Προς το περιεχόμενο

AM4 - Ryzen - CPU + RAM Overclocking Thread

Spartan117

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, Luciddream είπε

Nice, το σκεφτόμουν και εγώ γιατί δεν μου φτάνουν με τίποτα τα 16GB - όπως είμαι τώρα βάζω αρκετά GB σε swap γιατί χρειάζομαι μερικές φορές macOS VM ανοιχτό, και IDE σε 2 λειτουργικά. Και πολλές φορές crasharei το VM με αυτήν την ιστορία. Αλλά η 3600C16 είναι πολύ ακριβή ακόμα και δεν ξέρω αν έχει νόημα. Να σε ρωτήσω γιατί δεν παρακολουθώ πολύ το τοπικ, τα 3800 τα έπιασες μόλις άλλαξες CPU?

Ναι, με τον 2700X είχα 3466C14. Zen 2 έχουν αρκετά καλύτερο IMC και βοηθάει :D

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

6 hours ago, Spartan117 said:

Ναι, με τον 2700X είχα 3466C14. Zen 2 έχουν αρκετά καλύτερο IMC και βοηθάει :D

Λογικό, ίσως πάρω την αποφαση να μεταφέρω τον 2700x σε κανα 2ο PC .. η να πουλήσω τις μνήμες και να πάρω 32GB @ 3200 που έχουν ίδια τιμή με τα 16 τα δικά μας. Το PBO δουλεύει με τον 3800x? Απο όσο θυμάμαι το είχαν αφαιρέσει απτην CH6, τουλάχιστον για τον 2700x.

4 ώρες πριν, Luciddream είπε

Λογικό, ίσως πάρω την αποφαση να μεταφέρω τον 2700x σε κανα 2ο PC .. η να πουλήσω τις μνήμες και να πάρω 32GB @ 3200 που έχουν ίδια τιμή με τα 16 τα δικά μας. Το PBO δουλεύει με τον 3800x? Απο όσο θυμάμαι το είχαν αφαιρέσει απτην CH6, τουλάχιστον για τον 2700x.

Δουλεύει κανονικά απλά βάζω manual OC με χαμηλή τάση στα 4.2.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 12/4/2020 στις 3:24 ΜΜ, Spartan117 είπε

Πήρα δεύτερο 2x 8GB 3600CL16 kit για να πάω στα 32GB. Είμαι περίεργος να δω τι διαφορά θα έχει σε συχνότητα από αυτό που έχω τώρα και αν έχει διαφορά από single rank σε dual rank. Επίσης για να είμαι AVX2 Prime95 stable έριξα συχνότητα στα 4.2 (1.194vcore στα ~90A μετά το vdroop). Το prime του δίνει και καταλαβαίνει σε 192K in-place FFTs:

prime17j6k.png

με γειες ,μην περιμενεις και καμια φοβερη διαφορα ελαχιστη εως τπτ αναλογα την εφαρμογη ,κυριως σε photo editing δινει κατι.

Στις 15/4/2020 στις 5:31 ΜΜ, kkatzos είπε

Την CH VI δεν έχεις;

Γιατί να έχεις διαφορά σε συχνότητα; εκτός αν εννοείς προς τα πάνω.

Θεωρητικά οι T-Topology αποδίδουν καλύτερα με 4 DIMMs από ότι με 2.

Λογικά θα σου δουλέψουν και με GearDown = off. Μόνο κέρδος θα έχεις.

δεν παιζουν αυτες οι μνημες με Gear down off αν κρινω απο τις δικες μου , επισης τι εννοεις αποδιδουν καλυτερα αν ειναι t-topology δεν νομιζω οτι παιζει κανενα ρολο αυτο στην αποδοση

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Thanks 1

12 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

με γειες ,μην περιμενεις και καμια φοβερη διαφορα ελαχιστη εως τπτ αναλογα την εφαρμογη ,κυριως σε photo editing δινει κατι.

δεν παιζουν αυτες οι μνημες με Gear down off αν κρινω απο τις δικες μου , επισης τι εννοεις αποδιδουν καλυτερα αν ειναι t-topology δεν νομιζω οτι παιζει κανενα ρολο αυτο στην αποδοση

Ναι δίνει ένα 5% και αν, και τα clocks είναι ακριβώς τα ίδια (και timings/subs etc.)

