Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Warlord1981 είπε

Παιδια στο mobo της υπογραφης βγηκε πριν 5 μέρες BIOS Update με μοναδικό release note: Update Agesa to 1004B

To αμεσως προηγουμενο (αυτο που φοράω τωρα) είχε βγει 24/9/19 και ηταν με το AGESA 1.0.0.3ABBA

Στο υφιστάμενο λοιπόν είχα κλοκάρει με τη βοήθεια του forum εδώ τις ram της υπογραφης στα 3733/[email protected] σταθερά. O cpu ειναι stock.

Εαν αναβαθμίσω στο τελευταιο BIOS και ξαναπεράσω μία μία όλες τις ρυθμίσεις της ram ακριβώς ίδιες, υπάρχει περίπτωση να μην είναι πλέον σταθερές και να χρειάζεται νέο tweaking?

Λοιπον, με το υφισταμενο BIOS και ενω έχω τελευταια Instabilities στα games με crashes-restarts ειπα να τρεξω παλι μετα απο μηνες ενα TechPowerUp MemTest64 και στα 55 λεπτα μου κρασαρε και εκανε restart το pc. Οποτε για καποιο λογο πλεον δεν ειμαι 100% stable και εκεινα τα crash & restart τελικα προερχονται κατα πασα πιθανοτητα απτο ram oc..

Να περασω το BIOS update μπας και μου δωσει περισσοτερο stability ή παιζει να κανει τα πραματα χειρότερα?

Προτιμώ να μου κρασαρει 1 φορα/βδομαδα οπως ειναι τωρα παρα να κανω το Update και να κρασαρει καθε φορα και να θελει φτου κιαπτην αρχη tweaking.. :)

Επεξ/σία από Warlord1981
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

22 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Για να καταλάβεις γιατί "γκρινιάζω".

besteststtt.png.17360f5f7566e402d6cf3d9068324db3.png

Εδώ είναι με σχεδόν όλα μου τα timings πιο σφικτά απο εσένα.

Οκ, 1ης γενιάς επεξεργαστής+1ης γενιάς chipset, δεν παραπονιέμαι.

Απλά που και που, με "τρώει".

Ε θα κουμπώσεις αργότερα κανέναν r5 4600x πάνω και θα γίνει πανηγύρι.

17 λεπτά πριν, MORBID21 είπε

κομπλε 3.9 1.275 LLC4  CINEBENCH 15 .Το 20 δεν το βγαζει απο θερμοκρασιες αλλα κλαιν γιατι απο βδομαδα που θα εχω καινουργια ψυκτρα και παστα θα δοκιμασω μηπως παιζει και λιγο πιο ψηλα.

μαλλον παω για μνημες μονες τους για τωρα 

3.9 1.275 llc4.PNG

Για να τσεκάρεις για stability χρειάζεται για αρχή και ένα μισάωρο prime95. Kαι αργότερα κάποιες ώρες. Δε λέει κάτι το ότι έτρεξες ένα γύρο cinebench.

• Like 2

4 λεπτά πριν, bebius είπε

Ε θα κουμπώσεις αργότερα κανέναν r5 4600x πάνω και θα γίνει πανηγύρι.

Για να τσεκάρεις για stability χρειάζεται για αρχή και ένα μισάωρο prime95. Kαι αργότερα κάποιες ώρες. Δε λέει κάτι το ότι έτρεξες ένα γύρο cinebench.

με την στοκ ψυκτρα και αφου δεν εβγαλε ουτε το R20 καλυτερα να περιμενω 

σαν ενδειξη τουλαχιστον κατι ειναι, αφου βγαζει τεστ, ενω στα 4.0 με 1.31 δεν εβγαζε.

θυμαμαι να τρεχω 4ghz με 1.35 χωρις να θυμαμαι αλλες ρυθμισεις.

νομιζω δεν αξιζει τοσο παραπανω ρευμα για τοσα λιγα hz

18 λεπτά πριν, MORBID21 είπε

με την στοκ ψυκτρα και αφου δεν εβγαλε ουτε το R20 καλυτερα να περιμενω 

σαν ενδειξη τουλαχιστον κατι ειναι, αφου βγαζει τεστ, ενω στα 4.0 με 1.31 δεν εβγαζε.

