Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ άπαντες καταρχάς ως νέο μέλος στο forum.

Αρχικά παραθέτω το σύστημα που χρησιμοποιώ (laptop):

Intel® Core i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2201 Mhz, 4 Core(s), 8 Logical Processor(s)

NVIDIA GeForce GTX 560M

RAM    8.00 GB

OCZ-AGILITY3 ATA Device 120gb SSD

Windows 7 x64

Coolermaster Cooling Pad (3 fans)

Το laptop λειτούργησε αψεγάδιαστα για περίπου 5 χρόνια, είχα περάσει εμπειρίες τύπου format, bit mining, κτλ όλα όμως κατέληξαν ομαλά και με το σύστημα να λειτουργεί άψογα. Πρόσφατα μου δημιούργησε το εξης πρόβλημα: idle temps 55-60C (no ram or clock usage), ξεκινώντας οποιοδήποτε software αυξάνεται μέχρι τους 75C και ξανακατεβαίνει στους 55-60C. Εαν τρέξω το Blizzard launcher ανεβαίνει ακομα περισσότερο και ακουμπά τους 80-83 και στην δοκιμή μου να τρέξω το Hearthstone έφτασε τους 107(!) όπου και έκανε άμεσα shut down.

Παραθέτω επίσης και τις ενέργειες που έκανα για να σας γλυτώσω χρόνο λέγοντας μου λύσεις που όλοι λογικά ξέρουμε πάνω κάτω, από τις πιο απλές εως τις κάπως πιο σύνθετες:

1. Καθαρισμός και ανανέωση θερμοαγώγιμης πάστας CPU/GPU (διαθετει 2 fans το laptop ένα για κάθε chipset).

2. Ελέγχθηκαν και αντικαταστήθηκαν τα βιδάκια της ψύκτρας, σε περίπτωση που κάποια ήταν φαγωμένη και άφηνε κενό μεταξύ ψύκτρας και chipset.

3. Δοκίμασα roll back και διαφορετικες εκδοσεις nvidia drivers με κάποιους να δυσχαιρένουν το πρόβλημα και άλλους να μην το καλυτερεύουν.

4. Έκανα scan με 6 διαφορετικα προγράμματα για να τυχόν εύρεση malicious background services/processes κτλ, δεν βρέθηκε κάτι σχετικό με την GPU.

5. Το πήγα στο κατάστημα από όπου το αγόρασα για να κάνουν τεχνικό έλεγχο και έγινε αλλαγή στα silicon pads που ακουμπούν πλακέτες περιφερειακά της GPU, αλλά δεν διόρθωσε το πρόβλημα. Η τελική τους εκτίμηση είναι πως είναι θέμα GPU(!) και λογω επικόλλησης της με την μητρική παει πακέτο και σε τιμή που δεν πλησιάζεται και δεν συμφέρει να το κανω.
6. Τέλος έκανα format που ως γνωστόν τα καθαρίζει όλα, αλλά δυστυχώς το προβλημα παραμένει ακόμα και αν δεν εγκαταστήσω τους βασικούς drivers που έρχεται στο CD επαναφοράς.

Λόγω οικονομικών δεν δύναμαι αυτή τη στιγμή για αγορά νέου υπολογιστή (desktop) και το παλευώ λίγο ακόμα μπας και το σώσω γιατί πραγματικά αξίζει και λειτουργεί στο υπόλοιπο μέρος του πολύ καλα. Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο προσπάθησα να το εξηγήσω όσο πιο λιτά και κατανοητά γίνεται.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και ελπίζω κάποιος/κάτι να βρεθεί.

Υ.Γ. Το post έγινε από το εν λόγω laptop αυτη τη στιγμή με idle temp 50C.
Υ.Γ.2 Στο πέρας των 5 χρόνων οι θερμοκρασιες idle δεν ξεπερνούσαν τους 40-45 και εν ώρα gaming τους 75-85.

Δημοσ.

Μπορεις να δοκιμασεις να πιεσεις την ψυκτρα ελαφρα την ωρα που δουλευει? Να δεις αν θα εχει διαφορα στην θερμοκρασια.

• Like 1
Δημοσ.

Θα το δοκιμάσω μ'ολις βρω την ευκαιρία, δεν ε'εχε δωσει υπόνοιες για λάσκα μεταξύ των μετάλων, αλλά είναι κάτι που δεν κοίταξα περισσότερο. Ευχαριστώ. Θα ενημέρωσω όταν το κάνω.

Δημοσ.

Μήπως υπήρχαν thermal pads στη GPU; Αν τα αντικατέστησες με πάστα, μπορεί πλέον η εφαρμογή της ψύκτρας να μην είναι καλή, με αποτέλεσμα τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρείς.

• Like 1
Δημοσ.

Πολυ σωστος ο φιλος απο πανω.Τσεκαρε γιατι οντως αν ειναι μεγαλο το κενο κ η thermal ρευστη δε κανεις δουλεια.

Δημοσ.

