Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/10/2019 στις 12:11 ΠΜ, yiannis1991 είπε

Αυτά είναι τα 3200 Fast με 1.37V. Για τα 3333cl14 χρειάζεται τουλάχιστον 1.41V από τη στιγμή που έβγαλε error με 1.4V και για τα 3333cl13 τουλάχιστον 1.44V. Τώρα αξίζει να το κηνυγήσω ή να μείνω με τα 3200 Fast αφού όπως φαίνεται ο 2600 μου δεν δύναται

Δοκίμασε ακριβώς αυτές τις ρυθμίσεις στα 3466.

Ακριβώς όμως. Δώσε βάση στα tCKE, tWRRD και tRDWR.

53/off/off/48 Ohm οι αντιστάσεις και τάση 1.44V.

Σε εμένα είναι σταθερό με 1.43V και σε TM5 και σε BF V (με τη ζέστη από τη GPU να τις χτυπάει) χωρίς ανεμιστήρες να τις φυσάνε κτλ κτλ.

Ο συνδυασμός tCKE, tWRRD και tRDWR (tertiary timings) έχει να κάνει με τη μητρική και τον IMC και βοηθάει όταν ο IMC είναι μάπα.

Επεξ/σία από mpokwsths
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@mpokwsths Το θέμα είναι ότι στην μητρική μου με tWRRD = 3 δεν δουλεύει τίποτα, ούτε καν 3400 safe preset. Την είχαμε κάνει αυτήν την κουβέντα ξανά και με την πρόταση σου για tWRRD = 4 δούλεψε. Να το δοκιμάσω και τώρα έτσι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

@mpokwsths Το θέμα είναι ότι στην μητρική μου με tWRRD = 3 δεν δουλεύει τίποτα, ούτε καν 3400 safe preset. Την είχαμε κάνει αυτήν την κουβέντα ξανά και με την πρόταση σου για tWRRD = 4 δούλεψε. Να το δοκιμάσω και τώρα έτσι;

Εννοείς ότι δε σου δουλεύει το 7 - 3. Όπως και σε εμένα δουλεύει μέχρι 3266. Για 3333 & 3400 πρέπει να παίξω 7 - 4 και 3466 8-3. Δεν έχουν να κάνουν με "σφίξιμο". Είναι τιμές για το συνδυασμό M/B + IMC. Π.χ. σε εμένα το 6 - 3 είναι πιο σταθερό από το 7 - 3.

1usmus: Single and rare errors can be fixed by changing tRDWR (from 6 to 9) and tWRRD (from 1 to 4). Note that timings must be configured in pairs.

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-memory-tweaking-overclocking-guide/8.html

Επεξ/σία από mpokwsths
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@mpokwsths Power down mode; Τις 4 αντιστάσεις κάτω κάτω (CAD Bus Drive Strength Configuration); Όλες 120;

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

@mpokwsthsΚαι power down mode; Τις 4 αντιστάσεις κάτω κάτω (CAD Bus Drive Strength Configuration); Όλες 120;

Όχι βέβαια. Εκείνο το screenshot ήταν με 3xxx BIOS που τα έδειχνε λάθος το RTC.

CAD_BUS κτλ κτλ στο Auto προς το παρόν.

Ξεκινάς με GD=enabled και αν είσαι σταθερός το αλλάζεις στο μέλλον.

Τώρα είμαι ακριβώς έτσι:

1.jpg

Επεξ/σία από mpokwsths
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, yiannis1991 είπε

@mpokwsths Για το Power Down έλεγα που δεν το δείχνει το RTC. Να το βάλω και αυτό enabled;

Πάντα και at all costs disabled το PowerDown. Εκτός αν θέλεις να έχεις latency 1st gen Ryzen 😉 .

Επεξ/σία από mpokwsths

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Πέταξε error στα 3 λεπτά, κλασσικά :P

Ανάρτησε screenshot από το RTC.

Και κάνε δοκιμές. Σε εσένα μπορεί να θέλει 8 - 4 ή 6 - 3 ή κάτι παρόμοιο.

