Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, NIKOS25271 είπε

Παιδιά να ρωτήσω κάτι.

Έχω X470 Taichi, Ryzen 2700, μνήμες, μετά από τη συμβουλή του kostas_anes (ευχαριστώ) έβαλα τις crucial ballistix Lt sport 3200mhz (πάνε για πλάκα 3533 16 cas, δεν δοκίμασα παραπάνω).

Bios L3.43 (τώρα την αγόρασα καινούρια και αυτό είχε περασμένο), Chipset driver το πιο πρόφατο από AMD (το εγκατέστησα πριν δυο ώρες).

Το πρόβλημα μου είναι ότι όταν κάνω oc τότε σε idle δεν κάνει downclock αλλά παραμένει καρφωμένη η συχνότητα στα 4.1ghz. Παραδόξως, το voltage πέφτει κανονικά σε idle. 

-Το cool & quiet το έλεγξα και παραμένει enabled.

-Το power plan, είτε ryzen balanced το βάλω είτε windows balanced και με όποιο minimum ποσοστό λειτουργίας του επεξεργαστή κι αν ορίσω, δεν κάνει τίποτα .

Μήπως κάτι μου διαφεύγει ή έτσι πρέπει να λειτουργεί με manual oc και είμαι εγώ βλαμένος!

Επίσης ποιο είναι καλό και σύντομο stress test για ram stability? Έτρεξα prime95 blend για μια ώρα και large fft για 45' και επίσης memtest64 δέκα loops χωρίς error.

Aρχικα χαιρομαι που η συμβουλη μου σε βοηθησε. Τωρα για την συχνοτητα που λες, δες στο power plan τι τιμες εχει για το cpu usage. Κανονικα θες 0% στο minimum και 100% στο max. Τα νεα power plan (Ryzen Balanced) βαζουνε 99% και στα δυο αν θυμαμαι καλα.

Επίσης ποιο είναι καλό και σύντομο stress test για ram stability? Έτρεξα prime95 blend για μια ώρα και large fft για 45' και επίσης memtest64 δέκα loops χωρίς error.

Δες TM5 με το 1usmus config αν και εμπειρικα σου λεω πως εισαι οκ κατα 99%

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, NIKOS25271 είπε

Παιδιά να ρωτήσω κάτι.

Έχω X470 Taichi, Ryzen 2700, μνήμες, μετά από τη συμβουλή του kostas_anes (ευχαριστώ) έβαλα τις crucial ballistix Lt sport 3200mhz (πάνε για πλάκα 3533 16 cas, δεν δοκίμασα παραπάνω).

Bios L3.43 (τώρα την αγόρασα καινούρια και αυτό είχε περασμένο), Chipset driver το πιο πρόφατο από AMD (το εγκατέστησα πριν δυο ώρες).

Το πρόβλημα μου είναι ότι όταν κάνω oc τότε σε idle δεν κάνει downclock αλλά παραμένει καρφωμένη η συχνότητα στα 4.1ghz. Παραδόξως, το voltage πέφτει κανονικά σε idle. 

-Το cool & quiet το έλεγξα και παραμένει enabled.

-Το power plan, είτε ryzen balanced το βάλω είτε windows balanced και με όποιο minimum ποσοστό λειτουργίας του επεξεργαστή κι αν ορίσω, δεν κάνει τίποτα .

Μήπως κάτι μου διαφεύγει ή έτσι πρέπει να λειτουργεί με manual oc και είμαι εγώ βλαμένος!

bro !!! oμοιως εχω την asrock x470 master  παιζω με το τελευταιο βιος το 3.50 και τελευταιο amd chipset

με oc  σε 2600 μεσα απο βιος δεν ριχνει ρολογια με τιποτα  μονο το ρευμα

εχω δοκιμασει τα παντα οτι εχει σχεση με power plan σε ρυθμισεις 0% 5% balance plan /amd plan κλπ

παραξενο αλλα το μονο που μου ριχνει ρολογια και ρευμα φυσικα ειναι αν κανω oc μεσα απο το asrock tuning  περα και των αλλων  πχ ρυθμισεων στροφων και  στα φαν το οποιο παρεπιπτοντως δουλευει οκ

τωρα αμα βγαλουν κανα βιος στο μελλον σε το ξερω εως τοτε μενω ετσι

cfdcfgcg.JPG

Επεξ/σία από ultraex2003
  • Like 1

5 λεπτά πριν, ultraex2003 είπε

bro !!! oμοιως εχω την asrock x470 master  παιζω με το τελευταιο βιος το 3.50 και τελευταιο amd chipset