θυμαμαι να τρεχω 4ghz με 1.35 χωρις να θυμαμαι αλλες ρυθμισεις.

νομιζω δεν αξιζει τοσο παραπανω ρευμα για τοσα λιγα hz

Και νόμιζα ότι ο δικός μου R5 2600 που θέλει 1.3V για τα 4GHz ήταν ο χειρότερος που υπάρχει...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Μια χαρά σε βρίσκω.

Έχεις σχεδόν τερματίσει τα sub-timings.

Δες αν μπορείς με την ίδια τάση να δουλέψεις το tRCDRD=18.

Επίσης δες αν μπορείς να κάνεις το GearDown = OFF.

Όχι και τα δύο μαζί. Ένα κάθε φορά. Είναι και τα δύο ζόρικα, υπόψιν. Μην ανεβάσεις τάση, αν δουλέψουν καλώς. Αλλιώς τα αφήνεις.

Παίξαν και τα δύο απο 5 cycles. Παρατηρώ μια πτώση στο read αλλά και στο latency.

Capture2.PNG.845c4ee39c64fd0b644e0cc13e9f9789.PNGCapture.PNG.9ed177796c9fc3b90c6753cd45b2906f.PNG

Επεξ/σία από bebius
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

παιδιά να σας ρωτήσω και γω 

έχω αυτό το κιτ https://www.gskill.com/product/165/168/1536199966/F4-3200C16D-32GTZTrident-ZDDR4-3200MHz-CL16-18-18-38-1.35V32GB-(2x16GB)

στο τρέχει κανονικά με xmp στα 3200. στο παρελθόν είχα προσπαθήσει να τις τρέξω λίγο παραπάνω. με thaiphoon Και dram calculator είχα βγάλει κάτι τιμές, μου τις έβγαζε bdie και βάζοντας manual τις τιμές μου κρεμούσε το σύστημα συνέχεια. τελικά τις παράτησα στα 3200. η μητρική μου είναι η tomahawk max. σήμερα πως με έκοψε και έβαλα στη μητρικη memory try it. τις έβαλα στα 3800 με 16-19-19-39-85 και το pc άνοιξε. το hwinfo έδειξε max 1.424v. Δεν είχα χρόνο για stability test έτρεξα cinebench μόνο και userbenchmark. δεν έκανε κανένα reboot αλλά σε gaming έκλεισε μια φορά το παιχνίδι χωρίς να crasharei το pc και το γύρισα σε xmp. λέτε να είναι τελικά bdie οι μνήμες μου ; μέχρι πόση τάση να τις ρίξω ; και τα aida παρακάτω 

cachemem.png.a764418b5e0778d3f17d5875f89e3443.pngnewcachemem.png.5ce6886efdab2432ccd10782f60a2d80.png

Επεξ/σία από marksk

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, bebius είπε

Παίξαν και τα δύο απο 5 cycles. Παρατηρώ μια πτώση στο read αλλά και στο latency.

Η πτώση στο read είναι τυχαίο γεγονός. Στο latency δεν είναι.

Καλά είσαι. Τώρα σκληρό testing.

Τρέχα το memtest του membench που είναι στο calculator για 1 ώρα τουλάχιστον.

Αν είσαι σταθερός είσαι μια χαρά!

1.jpg

Επίσης μη μετράς μόνο με το AIDA.

Στα παιχνίδια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κατέβασε το SOTTR και κάνε μετρήσεις.

Επεξ/σία από kkatzos
  • Thanks 1

Σύμφωνα με τη σελίδα τους το HCI θέλει 400% single scope για να βρει και τα τυχαία λάθη. Αυτό που προτείνω είναι μία φορά στα 400% (κάνα δίωρο θα πάρει) και αν δεν βγάλει ούτε ένα ERROR, τρέχουμε και ένα 1500% το βράδυ στον ύπνο (8 ώρες θέλει) και αν είναι ΟΚ τότε είμαστε golden..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, kkatzos είπε

Η πτώση στο read είναι τυχαίο γεγονός. Στο latency δεν είναι.

