Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

22 λεπτά πριν, p_under είπε

Οτι μου εβγαλε ο calculator http://imgur.com/a/TwVUxE0

Θα επαληθευσω ξανα το απογευμα που θα ειμαι σπιτι οτι τα εχω περασει ολες τις τιμες σωστα, αν και τις διπλοτσεκαρα εχθες. 

Edit αν και ολα στο auto πριν πειραξω κάτι εβλεπα στο ryzen master οτι στο soc εδινε πανω απο 1.3v και μου ειχε φανει υπερβολικο. Εκτος και αν κανω τοσο λαθος, εχω ss βεβαια σπιτι. 

δοκιμασε ,vsoc 1.10625v με llc3 /120% , vddg 0.950 και Vddp 0.900(η 900) αναλογα πως το εχει η μητρικη σου. Βαλε το gear down enabled

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, p_under είπε

Οτι μου εβγαλε ο calculator http://imgur.com/a/TwVUxE0

Θα επαληθευσω ξανα το απογευμα που θα ειμαι σπιτι οτι τα εχω περασει ολες τις τιμες σωστα, αν και τις διπλοτσεκαρα εχθες. 

Edit αν και ολα στο auto πριν πειραξω κάτι εβλεπα στο ryzen master οτι στο soc εδινε πανω απο 1.3v και μου ειχε φανει υπερβολικο. Εκτος και αν κανω τοσο λαθος, εχω ss βεβαια σπιτι. 

ορίστε ένα ss stock όλα εκτός από docp στα 3.200.  πολύ δεν είναι το 1.36v στο soc? 1788998841_socvoltautostock(Medium).jpg.0a5c0c5a9d1eab2af28c9ebac411eab8.jpg

6 ώρες πριν, akoinonitos είπε

δοκιμασε ,vsoc 1.10625v με llc3 /120% , vddg 0.950 και Vddp 0.900(η 900) αναλογα πως το εχει η μητρικη σου. Βαλε το gear down enabled

θα δοκιμάσω και αυτά απλά το llc3/120% νομίζω ειναι στις ρυθμίσεις των vrm ή έχει σχέση με τα vrm? 

Μόλις κατέβασα ένα σκαλί ram και if στα 3766 και στο cinebench ήρθαν πάλι οι 100 πόντοι και μάλιστα ακομα περισσότεροι από όσα έβγαζα όταν είναι 3200/1600 ram. Θα τσεκάρω μια στα γρήγορα την σταθερότητα στα 3766 και βλέπουμε για τα 3800. 

Επεξ/σία από p_under

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@p_under Εγώ δεν κατάφερα ποτέ να δουλέψω σταθερά τα rev. e σε 3800mhz με 1900IF σε Ryzen 3600 όσες δοκιμές και αν έκανα σε SOC / VDDG / VDDP / GD / termination / drv strength. Σε 3700Χ απλά δούλεψαν με την πρώτη με τις τιμές του calculator. Άρα υποθέτω ότι υπάρχει κάποια διαφορά στους IMC των 3600 και των 3700/3900. Το 3766 είναι μια χαρά πάντως, πρακτικά οι διαφορές είναι πολύ μικρές.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 3

6 ώρες πριν, p_under είπε

πολύ δεν είναι το 1.36v στο soc?

Δεν έχω εμπειρία από Zen 2 / Ryzen 3rd gen, αλλά νομίζω τόσο πολύ Vsoc θα σου κάνει μόνιμη ζημιά / degradation. Μην τρέχεις άλλα stability tests μέχρι να ξεκαθαρίσεις εάν πρόκειται για monitoring bug. Μπες άμεσα BIOS και δες προσεκτικά τις ρυθμίσεις σου στις τάσεις. Αν έχεις τάση SoC με offset voltage, άλλαξε το σε manual και βάλε καρφωτά την τιμή που είδες στο DRAM calculator.

• Like 3

34 λεπτά πριν, elpenor είπε

@p_under Εγώ δεν κατάφερα ποτέ να δουλέψω σταθερά τα e-die σε 3800mhz με 1900IF σε Ryzen 3600 όσες δοκιμές και αν έκανα σε SOC / VDDG / VDDP / GD / termination / drv strength. Σε 3700Χ απλά δούλεψαν με την πρώτη με τις τιμές του calculator. Άρα υποθέτω ότι υπάρχει κάποια διαφορά στους IMC των 3600 και των 3700/3900. Το 3766 είναι μια χαρά πάντως, πρακτικά οι διαφορές είναι πολύ μικρές.

