bebius Δημοσ. 30 Απριλίου 2020 Δημοσ. 30 Απριλίου 2020 22 ώρες πριν, kkatzos είπε Αλλάζεις όλα τα timings. Όχι τις αντιστάσεις που είναι στη δεξιά πλευρά. Βάλε τα 3733 Fast Timings για αρχή μέχρι να εξοικειωθείς. Αργότερα μπορείς να δοκιμάσεις και τα 3800. Φρόντισε το FCLK να είναι το μισό της ταχύτητας των μνημών (π.χ. για 3733 να είναι 1866) Ωραία, να παρακολουθείς τη στήλη CPU Game, κυρίως το average και το 95%. Τώρα αυτό που μπορείς να δοκιμάσεις είναι τα SCL 3/3 για να τελειώσεις με τα 3400. Μετά μπορείς να ανεβάσεις την τάση κατά 0,01V, το tRCDRD στο 19 και το SCL πάλι στο 4/4 να δοκιμάσεις στα 3466. Κάνε τα πειράματα σου και δες τι σου δίνει περισσότερο. Kαλημέρα kkatzos, πειραματίστηκα με τα παραπάνω νούμερα αλλά δεν έπαιξε τίποτα. Μάλιστα άρχισε τα bsod το μηχάνημα με το μήνυμα "Υour PC needs to be repaired". Αφού γύρισα τα πάντα στα default δε δούλεψε καμία μέθοδος αποκατάστασης με το cmd (rebuildBcd κλπ.) και τελικά με έσωσε από το reinstall ένα εργαλείο που δεν είχα ακουμπήσει ποτέ, το Windows Recovery Tool απο τo tenforums.com. (Συγκεκριμένα η επιλογή "Fix boot problems" της εφαρμογής Macrium Reflect Home.) Στη συνέχεια, όταν έκανα load το max OC profile που είχα σωσμένο έπαιρνα πάλι ή μπλε οθόνη είτε default timings στο RTC. Γυρνούσα στα defaults και προσπαθούσα να κάνω load τα ενδιάμεσα profiles που είχα κρατήσει και είχα πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Ο μόνος τρόπος που δούλεψε ήταν να τα ξανακάνω όλα βήμα-βήμα (τα saved profiles μου ήταν στιγμιότυπα απο κάποιες ενδιάμεσες καταστάσεις) ώστε να φτάσω από τα default στις max τιμές που είχα πετύχει και τεστάρει.
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Απριλίου 2020 Δημοσ. 30 Απριλίου 2020 Όταν παθαίνει τέτοια εμπλοκή, ένα Clear CMOS βοηθάει..
leriban Δημοσ. 30 Απριλίου 2020 Δημοσ. 30 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 29/4/2020 στις 9:21 ΠΜ, kkatzos είπε Αλλάζεις όλα τα timings. Όχι τις αντιστάσεις που είναι στη δεξιά πλευρά. Βάλε τα 3733 Fast Timings για αρχή μέχρι να εξοικειωθείς. Αργότερα μπορείς να δοκιμάσεις και τα 3800. Φρόντισε το FCLK να είναι το μισό της ταχύτητας των μνημών (π.χ. για 3733 να είναι 1866) Ωραία, να παρακολουθείς τη στήλη CPU Game, κυρίως το average και το 95%. Τώρα αυτό που μπορείς να δοκιμάσεις είναι τα SCL 3/3 για να τελειώσεις με τα 3400. Μετά μπορείς να ανεβάσεις την τάση κατά 0,01V, το tRCDRD στο 19 και το SCL πάλι στο 4/4 να δοκιμάσεις στα 3466. Κάνε τα πειράματα σου και δες τι σου δίνει περισσότερο. εννοεις τη στηλη που εχει 16 16 17.οπως πχ tcl Επεξ/σία 30 Απριλίου 2020 από leriban
bebius Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 10 ώρες πριν, leriban είπε εννοεις τη στηλη που εχει 16 16 17.οπως πχ tcl Ναι αυτά εννοεί. Οι αντιστάσεις είναι τα groups ρυθμίσεων "Termination Block Ω" και CAD_BUS Block Ω. 1
