Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, yiannis1991 είπε

Μπορείς να κατεβάσεις συχνότητα μπας και μπορέσεις να σφίξεις αυτά τα δύο..

Στα Micron αυτά δεν κατεβαίνουν άλλο.

2 ώρες πριν, Devastor είπε

αν μπορούσα να κάνω 3/3 στα SLC θα κέρδιζα εκεί (η αλήθεια είναι οτι δεν το έχω δοκιμάσει με 3/3)

Μπορείς.

Αν θες απόλυτο σφίξιμο βάλε τα tRRDS/RRDL = 4/4 και tWTRS/WTRL = 4/8. Στα παιχνίδια δίνουν κάτι και αυτά.

Στα υπόλοιπα είσαι τερματισμένος.

------------------

Οπότε η διαφορά με φουλ σφιγμένα rev E. vs B-Die φαίνεται να είναι 2-2,5 ns στην ίδια συχνότητα.

Δημοσ.
7 minutes ago, kkatzos said:

Στα Micron αυτά δεν κατεβαίνουν άλλο.

Μπορείς.

Αν θες απόλυτο σφίξιμο βάλε τα tRRDS/RRDL = 4/4 και tWTRS/WTRL = 4/8. Στα παιχνίδια δίνουν κάτι και αυτά.

Στα υπόλοιπα είσαι τερματισμένος.

------------------

Οπότε η διαφορά με φουλ σφιγμένα rev E. vs B-Die φαίνεται να είναι 2-2,5 ns στην ίδια συχνότητα.

Ναι κάπου τόσο 2-2.5ns. Λέω να δοκιμάσω πρώτα τα SCL σε 3/3 και μετά θα δοκιμάσω και τα άλλα, αν και δεν νομίζω να σηκώσει το 4/4

Ερώτηση αυτά παίζουνε ρόλο με κάποιο άλλο timing? όπως πχ το tRTP παίζει με το TWR

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Devastor είπε

Ναι κάπου τόσο 2-2.5ns. Λέω να δοκιμάσω πρώτα τα SCL σε 3/3 και μετά θα δοκιμάσω και τα άλλα, αν και δεν νομίζω να σηκώσει το 4/4

Θα σου δουλέψουν τα 4/4 και 4/8 αλλά μπορεί να χρειαστούν 0,01V ακόμα. Βασικά βάλε μαζί και τα SCL 3/3 και λογικά δε θα έχεις θέμα.

20 λεπτά πριν, Devastor είπε

Ερώτηση αυτά παίζουνε ρόλο με κάποιο άλλο timing? όπως πχ το tRTP παίζει με το TWR

tFAW >= 4 x tRRDS

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη συσχέτιση.

Δημοσ.
11 minutes ago, kkatzos said:

Θα σου δουλέψουν τα 4/4 και 4/8 αλλά μπορεί να χρειαστούν 0,01V ακόμα. Βασικά βάλε μαζί και τα SCL 3/3 και λογικά δε θα έχεις θέμα.

tFAW >= 4 x tRRDS

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη συσχέτιση.

Τα TWTR και τα TRRD βαρέσανε insta error σε p95 1024-8192 ακόμα και με 0.02v παραπάνω, τώρα πρέπει να δοκιμάσω τα SCL μόνο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικά το power down σε εμένα ήταν στο auto κ με το disable είμαι σχεδόν στα ίδια  ήμουν . 

Ασχολήθηκα αρκετά σήμερα 

Micron e dies με 3600x κ tomahawk b450 . Για μνήμες €70 ικανοποιημένος ειμαι .

Ps Αν κλείσω το gear down δε κάνω boot , 1,37 volt 

cachemem37.png

1.png

Επεξ/σία από nickk0kkav
Δημοσ.

Για την διαφορά του latency, σας βάζω μια σύγκριση μήλα με μήλα. Το μόνο που έχω αλλάξει είναι τα στικάκια και τα timings.

H CPU και στα 2 τεστ είναι τελείως stock και έχει μόνο το soc ρυθμισμένο. Τα τεστ αυτά τα έχω επαναλάβει και τσεκάρει πολλές φορές, κάτι τυχαίο πχ από background services δε παίζει.

Rev.E trc/56, trfc/560

Em0r2eJ.png

B-Die trc/48, trfc/294

kGMR0e2.png

Τα υπόλοιπα secondaries είναι τα γνωστά, τα ίδια, maxed και στις 2 περιπτώσεις.

