Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 λεπτά πριν, patentas11 είπε

Αυτό δεν το ήξερα! Δηλαδή αν ανεβάσω κιάλλο το CPU θα δω πιο χαμηλό ram latency?

Ναι έχει διαφορά.

Έχω κρατήσει ένα παράδειγμα με μόνη διαφορά τα mhz του cpu:

OC

2125692674_3200cl16-16-16-34(CalculatorSettingspowerdown).png.ad81710d14db48eada635e076336d7ec.png 

Stock

1215402318_3200cl16-16-16-34(CalculatorSettingspowerdown)stockcpu.png.d0bd509c9eed13ee3f0a3b34f32a23c1.png

• Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
1 hour ago, patentas11 said:

Το bios.

Αλλά παίζουν ρόλο και οι μνήμες. Oι CJR που έχω εγώ πάνω από 1.375 δεν έχουν κανένα όφελος. Οι b-die μπορούν και με 1.45v.

*Ξέρεις τι τύπος είναι οι δικές σου? Γιατί αν δεν κάνει boot με 14cl λογικά δεν έχεις B-die..

Φαντάζεσαι να έδινα 436€ για RAM και να ήταν Hynix? :D :D :D 

53 minutes ago, akoinonitos said:

Μπορει να θελει παραπανω procODT για να ποσταρει σε μεγαλυτερη συχνοτητα. Λογικα η ταση ειναι αυτη που βαζεις,και στην ch7 λαθος τα διαβαζε τα volts των μνημων παντως. Επισης αν δεν με απατα η μνημη μου σε dual rank δεν κανεις disable το gear down ,για τσεκαρε το λιγο.

Ειναι dual rank οι μνημες του δλδ ειναι με δυο ντιμακια αλλα ειναι σαν να εχει τεσσερα πανω πραγμα που περιοριζει τις παραπανω συχνοτητες. Θελει ψαξιμο για να παιξει παραπανω και δεν ειναι και σιγουρο. 

Κι εγώ έτσι λέω.

Λοιπόν σκριν απ τις μνήμες και από το τι διαβάζει το Ryzen DRAM calc. Όλα τα timings έχουν ματσαριστεί με τα "FAST" που βλέπεις, εκτός των 2 βασικών sub (14-14) που δεν παίζουν με τίποτα. Το σύστημα είναι απόλυτα σταθερό με (15-15), είτε με 1,34vdimm και 0,95vsoc, είτε με power down και gear down enable είτε disable. Ενώ αντίθετα αρνείται πεισματικά να ποστάρει ακόμα και με 1,42vdimm και 1,16vsoc με 14ρια sub.

ProcODT παίζω με 60 ή 68. Με 53 δεν ήταν σταθερό.

ram1.jpg

6 λεπτά πριν, GeorgeMan είπε

Κι εγώ έτσι λέω.

Λοιπόν σκριν απ τις μνήμες και από το τι διαβάζει το Ryzen DRAM calc. Όλα τα timings έχουν ματσαριστεί με τα "FAST" που βλέπεις, εκτός των 2 βασικών sub (14-14) που δεν παίζουν με τίποτα. Το σύστημα είναι απόλυτα σταθερό με (15-15), είτε με 1,34vdimm και 0,95vsoc, είτε με power down και gear down enable είτε disable. Ενώ αντίθετα αρνείται πεισματικά να ποστάρει ακόμα και με 1,42vdimm και 1,16vsoc με 14ρια sub.

ram1.jpg

χαχα σωστό και αυτό. Απλά είδα ότι δίνεις 1.34v και μου φαίνονται πολύ λίγα. Πήγαινέ τες κατευθείαν 1.37v.

1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

Ναι για τα 3200mhz δεν θελει παραπανω. Επισης δοκιμασε απο bios να αλλαζεις τις ρυθμισεις και οχι απο ryzen master.

Η τάση στις μνήμες είναι οκ στα default 1.2V ή να την τσιμπήσω λίγο;

• Moderators
25 minutes ago, patentas11 said:

χαχα σωστό και αυτό. Απλά είδα ότι δίνεις 1.34v και μου φαίνονται πολύ λίγα. Πήγαινέ τες κατευθείαν 1.37v.

Μα δεν έχει διαφορά είτε 1,34 είτε 1,42. Κάτι πρέπει να κάνω λάθος...

1 ώρα πριν, leros2004 είπε

Έλα ντε.... :P

Αυτά είναι με tweaked τολμω να πώ rock stable, έτρεξα κανα 2ωρο stability tests ε και μετά βαρέθηκα, αμα αποδειχθεί ασταθές εδώ είμαστε :P

155410420_3200cl14-15-16-34OC(CalculatorSettingspowerdown).png.0b21c8505476aea61865bbad64c58d11.png

Ps: Hynix είμαι και εγώ μη νομίζεις 

hynix.jpg.f96d3a5b70c66790f47886c0ae7b681c.jpg

Τις ίδιες ακριβώς έχουμε, ακριβώς όμως.

