Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 λεπτά πριν, nikpoth είπε

Ναι. Έχει 8 level. Στα 4ghz είσαι με 1.30 πχ; Ο δικός μου 2600 έχει άλμα στα ρεύματα από 4 κ πάνω. 

Στα 4.1ghz είμαι στα 1.35v. Γενικά είναι μόνιμα στα 1.35v.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φαίνεται πως μετά από 1+ χρόνο με τον Ryzen 7 1700 καρφωμένο στα 3975 (δεν πήγαινε παραπάνω για  καθαρό 4ghz ούτε με 1.50 ήταν το απόλυτο όριο του ) με 1.42 voltage , ότι έκανα λίγο degrade τον επεξεργαστή μου . 
Χρειάζεται μέχρι και 1.48 voltage για να περάσει τα benchmarks στα 3975 και δεν είναι σταθερός ενώ στα 3950 τα περνάει όλα με 1.38 και με μεγαλύτερο σκορ , δλδ για αυτά τα 25Mhz θέλει πολύ παραπάνω voltage . 
Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι ανάλογο ? Εγώ μόνο εκεί μπορώ να το δικαιολογήσω καθώς οι ρυθμίσεις μου δεν έχουν αλλάξει πολύ καιρό , ούτε έκανα κάποιο bios update που να άλλαξε κάτι ... 

Άντε να έρθουν τα Ryzen 3 γτ σιγά σιγά λιώνει ο 1700 μου :P

43 λεπτά πριν, ChrisAttart είπε

Φαίνεται πως μετά από 1+ χρόνο με τον Ryzen 7 1700 καρφωμένο στα 3975 (δεν πήγαινε παραπάνω για  καθαρό 4ghz ούτε με 1.50 ήταν το απόλυτο όριο του ) με 1.42 voltage , ότι έκανα λίγο degrade τον επεξεργαστή μου . 
Χρειάζεται μέχρι και 1.48 voltage για να περάσει τα benchmarks στα 3975 και δεν είναι σταθερός ενώ στα 3950 τα περνάει όλα με 1.38 και με μεγαλύτερο σκορ , δλδ για αυτά τα 25Mhz θέλει πολύ παραπάνω voltage . 
Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι ανάλογο ? Εγώ μόνο εκεί μπορώ να το δικαιολογήσω καθώς οι ρυθμίσεις μου δεν έχουν αλλάξει πολύ καιρό , ούτε έκανα κάποιο bios update που να άλλαξε κάτι ... 

Άντε να έρθουν τα Ryzen 3 γτ σιγά σιγά λιώνει ο 1700 μου :P

Και εμένα το πρώτο κομμάτι 1700 που είχα έτσι ήταν ακριβώς. Το έκανα rma  λόγω Linux bug που στην πραγματικότητα δεν ξέρω όντως αν είχε γτ δεν χρησιμοποίησα ποτέ μου Linux και μου έστειλαν τουμπανακι.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, Liapisftw είπε

Cpu Loadline Calibration Control είναι στο Auto. Πρέπει να το πειράξω?

Βασικά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι κάνει το llc και σε τι mode πρέπει να το βάλω? Θα επηρεαστεί κάπου το overclock μου? ( 4.1ghz - 1.35v Ryzen 5 2600 ).

Επεξ/σία από Liapisftw

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Liapisftw είπε

Βασικά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι κάνει το llc και σε τι mode πρέπει να το βάλω? Θα επηρεαστεί κάπου το overclock μου? ( 4.1ghz - 1.35v Ryzen 5 2600 ).

