αυτά δώσε το Link να τα διαβάσω και εγώ γιατί τόσο καιρό ποτέ μου δεν έχω δεί το HWInfo να δείχνει λάθος BCLK σε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς και σε πολλά BLCK Overclock

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, DionGR είπε

Και εγω σου ειπα οτι μετα απο την αλλαγη μιας ρυθμισης ειναι 99.4

Μία επιλογή σχετικά με το virtualization έριχνε σε εμένα το BCLK αλλά με το τελευταίο bios update έφτιαξε.

35 λεπτά πριν, DionGR είπε

Eχω και κακα idle temps, 38-45c, ενω με την προηγουμενη ψυκτρα ηταν 40-48c, ενω κανονικα η NHD15 ειναι κλασεις ανωτερη απτην Cryorig H7

Εχω 3 Noctua intake fans και 1 Noctua exhaust fan με καλο cable management (οχι οτι παιζει ιδαιτερο ρολο), οποτε το airflow ειναι αριστο...το +- 0.5

Δεν υπάρχει κάποιο νόημα στο να αναφέρει κάποιος idle temps, το ίδιο fan curve μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά στην κάθε ψύκτρα και τα windows στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι idle και δεν κάνουν πάντα το ίδιο πράγμα. Εμένα πχ με ίδια ψύκτρα με εσένα ο 3700Χ είναι σταθερά κάτω από 38 idle αλλά αν βάλω τα δικά σου windows και το δικό σου fan curve πιθανότατα να έχω χειρότερα αποτελέσματα. Επίσης στο idle είναι πιθανό να μην ισχύει ότι η NHD15 είναι ανώτερη από την H7, τις ψύκτρες συνήθως τις αξιολογούν σε noise normalized test  με AVX (πχ Prime) και non AVX loads (πχ game benchmarks).

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.

δεν ξέρω αν είναι του θέματος. Αλλά επειδή βλέπω πολλούς να ψάχνουν για undervolt η για σταθερό o.c. και ότι και καλά τα stock volts χαλάνε τον cpu, τι παίζει?

Εγώ νόμιζα οι stock ρυθμίσεις είναι αυτές που ΔΕΝ χαλάνε έναν cpu και οτιδήποτε άλλο βάζει κάποιες βαθμίδες degredation. Πχ, βλέπω τώρα ο DION έχει 1,15v (λγκ σταθερό? δεν ανεβοκατεβαίνει?) ενώ εγώ έχω δει μέχρι και 1.46v με στοκ :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Sakiz105 είπε

δεν ξέρω αν είναι του θέματος. Αλλά επειδή βλέπω πολλούς να ψάχνουν για undervolt η για σταθερό o.c. και ότι και καλά τα stock volts χαλάνε τον cpu, τι παίζει?

Εγώ νόμιζα οι stock ρυθμίσεις είναι αυτές που ΔΕΝ χαλάνε έναν cpu και οτιδήποτε άλλο βάζει κάποιες βαθμίδες degredation. Πχ, βλέπω τώρα ο DION έχει 1,15v (λγκ σταθερό? δεν ανεβοκατεβαίνει?) ενώ εγώ έχω δει μέχρι και 1.46v με στοκ :P

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το stock voltage δεν κάνει degrade το CPU αν οι θερμοκρασίες και το load είναι normal. Επίσης πιστεύω (πάλι προσωπική άποψη που δεν μπορώ να την τεκμηριώσω) ότι αν τρέχεις 1 μήνα υπολογισμούς με κανένα power virus πρόγραμμα (πχ Prime) το CPU θα γίνει degrade ότι voltage και αν έχεις (πολύ περισσότερο με PBO ή manual OC, δηλαδή χωρίς power limits).

Σε κάθε περίπτωση το 1.5V για ST loads δεν είναι καν επικίνδυνο, το 1.3V όμως σε multicore AVX load ισχυρίζονται σε ξένα forums ότι έχει κάνει degrade αρκετά CPU.