Οι διαφορές στη λειτουργία, είναι τουλάχιστον εκνευριστικές.

Βέβαια, με το τελευταίο επίσημο BIOS (4.80), ούτε καν εκεί που είμαι τώρα δεν έφτανα (αστάθεια ακόμα και σε 2933).

Με το beta (το οποίο αν και μεταγενέστερο σε αρίθμηση, 4.81, βγήκε νωρίτερα από το επίσημο), μπόρεσα και έφτασα τουλάχιστον εδώ.

Με βάση το βρισίδι που πέφτει στα σχετικά fora, είναι γενικό το θέμα.

Ελπίζω σε επόμενες εκδόσεις λιγάκι να στρώσουν κάποια πράγματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, GeorgeMan είπε

Κι εγώ έτσι λέω.

ram1.jpg

Λογικο δεν εχεις περασει τα ns απο απο thaiphoon στο calculator.

Πατα report στο calculator πηγαινε τερμα κατω ,πατα show delays in nanoseconds και πηγαινει στο calculator βαλε profile απο v1 debug και αντεγραψε τα ns απο το thaiphoon.

31 λεπτά πριν, bebius είπε

Η τάση στις μνήμες είναι οκ στα default 1.2V ή να την τσιμπήσω λίγο;

Εξαρταται απο τα specs των μνημων σου αν λενε 2400mhz με 1.2v ναι αν λενε 1.35v θελουν 1.35v. Λογικα αν εχεις ενεργοποιησει το xmp θα παει η ταση εκει που πρεπει δςν χρειαζεται να κανεις κατι.

19 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Βέβαια, με το τελευταίο επίσημο BIOS (4.80), ούτε καν εκεί που είμαι τώρα δεν έφτανα (αστάθεια ακόμα και σε 2933).

Με το beta (το οποίο αν και μεταγενέστερο σε αρίθμηση, 4.81, βγήκε νωρίτερα από το επίσημο), μπόρεσα και έφτασα τουλάχιστον εδώ.

Πετρο γενικα για τις μνημες στις x370 τα πραγματα εφτασαν στην καλυτερη τους φαση με τον 1.0.0.6 agesa ,οτι βγηκε μετα εκανε τα πραγματα χειροτερα. Εγω στη θεση σου θα γυρνουσα σε καποιο bios version με το  1.0.0.6 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Thanks 1

Δεν το εμπιστεύομαι καθόλου το debug.

Κοίτα τι δίνει το Thaiphoon σε εμένα και το περνάω και κοίτα με τι τρέχω. Βασικά σχεδόν όλα από το V1 έχω περάσει.

thaipfoon.jpg

Untitled.jpg

1 λεπτό πριν, patentas11 είπε

Δεν το εμπιστεύομαι καθόλου το debug.

Κοίτα τι δίνει το Thaiphoon σε εμένα και το περνάω και κοίτα με τι τρέχω. Βασικά σχεδόν όλα από το V1 έχω περάσει.

thaipfoon.jpg

Untitled.jpg

Το οτι μπορουν οι μνημες σου να παιξουν με πιο χαμηλα timings δεν εχει να κανει με το πιο ειναι τα σωστα timings με βαση τα ns του καθε κιτ. Αυτα πρεπει να εχεις σαν αφετηρια και οχι το v1. Γιαυτο υπαρχουν και οι οδηγιες του calculator αλλα κανεις δεν τις διαβαζει 😛

Με τι τεσταρεις τις μνημες?

• Like 1

26 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Πετρο γενικα για τις μνημες στις x370 τα πραγματα εφτασαν στην καλυτερη τους φαση με τον 1.0.0.6 agesa ,οτι βγηκε μετα εκανε τα πραγματα χειροτερα. Εγω στη θεση σου θα γυρνουσα σε καποιο bios version με το  1.0.0.6 

Εννοείται πως κάποια στιγμή αν δεν δω το καλό που περιμένω, ίσως και να πισωγυρίσω.

Ας πούμε πως αυτή τη στιγμή είμαι σε ικανοποητικό επίπεδο oc (για εμένα και τις ανάγκες μου) και φαίνεται να είμαι και εντελώς σταθερός (με μη επίσημα υποστηριζόμενο OS αυτή τη στιγμή).

Πλέον, πρέπει να πιάσω λίγο να στρώσω τα φουρφούρια (γιατί και εδώ το BIOS δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται) και να δουλέψω πάλι με Speedfan κλπ.