Και εγώ θα έλεγα στον @p_under να μείνει 3733/IF1866 και να αρχίσει πειράματα με subtimings.Η μόνο "ουσιαστική" διαφορά που θα δεί 3733 vs 3800 είναι σε latency (όσο ουσιαστικό μπορεί να είναι αυτό το 0,5~1ns)

• Like 1

Εγώ ρε παιδια δεν έχω καταλάβει γιατί κυνηγάμε τα 3800 ακόμα και τα 3733 εντάξει πέρα από το να δούμε τι γίνεται για χάρη του bench. 

Αλλά μου φαίνεται ότι αν καταφέρεις να είσαι σταθερός με καλύτερα timings ακόμα και στα 3600 απ' ότι με 3800 δεν θα έχεις συνολικά καλύτερο latency και αξιοπρεπή bandwidth; 

Επίσης τι χρειάζεται για να γίνει το gear down disabled επιτυχημένα ; Μετά τα 3600 το calculator το προτείνει enabled και έτσι το έχω αλλά θέλω να δω τι γίνεται στο off . Οι επιλογές που δίνει η μητρική είναι auto 1T, 2T gear down enabled . Αν το βάλω 1Τ δεν περνάει bios. Αλλά διαβαζα ότι με enabled χάνεις λίγο σε επιδόσεις και ότι μερικές φορές έτσι οι ram τρέχουν στα μισά . 

19 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

1.36 Vsoc!! God almighty!! Μέχρι 1.15 πρέπει νομίζω, άντε πολύ βαριά 1.2 στα APU..

Bug είναι, δεν έχει 1.36 , κολλάει το ryzen master από docp. Με hwinfo αλλά κ μέσα στο bios θα λέει 1.1

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Δοκίμασα τις τιμές που μου προτείνεις και δεν έφτασα στην επιφάνεια εργασίας νομίζω. Σου παραθέτω μερικές εικόνες να δεις αν τα εχω βάλει σωστά και αν εχεις όρεξη τα κοιτάς.

m9tBSaM.png

και για το vddp

clRK0xc.png

μου πρότεινες να δώσω vddg 0.950 ενώ ο calculator μου προτείνει 1.025 (άσχετα αν στο ss έδινα 1.075 που είναι η max προτεινόμενη τιμή του calculator

Επίσης σχετικά με την τιμή για το tRFC (alt) = 608 που προτείνει ο calc, αυτό σημαίνει ότι δίνω είτε tRFC = 580 είτε 608 αν δεν είμαι σταθερός? 

Ή είναι τιμή για άλλο subtiming, όπως τα παρακάτω? (πχ για το trfc2)

3z3jWRT.png

dtKENBP.jpg

10 ώρες πριν, elpenor είπε

@p_under Εγώ δεν κατάφερα ποτέ να δουλέψω σταθερά τα rev. e σε 3800mhz με 1900IF σε Ryzen 3600 όσες δοκιμές και αν έκανα σε SOC / VDDG / VDDP / GD / termination / drv strength. Σε 3700Χ απλά δούλεψαν με την πρώτη με τις τιμές του calculator. Άρα υποθέτω ότι υπάρχει κάποια διαφορά στους IMC των 3600 και των 3700/3900. Το 3766 είναι μια χαρά πάντως, πρακτικά οι διαφορές είναι πολύ μικρές.

θα δοκιμάσω και 3766 ή 3600, απλά σαν πρώτη απόπειρα είπα να το πάω όσο πάει

10 ώρες πριν, parsifal είπε

Δεν έχω εμπειρία από Zen 2 / Ryzen 3rd gen, αλλά νομίζω τόσο πολύ Vsoc θα σου κάνει μόνιμη ζημιά / degradation. Μην τρέχεις αλλά stability tests μέχρι να ξεκαθαρίσεις εάν πρόκειται για monitoring bug. Μπες άμεσα BIOS και δες προσεκτικά τις ρυθμίσεις σου στις τάσεις. Αν έχεις τάση SoC με offset voltage, άλλαξε το σε manual και βάλε καρφωτά την τιμή που είδες στο DRAM calculator.

τελικά όπως είπε και ο nikpoth, είναι bug 1.1 αναφέρει το hwinfo. 