Το undervolt από την άλλη είναι must, το VID το έχει ρυθμίσει η AMD με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι stable ακόμα και τα χειρότερα binnings της. Γιατί να μην δώσεις στο CPU το ρεύμα που χρειάζεται και να δίνεις τόσο παραπάνω; Τα τελευταία batch των Zen2 (ιδίως οι 3600) δουλεύουν κάποιες φορές ακόμα και με 0.3V λιγότερο από ότι οι πρώτοι που είχαν βγει.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Sakiz105 είπε

@Devastor (tag λογω της προηγουμενης συζητησης)

Βρισκομαι στο 99.9 bus clock αυτη την στιγμη με 1.15V (-0.3v απτο stock) και 4.3Ghz, αρα καθαρο 4295.7Mhz, μολις 4.3Mhz κατω απο αυτο που νομιζω οτι εχω... // = μπορει να ειναι λαθος, βλεπε διορθωση

Αρα μπορω να το θεωρησω stable OC, τωρα αμα καποιος ειναι τελειομανής και θελει το 100 εμενα δεν με καιει τοσο πολυ...

Παμε πισω στην συζητηση για τις θερμοκρασιες. Θα τρεξω διαφορα πραγματα για να δουμε καλυτερα.

Μια σημειωση πως με Auto voltage και 4.3Ghz clock εφαγε overheat και shutdown το PC στο Cinebench R20 παρακαλω, ουτε καν prime. Ειναι σκατα το stock αντικειμενικα.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Πιθανως να εχω κανει λαθος στις παραπανω πραξεις.

Στο BIOS εχω το Bus Clock στο 101, CPU Core @ 4.3Ghz.

Συμφωνα με τα παρακατω ομως η πραξη δεν γινεται 4.329x99.9 = 4,325 και κατι ψιλα?

image.png.015a7e6464728e4774d942d134a66ed8.png

Επεξ/σία από DionGR
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, DionGR είπε

Μια σημειωση πως με Auto voltage και 4.3Ghz clock εφαγε overheat και shutdown το PC στο Cinebench R20 παρακαλω, ουτε καν prime. Ειναι σκατα το stock αντικειμενικα.

Πολύ επικίνδυνο αυτό που έκανες, άφησες τη μητρική να δώσει δηλαδή 1.4V τη στιγμή που έτρεχες AVX (CB R20)....

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, elpenor είπε

Πολύ επικίνδυνο αυτό που έκανες, άφησες τη μητρική να δώσει δηλαδή 1.4V τη στιγμή που έτρεχες AVX (CB R20)....

Οντως μαλακια μου και το καταλαβα μετα, η αλλαγη μου απο i5 6600k (game boost) σε Ryzen 3600 ειναι αυτο που με εκανε να θελησω να ασχοληθω με CPU overclocking, και κανω αρκετα λαθη.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, DionGR είπε

Οντως μαλακια μου και το καταλαβα μετα, η αλλαγη μου απο i5 6600k (game boost) σε Ryzen 3600 ειναι αυτο που με εκανε να θελησω να ασχοληθω με CPU overclocking, και κανω αρκετα λαθη.

Super είσαι πάντως, μόλις βγει και κάποιο bios update θα φτιάξει και το BCLK. To 70 στο prime είναι μια χαρά, σημαίνει ότι με το σωστό fan curve θα είσαι 100% safe στο gaming. Εγώ αν ήμουν στη θέση σου θα το άφηνα όπως είναι και θα κοιτούσα μόνο τα fan step up time για να μην τρώει temp spikes στα games και το fan curve ώστε να είναι 100% silent στο browsing.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Sakiz105 είπε

Δοκίμασα λίγο για 3733/c15 και ενώ πρακτικά έπρεπε να έχω καλύτερα αποτελέσματα λόγο sub και prime timings από 3800/c16 έχω χειρότερα.

Δεν είναι λόγω των sub-timings.

Σε οποιοδήποτε άλλο CPU (Ryzen 1-2xxx, Intel) θα είχες καλύτερα αποτελέσματα.

Στους Ryzen 3xxx τα primary timings πρακτικά δεν παίζουν ρόλο. Τι 3800 C14 τι C16 τα ίδια. Κουφό αλλά ισχύει.

Μόνο η συχνότητα της μνήμης και τα sub-timings μετράνε στους Zen 2.