Και βάλε manually το CAD_BUS σε 20/20/20/20

Επεξ/σία από mpokwsths

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τώρα επέστρεψα στα σταθερά 3200 Fast. Αύριο πάλι οι δοκιμές :P

Τα ζευγάρια στο tRDWR-tWRRD πώς πάνε; Είναι συγκεκριμένα ζεύγη ή πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ τους; Υπολογίζονται κάπως;

Update: Δούλεψε με 8-3 και CAD_BUS 20/20/20/20, 1.44V στη Ram και 1.0375V SoC. Ευχαριστώ πάρα πολύ @mpokwsths για την φοβερή βοήθεια!! :)

Aida64.PNG

RTC.PNG

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/10/2019 στις 9:00 ΜΜ, yiannis1991 είπε

Update: Δούλεψε με 8-3 και CAD_BUS 20/20/20/20, 1.44V στη Ram και 1.0375V SoC. Ευχαριστώ πάρα πολύ @mpokwsths για την φοβερή βοήθεια!!

Να ξέρεις ότι για όλα ευθύνεται ο σκατά IMC του 2600. Και του δικού σου και του δικού μου. Σε άλλους με καλό IMC δουλεύουν οι ρυθμίσεις από το calculator με τη μία. Σε εμάς θέλει ψάξιμο και για υψηλότερες συχνότητες παίρνουμε τα @@ μας.

Τώρα που σου έκατσε και έκανε σωστό training (ο IMC) μην πειράξεις τίποτα για λίγο καιρό. Τίποτα, γιατί μπορεί να ταλαιπωρηθείς για να ξανακάνει σωστό training με τις ίδιες ρυθμίσεις. Ρώτα τον @Πέτρος και τις εμπειρίες του με αποθηκευμένα προφίλ και IMC training. ;)

Τα νούμερα σου στο AIDA είναι κάπως χειρότερα από τα δικά μου με ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις και ίδιο AGESA. Στοκ η CPU. Έχεις τίποτα και τρέχει στο παρασκήνιο; RGB sync, iCue και συναφή;

cachemem 3466.png

Επεξ/σία από mpokwsths

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όντως έτρεχαν διάφορα.

Aida64.PNG

Capture.PNG.d8512e412e53f8b77c3e3c5ec3f6277e.PNG

Υ.Γ.1 Να πω ότι πρώτη φορά δοκίμασα με CAD_BUS 20/20/20/20, τις προηγούμενες φορές που έτρωγα τα άκυρα με τα fast timings του calculator στα 3400+ ήταν με 24άρια. Συνεπώς με τρώει λίγο ο απαυτός μου να σφίξω και τα υπόλοιπα timings, αλλά..

Υ.Γ.2 Με την τάση τι παίζει; Είναι ασφαλές το 1.44V για 24/7; Στο ΤΜ5 10 κύκλους πήγαν μέχρι 45 βαθμούς η μία και 44.6 η άλλη και σχεδόν σε όλο το τεστ έπαιζαν στο διάστημα 43.8-44.6..

Υ.Γ.3 Δυστυχώς ήρθε το ξενέρωμα καθώς το HCIMemtest έβγαλε δύο errors στο 50%..

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/10/2019 στις 6:51 ΜΜ, yiannis1991 είπε

Υ.Γ.1 Να πω ότι πρώτη φορά δοκίμασα με CAD_BUS 20/20/20/20, τις προηγούμενες φορές που έτρωγα τα άκυρα με τα fast timings του calculator στα 3400+ ήταν με 24άρια. Συνεπώς με τρώει λίγο ο απαυτός μου να σφίξω και τα υπόλοιπα timings, αλλά..

Υ.Γ.2 Με την τάση τι παίζει; Είναι ασφαλές το 1.44V για 24/7; Στο ΤΜ5 10 κύκλους πήγαν μέχρι 45 βαθμούς η μία και 44.6 η άλλη και σχεδόν σε όλο το τεστ έπαιζαν στο διάστημα 43.8-44.6..

Υ.Γ.3 Δυστυχώς ήρθε το ξενέρωμα καθώς το HCIMemtest έβγαλε δύο errors στο 50%..

Ασφαλέστατο είναι το 1.44V.

Έχεις δύο επιλογές. Είτε βάζεις νέο BIOS που για 3466 και πάνω είναι πιο σταθερά είτε κατεβαίνεις στα 3400 και βάζεις τα Fast Timings (που όντως είναι σφικτά στα 3400) του calculator με 1.43V και 1.025V. Τα μόνα που θα αλλάξεις είναι τα 8 - 8 - 3 και τα 20άρια CAD_BUS

Επεξ/σία από mpokwsths
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...