Sapounos Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα παιδιά και καλό μήνα. Αν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει, θέλω να διευκρινίσω μερικά πράγματα όσον αφορά τις RAM γιατί έχω μπερδευτεί λίγο. Ψάχνω να αγοράσω RAM. Η χρήση τους προς το παρόν θα είναι Gaming. Στοχεύω στα 32GB σύνολο χωρίς κάποιο περιθώριο αναβάθμισης (πιστεύω για να χρειαστώ 64gb μάλλον θα είμαστε στις DDR6). Έχω παραγγείλει την ASUS Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) και τον AMD Ryzen 5 3600x Ήθελα να ρωτήσω, τα Timings παίζουν ρόλο στο Gaming, ή να πάρω όποια μνήμη θέλω αρκεί να είναι στο QVL της μητρικής και φυσικά μέσα στο budget μου; Έχω βρει αυτές τις 2 οι οποίες πρακτικά είναι ίδιες απλά οι μεν είναι DIMMS των 2x8GB(SS) άρα και θα χρειαστώ 2 kit τέτοια και οι δε, DIMMS των 2x16GB(DS). Trident Z Royal DDR4-3600MHz CL16-19-19-39 1.35V 32GB (2x16GB) Trident Z RoyalDDR4-3600MHz CL16-19-19-39 1.35V 16GB (2x8GB) Επειδή οι πάνω είναι DIMMS (DS) και οι κάτω DIMMS (SS) παίζει κάποια διαφορά σε αυτό; Έχω κάνει κάποια έρευνα για SS και DS αλλά δεν ξέρω αν έχω καταλάβει σωστά και δεν θα το αναλύσω εδώ εκτός κ αν ρωτήσει κάποιος για να μην κουράσω. Στο Passmark βρήκα αυτό το link το οποίο δείχνει τα Benchamarks τους αλλά δεν ξέρω αν εννοεί με το 16 για όλο το kit ή για το module οπότε δεν ξέρω για ποιο από τα 2 λέει. Αν αναφέρεται στο KIT τότε μιλάει για τα module των 8GB άρα και τις SS. Αν αναφέρεται όμως σε Module τότε αναφέρεται στο KIT των 32GB άρα και σε DS. G Skill Intl F4-3600C16-16GTRSC 16GB Benchmarks Τέλος παρατήρησα ότι οι συγκεκριμένες έχουν καλύτερα benchmarks από άλλες αντίστοιχες με καλύτερα Timings 16-16-16-36. Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να διαλευκάνει το τοπίο; ΥΓ: Πρόθεσή μου είναι να αφήσω τα 3600mhz και τα timings που αναφέρουν οι μνημες και όχι να κάνω overclock αλλα ποτε δεν ξερεις σε 4-5 χρόνια. Επεξ/σία 1 Μαΐου 2020 από Sapounos
Xoroxronis Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Καλησπέρα φίλε, αφού θες απλά να ενεργοποιήσεις το XMP, τότε δεν έχει κάποια σημασία τι θα πάρεις, ούτε τα timings 16-16-16-36 vs 16-19-19-39 που σε μπερδεύουν έχουν σημασία. Επειδή η μητρική σου είναι daisy chain θα έλεγα να προτιμήσεις το κιτάκι με τα 2 dual rank dimms και καλορίζικες. Αν θες όμως να υπερχρονίσεις, τότε παίζουν τα πάντα ρόλο, τα ranks, τα dimms, η μητρική σου, τα kitακια που κοιτάς, που 99.9% στα 16-19, είναι Hynix 8Gbit CJR κτλ. Δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς όμως με αυτά χωρίς να σε ενδιαφέρει το OC. *Tα 4-5 χρόνια νομίζω είναι πολλά, αλλά αν τελικά ψηθείς για OC, σ αυτά τα λεφτά καλύτερα προτίμησε κάποιο 32αρι Rev.E https://www.skroutz.gr/s/22522479/Crucial-Ballistix-32GB-DDR4-3600MHz-BL2K16G36C16U4BL.html *Καλησπέρα παιδιά, καλό μήνα, έπεσα τυχαία πάνω στο threadακι, χαίρομαι που υπάρχει ενασχόληση. 1