Ναι ή πάρε άλλα pads,έχουν διάφορες διαστάσεις ή πάρε αυτό,ελληνική εταιρία κιόλας,εγώ το έβαλα σε μερικά laptops και λειτουργεί μια χαρά.Αν θες να δοκιμάσεις έχει και βίντεο στο ιντερνετ,για την ποσότητα που πρέπει να βάλεις,είναι μπόλικη.

http://www.computer-systems.gr/content/k5-pro

edit: και η k4 pro για cpu επίσης αποδίδει πολύ καλά.

• Moderators
Δημοσ.

Ναι ή πάρε άλλα pads,έχουν διάφορες διαστάσεις ή πάρε αυτό,ελληνική εταιρία κιόλας,εγώ το έβαλα σε μερικά laptops και λειτουργεί μια χαρά.Αν θες να δοκιμάσεις έχει και βίντεο στο ιντερνετ,για την ποσότητα που πρέπει να βάλεις,είναι μπόλικη.

http://www.computer-systems.gr/content/k5-pro

edit: και η k4 pro για cpu επίσης αποδίδει πολύ καλά.

Όπα ενδιαφέρον. Δεν την ήξερα την εταιρεία. Κρίμα να έχει hostάρει τις εικόνες της στο Photobucket. Κι εγώ εκεί τις ανέβαζα μέχρι πριν λίγα χρόνια και μου εμφανίζει το ίδιο άθλιο watermark παντού λόγω αλλαγής πολιτικής. Επίσης τα αγγλικά τους θέλουν λίγο βελτίωση.

Πέραν τούτων, καιρό είχα να περάσω τόση ώρα σκαλίζοντας σε κάποιο site. :)

Δημοσ.

Μήπως υπήρχαν thermal pads στη GPU; Αν τα αντικατέστησες με πάστα, μπορεί πλέον η εφαρμογή της ψύκτρας να μην είναι καλή, με αποτέλεσμα τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρείς.

Υπήρχαν γύρω απο την GPU και με εφαρμοσμένο ξέχωρο heat pipe. Αντικαταστάθηκαν όταν αντικατέστησα και τις βίδες της ψύκτρας.

To προφανες δε σου λένε - να παρεις και μια καλη βάση με μεγάλα ανεμιστηρια .

Εννοείται πως έχω και διαθέτει 3 ανεμιστήρες με δυνατότητα τοποθέτησης όπου χρειάζονται.

Μπορεις να δοκιμασεις να πιεσεις την ψυκτρα ελαφρα την ωρα που δουλευει? Να δεις αν θα εχει διαφορα στην θερμοκρασια.

Συνάντησα σε forum που συζητούν και άλλοι Clevo barebone users (P-150 είναι το δικό μου) ότι όντως έχουν γίνει κάποιες κατασκευαστικές ατασθαλείες στο σχδιασμό ψύκτρας και cooling του συστήματος. Ένας από τους χρήστες έχει κάνει post με παρόμοιο fix (χωρίς να το χρειάζεται απλά ήθελε να μειώσει θερμοκρασίες) και τα κατάφερε, όντως πιέζοντας τις γωνίες της ψύκτρας. Δεν θα καταφέρω αυτή την εβδομάδα να το προσπαθήσω, αλλά από την επόμενη σίγουρα.

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση, θα ενημερώσω μέχρι είτε την επιδιόρθωση, είτε την ανακύκλωση του laptop!

• Like 1
Δημοσ.

Πρωτού ξεκινήσω να σας αραδιάσω το τι συνέβη μόλις αυτήν την ωρα, θα ήθελα να ξεκινήσω λεγοντας ότι οι τιτλοφορούντες "τεχνικοι" των καταστημάτων Η/Υ μαζί με τους μανατζαρέους τους είναι για να στηθούν στη σειρά και να τους πετάς από το γκρεμό. Μην βιαστείτε να με κατακρίνετε θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ.

Το πήρα πατριώτικα σήμερα και ήμουν τυχερός να βρώ κατάλληλου μεγεθους ροδέλες και εργαλεία για να κάνω την επισκευή που πρέπει για να σώσω το laptop μου χάρη στο προαναφερθέν forum χρηστών Clevo. Το σχέδιο έχει να κάνει με την επιδόρθωση της ασκούμενης πίεσης της ψύκτρας επάνω στην GPU, που γενικά ακόμα και με 4 βίδες τέρμα σφίξιμο έκανε μια ελαφριά τραμπάλα.

Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα από το εν λόγω forum, έπρεπε με μια απλή διαδικασία να προσθέσω ροδέλες ανάμεσα στην βίδα και το έλασμα της ψύκτρας έτσι ώστε αυτή να σφίξει καλύτερα επάνω στο σώμα και να εκμηδενίσει τα τυχόν μικροχιλιοστά κενά που όμως προκαλούν το μεγάλο αυτό πρόβλημα θερμοκρασίας (συγγνώμη αλλα λόγω format έαχασα τα links ευτυχώς είχα κατεβάσει τις φωτογραφίες).

Δοκίμασα πρώτα με ελαφρές πιέσεις στις 4 γωνίες και κοιτώντας στο gadget θερμοκρασίας GPU παρατήρησα οτι σε 2 από τις 4 γωνίες έβλεπα σε idle μια διαφορα της τάξεως των -4C. Εκεί λοιπόν θα έβαζα τις ροδέλες για να ασκήσω ολική πίεση και απαλοιφή του κενού. 'Οταν πήγα να ξεβιδώσω την πρώτη βίδα που μου είχαν αντικαταστήσει στο κατάστημα, η βίδα έσπασε αφήνοντας το σώμα μέσα στην υποδοχή και το κεφάλι της βίδας επάνω στο μαγνητικό κατσαβίδι μου. Δε χρειάζεται να σας πώ τις αντιδράσεις μου, νομίζω με νιώθετε. Εκεί πλέον παρέδωσα διοτι πλέον όντως τίποτα δε θα μπορούσε να το διορθωσει εκτός απο 300ε για νέα πλακέτα (τόσα μου ζήτησαν από το κατάστημα για το laptop τους).

Έχοντας απηυδήσει αποφάσισα έστω και έτσι να μην βαλω τις ροδέλες και να τοποθετήσω ένα θερμοανθεκτικό αντικείμενο να ακουμπήσει επάνω στην ταινία θερμοπροστασίας που έχει η ψύκτρα (σε περίπτωση που πρέπει να την πιάσεις και είναι ζεστή) και να καλύπτει όλο το κενό μέχρι εκεί που θα ακουμπήσει το πλαστικό καπάκι της βάσης του laptop (barebone). Το αντικείμενο έκατσε ακριβώς πάνω στο κέντρο της GPU και πιέζοντας ελαφρά το καπάκι για να μπεί το βίδωσα όσο έπαιρνε, όχι υπερβολικά. Αναψα ένα κεράκι και ξεκινησα το laptop.

Αποτέλεσμα: Idle temps GPU 37-39 ( απο 54-60), GPU temps on Blizzard Launcher 40-42 (απο 77-87), GPU temps while running Hearthstone 1920χ full quality 54-56 (ενω με το πρόβλημα έφτασα 107 και μου έσβησε).

Προσωρινή λύση αλλαά το έσωσα γιατί κάποια στιγμή το φθηνό πλαστικό θα καρουμπαλιάσει, θα βάλεις μεγαλύτερο αντικείμενο και μετά θα σπάσει. Ελπίζω μέχρι τοτε να το έχω αντικαταστήσει. Αλήθεια όμως πείτε μου:

Τι να πάω να πώ στους τεχνικούς του καταστήματος? Είμαι ευγενικός άνθρωπος και λυπάμαι να πάω να τους βρίσω, αλλά με έφεραν στο απροχώρητο. Πόσο εκμετάλλευση πια? "Χαλασε 300ε να το φτιαξεις". Επιοικώς ΖΩΑ και μόνο. ¨οτι θα πάω από εκεί θα πάω, ήθελα όμως να το μοιραστώ μαζι σας.

Πρόβλημα τέλος έστω και έτσι, καλά να είμαστε.

• Like 2
Δημοσ.

Νομιζω δε χρειαζεται καν να ασχοληθεις με τους τυπους χασιμο χρονου ειναι..Κ να ξερουνε που αμφιβαλλω πολυ πλεον δε θα ασχοληθουνε σε μια τετοια περιπτωση. Σου λενε μια τιμη κ τελος αμα ψαρωσεις ψαρωσες κ αυτοι θα βγαλουνε τσαμπα χρημα κ καβατζα την πλακετα μια χαρα λειτουργικη. Παντως δε περιμενα τοση μεγαλη διαφορα στις θερμοκρασιες!

Δημοσ.

Νομιζω δε χρειαζεται καν να ασχοληθεις με τους τυπους χασιμο χρονου ειναι..Κ να ξερουνε που αμφιβαλλω πολυ πλεον δε θα ασχοληθουνε σε μια τετοια περιπτωση. Σου λενε μια τιμη κ τελος αμα ψαρωσεις ψαρωσες κ αυτοι θα βγαλουνε τσαμπα χρημα κ καβατζα την πλακετα μια χαρα λειτουργικη. Παντως δε περιμενα τοση μεγαλη διαφορα στις θερμοκρασιες!

Πίστεψε με φίλε μου, το laptop επιζεί γιατί το προσέχω και ξέρω πως πρέπει να το προσέχω. Έχω δει αλλού laptop και τα λυπάμαι, ακαθάριστα για χρόνια κ αναμμένα στο ρεύμα για μήνες, κτλ. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα και εγκέφαλος για να συντηρήσει κάτι γιατί να μη το κάνεις, φυσικά, για οτιδήποτε αποτελεί περιουσία σου. Ήθελα να δώ πόσο μακριά φθάνει αυτή η ψύχρα για τον καταναλωτή. Χάσιμο χρόνου ναι 100%, αλλά έτσι για το γαμώτο θέλω να πάω εκεί και να τους δείξω τις θερμοκρασίες να τους ψαρώσω εγώ αν και δεν είναι η πρώτη φορά.

Όπως και να έχει το laptop λειτουργεί κανονικά με αυτή την μόντα και ευχαριστώ για τις απαντλησεις σας.

Και μη χειρότερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...