Καταλαβαίνω τι λες για "καλύτερη" φάση, αλλά μιλάμε μόλις για 1.5 χρόνο μητρική και πλατφόρμα...δεν τη λες και EOL.

Για τα χρήματα που στοίχιζε, καλό θα είναι να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν αξιοπρεπώς για λίγο καιρό ακόμα.

34 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Βρήκα αυτό που εξηγεί μάλλον την διαφορά: https://www.anandtech.com/show/12625/amd-second-generation-ryzen-7-2700x-2700-ryzen-5-2600x-2600/3

The numbers AMD gives are:

• 13% Better L1 Latency (1.10ns vs 0.95ns)
  • 34% Better L2 Latency (4.6ns vs 3.0ns)
  • 16% Better L3 Latency (11.0ns vs 9.2ns)
  • 11% Better Memory Latency (74ns vs 66ns at DDR4-3200)
  • Increased DRAM Frequency Support (DDR4-2666 vs DDR4-2933)
  • Like 1

2 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Εννοείται πως κάποια στιγμή αν δεν δω το καλό που περιμένω, ίσως και να πισωγυρίσω.

Ας πούμε πως αυτή τη στιγμή είμαι σε ικανοποητικό επίπεδο oc (για εμένα και τις ανάγκες μου) και φαίνεται να είμαι και εντελώς σταθερός (με μη επίσημα υποστηριζόμενο OS αυτή τη στιγμή).

Πλέον, πρέπει να πιάσω λίγο να στρώσω τα φουρφούρια (γιατί και εδώ το BIOS δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται) και να δουλέψω πάλι με Speedfan κλπ.

Καταλαβαίνω τι λες για "καλύτερη" φάση, αλλά μιλάμε μόλις για 1.5 χρόνο μητρική και πλατφόρμα...δεν τη λες και EOL.

Για τα χρήματα που στοίχιζε, καλό θα είναι να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν αξιοπρεπώς για λίγο καιρό ακόμα.

Το speedfan νομιζω δεν παιζει. Δεν ειναι eol αλλα δυστυχως ο agesa 1.0.0.6 ηταν ο πιο σταθερος απο οτι εχει περασει ,μετα τα εμπλεξαν με τους ryzen 2xxx και τα εκαναν σκατα δυστυχως.

• Moderators
38 minutes ago, akoinonitos said:

Λογικο δεν εχεις περασει τα ns απο απο thaiphoon στο calculator.

Πατα report στο calculator πηγαινε τερμα κατω ,πατα show delays in nanoseconds και πηγαινει στο calculator βαλε profile απο v1 debug και αντεγραψε τα ns απο το thaiphoon.

Το έκανα, βγάζει ό,τι να ναι τώρα.

Mου προτείνει 16-16-16-16 στα 3200 ενώ η μνήμη είναι rated 3200 CL15 ξερω 'γω, και procODT 53 ή 48 ή 43,6. Με 53 μόνο bootάρει και αυτό με errors, με πιο κάτω ούτε καν.
Επίσης με το που πατήσω calculate στα current βγάζει ακόμα χειρότερα από τα stock, ενώ εγώ τα έχω βάλει πολύ πιο κάτω.

Έχεις κάνα guide πρόχειρο? Βρίσκω συνέχεια για το 1.3 version που δεν έχει τις 2 στήλες (profile/current). Επίσης δεν μου τρέχει το timing checker, βγάζει error. Πάντα έβγαζε, δεν ξέρω γιατί. Το έχω κατεβάσει 50 φορές από TPU.

2 λεπτά πριν, GeorgeMan είπε

Το έκανα, βγάζει ό,τι να ναι τώρα.

Mου προτείνει 16-16-16-16 στα 3200 ενώ η μνήμη είναι rated 3200 CL15 ξερω 'γω, και procODT 53 ή 48 ή 43,6. Με 53 μόνο bootάρει και αυτό με errors, με πιο κάτω ούτε καν.
Επίσης με το που πατήσω calculate στα current βγάζει ακόμα χειρότερα από τα stock, ενώ εγώ τα έχω βάλει πολύ πιο κάτω.

Έχεις κάνα guide πρόχειρο? Βρίσκω συνέχεια για το 1.3 version που δεν έχει τις 2 στήλες (profile/current). Επίσης δεν μου τρέχει το timing checker, βγάζει error. Πάντα έβγαζε, δεν ξέρω γιατί. Το έχω κατεβάσει 50 φορές από TPU.

Εβαλες dual rank? Σου βαζει λογικα 16 γτ δεν παιζει με cl15. Για τον checker δεν ξερω τι παιζει

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...