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, Sakiz105 said:

Όχι και 1.5 θα δεις σε stock όταν το cpu δεν κάνει τίποτα. Αυτό είναι το single core boost. Ένας 3950x όπου είδε 1.5v σε single core στο prime95 έπεσε σε κοντά 1.1v. Ούτε με pbo μπορείς να κάνεις degrade το chip

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Devastor είπε

Όχι και 1.5 θα δεις σε stock όταν το cpu δεν κάνει τίποτα. Αυτό είναι το single core boost. Ένας 3950x όπου είδε 1.5v σε single core στο prime95 έπεσε σε κοντά 1.1v. Ούτε με pbo μπορείς να κάνεις degrade το chip

ναι ρώτησα λίγο elpenor. Δοκίμασα σκάλες offset από 0.005 κάθε φορά, έφτασα μέχρι 0,050. Σε όλες έκοβε και σε 0,050 είχα μέχρι 2,9c διαφορά σε 3-4 cinebench σερί. Ωστόσο σε όλα χαμηλότερα score

4116-515 στο cpu z με auto, 4049-511 με 0.050 fuck it :P Στην λάρα καμία διαφορά πάντως, ίδιες θερμοκρασίες. Η μόνη διαφορά είναι ότι με offset είχα χαμηλότερα lows

Δημοσ.
7 minutes ago, Sakiz105 said:

ναι ρώτησα λίγο elpenor. Δοκίμασα σκάλες offset από 0.005 κάθε φορά, έφτασα μέχρι 0,050. Σε όλες έκοβε και σε 0,050 είχα μέχρι 2,9c διαφορά σε 3-4 cinebench σερί. Ωστόσο σε όλα χαμηλότερα score

4116-515 στο cpu z με auto, 4049-511 με 0.050 fuck it :P Στην λάρα καμία διαφορά πάντως, ίδιες θερμοκρασίες. Η μόνη διαφορά είναι ότι με offset είχα χαμηλότερα lows

Offset θα βάλεις με το pbo enabled

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Devastor είπε

Ούτε με pbo μπορείς να κάνεις degrade το chip

Εμένα πάντως το PBO χωρίς πραγματικά limits δίνει το ίδιο ρεύμα που γράφουν διάφοροι ( πχ o The Stilt ) ότι τους έκανε degrade το CPU. Η AMD επίσης δίνει ένα στίγμα γράφοντας ότι με το PBO δεν ισχύει η εγγύηση. Εγώ δεν έχω αρκετά στοιχεία για να είμαι σίγουρος και μου κάνει κάπως εντύπωση η σιγουριά σου.

Δημοσ.
1 minute ago, elpenor said:

Εμένα πάντως το PBO χωρίς πραγματικά limits δίνει το ίδιο ρεύμα που γράφουν διάφοροι ( πχ o The Stilt ) ότι τους έκανε degrade το CPU. Η AMD επίσης δίνει ένα στίγμα γράφοντας ότι με το PBO δεν ισχύει η εγγύηση. Εγώ δεν έχω αρκετά στοιχεία για να είμαι σίγουρος και μου κάνει κάπως εντύπωση η σιγουριά σου.

Η AMD σου λέει γενικά ότι με οποιαδήποτε μορφής overclock χάνεις εγγύηση. Πιστεύω καταλαβαίνεις ότι και ακόμα με RAM στα 3400 κανείς overclock τον memory controller άρα χαλάει η εγγύηση

Το pbo από την άλλη σε αντίθεση με το manual overclock κρατάει τα FIT limits και ρυθμίζει ρολόι και τάση ανάλογα 

Για degrade με pbo ΔΕΝ έχω ακούσει αλλά ο buildzoid προσπάθησε να "σκοτώσει" ένα chip (3700x  αν θυμάμαι καλά) με pbo και δεν τα κατάφερε γιατί δεν τον άφηναν τα FIT sensors

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Devastor είπε

Η AMD σου λέει γενικά ότι με οποιαδήποτε μορφής overclock χάνεις εγγύηση. Πιστεύω καταλαβαίνεις ότι και ακόμα με RAM στα 3400 κανείς overclock τον memory controller άρα χαλάει η εγγύηση

Το pbo από την άλλη σε αντίθεση με το manual overclock κρατάει τα FIT limits και ρυθμίζει ρολόι και τάση ανάλογα 

Για degrade με pbo ΔΕΝ έχω ακούσει αλλά ο buildzoid προσπάθησε να "σκοτώσει" ένα chip (3700x  αν θυμάμαι καλά) με pbo και δεν τα κατάφερε γιατί δεν τον άφηναν τα FIT sensors

Δοκίμασα με pbo, ανεβαίνουμε πολύ σε θερμοκρασίες με την gammaxx όμως :P. Μπορεί να μην άλλαξα κάτι, αλλά μαθαίνω περισσότερα :P εμπειρίες εδώ μέσα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...