ILIAS GR Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Θέλω να φέρω ένα μηχάνημα από το εξωτερικό από χώρα της ΕΟΚ, συγκεκριμένα από Γερμάνια (είναι Γερμανικό προϊόν). Η τιμή εκεί είναι 15.899 ευρώ με όλους τους εκεί φόρος πληρωμένους και συν η μεταφορά του στην Ελλάδα 450 ευρώ. Ο εδώ εισαγωγέας ο μοναδικός στο είδος που μπορεί να το εισάγει ζητάει κάπου 23.000 ευρώ. (μεγάλη η διαφορά)… ζητώ τα φώτα σας να μην μπλέξω, αν το φέρω μόνος μου, θα πληρώσω και δω δασμούς και ΦΠΑ;
unforgiven Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Θέλω να φέρω ένα μηχάνημα από το εξωτερικό από χώρα της ΕΟΚ, συγκεκριμένα από Γερμάνια (είναι Γερμανικό προϊόν). Η τιμή εκεί είναι 15.899 ευρώ με όλους τους εκεί φόρος πληρωμένους και συν η μεταφορά του στην Ελλάδα 450 ευρώ. Ο εδώ εισαγωγέας ο μοναδικός στο είδος που μπορεί να το εισάγει ζητάει κάπου 23.000 ευρώ. (μεγάλη η διαφορά)… ζητώ τα φώτα σας να μην μπλέξω, αν το φέρω μόνος μου, θα πληρώσω και δω δασμούς και ΦΠΑ; Όχι, δεν θα πληρώσεις τίποτα. Αν είσαι ΕΕ θα γλιτώσεις και τον ΦΠΑ.
moure Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Ότι λέει ο από πάνω. Για τι είδους μηχάνημα μιλάς?
ILIAS GR Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 http://www.optimum-maschinen.de/produkte/drehmaschinen/optiturn-th-561556205630/index.html
DrLo Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Παπαπέτρου, εσύ ? /ontopic Μπορείς να το αγοράσεις από εκείνον όπως θα αγόραζες και ένα μηχανημα για την επιχείρησή σου από την Ελλάδα. Πρέπει να έχεις ανοίξει ενδοκοινωτικές συναλλαγές στο taxisnet νομίζω ... ή κάτι τέτοιο (έχει λίγη χαρτούρα ακόμα . θα ξέρει ο λογιστής σου) ... επειδή καταλαβαίνω ότι έχεις ήδη επιχείρηση που μπορεί να συναλλάσεται με ΕΕ μπορεί να είσαι ήδη έτοιμος. όλα τα παραπάνω υπό την προύπόθεση οτι ο κατασκευαστής πουλάει και παράλληλα με τον εδώ συνεργάτη του. έχεις offer ή απλά είδες κάπου την τιμή? 2
unforgiven Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Παπαπέτρου, εσύ ? /ontopic Μπορείς να το αγοράσεις από εκείνον όπως θα αγόραζες και ένα μηχανημα για την επιχείρησή σου από την Ελλάδα. Πρέπει να έχεις ανοίξει ενδοκοινωτικές συναλλαγές στο taxisnet νομίζω ... ή κάτι τέτοιο (έχει λίγη χαρτούρα ακόμα . θα ξέρει ο λογιστής σου) Αν δικαιολογεί η αγορά επιστροφή ΦΠΑ, το επιβεβαιώνω. Μίλησε πρώτα με τον λογιστή σου αν δεν έχεις ξανακάνει ενδοκοινωτική συναλλαγή.
ILIAS GR Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Επίσημη αντιπροσωπία απ ότι γνωρίζω δεν υπάρχει, εκτός από κάποιους εισαγωγείς μηχανημάτων που φέρνουν από παντού και τα πάντα. Την επιστροφή του ΦΠΑ δεν την γλυτώνω το ρώτησα στο λογιστή θα μπει μόνο σαν έξοδο της επιχείρησης.
DrLo Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Έχω την εντύπωση ότι οι αγορές-πωλήσεις εντός ΕΕ (από μία χώρα σε μία άλλη) γίνονται χωρίς ΦΠΑ έτσι κι αλλιώς, κάνω λάθος? edit: http://europa.eu/youreurope/business/vat-customs/cross-border/index_en.htm
unforgiven Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Έχω την εντύπωση ότι οι αγορές-πωλήσεις εντός ΕΕ (από μία χώρα σε μία άλλη) γίνονται χωρίς ΦΠΑ έτσι κι αλλιώς, κάνω λάθος? edit: http://europa.eu/youreurope/business/vat-customs/cross-border/index_en.htm Όχι. Είναι με τον ΦΠΑ της χώρας προορισμού. Για να μην πληρώσεις ΦΠΑ πρέπει να ισχύουν οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν.