κοιτα την εικονα που εβαλα ,ειναι απο στρεσαρισμα σε prime95 ,δες τις τιμες του vcore που εχω σημειωσει. Στην δεξια ειναι η τιμη που εχω δωσει στο Bios και παιρνει η cpu. Στην αριστερη ειναι η τιμη της τασης οταν ο επεξεργαστης εχει μεγαλο φορτο το λεγομενο vdroop (πτωση της τασης). Καποιες μητρικη εχου ντην επιλογη load line calibration η οποια στην ουσια ρυθμιζει το ποσο vdroop θελεις να εχει. Αναλογα την μητρικη υπαρχη καποια αριθμιση του llc ,ξεκιναει ας πουμε απο την τιμη 1 και καταληγει 5-6-7-8 (αναλογα την μητρικη) ή αναποδα. Σε καποιες μητρικες στο auto δεν υπαρχει καθολου Vdroop σε καποιες αλλες στο auto εχει πολυ μεγαλο Vdroop. Aς πουμε τωρα οτι η μητρικη σου εχει llc απο το 1 εως το 5. Mε llc1 θα εχει πολυ μεγαλο vdroop δλδ μπορει εσυ να δινεις 1.35V ταση και οταν ο επεξεργαστης εχει βαρυ φορτιο να πεφτει στα 1.25v. Oσο θα ανεβαζεις llc τοσο πιο μικρο θα ειναι το Vdroop μεχρι να φτασεις στις μεγιστες τιμες Llc που αναλογα παλι την μητρικη η θα δινει ακριβως οσο βαζεις και δεν θα πεφτει καθολου η ταση η μπορει και να δινει παραπανω απο οσο βαζεις. Καλο ειναι να υπαρχει ενα μικρο-μεσαιο vdroop αναλογα και με το ποσο ηψηλη ταση θα δωσεις. Πχ 1.425 με Llc μεγιστο δεν συνισταται. Ελπιζω να στο εκανα κατανοητο

vcore.png

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 3
  • Thanks 1

Όσοι κάνετε RAM overclocking, θέλετε ένα εργαλείο για RAM benchmarks ώστε να συγκρίνετε μεταξύ διαφορετικών ρυθμίσεων, timings κλπ και δεν θέλετε να πληρώσετε ή να πειρατέψετε το AIDA64:

1. Κατεβάζετε το Intel Memory Latency Checker (MLC)
https://software.intel.com/en-us/articles/intelr-memory-latency-checker

2. Έφτιαξα ένα batch file για το MLC που παράγει κοντινά (όχι συγκρίσιμα) αποτελέσματα με την πρώτη σειρά (Memory) του AIDA64 Cache/Memory benchmark. Το τρέχετε από elevated command prompt στον ίδιο φάκελο που αποσυμπιέσατε τα Windows binaries του MLC. Στο αρχείο εξόδου, τα αποτελέσματα είναι tab-separated για γρήγορο paste σε Excel/Calc/Sheets. :)

mlc_batch.cmd

@echo off

rem Print waiting message
echo Running for 4 minutes, results will be written to mlc_batch_results.txt

rem Set command 1 to Read benchmark
rem Set command 2 to Write benchmark
rem Set command 3 to Copy benchmark
rem Set command 4 to Latency benchmark
set cmd1="mlc --bandwidth_matrix -b200m -t60 -R"
set cmd2="mlc --bandwidth_matrix -b200m -t60 -W6"
set cmd3="mlc --bandwidth_matrix -b200m -t60 -W8"
set cmd4="mlc --idle_latency -b200m -t60"

rem Run commands, capture results and print them to console
for /f "tokens=2 skip=9 delims=	" %%a in ('%cmd1%') do (
	set results=%%a
	echo Read: %%a MB/s
)
for /f "tokens=2 skip=9 delims=	" %%a in ('%cmd2%') do (
	set results=%results%	%%a
	echo Write: %%a MB/s
)
for /f "tokens=2 skip=9 delims=	" %%a in ('%cmd3%') do (
	echo Copy: %%a MB/s
)
for /f "tokens=2 skip=4 delims=	" %%a in ('%cmd4%') do (
	echo Latency: %%a ns
)

rem Write results to file
echo Read	Write	Copy	Latency> mlc_batch_results.txt
echo %results%>> mlc_batch_results.txt

Το batch file τρέχει κάθε ένα από τα τέσσερα tests για 60sec, επομένως δεν χρειάζονται πολλαπλές εκτελέσεις για result averaging.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται από πολύ αναλυτική τεκμηρίωση. Όσοι επιθυμούν πρόσθετες μετρήσεις παρόμοιες με τα υπόλοιπα αποτελέσματα του AIDA64, δηλαδή Read/Write/Copy/Latency για L1/L2/L3 caches, με λίγο διάβασμα μπορούν να βρουν τα απαραίτητα command line parameters. :)

Καλές μετρήσεις!

