Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 22/1/2019 στις 5:49 ΜΜ, leros2004 είπε

Νέα από το μέτωπο (3533 με 14αρια με 1.41v), βγάζει χωρίς λάθη τα σύντομα bench, το βραδάκι θα κάνω το μεγάλο  : 

3533_fast_preset_3400_geardown_disable_14aria.png.ec85ead85e6014da8218b01df2fb6b4b.png

Ποιες μνημες εχεις φιλε?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, hondakkias31 είπε

Ποιες μνημες εχεις φιλε?

https://www.skroutz.gr/s/7380831/Corsair-Vengeance-LPX-16GB-DDR4-3000MHz-CMK16GX4M2B3000C15.html αλλά μου έχει γίνει rma απο τη corsair...... 

Οι 1ες που είχα ήταν hynix

Ενημερωτικά στο μεγάλο test έβγαλε λάθη, οπότε έμεινα με 14-16-16 όπου πέρασε όλα τα τεστ και latency 60ns

Επεξ/σία από leros2004
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/12/2018 στις 5:01 ΜΜ, nikpoth είπε

Μια gtx 1060. Τα κατέβασα τα προγράμματα που θα χρειαστεί. Έλεγα να τής σφίξω λίγο αλλά μάλλον δεν είναι κ για πολλά. Ξενέρωσα με το bios τής msi. Ψάχνω για offset voltage και δεν βρίσκω τίποτα. Με τελευταίο bios.

Λίγο ανεπίκαιρο και ξέθαμα αλλά επιτέλους έβαλε offset voltage η MSI. Τουλάχιστον στις Χ470.

Με το BIOS από 27/12/18.

MSI2.jpg.4e56e3cd5f1e7a2ab17f8e14e4596148.jpg

-----------------

Επίσης έκανα σήμερα την πρώτη προσπάθεια με B-Dies αλλά στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία.

Δεν ήταν dual channel κιτ αλλά αγορασμένα δύο ξεχωριστά σκέτα dimms 8GB Crucial Elite 3466 C16.

B-Dies exclusive αλλά...

... αυτά που μου έτυχαν είχαν διαφορετικά part numbers (των chips) και speed grades, σύμφωνα με το Typhoon.

Για το ένα έδινε 2133P downbin ενώ για το άλλο 2400T downbin.

Δοκίμασα τα πάντα, calculators, κτλ κτλ και το καλύτερο που κατάφερα ήταν 3333 16-18-18 με Geardown και Powerdown enabled. 71ns LOL

Προφανώς δε συνεργάζονται οπότε και θα επιστραφούν και να μου γίνει μάθημα άλλη φορά :). Πίσω ξανα στις Samsung D-Die Dual Rank

(μητρική MSI X470 Gaming Plus, Ryzen 5 2600)

Επεξ/σία από mpokwsths
  • Like 2
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εχει συναντήσει κάποιος με Ryzen 7 και sub zero θερμοκρασίες πρόβλημα με ταχύτητα μνημών?Διάβασα οτι σε χαμηλες θερμοκρασίες το πολυ να παιξουν 2333-2666 ΜΗz οι μνήμες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, obijuan1983 είπε

Εχει συναντήσει κάποιος με Ryzen 7 και sub zero θερμοκρασίες πρόβλημα με ταχύτητα μνημών?Διάβασα οτι σε χαμηλες θερμοκρασίες το πολυ να παιξουν 2333-2666 ΜΗz οι μνήμες.

Δεν νομίζω ότι ισχύει, έχω δει να παίζουν με αρκετά ψηλά τις μνήμες, ρίξε κ μια ματιά στο hwbot.

Iσως χρειάζεται να παίξεις με procOdt

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή είδα εκεί (hwbot) το λέω, με Άζωτο και SS βλέπω 1333(2666) - 1500(3000) τις μνημες το πολύ.

Επεξ/σία από obijuan1983
Δημοσ.