Moderators Malthador Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Moderators Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων δεν χρεώνεται ΦΠΑ. OP, αν δεν μπορεί να σε κατευθύνει ο λογιστής σου σε αυτό το πράγμα, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξεις λογιστή (αν και -χωρίς παρεξήγηση- για να αποκαλείς την ΕΕ «ΕΟΚ», τότε μάλλον είσαι μεγάλος σε ηλικία και μάλλον και ο λογιστής σου είναι κι αυτός μεγάλος σε ηλικία και θα τον έχεις χρόνια ). Από εκεί και πέρα, OP: 1) Πού είδες αυτή την τιμή στο γερμανικό σάιτ και που είδες αυτή την τιμή στον εδώ αντιπρόσωπο; Ούτε ο ένας δίνει αυτή την τιμή ούτε ο άλλος την έχει στο σάιτ του. Επίσης, οι τιμές της Γερμανίας είναι με 19% ΦΠΑ, οι τιμές Ελλάδας είναι με 24% ΦΠΑ (και στις δύο περιπτώσεις δεν θα πληρώσεις ΦΠΑ, στην πρώτη απλά θα αφαιρεθεί εξαρχής, στην δεύτερη θα συμψηφιστεί στην περιοδική δήλωσή σου*). 2) Είσαι σίγουρος ότι ο κατασκευαστής στέλνει Ελλάδα; Στο σάιτ του δίνει ποιός είναι ο εδώ αντιπρόπωπος, σου είπαν ότι τον παρακάμπτουν; 3) Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να αγοράσεις ένα μηχάνημα για την δουλειά σου* και να έχει εγγύηση κατασκευαστή; Με την αγορά του μηχανήματος από την Ελλάδα, έχεις και κάποια πλεονεκτήματα: εγγύηση καλής λειτουργίας, συντήρηση και service από Έλληνα τεχνικό κοκ. Πες ότι κάτι χαλάει, ο αντιπρόσωπος δεν θα σε καλύψει αφού δεν αγόρασες από αυτόν (ή αν σε καλύψει θα σε χρεώνει τα κέρατά του), θα έχεις την άνεση του χρόνου να συνομιλήσεις με την Γερμανία προκειμένου να σου στείλουν/κανονίσουν τεχνική υποστήριξη; *Θεωρώ δεδομένο ότι θες να αγοράσεις κάτι τέτοιο ως επαγγελματίας, όχι ως ιδιώτης. 1
DrLo Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Όχι. Είναι με τον ΦΠΑ της χώρας προορισμού. Για να μην πληρώσεις ΦΠΑ πρέπει να ισχύουν οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν. Οι οποίες είναι τα το αγοράσει ως επιχείρηση ή επαγγελματίας, με τιμολογιάκι κλπ κλπ. Δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί ιδιώτες που αφοράζουν έναν τόρνο για ντεκόρ και το θεώρησα μάλλον αυτονόητο ότι το θέλει για την επιχείρησή του. το link που παρέθεσα μιλά αναλυτικά Selling to businesses If you sell goods to another business and these goods are sent to another EU country, you do not charge VAT - if the customer has a valid VAT number. Check if your customer has a VAT number You may still deduct the VAT you yourself have paid on your related expenses (goods/services bought in specifically to make those sales). If the customer does not have a valid VAT number, you must normally charge VAT on the sale at the rate applicable in your country. Buying If you buy and receive goods for business purposes from another EU country, you must account for the VAT on the transaction as if you had sold the goods yourself, at the applicable rate in your country. Normally, you will later be able to deduct this amount. Πράγμα που, τουλάχιστον από όσο καταλαβαίνω, σημαίνει ότι αν αυτό που αγοράζεις κάτι 1.000 ευρώ με 19% ΦΠΑ στη Γερμανία και 24% στην Ελλάδα (για μηχανήματα) ... - κατά τη συναλλαγή δε πληρώνεται ΦΠΑ - ο έλληνας αγοραστής υπολογίζει το "πιστωτικό ΦΠΑ" ως 24%*1.000 = 240 ευρώ τα οποία "normally" θα κάνει deduct