εχω δοκιμασει τα παντα οτι εχει σχεση με power plan σε ρυθμισεις 0% 5% balance plan /amd plan κλπ

παραξενο αλλα το μονο που μου ριχνει ρολογια και ρευμα φυσικα ειναι αν κανω oc μεσα απο το asrock tuning  περα και των αλλων  πχ ρυθμισεων στροφων και  στα φαν το οποιο παρεπιπτοντως δουλευει οκ

cfdcfgcg.JPG

Δοκιμαστε με Offset ταση στην cpu ,αν και νομιζω και παλι δεν θα πεφτει

6 ώρες πριν, kostas_anes είπε

Aρχικα χαιρομαι που η συμβουλη μου σε βοηθησε. Τωρα για την συχνοτητα που λες, δες στο power plan τι τιμες εχει για το cpu usage. Κανονικα θες 0% στο minimum και 100% στο max. Τα νεα power plan (Ryzen Balanced) βαζουνε 99% και στα δυο αν θυμαμαι καλα.

Δες TM5 με το 1usmus config αν και εμπειρικα σου λεω πως εισαι οκ κατα 99%

Σε ευχαριστώ καταρχήν για άλλη μια φορά που απάντησες.

Λοιπόν, ακόμα και με 0 minimum είτε στο ryzen balanced plan είτε στο windows balanced plan, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Επίσης υπαρχει μια μικρή ασυμφωνία μεταξύ CPUZ - HWINFO - RYZEN MASTER - TASK MANAGER. Στον task manager όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο ανοιχτό, η συχνότητα κυμαίνεται μεταξύ 3.88 και 3.97. Στο ryzen master δείχνει αυτό που έβαλα στο bios (4100). Στα άλλα δύο είναι σχεδόν ίδια 4.097~4.099. Το voltage σε idle πέφτει κάτω από 0.400.

Στο bios έχω αλλάξει τη συχνότητα σε 4100 και το voltage σε 1.33.. Υπάρχει και σε ένα άλλο σημείο στο bios ποιο κάτω η επιλογή για voltage σε auto/offset/fixed. Εκεί έχω δοκιμάσει τα auto και fixed, αλλά και πάλι δεν κάνει downclocking σε idle (το άφησα στο auto).

Επίσης, cool & quiet είναι enabled και έχω δοκιμάσε c-states, core performance boost και relaxed edc throttling σε auto (default) και σε enabled αλλά δεν υπάρχει καμιά διαφορά, downclock δεν...

Μέχρι στιγμής δεν έχω τρέξει prime 95 small fft για να τσεκάρω stability, αλλά σε cinebench r15 που έτρεξα 5 στη σειρά δεν είχα θέμα (έβγαλε 1852 με τις μνήμες απλά σε xmp -θέλω πρώτα να σταθεροποιήσω cpu και μετά θα σετάρω ram στα 3533 ή ίσως και 3600). Ανώτερη θερμοκρασία μετά από τα cinebench ήταν 75c. 

Μήπως να το αφήσω έτσι χωρίς downclocking, έτσι κι αλλιώς το voltage σε idle παραμένει χαμηλά.  

49 λεπτά πριν, ultraex2003 είπε

cfdcfgcg.JPG

Δεν έχω δοκιμάσει με asrock tuning ή με ryzen master (προτιμώ από bios). Από όσο γνωρίζω, με ryzen master πρέπει επίσης να ρίχνει ρολόγια αφού υποτίθεται πως σε oc διατηρεί όλα τα power savings.  

41 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Θα δοκιμάσω να δώσω λίγο offset αλλά κι εγώ δεν πιστεύω να κάνει κάτι.

Ίσως μόνο αν πειράξω το p-state 0, αλλά δεν έχω ιδέα τι να βάλω...

Μπα, με βλέπω να το αφήνω έτσι...

• Like 1

23 λεπτά πριν, NIKOS25271 είπε

Σε ευχαριστώ καταρχήν για άλλη μια φορά που απάντησες.

Λοιπόν, ακόμα και με 0 minimum είτε στο ryzen balanced plan είτε στο windows balanced plan, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Επίσης υπαρχει μια μικρή ασυμφωνία μεταξύ CPUZ - HWINFO - RYZEN MASTER - TASK MANAGER. Στον task manager όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο ανοιχτό, η συχνότητα κυμαίνεται μεταξύ 3.88 και 3.97. Στο ryzen master δείχνει αυτό που έβαλα στο bios (4100). Στα άλλα δύο είναι σχεδόν ίδια 4.097~4.099. Το voltage σε idle πέφτει κάτω από 0.400.