Ένα Aida με 32GB @ 3800C16

aidazbjf3.png

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

δεν παιζουν αυτες οι μνημες με Gear down off αν κρινω απο τις δικες μου

Σε 2-DIMM slot μητρικές και σε T-Topology τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Δουλεύουν πολύ πιο εύκολα 1Τ και GD off.

32 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

επισης τι εννοεις αποδιδουν καλυτερα αν ειναι t-topology δεν νομιζω οτι παιζει κανενα ρολο αυτο στην αποδοση

Όχι σε πραγματική απόδοση (bandwidth, κτλ) αλλά κάποιοι λένε ότι οι T-Topology (αν το επιτρέπει ο IMC) πιάνουν υψηλότερες συχνότητες αν είναι και τα 4 slots populated (vs αν είναι τα 2 DIMMs). Δεν μπορώ να ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν έχει σημασία βέβαια γιατί ταβάνι πρέπει να είναι τα 3800.

12 λεπτά πριν, Spartan117 είπε

Ναι δίνει ένα 5% και αν, και τα clocks είναι ακριβώς τα ίδια (και timings/subs etc.)

Ένα Aida με 32GB @ 3800C16

Δουλεύουν GD off και 1Τ;

Επεξ/σία από kkatzos

1 λεπτό πριν, kkatzos είπε

Σε 2-DIMM slot μητρικές και σε T-Topology τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Δουλεύουν πολύ πιο εύκολα 1Τ και GD off.

Όχι σε πραγματική απόδοση (bandwidth, κτλ) αλλά κάποιοι λένε ότι οι T-Topology (αν το επιτρέπει ο IMC) πιάνουν υψηλότερες συχνότητες αν είναι και τα 4 slots populated (vs αν είναι τα 2 DIMMs). Δεν μπορώ να ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Δουλεύουν GD off και 1Τ;

Δεν δοκίμασα GD off αλλα δεν δούλευε με 2 DIMM οπότε το άφησα on, ίσως το ΣΚ το δοκιμάσω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, Spartan117 είπε

Δεν δοκίμασα GD off αλλα δεν δούλευε με 2 DIMM οπότε το άφησα on, ίσως το ΣΚ το δοκιμάσω.

Ειναι λιγο περιεργα τσιπακια με μονο cl παιζουν με gd off με ζυγο βγαζουν error ,δοκιμασε να τα βαλεις 15αρια

1.png.8633fc812c29995deefca9898738050a.png

Όχι ότι θα κερδίσεις και τπτ ιδιαιτερο

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παίδες, έχω το έξης θέμα. Βάζω στο bios αυτές τις ρυθμίσεις:

dram1.PNG.a8e584bb48d1651df2ef9678342e3d04.PNG

Τάση Soc αφήνω στο auto που ειναι μεγαλύτερη από την recommended και βάζω το xmp profile 2 που είναι στα 3200. Msi X470 Gaming Carbon Pro και R5 2600. Κανένα oc στο Cpu.

Παίρνω αυτά τα αποτελέσματα:

timings.PNG.2162f7b16de02dc124680bed2aeabc6d.PNG

Η ταχύτητα έχει πέσει και τα timings είναι διαφορετικά από αυτά που έθεσα. Μπορεί κάποιος να μου πει τι παίζει;

Edit: Ξαναέτρεξα με profile V1 γιατί παρατήρησα ότι μου άλλαζε σε manual όταν φόρτωνα το xmp απο το thaiphoon. Ξαναπέρασα τις τιμές στο bios με manual 3200mhz αντι για xmp profile και δούλεψε:

timings2.PNG.35d4f4a6678cca52764f3de05cbb8ff8.PNG

Παρατηρώ ότι διαβάζει διαφορετικές τιμές για το ProcODT, RttNom και RttPark από αυτές που έθεσα.