στις δηλώσεις του. βέβαια κάτι παραπάνω θα ξέρει ο λογιστής σου, αλλά καλού κακού ρώτα και κάναν άλλο. χμ, τώρα που το ξαναδιαβάζω δε το πολυκαταλαβαίνω, καθώς για το 1000 υπάρχει deduct χωρίς να έχει πληρωθεί αρχικά ίσως αυτό το "you must account for the VAT on the transaction as if you had sold the goods yourself" σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσεις το 240 πρώτα κάπου (υποθέτω στην Ελλάδα) το οποίο μετά εκπίπτει (όπως σε οτιδήποτε αγοράζεις και στην Ελλάδα). Αν είναι έτσι τότε είναι απλά λογιστικές εγγραφές. 1
ILIAS GR Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Σαφώς για επαγγελματική χρήση τον θέλω, αυτόν που έχω τώρα είναι κατασκευής 1952 Αγγλικής προελεύσεως. Αλλά ως γνωστών κάποια πράγματα έχουν μια ημερομηνία λήξεως, όχι ότι ο συγκεκριμένος έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ούτε ιδιαιτέρες φθορές, παρόλη την ηλικία του, αλλά αδυνατεί να βγάλει κάποια μετρικά σπειρώματα. Για την εποχή του ήταν η κορυφή, αυτός που θέλω να πάρω είναι ένας μέσος τόρνος και δεν μπορεί να συγκριθεί με την τότε αγορά. Στη Γερμανία θα μεταβώ ο ίδιος, συγγενικό μου πρόσωπο έχει βρει το κατάστημα που θα γίνει η αγορά, μέχρι που και ο ίδιος ο έμπορος θα το στείλει στην Αθήνα. Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να πάρω μεταχειρισμένο. Όπως οι πρόγονοί μου πήραν κάτι που έχει μείνει και θα μείνει για αρκετά ακόμη για μένα έτσι και γω θέλω να πάρω κάτι που θα μείνει για τους απόγονους μου. Ναι έχω κάποια ηλικία, γι αυτό και την Ευρωπαϊκή Ένωση την αποκαλώ ΕΟΚ. 1
fylatos Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2017 Οι οποίες είναι τα το αγοράσει ως επιχείρηση ή επαγγελματίας, με τιμολογιάκι κλπ κλπ. Δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί ιδιώτες που αφοράζουν έναν τόρνο για ντεκόρ και το θεώρησα μάλλον αυτονόητο ότι το θέλει για την επιχείρησή του. το link που παρέθεσα μιλά αναλυτικά Selling to businesses If you sell goods to another business and these goods are sent to another EU country, you do not charge VAT - if the customer has a valid VAT number. Check if your customer has a VAT number You may still deduct the VAT you yourself have paid on your related expenses (goods/services bought in specifically to make those sales). If the customer does not have a valid VAT number, you must normally charge VAT on the sale at the rate applicable in your country. Buying If you buy and receive goods for business purposes from another EU country, you must account for the VAT on the transaction as if you had sold the goods yourself, at the applicable rate in your country. Normally, you will later be able to deduct this amount. Πράγμα που, τουλάχιστον από όσο καταλαβαίνω, σημαίνει ότι αν αυτό που αγοράζεις κάτι 1.000 ευρώ με 19% ΦΠΑ στη Γερμανία και 24% στην Ελλάδα (για μηχανήματα) ... - κατά τη συναλλαγή δε πληρώνεται ΦΠΑ - ο έλληνας αγοραστής υπολογίζει το "πιστωτικό ΦΠΑ" ως 24%*1.000 = 240 ευρώ τα οποία "normally" θα κάνει deduct στις δηλώσεις του. βέβαια κάτι παραπάνω θα ξέρει ο λογιστής σου, αλλά καλού κακού ρώτα και κάναν άλλο. χμ, τώρα που το ξαναδιαβάζω δε το πολυκαταλαβαίνω, καθώς για το 1000 υπάρχει deduct χωρίς να έχει πληρωθεί αρχικά ίσως αυτό το "you must account