Από αυτό το σημείο μπορεί να γίνει το OC της CPU και να πέσει και άλλο το latency, απλά λόγω των σφιχτότερων timings των B-Die με το OC της CPU η ψαλίδα θα ανοίξει λίγο υπέρ τους. Η κατάληξη της διαφοράς θα είναι κοντά στα 2ns ανάλογα και το OC.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Τα υπόλοιπα secondaries είναι τα γνωστά, τα ίδια, maxed και στις 2 περιπτώσεις.

Από αυτό το σημείο μπορεί να γίνει το OC της CPU και να πέσει και άλλο το latency, απλά λόγω των σφιχτότερων timings των B-Die με το OC της CPU η ψαλίδα θα ανοίξει λίγο υπέρ τους. Η κατάληξη της διαφοράς θα είναι κοντά στα 2ns ανάλογα και το OC.

Δεν έχουμε εικόνα των sub-timings.

Μόνο το GD να είναι on vs off φτάνει για να πάει στα 2 ns η διαφορά.

Επίσης ... tRP 14 vs 16 υπέρ των rev E. είναι παράξενο.

Ποιο B-Die kit έχεις;

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Δεν έχουμε εικόνα των sub-timings.

Δεν έχω screen απ τα elite μου οπότε σου βάζω τα διαφορετικά timings πάνω στα B-Die.

DKTTHYm.jpg

48 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Μόνο το GD να είναι on vs off φτάνει για να πάει στα 2 ns η διαφορά.

GD ON και στις 2 περιπτώσεις.

49 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Επίσης ... tRP 14 vs 16 υπέρ των rev E. είναι παράξενο.

Ποιο B-Die kit έχεις;

Το B-DIe είναι αυτό G.SKILL F4-3600C15D-16GTZ και τρέχει 3800c16 με 1.35V
Το Rev.e είναι αυτό Ballistix Elite 16GB 3600 c16 BLE2K8G4D36BEEAK και τρέχει 3800c16 με 1.395V

Το tRP τουλάχιστον απ τις δοκιμές μου δεν κάνει κάτι στο latency. Και εννοείτε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο stress στο B-Die με 1.35 είπαμε είναι, απλά τα timings που μπορούν να σφιχτούν ακόμα για αξιόπιστη σύγκριση 3800c16 δεν έχουν σχέση με το latency που μας ενδιαφέρει εδώ.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Το B-DIe είναι αυτό G.SKILL F4-3600C15D-16GTZ και τρέχει 3800c16 με 1.35V
Το Rev.e είναι αυτό Ballistix Elite 16GB 3600 c16 BLE2K8G4D36BEEAK και τρέχει 3800c16 με 1.395V

Υπάρχουν αναφορές και για τα δύο κιτ σου ότι δουλεύουν με GD=off.

To B-Die σου είναι από τα καλύτερα bin που υπάρχουν. Έχεις περιθώριο να χαμηλώσεις το tRFC στο B-Die και να του απενεργοποιήσεις το GD.

Επίσης έχεις παράξενα κάποια timings tWRWRxx / tRDRDxx. Τα έχεις 4/6. Μήπως να τα έβαζες 5/7 που είναι και τα προτεινόμενα;

20 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Το tRP τουλάχιστον απ τις δοκιμές μου δεν κάνει κάτι στο latency. Και εννοείτε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο stress στο B-Die με 1.35 είπαμε είναι, απλά τα timings που μπορούν να σφιχτούν ακόμα για αξιόπιστη σύγκριση 3800c16 δεν έχουν σχέση με το latency που μας ενδιαφέρει εδώ.

Ναι αλλά για αξιόπιστη σύγκριση ή θα τα βάλεις στα Fast του calc και τα δύο ή θα τα ζορίσεις και τα δύο. Και τα δύο πάντα. Π.χ. στα tRRDS/tRRDL το B-Die μπορεί να σηκώνει 4/4 ή 4/5 ενώ το Micron όχι.

Το tRFC που μπορεί να σφίξει σαφώς και επηρεάζει και το latency.

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 1
Δημοσ.

Για τα timings, καλυτερα ειναι να εχουμε στοκ cpu? Εχω 1 kit hynix afr και 1 b dies και δυσκολευομαι λιγο (3000@ 15 17 17 17 35 52). Προσπαθω για 14 16 16 16, αλλα δεν bootαρει. 

Το εχω εδω και αρκετους μηνες @3.9 ghz με offset @1.26v max

Δημοσ.