Καλά είσαι. Τώρα σκληρό testing.

Τρέχα το memtest του membench που είναι στο calculator για 1 ώρα τουλάχιστον.

Αν είσαι σταθερός είσαι μια χαρά!

1.jpg

Επίσης μη μετράς μόνο με το AIDA.

Στα παιχνίδια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κατέβασε το SOTTR και κάνε μετρήσεις.

Βρήκα ένα error:

memtest.PNG.71e2e2293652c328ee5398733939eb90.PNG

Να αρχίσω να κάνω revert τις αλλαγές μία μία και να τρέχω πρώτα ένα μικρό όπως αυτό και μόλις έχω 0 σφάλματα να κάνω κάτι πιο εκτενές;

Μόλις τελειώσω θα τρέξω μερικά 3DMark ώστε να φανεί το πριν και το μετά.

Edit: @kkatzos Γύρισα σε GearDown = ΟΝ και πέρασε το 400%. Μπόμπα. Σηκώνει κάτι άλλο σε σφίξιμο πιστεύεις;

Edit_2: Συγκριτικό TimeSpy μεταξύ xmp defaults και τωρινού setup:

543868664_TimeSpycomparison.PNG.4eb27a96f091f4e9a5257e547c137a09.PNG

Edit_3: Το απόγευμα θα τρέξω και την (κω)Λάρα Κροφτ.

Edit_4: Να το και το comparison στο sottr:

1932767502_sottrcomparison.PNG.4ce1dd61e93263bb641306e5abe3a6f9.PNG

Επεξ/σία από bebius
  • Like 2

καλησπερα σας. εχω αυτο το σετακι μνημων https://www.skroutz.gr/s/8436023/G-Skill-TridentZ-16GB-DDR4-3600MHz-F4-3600C16D-16GTZ.html?from=account_favorites

εναν 3700x και μητρικη msi b450 tomahawk max. χρησιμοποιησα το calculator  και εβαλα τις μνημες στα 3800 και calculate fast. αυτα ειναι τα αποτελεσματα. ερωτηση 1:αλλαζω τη συχνοτητα των μνημων απο 3600 σε 3800 η τις αφηνω ως εχουν? και ερωτηση 2: αλλαζω ολα αυτα που δειχνει το calculator? γιατι πολλα απο αυτα δεν τα βρισκω στο bios.ευχαριστω

Untitled.png

5 ώρες πριν, leriban είπε

καλησπερα σας. εχω αυτο το σετακι μνημων https://www.skroutz.gr/s/8436023/G-Skill-TridentZ-16GB-DDR4-3600MHz-F4-3600C16D-16GTZ.html?from=account_favorites

εναν 3700x και μητρικη msi b450 tomahawk max. χρησιμοποιησα το calculator  και εβαλα τις μνημες στα 3800 και calculate fast. αυτα ειναι τα αποτελεσματα. ερωτηση 1:αλλαζω τη συχνοτητα των μνημων απο 3600 σε 3800 η τις αφηνω ως εχουν? και ερωτηση 2: αλλαζω ολα αυτα που δειχνει το calculator? γιατι πολλα απο αυτα δεν τα βρισκω στο bios.ευχαριστω

Untitled.png

Ναι την αλλάζεις, αυτό είναι η λογική του calculator. Βέβαια δεν εγγυάται κανείς ότι θα παίξει αλλά με b-die έχεις αυξημένες πιθανότητες. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις στο latest bios με τα safe timings για αυτή την ταχύτητα ώστε να δεις αν σηκώνει τουλάχιστον εκείνες τις ρυθμίσεις. Kαι γώ msi έχω (x470) και οι ρυθμίσεις υπάρχουν όλες βέβαια με διαφορετική σειρά και με κάποια λίγο διαφορετικά ονόματα. Οι 4 τελευταίες του calculator είναι αυτές οι 4 τελευταίες του bios:

IMG_20200428_231924.jpg.68a9d0a445c0845e923805703cb47576.jpg

3 ώρες πριν, bebius είπε

Ναι την αλλάζεις, αυτό είναι η λογική του calculator. Βέβαια δεν εγγυάται κανείς ότι θα παίξει αλλά με b-die έχεις αυξημένες πιθανότητες. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις στο latest bios με τα safe timings για αυτή την ταχύτητα ώστε να δεις αν σηκώνει τουλάχιστον εκείνες τις ρυθμίσεις. Kαι γώ msi έχω (x470) και οι ρυθμίσεις υπάρχουν όλες βέβαια με διαφορετική σειρά και με κάποια λίγο διαφορετικά ονόματα. Οι 4 τελευταίες του calculator είναι αυτές οι 4 τελευταίες του bios:

IMG_20200428_231924.jpg.68a9d0a445c0845e923805703cb47576.jpg

Σ'ευχαριστώ φίλε μου θα προσπαθήσω να δω αν θα βγάλω άκρη!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, leriban είπε

Αλλάζεις όλα τα timings. Όχι τις αντιστάσεις που είναι στη δεξιά πλευρά.

Βάλε τα 3733 Fast Timings για αρχή μέχρι να εξοικειωθείς. Αργότερα μπορείς να δοκιμάσεις και τα 3800. Φρόντισε το FCLK να είναι το μισό της ταχύτητας των μνημών (π.χ. για 3733 να είναι 1866)

Στις 26/4/2020 στις 10:23 ΜΜ, bebius είπε

Edit_3: Το απόγευμα θα τρέξω και την (κω)Λάρα Κροφτ.

Edit_4: Να το και το comparison στο sottr:

Ωραία, να παρακολουθείς τη στήλη CPU Game, κυρίως το average και το 95%.

Τώρα αυτό που μπορείς να δοκιμάσεις είναι τα SCL 3/3 για να τελειώσεις με τα 3400.

Μετά μπορείς να ανεβάσεις την τάση κατά 0,01V, το tRCDRD στο 19 και το SCL πάλι στο 4/4 να δοκιμάσεις στα 3466.

Κάνε τα πειράματα σου και δες τι σου δίνει περισσότερο.

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Αλλάζεις όλα τα timings. Όχι τις αντιστάσεις που είναι στη δεξιά πλευρά.

Ωχ, είχα καταλάβει λάθος και άλλαζα και τις αντιστάσεις. Έχει επηρεάσει κάπου το setup μου; Να γυρίσω στα auto;

40 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Ωραία, να παρακολουθείς τη στήλη CPU Game, κυρίως το average και το 95%.

Τώρα αυτό που μπορείς να δοκιμάσεις είναι τα SCL 3/3 για να τελειώσεις με τα 3400.

Μετά μπορείς να ανεβάσεις την τάση κατά 0,01V, το tRCDRD στο 19 και το SCL πάλι στο 4/4 να δοκιμάσεις στα 3466.

Κάνε τα πειράματα σου και δες τι σου δίνει περισσότερο.

Έγινε φίλε μου, θα πειραματιστώ με τις προτάσεις σου και θα τρέξω τα benchmarks για αξιολόγηση. Απο τάση έχω φτάσει στα 1.42V, μέχρι πόσο με παίρνει με τις CJR που έχω πιστεύεις; Έχω καλό airflow και θερμοκρασίες στο κουτί.

Επεξ/σία από bebius

2 ώρες πριν, bebius είπε

Ωχ, είχα καταλάβει λάθος και άλλαζα και τις αντιστάσεις. Έχει επηρεάσει κάπου το setup μου; Να γυρίσω στα auto;

Αυτά είναι λίγο πιο προχωρημένα.

Απαιτούν δοκιμές για να βρεις κάποιο συνδυασμό αντιστάσεων που μπορεί να σου κάνει το σύστημα σταθερό με λίγο χαμηλότερη τάση (-0.01V π.χ.)

2 ώρες πριν, bebius είπε

Έγινε φίλε μου, θα πειραματιστώ με τις προτάσεις σου και θα τρέξω τα benchmarks για αξιολόγηση. Απο τάση έχω φτάσει στα 1.42V, μέχρι πόσο με παίρνει με τις CJR που έχω πιστεύεις; Έχω καλό airflow και θερμοκρασίες στο κουτί.

Καλά είσαι, μην πας πάνω από 1.42-1.43V.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...