Στο bios έχω αλλάξει τη συχνότητα σε 4100 και το voltage σε 1.33.. Υπάρχει και σε ένα άλλο σημείο στο bios ποιο κάτω η επιλογή για voltage σε auto/offset/fixed. Εκεί έχω δοκιμάσει τα auto και fixed, αλλά και πάλι δεν κάνει downclocking σε idle (το άφησα στο auto).

Επίσης, cool & quiet είναι enabled και έχω δοκιμάσε c-states, core performance boost και relaxed edc throttling σε auto (default) και σε enabled αλλά δεν υπάρχει καμιά διαφορά, downclock δεν...

Μέχρι στιγμής δεν έχω τρέξει prime 95 small fft για να τσεκάρω stability, αλλά σε cinebench r15 που έτρεξα 5 στη σειρά δεν είχα θέμα (έβγαλε 1852 με τις μνήμες απλά σε xmp -θέλω πρώτα να σταθεροποιήσω cpu και μετά θα σετάρω ram στα 3533 ή ίσως και 3600). Ανώτερη θερμοκρασία μετά από τα cinebench ήταν 75c. 

Μήπως να το αφήσω έτσι χωρίς downclocking, έτσι κι αλλιώς το voltage σε idle παραμένει χαμηλά.  

Δεν έχω δοκιμάσει με asrock tuning ή με ryzen master (προτιμώ από bios). Από όσο γνωρίζω, με ryzen master πρέπει επίσης να ρίχνει ρολόγια αφού υποτίθεται πως σε oc διατηρεί όλα τα power savings.  

Θα δοκιμάσω να δώσω λίγο offset αλλά κι εγώ δεν πιστεύω να κάνει κάτι.

Ίσως μόνο αν πειράξω το p-state 0, αλλά δεν έχω ιδέα τι να βάλω...

Μπα, με βλέπω να το αφήνω έτσι...

τα χω δοκιμασει  ολα ..............τιποτα δεν κανει το ρευμα σε offset  ουτε σε παραπανω το μονο που δουλευει σωστα ειναι το asrock tuning !!!!!!!!:mad:

1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

Το δοκίμασα κι αυτό, όπως το είπες, τίποτα...

Το αφήνω έτσι, δεν φαντάζομαι να έχει θέμα, έτσι κι αλλιώς το voltage  πέφτει κανονικά

Στις 2/9/2019 στις 11:03 ΠΜ, ultraex2003 είπε

τα χω δοκιμασει  ολα ..............τιποτα δεν κανει το ρευμα σε offset  ουτε σε παραπανω το μονο που δουλευει σωστα ειναι το asrock tuning !!!!!!!!:mad:

Έβαλα και εγώ το 3.50 bios κατόπιν παροτρύνσεως της asrock και φυσικά, κανένα αποτέλεσμα. Η πλάκα είναι ότι σε αυτό το bios έχει εξαφανιστεί και το cool & quiet!!!! 

Ένα βιντεάκι απο benchmarks που έτρεξα, ενδεικτικό για τις επιδόσεις που μπορεί να πετύχει κάποιος με ένα καλό RAM overclock.

• Like 9

Kαλησπερα,

Εφτιαξα ενα συστημτακι για ελαφρυ gaming 

2400g msi b450 bazooka v2 μνημες 8g  στα 3200

μεσα στα bios της msi  εχει  τo game boost που το ανοιξα και πηγε το cpu 1.4 ρευμα στα 3.85 νομιζω οτι ειναι αρκετα ψιλα το ρευμα δεν εχω ξανα ασχοληθει με ryzen 

εχει κανεις να μου προτεινει ρυθμισεις να παρω λιγο παραπανω απο τη καρτα γραφικων και τον επεξεργαστη 

ειμια με stock cooler και το κουτακι εχει μετριο airflow 

Στις 2/9/2019 στις 9:50 ΠΜ, ultraex2003 είπε

cfdcfgcg.JPG

Με το δικό σου bios (3.50) μπορεις να δοκιμάσεις oc που να λήγει σε +25. Ενώ με 4.100 δεν μου έριχνε ρολόγια αλλά μόνο ρεύμα, με 4.125 που το έχω τώρα (αλλά και με 4.075 που δοκίμασα) ρίχνει κανονικότατα αλλά μόνο σε power plan high performance ή power saver. Στα δύο balance (windows + ryzen) δεν ρίχνει ρολόγια.