parsifal Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 1 ώρα πριν, Xoroxronis είπε *Tα 4-5 χρόνια νομίζω είναι πολλά, αλλά αν τελικά ψηθείς για OC, σ αυτά τα λεφτά καλύτερα προτίμησε κάποιο 32αρι Rev.E https://www.skroutz.gr/s/22522479/Crucial-Ballistix-32GB-DDR4-3600MHz-BL2K16G36C16U4BL.html Ή Micron rev E χωρίς rainbow tax: https://www.skroutz.gr/s/21974206/Crucial-Ballistix-Black-32GB-DDR4-3000MHz-BL2K16G30C15U4B.html 1
Sapounos Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Οποτε μου λετε χονδρικα αν εχω σκοπο ενα απλο xmp να προτιμησω 2x16GB DS αλλα αν εχω σκοπο για σοβαρο OC να παρω 4*8 SS; Αναμεσα ομως σε 1 dual channel 2x16 ds και διπλο dual channel 4x8 ss δεν αποδιδει καλυτερα το δευτερο; μιλαμε για απλο xmp και ιδια timings στα χαρακτηριστικα των Dimm. Ετσι διαβασα γι αυτο εχω μπερδευτει και ζηταω βοηθεια. Επεξ/σία 1 Μαΐου 2020 από Sapounos
kkatzos Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 29 λεπτά πριν, Sapounos είπε Οποτε μου λετε χονδρικα αν εχω σκοπο ενα απλο xmp να προτιμησω 2x16GB DS αλλα αν εχω σκοπο για σοβαρο OC να παρω 4*8 SS; Αναμεσα ομως σε 1 dual channel 2x16 ds και διπλο dual channel 4x8 ss δεν αποδιδει καλυτερα το δευτερο; μιλαμε για απλο xmp και ιδια timings στα χαρακτηριστικα των Dimm. Ετσι διαβασα γι αυτο εχω μπερδευτει και ζηταω βοηθεια. 2x16 vs 4x8 με ακριβώς ίδια timings έχουν ακριβώς την ίδια απόδοση. Σου προτείνουν τα 4x8 γιατί λογικά θα πιάσουν πιο εύκολα υψηλότερες ταχύτητες >3800 κάποτε στο μέλλον με κάποια άλλη CPU. Μέχρι τα 3800 δε θα έχουν διαφορά. 1
Πέτρος Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Στις 30/4/2020 στις 8:02 ΠΜ, bebius είπε Kαλημέρα kkatzos, πειραματίστηκα με τα παραπάνω νούμερα αλλά δεν έπαιξε τίποτα. Μάλιστα άρχισε τα bsod το μηχάνημα με το μήνυμα "Υour PC needs to be repaired". Αφού γύρισα τα πάντα στα default δε δούλεψε καμία μέθοδος αποκατάστασης με το cmd (rebuildBcd κλπ.) και τελικά με έσωσε από το reinstall ένα εργαλείο που δεν είχα ακουμπήσει ποτέ, το Windows Recovery Tool απο τo tenforums.com. (Συγκεκριμένα η επιλογή "Fix boot problems" της εφαρμογής Macrium Reflect Home.) Στη συνέχεια, όταν έκανα load το max OC profile που είχα σωσμένο έπαιρνα πάλι ή μπλε οθόνη είτε default timings στο RTC. Γυρνούσα στα defaults και προσπαθούσα να κάνω load τα ενδιάμεσα profiles που είχα κρατήσει και είχα πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Ο μόνος τρόπος που δούλεψε ήταν να τα ξανακάνω όλα βήμα-βήμα (τα saved profiles μου ήταν στιγμιότυπα απο κάποιες ενδιάμεσες καταστάσεις) ώστε να φτάσω από τα default στις max τιμές που είχα πετύχει και τεστάρει. XA! Kαι έλεγα ότι μόνο η Asrock μου είχε τόσο κουλή συμπεριφορά! Το πάθαινα κι εγώ αυτό, για πολύ καιρό, μέχρι το BIOS ver 5.80 (AGESA 1003ABB) αν γύριζα σε defaults λόγω κακών δοκιμών ή οτιδήποτε...μπελάς για να φτάσω ξανά στο αρχικό καλό προφίλ. Με το 6.20 (AGESA 1004B) πάω απευθείας στο "καλό" μου, γλιτώνω τρελή ταλαιπωρία. Αναμονή για το 1005, τώρα. Τελικά, με όλα αυτά, είδες βελτίωση στα παιγνίδια σου?