• Like 4
  • Thanks 1

Στις 8/3/2019 στις 4:18 ΜΜ, akoinonitos είπε

κοιτα την εικονα που εβαλα ,ειναι απο στρεσαρισμα σε prime95 ,δες τις τιμες του vcore που εχω σημειωσει. Στην δεξια ειναι η τιμη που εχω δωσει στο Bios και παιρνει η cpu. Στην αριστερη ειναι η τιμη της τασης οταν ο επεξεργαστης εχει μεγαλο φορτο το λεγομενο vdroop (πτωση της τασης). Καποιες μητρικη εχου ντην επιλογη load line calibration η οποια στην ουσια ρυθμιζει το ποσο vdroop θελεις να εχει. Αναλογα την μητρικη υπαρχη καποια αριθμιση του llc ,ξεκιναει ας πουμε απο την τιμη 1 και καταληγει 5-6-7-8 (αναλογα την μητρικη) ή αναποδα. Σε καποιες μητρικες στο auto δεν υπαρχει καθολου Vdroop σε καποιες αλλες στο auto εχει πολυ μεγαλο Vdroop. Aς πουμε τωρα οτι η μητρικη σου εχει llc απο το 1 εως το 5. Mε llc1 θα εχει πολυ μεγαλο vdroop δλδ μπορει εσυ να δινεις 1.35V ταση και οταν ο επεξεργαστης εχει βαρυ φορτιο να πεφτει στα 1.25v. Oσο θα ανεβαζεις llc τοσο πιο μικρο θα ειναι το Vdroop μεχρι να φτασεις στις μεγιστες τιμες Llc που αναλογα παλι την μητρικη η θα δινει ακριβως οσο βαζεις και δεν θα πεφτει καθολου η ταση η μπορει και να δινει παραπανω απο οσο βαζεις. Καλο ειναι να υπαρχει ενα μικρο-μεσαιο vdroop αναλογα και με το ποσο ηψηλη ταση θα δωσεις. Πχ 1.425 με Llc μεγιστο δεν συνισταται. Ελπιζω να στο εκανα κατανοητο

vcore.png

Bro !! Πολύ καλός ο οδηγός για το vdroop θα σου έλεγα να το  κάνεις  θεματακι  για όσους ψαχνοντε με τα ρεύματα 

Εδώ θα χαθεί μετά από λίγο και πάλι οι ερωτήσεις και απορίες  δε θα αργήσουν να φανουν

Μετά από κάμποσες μέρες, αρκετά CMOS resets, άπειρα αλλεπάλληλα restarts μεταξύ σύντομων IBT/Prime95/Memtest runs κι ένα σωρό σημειώσεις, ήρθε η ώρα της αλήθειας! Αν περάσει HCI Memtest 2000% και P95 Blend 10h +, θα μείνω εδώ:

timings-b11.png.572a0e89ea0bc8db7fa652cd783a422d.png thaiphoon-burner.png.290d42d6573f35095987d022c8be02fa.png

Update
Αποτύχαμε! Πέρασε Blend ~10h και στο HCI error στο 7λεπτο. Νέα tests πηγαίνοντας πίσω σε 16-16-16-32 (δεν ήταν και τόσο άσχημα):

aida64-memory-benchmark-b10.png.d65be8215adfbfcb769f753c1386dab6.png

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 10/3/2019 στις 6:18 ΜΜ, tazio είπε

Note: MSI do not recommend updating the BIOS unless it is necessary

Ήταν για 2,3 μέρες beta. Λογικό. Πλέον είναι stable. Έρχονται!

Επεξ/σία από nikpoth

Καλησπέρα, σε πρώτης γενιάς επεξεργαστή (1700), αν έχουμε Vcore κάτω απο 1.35 (το έχω 1.32 LLC3) δεν έχουμε κίνδυνο Degrade σε βάθος χρόνου, έτσι; Μου αρέσει να παντρεύομαι το hardware για καμία 5ετία τουλάχιστον.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...