Με το δικό σου bios (3.50) μπορεις να δοκιμάσεις oc που να λήγει σε +25. Ενώ με 4.100 δεν μου έριχνε ρολόγια αλλά μόνο ρεύμα, με 4.125 που το έχω τώρα (αλλά και με 4.075 που δοκίμασα) ρίχνει κανονικότατα αλλά μόνο σε power plan high performance ή   Στα δύο balance (windows + ryzen) δεν ρίχνει ρολόγια.

bro !!με +25 οπου ζητησες απο βιος και  που δοκιμασα  και  σε διαφορες συχνοτητες  κανει τα εξης κουφα σε μενα

1ο) στο power plan high performance λογικο να μη ριχνει ρολογια εφοσον του ζητας να παιζει τερμα και αυτο κανει τερμα ρολογια και τερμα ρευμα

2ο) στο  ryzen balance τα ιδια δε ριχνει ουτε ρολογια και ουτε ρευμα

3ο) στη εξισοροπιση βλεπω το εξης παραδοξο  ριχνει καποια ρολογια αλλα δε ειναι σταθερα και δε ειναι  σε ολους τους πυρηνες ανεβοκατεβαινουν μια κατω μια τερμα  το ρευμα ομοιως  ειναι τερμα πανω

4ο)στο power saver κανει το εξης ενω ριχνει ξεκαθαρα συχνοτητες  αλλα το ρευμα εξακολουθει να ειναι στο τερμα 

παλι το μονο που μου δουλευει αψογα ειναι το tuning asrock και μενω εδω ασε που τοχω συνηθισει να ανεβαζω ρολογια με profiles και ρευματα οποτε χρειαζομαι κατι αλλο εκτος απο στοκ 

• Like 1

2 ώρες πριν, ultraex2003 είπε

bro !!με +25 οπου ζητησες απο βιος και  που δοκιμασα  και  σε διαφορες συχνοτητες  κανει τα εξης κουφα σε μενα

1ο) στο power plan high performance λογικο να μη ριχνει ρολογια εφοσον του ζητας να παιζει τερμα και αυτο κανει τερμα ρολογια και τερμα ρευμα

3ο) στη εξισοροπιση βλεπω το εξης παραδοξο  ριχνει καποια ρολογια αλλα δε ειναι σταθερα και δε ειναι  σε ολους τους πυρηνες ανεβοκατεβαινουν μια κατω μια τερμα  το ρευμα ομοιως  ειναι τερμα πανω

4ο)στο power saver κανει το εξης ενω ριχνει ξεκαθαρα συχνοτητες  αλλα το ρευμα εξακολουθει να ειναι στο τερμα 

παλι το μονο που μου δουλευει αψογα ειναι το tuning asrock και μενω εδω ασε που τοχω συνηθισει να ανεβαζω ρολογια με profiles και ρευματα οποτε χρειαζομαι κατι αλλο εκτος απο στοκ 

Δεν ειναι κουφο απλα αν δεις και σε stress test εχει 1.35v ενω idle 1.41v.Ειναι πολυ διαφορετικη η λειτουργια των 7nm απ οτι βλεπω γενικα.Τα ryzen προφιλ πρεπει να τα εχουν κανει λιγο μανταρα νομιζω συν του οτι δε βοηθανε και πολυ τα bios.Οταν βγαλουν καποια σταθερη εκδοση πιστευω ολα αυτα που λεμε οτι θα λυθουν.

4 ώρες πριν, ultraex2003 είπε

Είναι στοιχειωμένα! Εμένα δουλεύει κανονικά αλλά δεν μπορώ να έχω 4.100 που ήθελα και πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε 4.075ghz με 1.30625 core volt και σε 4.125ghz με 1.3750 core volt. Οπότε με βλέπω με 4.075, είναι μεγάλη η διαφορά σε volt για 50hz.  

Κατέληξα σε αυτά για 24/7.

Βλέπετε να χρειάζεται άλλη αλλαγή; Κάποια πρόταση; Πάει και 3533 και 3600 αλλά θέλει αρκετό Vsoc (πάνω απο 1.1) και δεν ψήνομαι να δώσω.

Απο 3200 c14161617 λογικά (και σύμφωνα με το AIDA) είναι ταχύτερα.

3466.JPG

• Like 1
  • Thanks 1

2 ώρες πριν, Sheogorath είπε

Κατέληξα σε αυτά για 24/7.

Βλέπετε να χρειάζεται άλλη αλλαγή; Κάποια πρόταση; Πάει και 3533 και 3600 αλλά θέλει αρκετό Vsoc (πάνω απο 1.1) και δεν ψήνομαι να δώσω.

Απο 3200 c14161617 λογικά (και σύμφωνα με το AIDA) είναι ταχύτερα.

3466.JPG

bro !! Το βραδακι θα δω αν μπορω να σφιξω κατι παραπανω απο τα δικα σου timmings στα ρολογια σου δωσε και ενα  Aida 64 για να εχω πληρη εικονα εκει

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...