Sapounos Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Ευχαριστω για τις διευκρινησεις και τις προτασεις ολους. To Passmark που εχω παραθεσει πιο πανω που αναφερεται ακριβως, ξερει κανενας; Στο Kit των 16GB η στο dimm των 16GB; Γιατι στη λιστα δεν το εχει ακριβως το P/N στις G.Skill... Το χει λιγο περιεργο σαν να απευθυνεται στο μεγεθος ασχετως του αριθμου των Dimm.. Δηλαδη σαν να σου λεει ειτε 1x16GB ειτε 2x8GB θα εχουν αυτη την αποδοση.
Xoroxronis Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 2 ώρες πριν, parsifal είπε Ή Micron rev E χωρίς rainbow tax: https://www.skroutz.gr/s/21974206/Crucial-Ballistix-Black-32GB-DDR4-3000MHz-BL2K16G30C15U4B.html Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό το κιτακι, αλλά η αλήθεια είναι ότι το tax το βάζει λόγω ίσως* καλύτερου bin (3600c16 vs 3000c15) και όχι λόγω rainbow. Με η χωρίς rainbow συνήθως έχουν την ίδια τιμή. Τώρα γιατί λέω ίσως*, έχω το 3600c16 elite, έχω και το κλασικό 3000c15 sport lt, και τα δύο κάνουν 3800c16 στα ίδια timings/subs, το elite θέλει όμως 1.395V ενώ το sport lt θέλει 1.41V, επίσης το elite κάνει TrcdRD 18 και 17 στα 3733, το sport θέλει 19 και στις δυο περιπτώσεις. Οπότε στα δικά μου samples υπάρχει όντως καλύτερο bin, αυτό δε συμβαίνει πάντα όμως, μάλλον έτυχε. Επίσης στη micron αυτά με rainbow έχουν 99% και temp sensor ενώ τα χωρίς δεν έχουν, τα elite/max έχουν συνήθως όλα. Φίλε @Sapounosσε έχασα τελείως, τελείως όμως. Σε ποιο σημείο σου πρότεινε κάποιος 4χ8; Αυτή η συζήτηση με τα 4χ8 από που προέκυψε; 1
kkatzos Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό το κιτακι, αλλά η αλήθεια είναι ότι το tax το βάζει λόγω ίσως* καλύτερου bin (3600c16 vs 3000c15) και όχι λόγω rainbow. Με η χωρίς rainbow συνήθως έχουν την ίδια τιμή. Τώρα γιατί λέω ίσως*, έχω το 3600c16 elite, έχω και το κλασικό 3000c15 sport lt, και τα δύο κάνουν 3800c16 στα ίδια timings/subs, το elite θέλει όμως 1.395V ενώ το sport lt θέλει 1.41V, επίσης το elite κάνει TrcdRD 18 και 17 στα 3733, το sport θέλει 19 και στις δυο περιπτώσεις. Μα εννοείται ότι είναι καλύτερο bin το 3600 C16. Δεν είσαι ο μόνος, όσους ξέρω με 3600 Rev E. τα ίδια παρατηρούν, ότι κάνουν 3800/3733 με tRCDRD=18. Και το RGB και το εγγυημένα καλύτερο bin πληρώνεις και εννοείται τα αξίζει τα λεφτά. 26 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε ο elite θέλει όμως 1.395V ενώ το sport lt θέλει 1.41V, επίσης το elite κάνει TrcdRD 18 και 17 στα 3733, το sport θέλει 19 και στις δυο περιπτώσεις. Οπότε στα δικά μου samples υπάρχει όντως καλύτερο bin, αυτό δε συμβαίνει πάντα όμως, μάλλον έτυχε. Αυτό που μάλλον έτυχε στην περίπτωση σου είναι το αντίθετο. Σου έτυχε πολύ καλό bin στο 3000 C15 και κάνει τη διαφορά από το "καλό" να φαίνεται μικρή. Το calculator δίνει προτεινόμενο voltage 1.45V για 3800 και εσύ το πέτυχες με μόλις 1.41V. Επεξ/σία 1 Μαΐου 2020 από kkatzos