Διαβάζω ότι αν θέλουμε να πάμε τις e die gear down πρέπει να βάλουμε το ClkDrv σε 120ohm και μάλιστα λέει ότι είναι κ ασφαλές για τη μητρική . 

Υπάρχουν σχετικές απόψεις ? Είναι όντως safe ?

Δημοσ.

Καλημέρα, μιας και έχω κάνει όλες αυτές τις δοκιμές θα σου γράψω τα ευρήματα μου.

9 ώρες πριν, kkatzos είπε

Υπάρχουν αναφορές και για τα δύο κιτ σου ότι δουλεύουν με GD=off.

Ναι δουλεύουν. Σε μένα 1T vs 1.5T(ON) ακόμα και vs 2T δεν κάνει κάποια μετρήσιμη διαφορά, μιλάμε για όριο λάθους ίσως 0.3%!. Αντιθέτως η σταθεροποίηση του 1Τ είναι κάποιες φορές μανουρίτσα. Για μένα 1Τ έχει νόημα μόνο όταν είναι αναγκαστικό (μονό CL δλδ).

10 ώρες πριν, kkatzos είπε

Επίσης έχεις παράξενα κάποια timings tWRWRxx / tRDRDxx. Τα έχεις 4/6. Μήπως να τα έβαζες 5/7 που είναι και τα προτεινόμενα;

Καθόλου παράξενα, πολύ συνηθισμένα. Τα 5/7 θα έλεγα ίσως είναι ένα κλικ πιο safe για κάποια setups. Έτσι κι αλλιώς όλα αυτά είναι για stability/debug.

στα tRRDS/tRRDL το B-Die μπορεί να σηκώνει 4/4 ή 4/5 ενώ το Micron όχι.

Χμ, μεγάλη κουβέντα. Τα timings αυτά μαζί με το tfaw κάνουν μεγάλη διάφορα σε κάποιες εφαρμογές (mem bench, PhotoWorxx του Aida, σε κάποια παιχνίδια Forza/Sottr) δεν επηρεάζουν όμως το latency του Aida. Τα Micron μπορούν 4/8, στα B-Die πολλές φορές κάτω από 8 η 6 το trrdl έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Το tRFC που μπορεί να σφίξει σαφώς και επηρεάζει και το latency.

Ναι σίγουρα συμφωνώ, μέχρι 247 που έχω δοκιμάσει στο συγκεκριμένο κιτ δεν έχει κάποιο θέμα, και ναι θα κάνει μια μικρή διαφορά στο latency.

Την σύγκριση την έβαλα ως αντιπροσωπευτική των ICs (295ns VS 155ns) που νομίζω τα περισσότερα θα κάνουν. 130ns ή και λιγότερο στα B-Dies δε γίνεται εύκολα από όλα τα B-Dies, τουλάχιστον χωρίς  κάποιο error.

Τέσπα αυτές είναι οι δικές μου δοκιμές και αποκλίσεις. Όλα τα setups είναι διαφορετικά, αν και κάποιος άλλος έχει κάνει δοκιμή ας πούμε back to back, ας την βάλει να δούμε τι αποκλίσεις έχει και να τις συζητήσουμε.

• Like 2
Δημοσ.
12 hours ago, nickk0kkav said:

Διαβάζω ότι αν θέλουμε να πάμε τις e die gear down πρέπει να βάλουμε το ClkDrv σε 120ohm και μάλιστα λέει ότι είναι κ ασφαλές για τη μητρική . 

Υπάρχουν σχετικές απόψεις ? Είναι όντως safe ?

Το VDDP δεν χρειάζεται, όσα OC βλέπεις εδώ δεν νομίζω κανένας να έχει πειράξει VDDP, όσο για τις αντιστάσεις εγώ προσωπικά έχω ακούσει οτι καλύτερα να βάλεις 20 cke/clk str για να αφήσεις  GDM, προσωπικά εγώ τα τρέχω όλα στα 24Ohm

• Like 1
Δημοσ.

Γνωρίζει κάποιος για ποιο λόγο κάποιες φορές μπουτάρει το σύστημα της υπογραφής μου με τα default ram settings; Έχω ένα τεσταρισμένο overclock, στο bios φαίνονται οι σωστές τιμές που έχω περάσει αλλά στα windows τα defaults. Πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στο bios και να ξαναμπουτάρω για να περάσουν οι τιμές. Συμβαίνει περίπου 1/20 φορές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...