Προς το περιεχόμενο

MacOS reinstall - logical dead end

kostasgr78

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια απλή περίπτωση logical dead end στην πλατφόρμα της Apple που υποτίθεται είναι φημισμένη για την ευχρηστία της.

Δεν είχες ποτέ mac.
Σού χαρίζουν ή αγοράζεις μεταχειρισμένο.
Δεν έχει γίνει factory reset από τον προηγούμενο.
Προχωράς σε factory reset.
Πας να εγκαταστήσεις εξαρχής το λειτουργικό ONLINE όπως προτείνει και συστήνει η ίδια η Apple.
Λογγάρεις στο icloud (που έχεις λόγω ipad, θα μπορούσες όμως και να μην έχεις).
Προχωράς, αλλά βγαίνει μήνυμα λάθους καθώς το icloud δεν μπορεί να σού σερβίρει το λειτουργικό, καθώς αυτό δεν έχει ξαναγίνει associated με το λογαριασμό σου icloud, όπως θα συνέβαινε στο άνοιγμα ενός καινούριου mac.
Αδυνατείς να προχωρήσεις.

Νόμιμη λύση: να κατεβάσεις το λειτουργικό για manual install ΜΟΝΟ από άλλο MAC και όχι από Windows PC.

Κλειστό loop;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γενικά, οταν εχεις κανει "format" τον σκληρό μπορείς ειτε να κανεις την εγκατάσταση του λογισμικού απο USB/DVD ειτε μέσω internet recovery. Στην περιπτωση του internet recovery κατεβάζει την τελευταία συμβατή έκδοση λογισμικού ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΖΗΤΑΕΙ στοιχεία Apple ID κλπ

Το reinstall δεν ειναι factory reset. Φρεσκάρει το λειτουργικό και κραταει τις ρυθμισεις και τα αρχεια του προηγούμενου. Factory reset γινεται μόνο με format με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν.Κατα το installation απο το μηδεν του λειτουργικού δεν ειναι απαραίτητο το apple id.

ΥΓ. κατι αντιστοιχο γινεται τωρα πια και στα windows 10.Δηλαδη γίνεται reinstall και βρισκεις τα αρχεια εκει που τα αφησες εκτος απο προγραμματα που δεν μπορεσαν να εγκατασταθουν.

• Like 1

Στην περίπτωση που περιέγραψα, αναφέρομαι σε μεταχειρισμένο Mac mini του 2009 που μού χάρισε συγγενής.

Δεν είχε σβήσει τίποτα, επέλεξα να σβήσω τα πάντα μέσα από το ειδικό μενού και προχώρησα σε επανεγκατάσταση και κατέληξα στο παραπάνω πρόβλημα.

Στην περίπτωση που περιέγραψα, αναφέρομαι σε μεταχειρισμένο Mac mini του 2009 που μού χάρισε συγγενής.

Δεν είχε σβήσει τίποτα, επέλεξα να σβήσω τα πάντα μέσα από το ειδικό μενού και προχώρησα σε επανεγκατάσταση και κατέληξα στο παραπάνω πρόβλημα.

Ποιο είναι το "ειδικό μενού". Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος να καταλάβουμε τι κάνεις, διότι αυτό που περιγράφεις δε βγάζει νόημα! Επίσης μπορούσες απλά να φτιάξεις ένα καινούριο user (εσένα) και μετά να σβήσεις τον παλιό (του συγγενή σου δηλαδή). Δεν κερδίζεις κάτι με το format σε unix-like λειτουργικά, δεν είναι windows! Όλα τα settings είναι στο home του user, άπαξ και το σβήσεις τέλος. 

Συγγνώμη για την ανακρίβεια στις περιγραφές μου, ασχολούμαι εδώ και σχεδόν 30 χρόνια αποκλειστικά με Windows, Linux, Unix, κλπ. Θα διαβάσω λίγο τις ακριβείς ορολογίες και θα τις περιγράψω κατά Apple.

Το πρόβλημα είναι ότι ήθελα χωρίς να ενοχλήσω κανέναν να πάω σε σβήσιμο όλου του περιεχομένου και να κάνω μια καθαρή εξαρχής εγκατάσταση του λειτουργικού.

Πάτησα λοιπόν, Option + Command R.

Έκανα Erase το σκληρό δίσκο.