Ναι αυτά τα είδα, μιλούσα και διαβασα για Ryzen 7 1X00 ,στους 2700 δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο.

Κάτι άλλο οι μνήμες που πάνε 1500(3000) με 10αρια τι τσιπακια μπορεί να φοράνε?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, obijuan1983 είπε

Ναι αυτά τα είδα, μιλούσα και διαβασα για Ryzen 7 1X00 ,στους 2700 δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο.

Κάτι άλλο οι μνήμες που πάνε 1500(3000) με 10αρια τι τσιπακια μπορεί να φοράνε?

για τους πρωτους δεν εχω ιδεα να σου πω την αληθεια και απο οτι ειδα η πιο πολλοι παιζουν με χαμηλες συχνοτητες στις μνημες. θεωρητικα παντως ακομα και στου 2xxx μπορεις να ανεβεις ψηλοτερα στην cpu αν παιζεις με μικρη συχνοτητα στις μνημες.

Περα απο B-dies δεν νομιζω οτι μπορουν να κατέβουν αλλες τοσο χαμηλα

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.

Χαίρετε συμφορουμίτες. Aπό χθες μέλος κι εγώ του Ryzen club. :)

Στην προσπάθεια να τον κλοκάρω, εμφανίστηκε θεματάκι με τις DDR που δεν έχω ξανασυναντήσει: αρχικά με το XMP profile οι μνήμες έπαιξαν κατευθείαν σε 3000MHz 15-17-17-35-52 1.35V χωρίς προβλήματα και με διάφορες ρυθμίσεις OC στον επεξεργαστή. Από ένα σημείο και μετά, προσπάθησα να δω αν ανεβαίνουν 3200MHz και παραπάνω αλλά σύντομα τις γύρισα στα 3000MHz πριν αρχίσω stress testing γιατί δεν είχα τελειώσει ακόμη με τη CPU. Ε, από τότε το DOCP profile δεν γυρίζει τις μνήμες στα προηγούμενα timings, αλλά σε 16-17-17-35-70. Το τελευταίο timing το έβαλα καρφωτά πάλι πίσω σε 52, αλλά το tCAS δε λέει να γυρίσει σε 15.

Έχω δοκιμάσει Load Optimized Defaults στο BIOS, ξανά επιλογή το XMP profile, δε στρώνει.

Έχει συναντήσει κανένας παρόμοιο θέμα; Καμιά ιδεά; Να δοκιμάσω Clear CMOS από το μπουτόν της μητρικής;

ASUS Prime X470-Pro 4207

AMD Ryzen 5 2600

Corsair Vengeance 2x8GB CMK16GX4M2B3000C15 v5.39, το Thaiphoon Burner λέει Hynix H5AN8G8NAFR-TFC

Ευχαριστώ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, parsifal είπε

Χαίρετε συμφορουμίτες. Aπό χθες μέλος κι εγώ του Ryzen club. :)

Στην προσπάθεια να τον κλοκάρω, εμφανίστηκε θεματάκι με τις DDR που δεν έχω ξανασυναντήσει: αρχικά με το XMP profile οι μνήμες έπαιξαν κατευθείαν σε 3000MHz 15-17-17-35-52 1.35V χωρίς προβλήματα και με διάφορες ρυθμίσεις OC στον επεξεργαστή. Από ένα σημείο και μετά, προσπάθησα να δω αν ανεβαίνουν 3200MHz και παραπάνω αλλά σύντομα τις γύρισα στα 3000MHz πριν αρχίσω stress testing γιατί δεν είχα τελειώσει ακόμη με τη CPU. Ε, από τότε το DOCP profile δεν γυρίζει τις μνήμες στα προηγούμενα timings, αλλά σε 16-17-17-35-70. Το τελευταίο timing το έβαλα καρφωτά πάλι πίσω σε 52, αλλά το tCAS δε λέει να γυρίσει σε 15.