9 ώρες πριν, nikpoth είπε

Bug είναι, δεν έχει 1.36 , κολλάει το ryzen master από docp. Με hwinfo αλλά κ μέσα στο bios θα λέει 1.1

Ευχαριστώ όσους με βοηθάνε, 

θα ήθελα να ρωτήσω 

1. με ποιο bench μετράμε την ουσιαστική διαφορά στην απόδοση του συστήματος? Εγώ έπειτα από κάθε αλλαγή που έκανα στην προσπάθεια για oc, έτρεχα πρώτα ένα cinebench r20 για να δω αν έχω κάποιο όφελος και παρατηρούσα τεράστιες διαφορές, όπως 100 πόντους κάτω από τα 3200 ραμ στα 3800 ή 300 πόντους κάτω από 3800 σε 3800 αλλαγές στα ρεύματα (έβαλα τις max που προτείνει ο calc) Την μόνη διαφορά προς τα πάνω την είδα με 3766 ram. Λογικά στα 3800 δεν ήμουν σταθερός και όταν άλλαξα και τα ρεύματα ήμουν ακόμα πιο ασταθείς. 

Τις ραμ πάω και 3600 όπως προτάθηκε απλά ήθελα να το ψάξω λίγο για τα 3800 ακόμα και αν δίνουν παρόμοια απόδοση. 

Επεξ/σία από p_under

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως αν το   VDDCR SOC είναι στο bios το CPU NB/SoC Voltage στο Auto δίνει 1.104V στο ryzen master αναφέρεται σαν 1.1V

και αν το βάλεις στο  αρνητικό ( - 0.05 ) offset δίνει στο bios 1.05V αλλά στο ryzen master πάλι 1.1V λέει.

εκτός αν αλλάζει απο πουθενά αλλού αυτό που λέτε.  

18 λεπτά πριν, p_under είπε

1. με ποιο bench μετράμε την ουσιαστική διαφορά στην απόδοση του συστήματος? Εγώ έπειτα από κάθε αλλαγή που έκανα στην προσπάθεια για oc, έτρεχα πρώτα ένα cinebench r20 για να δω αν έχω κάποιο όφελος και παρατηρούσα τεράστιες διαφορές, όπως 100 πόντους κάτω από τα 3800 ραμ σ

στην αρχή και εγώ έτσι έκανα, 

αλλά μετά προτιμούσα να τρέχω από το calculator membench mode easy και έβλεπα Custom latency και τα δευτερόλεπτα ολοκλήρωσης του test. 

edit CPU NB/SoC Voltage αυτό είναι άλλο τελικά  στο HWinfo αναφέρεται σαν cpu NB/Soc και όντως άλλαξε από 1.1 σε 1.05 :P    το VDDCR SOC πως αναφέρεται στo ΗWinfo ? Soc Voltage (SVI2 TFN)

Επεξ/σία από dem

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, p_under είπε

Δοκίμασα τις τιμές που μου προτείνεις και δεν έφτασα στην επιφάνεια εργασίας νομίζω. Σου παραθέτω μερικές εικόνες να δεις αν τα εχω βάλει σωστά και αν εχεις όρεξη τα κοιτάς.

m9tBSaM.png

και για το vddp

clRK0xc.png

μου πρότεινες να δώσω vddg 0.950 ενώ ο calculator μου προτείνει 1.025 (άσχετα αν στο ss έδινα 1.075 που είναι η max προτεινόμενη τιμή του calculator

Επίσης σχετικά με την τιμή για το tRFC (alt) = 608 που προτείνει ο calc, αυτό σημαίνει ότι δίνω είτε tRFC = 580 είτε 608 αν δεν είμαι σταθερός? 

Ή είναι τιμή για άλλο subtiming, όπως τα παρακάτω? (πχ για το trfc2)

3z3jWRT.png

dtKENBP.jpg

θα δοκιμάσω και 3766 ή 3600, απλά σαν πρώτη απόπειρα είπα να το πάω όσο πάει

τελικά όπως είπε και ο nikpoth, είναι bug 1.1 αναφέρει το hwinfo. 