Είμαι στα Mac OS X Utilities και βλέπω 4 επιλογές. Επιλέγω Reinstall Mac OS X. (συνδεδεμένος σε Wi-fi)

Μου προτείνει το Lion, 10.7. Το επιλέγω.

Επιλέγω το σκληρό δίσκο.

Σε αυτή τη φάση μού πετάει dialog box για να κάνω sign in στο App Store με το Apple ID μου.

Το κάνω με το Apple ID που ήδη έχω, επειδή έχω iPad (αλλά ποτέ Mac).

Συνδέεται και μού πετάει το μήνυμα λάθους "This item is temporarily unavailable".

Τι μοντέλο ειναι το Mac;

Στις 4 επιλογές ειναι μόνο install το Lion, όχι κάποιο άλλο;

Μια απο τις 4 επιλογές ειναι get help online; Αν ναι επέλεξε την και στο safari window που θα ανοίξει κάνε sign in με το iCloud σου και στη συνέχεια πήγαινε στην προηγούμενη installation οθόνη και ξαναπροσπαθησε να κανεις εγκατάσταση.

Το Mac mini είναι 2009. Ναι μόνο το Lion δίνει σε εκείνο το βήμα.

Δοκίμασα αυτό που το διάβασα κάπου, το get help online και μόλις πάω στο icloud.com μού λέει ότι είναι unsupported browser. Προφανώς γιατί είναι παλιός Safari.

Logical dead end, πού έλεγα στην αρχή του θέματος. :-D

Πάντως αν φτιάξεις ή βρεις ένα installation media με οποιοδήποτε Mac OS η χρήση του iCloud είναι προαιρετική κατά την εγκατάσταση.

Σίγουρα δεν βοηθάει η μη δυνατότητα του να μπορείς να κατεβάζεις από το recovery partition ολόκληρο λογισμικό από τους servers της Apple στην περίπτωση που δεν το είχες απόκτησει. Να σου θυμίσω ότι το Lion δεν ήταν τσάμπα....

Μπορείς να βάλεις κανονικά οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό αφού λοιπόν δεν διαθέτεις το μέσο εγκατάστασης πια και να ξεχάσεις τις οποίες loopes σου δημιουργεί η Apple.

Έτσι κι αλλιώς με την εμπειρία power admin για δεκαετίες, έχω τρόπους να τα παρακάμψω όλα αυτά. Απλά επειδή δεν είχα Mac ως σήμερα, θέλω να επιβεβαιώσω μέσω της επίσημης και νόμιμης διαδικασίας ότι πάσχει το σύστημα και ότι η περίφημη ευχρηστία έχει κενά.

Αυτό που έχω περιγράψει παραπάνω, είναι ένα πολύ σοβαρό κενό στη διαδικασία που οδηγεί το χρήστη να καταφύγει σε μη ενδεδειγμένες μεθόδους, αφού έχει ήδη ταλαιπωρηθεί.

Το μηχάνημα σου ήρθε με το OS X 10.5 Leopard ή το 10.6 Snow Leopard, ενώ συνοδεύονταν από το σχετικό  Install DVD.

Από το Internet Recovery κατεβαίνει το λειτουργικό που συνόδευε το μηχάνημα, ενώ τα προαναφερόμενα λειτουργικά δεν είναι διαθέσιμα.

Αρχικά λοιπόν ζήτησε από τον φίλο σου -αν το έχει- το Install DVD και βλέπουμε.

Ο αδερφός μου μού το χάρισε, παλιό μηχάνημα ήταν. Δεν υπάρχει συνοδευτικό DVD ή κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να τα παρακάμψουμε όλα αυτά. Δεν θέλω να το κάνω, θέλω να εξαντλήσω πρώτα αυτό που υποδεικνύει η Apple, για να καταλάβω ότι καλά κάνω και δεν έχω Mac τόσα χρόνια. Σχεδιάζουν κάτι το οποίο οδηγεί ως procedure σε αδιέξοδο. Το κάνω για πειραματισμό και όχι γιατί καίγομαι αύριο το πρωί να παίζει. Καθαρά για τριβή.

Ευχαριστώ όσους έχουν γράψει ήδη ως τώρα και βοηθούν στο θέμα. :)

Κατι κανεις λάθος επιμένω...και λογικά εχει να κανει με το iCloud που χρησιμοποιείς.

Τέλος πάντων δοκίμασε με το OSX recovery disk https://support.apple.com/kb/DL1433?locale=en_US

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...