Έχω δοκιμάσει Load Optimized Defaults στο BIOS, ξανά επιλογή το XMP profile, δε στρώνει.

Έχει συναντήσει κανένας παρόμοιο θέμα; Καμιά ιδεά; Να δοκιμάσω Clear CMOS από το μπουτόν της μητρικής;

ASUS Prime X470-Pro 4207

AMD Ryzen 5 2600

Corsair Vengeance 2x8GB CMK16GX4M2B3000C15 v5.39, το Thaiphoon Burner λέει Hynix H5AN8G8NAFR-TFC

Ευχαριστώ!

καλησπέρα ,δοκιμασε clear cmos , αλλιως αλλαξε το gear down σε disabled και ξαναδοκιμασε θα το βρεις στην καρτελα με τα timings. Δεν εχει Button η μητρικη για clear cmos ,με το jumperακι παραδοσιακα :lol:

ps: το περιεργο ειναι που στο εβαλε στην αρχη  15 και δεν στο γυρισε απο μονη της σε 16

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 3
Δημοσ.

@akoinonitos ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς ατυχήσαμε. Μετά από Clear CMOS* και φόρτωμα πάλι του DOCP profile, έκανε τα ίδια. Δοκίμασα τη ρύθμιση που ανέφερες αλλά μετά δεν είχα καν POST, οπότε ξανά Clear CMOS.

Το περίεργο είναι ότι μετά από εφαρμογή του DOCP profile και restart, η οθόνη των timings δείχνει manual τιμές σε όλα τα main timings (τα subtimings στο Auto), αλλά το tCAS έχει τρέχουσα τιμή 16 με ζητούμενη τιμή 15. 😕

IMG_20190225_161422.jpg.6f514bf06a7068e064ba22a815511b0a.jpg

Πρώτον, πώς στα κομμάτια γίνεται αυτό αφού ζητάς χειροκίνητα συγκεκριμένη τιμή; Είναι σαν να αγνοεί την καταχωρημένη τιμή και να νομίζει ότι το έχω βάλει κι αυτό στο Auto. Θα το καταλάβαινα να μη μπορεί να κάνει POST επειδή η ζητούμενη τιμή είναι υπερβολική, αλλά αυτό πάλι;

Δεύτερον, τί έπαθε στα καλά καθούμενα ενώ χθες έπαιζε επί ώρες σωστά; Μιλάμε για πολλά reboots, δοκιμές μέχρι και CPU ratio 42 κλπ. Δε νομίζω να έγινε degrade κάποιο component, δεν πείραξα ούτε Vdimm ούτε Vsoc και οι θερμοκρασίες μου ήταν χαμηλές.

* Χθες που τα συναρμολόγησα, θα έπαιρνα όρκο ότι είδα μπουτονάκι επάνω στη μητρική. Το βλέπω το Alzheimer's να 'ρχεται... :mrgreen:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμβαίνει γενικά στα ZEN αυτό, δεν τα παν καθόλου καλά με CAS στο 15. Ίσως και γενικότερα σε μονοψήφια περιττά νούμερα στο CAS, ο @akoinonitos τα ξέρει και καλύτερα βέβαια.

Επεξ/σία από LambisElef
Δημοσ.

Μονοψήφια εννοείς μονά/περιττά νούμερα CAS, έτσι; Το έχω διαβάσει αυτό που λες, όμως τα συγκεκριμένα DIMMs έπαιζαν επί πολλές ώρες με CAS 15 (και είναι και στο QVL της μητρικής για λειτουργία στα 3000MHz, αλλά θα μου πεις χωρίς εγγυημένα timings).

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως εξήγηση είναι ότι απλά έτυχε γιατί το σύστημα είναι φρεσκοσυναρμολογημένο και τώρα κάνουν settle-down τα components. :) Μάλλον θα το αφήσω για τώρα, να καταλήξω σε CPU OC settings και θα επανέλθω αργότερα.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...