Επεξ/σία από bebius

1 ώρα πριν, bebius είπε

Καλησπέρα παίδες, έχω το έξης θέμα. Βάζω στο bios αυτές τις ρυθμίσεις:

dram1.PNG.a8e584bb48d1651df2ef9678342e3d04.PNG

Τάση Soc αφήνω στο auto που ειναι μεγαλύτερη από την recommended και βάζω το xmp profile 2 που είναι στα 3200. Msi X470 Gaming Carbon Pro και R5 2600. Κανένα oc στο Cpu.

Παίρνω αυτά τα αποτελέσματα:

timings.PNG.2162f7b16de02dc124680bed2aeabc6d.PNG

Η ταχύτητα έχει πέσει και τα timings είναι διαφορετικά από αυτά που έθεσα. Μπορεί κάποιος να μου πει τι παίζει;

Edit: Ξαναέτρεξα με profile V1 γιατί παρατήρησα ότι μου άλλαζε σε manual όταν φόρτωνα το xmp απο το thaiphoon. Ξαναπέρασα τις τιμές στο bios με manual 3200mhz αντι για xmp profile και δούλεψε:

timings2.PNG.35d4f4a6678cca52764f3de05cbb8ff8.PNG

Παρατηρώ ότι διαβάζει διαφορετικές τιμές για το ProcODT, RttNom και RttPark από αυτές που έθεσα.

Τα έχεις μπερδέψει λίγο.

Τα ΧΜΡ, είναι έτοιμα προφίλ/ρυθμίσεις (για Intel συστήματα, έχε κατά νου). Αν αφού βάλεις τις όποιες άλλες ρυθμίσεις σου πας και επιλέξεις το ΧΜΡ, θα περαστούν αυτές τελικά και όχι οι δικές σου.

Τώρα, για τα διαφορετικά νούμερα που βλέπεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες (και άλλες είναι, απλά δεν το έχεις παρατηρήσει), φταίει το προγραμμα που χρησιμοποιείς που δεν έχει ανανεωθεί πολύ καιρό τώρα και δεν διαβάζει σωστά.

Αν με τις ρυθμίσεις που έχεις βάλει είσαι σταθερός, είσαι μια χαρά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν στο DRAM Calculator στην Main καρτέλα πατήσεις το Compare Timings (ON/OFF) κάτω αριστερά θα σου βγάλει με μπλε τα timings που τρέχεις αυτή τη στιγμή..

Επεξ/σία από Επισκέπτης

2 ώρες πριν, Πέτρος είπε

Τα έχεις μπερδέψει λίγο.

Τα ΧΜΡ, είναι έτοιμα προφίλ/ρυθμίσεις (για Intel συστήματα, έχε κατά νου). Αν αφού βάλεις τις όποιες άλλες ρυθμίσεις σου πας και επιλέξεις το ΧΜΡ, θα περαστούν αυτές τελικά και όχι οι δικές σου.

Τώρα, για τα διαφορετικά νούμερα που βλέπεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες (και άλλες είναι, απλά δεν το έχεις παρατηρήσει), φταίει το προγραμμα που χρησιμοποιείς που δεν έχει ανανεωθεί πολύ καιρό τώρα και δεν διαβάζει σωστά.

Αν με τις ρυθμίσεις που έχεις βάλει είσαι σταθερός, είσαι μια χαρά.

Πέτρο το γνωρίζω αυτό για το xmp όμως οι περισσότεροι οδηγοί προτείνουν να ενεργοποιηθεί (μάλλον για να πιάσει τη default ταχύτητα) και στη συνέχεια να σεταριστούν οι υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Δυστυχώς δεν είμαι μια χαρά. Έχω errors κατεθείαν με TM5 και restart. Ανέβασα τάση στις μνήμες αλλά τίποτα. Πώς προτείνεις να συνεχίσω;

1 λεπτό πριν, bebius είπε

Πέτρο το γνωρίζω αυτό για το xmp όμως οι περισσότεροι οδηγοί προτείνουν να ενεργοποιηθεί (μάλλον για να πιάσει τη default ταχύτητα) και στη συνέχεια να σεταριστούν οι υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Δυστυχώς δεν είμαι μια χαρά. Έχω errors κατεθείαν με TM5 και restart. Ανέβασα τάση στις μνήμες αλλά τίποτα. Πώς προτείνεις να συνεχίσω;

Τι τάση έχεις στις μνήμες και τι στο SOC;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...