for the VAT on the transaction as if you had sold the goods yourself" σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσεις το 240 πρώτα κάπου (υποθέτω στην Ελλάδα) το οποίο μετά εκπίπτει (όπως σε οτιδήποτε αγοράζεις και στην Ελλάδα). Αν είναι έτσι τότε είναι απλά λογιστικές εγγραφές. Το ΦΠΑ ενδοκοινοτικών το χρεωπιστώνουν και προκύπτει διαφορά 0. Ουσιαστικά το βάζουν στα βιβλία σαν + και μετά σαν -. Προσωπική εμπειρία (με μερικές εκατοντάδες συναλλαγές βέβαια) δεν είμαι λογιστής. Σαφώς για επαγγελματική χρήση τον θέλω, αυτόν που έχω τώρα είναι κατασκευής 1952 Αγγλικής προελεύσεως. 3.jpg Αλλά ως γνωστών κάποια πράγματα έχουν μια ημερομηνία λήξεως, όχι ότι ο συγκεκριμένος έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ούτε ιδιαιτέρες φθορές, παρόλη την ηλικία του, αλλά αδυνατεί να βγάλει κάποια μετρικά σπειρώματα. Για την εποχή του ήταν η κορυφή, αυτός που θέλω να πάρω είναι ένας μέσος τόρνος και δεν μπορεί να συγκριθεί με την τότε αγορά. Στη Γερμανία θα μεταβώ ο ίδιος, συγγενικό μου πρόσωπο έχει βρει το κατάστημα που θα γίνει η αγορά, μέχρι που και ο ίδιος ο έμπορος θα το στείλει στην Αθήνα. Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να πάρω μεταχειρισμένο. Όπως οι πρόγονοί μου πήραν κάτι που έχει μείνει και θα μείνει για αρκετά ακόμη για μένα έτσι και γω θέλω να πάρω κάτι που θα μείνει για τους απόγονους μου. Ναι έχω κάποια ηλικία, γι αυτό και την Ευρωπαϊκή Ένωση την αποκαλώ ΕΟΚ. Κύριε Ηλία μακάρι να κρατήσει τόσα χρόνια και το καινούργιο μηχάνημα αλλά δυστυχώς δε τα φτιάχνουν όπως τα έφτιαχναν.
rokoko Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) θεωρητικά προς ενημέρωση, αφου δεν ειμαι επαγγελματίας και ενα φιλο λογιστή που εχω ειναι μεγάλης ηλικίας και δεν θα γνωρίζει αν τον ρωτήσω. 1) αν αγοράσεις μεσω ενδοκοινωτικων συναλλαγων ακριβά μηχανήματα οπως αυτο του νήματος απο ΕΕ, απο οτι κατάλαβα δεν θα πληρώσεις ΦΠΑ στο καταστημα αγορας. Θα χρεωθείς ως επαγγελματίας κάτι αλλο έξτρα οταν θα το περάσεις (ως εξοδα μαλλον;) στα λογιστικά βιβλία; 2) σε περίπτωση που αγοράσεις ενα τέτοιο ακριβό μηχάνημα και η επιχείρηση δεν πάει καλα και κλείσει, τι γίνεται με το ΦΠΑ που απομένει και δεν εχει συμψηφιστεί με τα εσοδα/εξοδα του 3μηνου; είτε στην περίπτωση που το έχεις αγοράσει απο το εξωτερικό, είτε απο εδώ ελλάδα; Επεξ/σία 7 Οκτωβρίου 2022 από rokoko
Ukforthemoment Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2022 14 λεπτά πριν, rokoko είπε θεωρητικά προς ενημέρωση, αφου δεν ειμαι επαγγελματίας και ενα φιλο λογιστή που εχω ειναι μεγάλης ηλικίας και δεν θα γνωρίζει αν τον ρωτήσω. 1) αν αγοράσεις μεσω ενδοκοινωτικων συναλλαγων ακριβά μηχανήματα οπως αυτο του νήματος απο ΕΕ, απο οτι κατάλαβα δεν θα πληρώσεις ΦΠΑ στο καταστημα αγορας. Θα χρεωθείς ως επαγγελματίας κάτι αλλο έξτρα οταν θα το περάσεις (ως εξοδα μαλλον;) στα λογιστικά βιβλία; 2) σε περίπτωση που αγοράσεις ενα τέτοιο ακριβό μηχάνημα και η επιχείρηση δεν πάει καλα και κλείσει, τι γίνεται με το ΦΠΑ που απομένει και δεν εχει συμψηφιστεί με τα εσοδα/εξοδα του 3μηνου; είτε στην περίπτωση που το έχεις αγοράσει απο το εξωτερικό, είτε απο εδώ ελλάδα; Φαντάζομαι 5!!!!!χρόνια μετά δεν θα το ψάχνει ακόμα!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα