Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

51 λεπτά πριν, bebius είπε

Δυστυχώς δεν είμαι μια χαρά. Έχω errors κατεθείαν με TM5 και restart. Ανέβασα τάση στις μνήμες αλλά τίποτα. Πώς προτείνεις να συνεχίσω;

Κατέβασε το Vsoc στο 1,025V

Κάνε το GearDownMode = ON

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

6 λεπτά πριν, bebius είπε

Με ποιο τρόπο θα βοηθήσει η μικρότερη τάση;

Με πολλούς τρόπους.

Ο κυριότερος είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία στον IMC.

Ήδη το 1,025V είναι πολύ για 3200 και single rank DIMMs.

• Like 1
  • Thanks 1

9 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Με πολλούς τρόπους.

Ο κυριότερος είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία στον IMC.

Ήδη το 1,025V είναι πολύ για 3200 και single rank DIMMs.

Κατευθείαν error και πάλι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, bebius είπε

Κατευθείαν error και πάλι.

Ποια cpu, motherboard και μνήμες έχεις; Και τις μνήμες τις έχεις στα σωστά slots έτσι;

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, bebius είπε

ΜSI X470 Gaming Carbon Pro και R5 2600. Nαι είναι στα σωστά slots.

Ποιες μνήμες; Και στο calculator βάλε το V1 στο profile και όχι το manual που έχεις..

Σε αυτά τα slots έτσι;

Spoiler

product_9_20180412143940_5aceff2c55a37.png.cde958b369f69bb3dd851b4ed76939a4.png

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, bebius είπε

G.Skill Ripjaws V, Cl16 3200 2x8gb. Ναι το V1 έχω βαλει.

Τα προηγούμενα άφησε τα όπως είπαμε. Το GearDownMode μόνο αφού βρεις σταθερότητα μπορείς να το δοκιμάσεις και OFF.

Το tRRDL = 4 είναι λίγο ακραίο. Μάλλον έχει λάθος εκεί το calculator (στα B-Die το δίνει 5 και στα Micron E-Die το δίνει 6). Κάνε το 6.

Επίσης κάνε και το tRFC = 462.

Δεδομένου ότι οι μνήμες σου δεν είναι δυνατό bin βάλε τάση τουλάχιστον 1,38V.

Αν ούτε πάλι είναι σταθερό κάνε και το tWRRD = 3.

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 1

2 ώρες πριν, bebius είπε

Πέτρο το γνωρίζω αυτό για το xmp όμως οι περισσότεροι οδηγοί προτείνουν να ενεργοποιηθεί (μάλλον για να πιάσει τη default ταχύτητα) και στη συνέχεια να σεταριστούν οι υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Δυστυχώς δεν είμαι μια χαρά. Έχω errors κατεθείαν με TM5 και restart. Ανέβασα τάση στις μνήμες αλλά τίποτα. Πώς προτείνεις να συνεχίσω;

Mε μπέρδεψες με το XMΡ, σε μπέρδεψα κι εγώ.

Έκανες extract τα specs με το Thaiphoon και μετά εισαγωγή στο Dram calc, έτσι?

Με επεγεργαστή Ζεν+ και chipset "2"ης γενιάς, θα έπρεπε να είχες πολύ πολύ άνετα τα 3200.

Κάτι-κάπου δεν κάθεται καλά.

Έχε κατά νου ότι σε κάποιες μητρικές η 2η και η 3η τιμή του calculator είναι ανεστραμμένες στο BIOS σε σχέση με την εικόνα (πρώτα το tRCDRD και μετά το tRCDWR). Τσέκαρέ το, είναι πολύ συνηθισμένο "πρόβλημα".

Από εκεί και πέρα, ξέχνα το ΧΜΡ, περισσότερα προβλήματα θα σου δημιουργήσει.

Ξεκίνα με ένα clear cmos (όχι απλά defaults), να έχουμε μια σωστή βάση.

Μπες στα win, και τρέξε ΤΜ5, να δούμε ότι είσαι οκ σε τελείως basic καταστάσεις, και θα δούμε μετά (θα αναλάβουν οι πιο έμπειροι).

54 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Ποια cpu, motherboard και μνήμες έχεις; Και τις μνήμες τις έχεις στα σωστά slots έτσι;

Δες στο μήνυμά του εδώ, πάνω δεξιά στο πεδίο του calculator.

• Thanks 1

7 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Mε μπέρδεψες με το XMΡ, σε μπέρδεψα κι εγώ.

Έκανες extract τα specs με το Thaiphoon και μετά εισαγωγή στο Dram calc, έτσι?

Με επεγεργαστή Ζεν+ και chipset "2"ης γενιάς, θα έπρεπε να είχες πολύ πολύ άνετα τα 3200.

Κάτι-κάπου δεν κάθεται καλά.

Έχε κατά νου ότι σε κάποιες μητρικές η 2η και η 3η τιμή του calculator είναι ανεστραμμένες στο BIOS σε σχέση με την εικόνα (πρώτα το tRCDRD και μετά το tRCDWR). Τσέκαρέ το, είναι πολύ συνηθισμένο "πρόβλημα".

Από εκεί και πέρα, ξέχνα το ΧΜΡ, περισσότερα προβλήματα θα σου δημιουργήσει.

Ξεκίνα με ένα clear cmos (όχι απλά defaults), να έχουμε μια σωστή βάση.

Μπες στα win, και τρέξε ΤΜ5, να δούμε ότι είσαι οκ σε τελείως basic καταστάσεις, και θα δούμε μετά (θα αναλάβουν οι πιο έμπειροι).

Δες στο μήνυμά του εδώ, πάνω δεξιά στο πεδίο του calculator.

Ναι extracted xmp χρησιμοποίησα. Και σε μένα ανεστραμμενες είναι οι τιμές, όπως και γενικά η σειρά των timings ειναι τελείως διαφορετική απο το calculator, αλλά το καταλάβα από την αρχή. Θα κάνω μια φρέσκια αρχή το βράδυ με κλειστό xmp. Παρεμπιπτόντως τα 3200 παίζουν κανονικά με το xmp profile σκέτο.

11 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Τα προηγούμενα άφησε τα όπως είπαμε. Το GearDownMode μόνο αφού βρεις σταθερότητα μπορείς να το δοκιμάσεις και OFF.

Το tRRDL = 4 είναι λίγο ακραίο. Μάλλον έχει λάθος εκεί το calculator (στα B-Die το δίνει 5 και στα Micron E-Die το δίνει 6). Κάνε το 6.

Επίσης κάνε και το tRFC = 462.

Δεδομένου ότι οι μνήμες σου δεν είναι δυνατό bin βάλε τάση τουλάχιστον 1,38V.

Αν ούτε πάλι είναι σταθερό κάνε και το tWRRD = 3.

Έγινε, θα προχωρήσω με αυτά που προτείνεις.

3 λεπτά πριν, bebius είπε

Ναι extracted xmp χρησιμοποίησα. Και σε μένα ανεστραμμενες είναι οι τιμές, όπως και γενικά η σειρά των timings ειναι τελείως διαφορετική απο το calculator, αλλά το καταλάβα από την αρχή. Θα κάνω μια φρέσκια αρχή το βράδυ με κλειστό xmp. Παρεμπιπτόντως τα 3200 παίζουν κανονικά με το xmp profile σκέτο.

Δεν νομίζω πως είναι ΧΜΡ αυτό που κάνει extract το Thaiphoon, απλά base specs.

Το ΧΜΡ είναι oc profile, δεν γίνεται να "χτίσεις" mem oc με βάση αυτό, θα κλωτσάει από παντού.

Αυτά που γράφει ο @kkatzos δες, ιδίως το πάρα πολύ χαμηλό tRFC (έχει επικό κόλλημα το calc με αυτό, δίνει εξωπραγματικά νούμερα συνήθως).

Αν, πάντως, σου λειτουργεί σωστά το σύστημα στα 3200 με ΧΜΡ, δούλεψέ το με αυτό.

Σήκωσε κι εδώ ένα screenshot, να δούμε ποιές τιμές μπορεί να πάρουν λίγο σφίξιμο ακόμα (και μετά να πας στα 3400-3533 άνετα 😛 ).

29 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Δεν νομίζω πως είναι ΧΜΡ αυτό που κάνει extract το Thaiphoon, απλά base specs.

Το ΧΜΡ είναι oc profile, δεν γίνεται να "χτίσεις" mem oc με βάση αυτό, θα κλωτσάει από παντού.

Αυτά που γράφει ο @kkatzos δες, ιδίως το πάρα πολύ χαμηλό tRFC (έχει επικό κόλλημα το calc με αυτό, δίνει εξωπραγματικά νούμερα συνήθως).

Αν, πάντως, σου λειτουργεί σωστά το σύστημα στα 3200 με ΧΜΡ, δούλεψέ το με αυτό.

Σήκωσε κι εδώ ένα screenshot, να δούμε ποιές τιμές μπορεί να πάρουν λίγο σφίξιμο ακόμα (και μετά να πας στα 3400-3533 άνετα 😛 ).

Με συγχωρείς, xml ήθελα να πω.

Το σύστημα λειτουργεί ενάμιση χρόνο με xmp κανονικά, απλα θέλω να πάρω κάτι παραπάνω αν γίνεται γιατί παίζω cpu bound games. Εσυ έννοεις να ξεχάσω το tweaking; Ή να ξεκινήσω τελικά σεταρισμα πάνω στο xmp profile; Screenshot απο που να ανεβάσω;

• Like 1

36 λεπτά πριν, bebius είπε

Με συγχωρείς, xml ήθελα να πω.

Το σύστημα λειτουργεί ενάμιση χρόνο με xmp κανονικά, απλα θέλω να πάρω κάτι παραπάνω αν γίνεται γιατί παίζω cpu bound games. Εσυ έννοεις να ξεχάσω το tweaking; Ή να ξεκινήσω τελικά σεταρισμα πάνω στο xmp profile; Screenshot απο που να ανεβάσω;

Ποια παιχνίδια; Και με ποια gpu;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...