Ευχαριστώ όσους με βοηθάνε, 

θα ήθελα να ρωτήσω 

1. με ποιο bench μετράμε την ουσιαστική διαφορά στην απόδοση του συστήματος? Εγώ έπειτα από κάθε αλλαγή που έκανα στην προσπάθεια για oc, έτρεχα πρώτα ένα cinebench r20 για να δω αν έχω κάποιο όφελος και παρατηρούσα τεράστιες διαφορές, όπως 100 πόντους κάτω από τα 3800 ραμ στα 3200 ή 300 πόντους κάτω από 3800 σε 3800 αλλαγές στα ρεύματα (έβαλα τις max που προτείνει ο calc) Την μόνη διαφορά προς τα πάνω την είδα με 3766 ram. Λογικά στα 3800 δεν ήμουν σταθερός και όταν άλλαξα και τα ρεύματα ήμουν ακόμα πιο ασταθείς. 

Τις ραμ πάω και 3600 όπως προτάθηκε απλά ήθελα να το ψάξω λίγο για τα 3800 ακόμα και αν δίνουν παρόμοια απόδοση. 

Το vddp δεν ειναι αυτο ,λογικα θα το βρεις κατω απο τα timings σαν cldo vddp , αν δεν εισαι σταθερος πεσε σε συχνοτητα δεν θα χασεις και τπτ φοβερο.

Το Gear down το εβαλες enabled μαζι με τις τασεις που σου ειπα ?

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

@p_under Ναι το alt tRFC του calc είναι μία εναλλακτική τιμή για την περίπτωση που δεν είσαι σταθερός. Επίσης μόνο το tRFC 1 χρησιμοποιείται από τους Ryzen, το 2 και το 4 δεν κάνουν τίποτα.

Το CB20 είναι καλό test για να δεις διαφορά στην ταχύτητα, επίσης το bench του ίδιου του calculator είναι ακόμα πιο εξειδικευμένο. Ο λόγος που βλέπεις -100 και -300 μονάδες στο CB20 με 3800mhz είναι γιατί υπάρχουν memory errors  Εγώ πάντα μετά το RAM OC τρέχω το tm5 test αλλά ίσως να είναι υπερβολή και το test του calculator να αρκεί για να βρει και τα errors και να σου μετρήσει τις επιδόσεις.

• Like 1
  • Thanks 1

9 λεπτά πριν, elpenor είπε

Εγώ πάντα μετά το RAM OC τρέχω το tm5 test αλλά ίσως να είναι υπερβολή και το test του calculator να αρκεί για να βρει και τα errors και να σου μετρήσει τις επιδόσεις.

Δεν είναι υπερβολή καθόλου. Σε b-die tuning, παρατήρησα ότι το membench του calculator δεν προλαβαίνει να βρει λάθη που φαίνονται στο TM5 ήδη από το 2ο, βαριά 3ο cycle. Επίσης το αποτέλεσμα του bench είναι απροσδιόριστο σε ασταθή settings, μπορεί να έχεις καλύτερο, ίδιο ή χειρότερο, δεν υπάρχει σταθερό pattern. Θέλει λίγη ώρα για να ανεβάσουν θερμοκρασία τα memory ICs.

• Like 1

2 ώρες πριν, dem είπε

Επίσης τι χρειάζεται για να γίνει το gear down disabled επιτυχημένα ; Μετά τα 3600 το calculator το προτείνει enabled και έτσι το έχω αλλά θέλω να δω τι γίνεται στο off . Οι επιλογές που δίνει η μητρική είναι auto 1T, 2T gear down enabled . Αν το βάλω 1Τ δεν περνάει bios. Αλλά διαβαζα ότι με enabled χάνεις λίγο σε επιδόσεις και ότι μερικές φορές έτσι οι ram τρέχουν στα μισά . 

To GD mode λειτουργεί σαν 2Τ σε command / address lines και σαν 1Τ σε data lines άρα όπως καταλαβαίνεις το πόσο χειρότερες επιδόσεις έχει από το 1Τ έχει να κάνει με το test/χρήση της μνήμης.

Σε μία mATX B450 με 2 Dram slots που χρησιμοποιούσα παλιά οι μνήμες έπαιζαν σε 3800 με 1Τ, στην Χ470 και Χ570 πρέπει να βάλω GD on για να παίξουν. Με την Β450 οι επιδόσεις που είχα στο AIDA64 δεν ήταν σταθερές (μετά το πρώτο test έπεφταν αρκετά μέχρι να κρυώσει) αλλά ακόμα και τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν χειρότερα από αυτά που έχω σταθερά με την X570 και ας έχω GD on.

• Like 2
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...