Sapounos Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 20 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό το κιτακι, αλλά η αλήθεια είναι ότι το tax το βάζει λόγω ίσως* καλύτερου bin (3600c16 vs 3000c15) και όχι λόγω rainbow. Με η χωρίς rainbow συνήθως έχουν την ίδια τιμή. Τώρα γιατί λέω ίσως*, έχω το 3600c16 elite, έχω και το κλασικό 3000c15 sport lt, και τα δύο κάνουν 3800c16 στα ίδια timings/subs, το elite θέλει όμως 1.395V ενώ το sport lt θέλει 1.41V, επίσης το elite κάνει TrcdRD 18 και 17 στα 3733, το sport θέλει 19 και στις δυο περιπτώσεις. Οπότε στα δικά μου samples υπάρχει όντως καλύτερο bin, αυτό δε συμβαίνει πάντα όμως, μάλλον έτυχε. Επίσης στη micron αυτά με rainbow έχουν 99% και temp sensor ενώ τα χωρίς δεν έχουν, τα elite/max έχουν συνήθως όλα. Φίλε @Sapounosσε έχασα τελείως, τελείως όμως. Σε ποιο σημείο σου πρότεινε κάποιος 4χ8; Αυτή η συζήτηση με τα 4χ8 από που προέκυψε; Δεν μου προτεινε κανενας 4x8. Μαλλον καταλαβε λαθος ο φιλος @kkatzos παραπανω. Τα 4x8 τα ανεφερα εγω στην αρχικη δημοσιευση μου οταν ζητησα βοηθεια. Κ εσυ μου προτεινες μετα τις Crucial αν δεν κανω λαθος που μαλλον σε αυτες θα καταληξω αλλα δεν εχω τσεκαρει ακομα το QVL της μητρικης να δω οτι υποσηριζονται σιγουρα εγγυημενα απ την ASUS.
bebius Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 44 λεπτά πριν, Πέτρος είπε XA! Kαι έλεγα ότι μόνο η Asrock μου είχε τόσο κουλή συμπεριφορά! Το πάθαινα κι εγώ αυτό, για πολύ καιρό, μέχρι το BIOS ver 5.80 (AGESA 1003ABB) αν γύριζα σε defaults λόγω κακών δοκιμών ή οτιδήποτε...μπελάς για να φτάσω ξανά στο αρχικό καλό προφίλ. Με το 6.20 (AGESA 1004B) πάω απευθείας στο "καλό" μου, γλιτώνω τρελή ταλαιπωρία. Αναμονή για το 1005, τώρα. Τελικά, με όλα αυτά, είδες βελτίωση στα παιγνίδια σου? Ναι, όντως κουλό... Αρχικά όταν αστοχούσε κάτι πήγαινα στα defaults και έπειτα στο καλό saved profile και έπαιζε. Η τρέλα ξεκίνησε όταν σταμάτησα να μπορώ να μπουτάρω στα windows και μετά, αφού έφτιαξα το πρόβλημα. Ίσως να έστρωνε αν έκανα και ενα clear cmos όπως ανέφερε ο yannis παραπάνω. Η τελική εικόνα που παίρνω full stable με το cpu στα 4ghz είναι αυτή: Πιο πάνω σε μήνυμα μου μπορείς να δεις τα συγκριτικά screenshots από Λάρα και TimeSpy, στο τελευταίο κέρδισα ένα 6% cpu score, not bad for free μετά απο 1,5 χρόνο χρήσης του pc! Στο pubg και CoD που παίζω από χτες βλέπω μια μικρή βελτίωση στο consistency που ίσως να είναι και ιδέα μου. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα