Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
3 λεπτά πριν, Luciddream είπε

source? όταν πήρα το karhu όλοι λέγαν για karhu. Άλλος λέει του calculator.

Του calculator είναι το HCI..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

15 minutes ago, yiannis1991 said:

Του calculator είναι το HCI..

Good to know, αλλά τι το κάνει ακριβώς καλύτερο? Απο όσο ξέρω το Karhu και το stressapptest βγάζουν τα ίδια προβλήματα πολύ πιο γρήγορα.

1 ώρα πριν, Luciddream είπε

Good to know, αλλά τι το κάνει ακριβώς καλύτερο? Απο όσο ξέρω το Karhu και το stressapptest βγάζουν τα ίδια προβλήματα πολύ πιο γρήγορα.

Νομίζω είναι καλό στο να πιάνει rare/single errors σε μεγάλο coverage (π.χ. ολονύχτια tests). Τα tests που πιάνουν γρήγορα λάθη όπως το TM5 δεν το κάνουν το ίδιο καλά για κάποιο λόγο, ακόμη κι αν τα αφήσεις πολλές ώρες (π.χ. 40+ cycles TM5).

1 ώρα πριν, SabotazNic είπε

Ναι απλα λεω οτι αν δεν τις αγορασω, δεν θα ξερω τι θα μου πεσει. Θα ρωτησω και μια το καταστημα να δω αν απο εξω φαινεται καπως γιατι δεν εχω την συσκευασια για να το τσεκαρω ο ιδιος.

Ναι φαίνονται τα stickers απ έξω. Το θέμα είναι αυτό που λες, να βρεις κάποιον στο κατάστημα να σε εξυπηρετήσει.

21 minutes ago, parsifal said:

Νομίζω είναι καλό στο να πιάνει rare/single errors σε μεγάλο coverage (π.χ. ολονύχτια tests). Τα tests που πιάνουν γρήγορα λάθη όπως το TM5 δεν το κάνουν το ίδιο καλά για κάποιο λόγο, ακόμη κι αν τα αφήσεις πολλές ώρες (π.χ. 40+ cycles TM5).

OK θα κάνω μια δοκιμή το βράδυ απο περιέργεια τελείως. Εν το μεταξύ έχω κάποια θέματα στο PC μου όπου παθαίνει data corrupt ο δίσκος (Του Linux μόνο) μια φορά τον μήνα ή το 3μηνο. Μακάρι να είναι απο μνήμη το θέμα γιατί με προβληματίζει 😛 Δυστυχώς το PC μου το έχω και για δουλειά και δεν μπορώ να πειραματίζομαι πολυ με τις μνήμες - όσο θα ήθελα δηλαδή.

2 ώρες πριν, Luciddream είπε

source? όταν πήρα το karhu όλοι λέγαν για karhu. Άλλος λέει του calculator.

6 ώρες πριν, yiannis1991 είπε

Το HCI είναι υποτίθεται το καλύτερο τεστ. Αν βγάλει overnight με 0 errors τότε κατά 99.9% είσαι κομπλέ..

Του calculator ΕΙΝΑΙ το HCI. Έχει δηλαδή ενσωματωμένο το HCI memtest και το εκτελεί πατώντας στην αντίστοιχη επιλογή.

Όσο για αποδείξεις ... ο καθένας έχει τα βιώματα του. Έτρεχα το AIDA mem test για 2 ώρες δεν έβρισκε τίποτα. Έτρεχα το ΤΜ5 έβρισκε λάθη σε 15 λεπτά. Τρέχω το memtest του calculator (HCI) και μου τα βρίσκει ακόμα πιο νωρίς ή βρίσκει errors που δε βρίσκει κανένα άλλο.

1 minute ago, kkatzos said:

Όσο για αποδείξεις ... ο καθένας έχει τα βιώματα του. Έτρεχα το AIDA mem test για 2 ώρες δεν έβρισκε τίποτα. Έτρεχα το ΤΜ5 έβρισκε λάθη σε 15 λεπτά. Τρέχω το memtest του calculator (HCI) και μου τα βρίσκει ακόμα πιο νωρίς ή βρίσκει errors που δε βρίσκει κανένα άλλο.

Ναι αλλά αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει το Karhu γιατί λες ότι δεν είναι καλό? Εγώ όταν πήρα το Karhu μου έβρισκε errors μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ενώ το HCI έπρεπε να το αφήσω πάνω απο ώρα για να βρει errors. Σε PC της δουλειάς που δεν είχα βάλει Karhu βρήκαμε ότι είχαν χαλάσει οι RAM από προβλήματα θερμοκρασίας στο κουτί με το HCI. Δεν λέω ότι δεν είναι χρησιμο εργαλείο απλά νομίζω και το Karhu κάνει δουλειά. Βέβαια δεν εχω ασχοληθεί εδώ και 2 χρόνια γιαυτό σας ρωτάω μήπως έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

HCI (free) και Karhu (paid) θεωρουνται τα καλυτερα συμφωνα με forums και reddit groups. Απλα λογω του κοστους η πλειοψηφια χρησιμοποιει HCI. Το Karhu ειναι πιο γρηγορο (64bit), ας πουμε διαβασα 3000% του Karhu που διαρκει καμια ωρα ειναι σαν το 1000% του HCI που κραταει overnight.

Λοιπον εκανα τραμπα τα στικακια και ταβαλα αναποδα στα slots (A2/B2) εκανα CMOS, εβαλα XMP και ετρεξα:

Karhu: 9000% ( πανω απο 3 ωρες) χωρις error.

Calculator HCI: 138 λεπτα χωρις error.

Επεξ/σία από Warlord1981
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

UPDATE: Εβγαλα και overnight Karhu ~22000% 8ωρο χωρις error.

Αποψε θα τρεξω και Calculator HCI overnight.

Α ρε Χ370 απο το 2017 σκυλι για 3 γενιες..3 φορες εχω αλλαξει cpu/ram. Κριμα που οι Ryzen 4000 δε θα το υποστηριζουν αλλιως ακομα με αυτο θα εμενα!

Επεξ/σία από Warlord1981
  • Like 1

Επισκέπτης
1 λεπτό πριν, Warlord1981 είπε

Μακαρι αν και δυσκολο, δε παιζει ρολο μονο το socket..

Το chipset μια χαρά είναι και οι Χ370 μητρικές είναι καλές, μια χαρά τους αντέχουν τους 4000. Το θέμα είναι αν οι OEMs κάνουν π@στιά. Δεν ξέρω τι συμφωνία έχουν με την AMD..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νεο UPDATE: Εχοντας βγαλει προχτες 2ωρο+ HCI και overnight Karhu χωρις error, εβαλα χτες βραδυ και ενα HCI overnight. Με το που ξεκιναει μπαμ μετα απο 1 λεπτο error σε ενα απο τα 16 instances.  Δε μπορει λεω, το ξανατρεχω μετα απο 3 λεπτα παλι error.. Μα πως γινεται σκεφτομαι αφου μολις 1 μερα πριν ειχα βγαλει 138 λεπτα HCI χωρις κανενα error. Κανω reboot και βαζω VSOC απο 1.1 που ειναι default στα 1.125. Τρεχω HCI και εβγαλε 8ωρο 1000+% χωρις κανενα error.

Τωρα αναρωτιεμαι ειναι το vsoc που βοηθησε ή την επομενη φορα που μπορει να το ξανατρεξω θα βγαλει στο λεπτο error? Πολυ random/απροβλεπτη συμπεριφορα μια να βγαζει errors τοσο συντομα και μια να περνανε ωρες χωρις κανενα. Παιζει ρολο το training που γινεται στις ram σε καθε reboot? Γιατι αν ειναι ετσι τρεχα γυρευε, την μια θα του καθεται καλα την αλλη μπορει οχι.

Επεξ/σία από Warlord1981

1 ώρα πριν, Warlord1981 είπε

Παιζει ρολο το training που γινεται στις ram σε καθε reboot?

Τεράστιο ρόλο, μέχρι να μάθω αυτό το μάθημα και να αρχίσω να κάνω πολλαπλά τεστ με reboots ενδιάμεσα, ήμουν κοντά στο να με μαζεύουν με ζουρλομανδύα.

Η μέθοδος που έχω καταλήξει έως τώρα:

Reboot

HCI 100% single

Reboot

Custom P95 1024K-8192K 0.25min cycle για 1h

Repeat τα παραπάνω ακόμα 3 φορές. Αν περνάνε, μόνο τότε ξεκινώ πολύωρα/overnight τεστ.

Υπερβολή; Ίσως ναι.

Quote από buildzoid: "Memory overclocking is for people who hate themselves". Τα λέει όλα.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, parsifal είπε

Τεράστιο ρόλο, μέχρι να μάθω αυτό το μάθημα και να αρχίσω να κάνω πολλαπλά τεστ με reboots ενδιάμεσα, ήμουν κοντά στο να με μαζεύουν με ζουρλομανδύα.

Αρα τελικα ειναι unstable ακομα? Με αυτη τη λογικη πρεπει να τρεχουμε 2-3 διαφορετικα overnight για να το σιγουρεψουμε?

Οποτε να γυρισω το VSOC default (αφου πιθανον δεν εκανε και κατι) και καθε φορα πριν μπω σε κανα game να τρεχω κανα 10λεπτο HCI να δω αν εχει γινει reboot με το σωστο training ? :D

11 λεπτά πριν, parsifal είπε

Quote από buildzoid: "Memory overclocking is for people who hate themselves". Τα λέει όλα.

Ναι αλλα εγω ο κακομοιρης προσπαθω να παιξω stable τα XMP,  χωρις κανενα oc, 3600/c16 σε Χ370 φυσικα αλλα οκ :)

Επεξ/σία από Warlord1981

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...