Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Έχω στήσει 3 Centos Linux web servers και τους δουλεύω για δοκιμές δίκες μου εδώ και αρκετά χρόνια με δυναμικές IP χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το ερώτημα μου είναι, αν θελήσω να βάλω σε κάποιον server static ip, θα πρέπει να αγοράσω 2 ips μια για το router και μια για τον server, ή θα μπορέσει να δρομολογηθεί η static ip που θέλω να κουμπώσω στον server μέσω του router?

Την IP την θέλω για τον server, δηλαδή το μηχάνημα θα έχει σαν IP την στατική και όχι κάποια εσωτερική (128.0 ή 10.10), δεν γνωρίζω όμως αν χρειάζεται και για το router.

Δημοσ.

Καταρχάς υπάρχουν δύο ip

1) Αυτή που σε βλέπει όλος ο κόσμος και είναι αυτή που σου δίνει ο πάροχος. px 95.66.232.33 Μπορείς να την δεις αν γράψεις what is my ip στον browser. Αυτή είναι δυναμική εκτός αν την ζητήσεις και την πληρώσεις από τον πάροχο για να σου δώσει στατική.

2) Αυτή που έχει το κάθε μηχάνημα εσωτερικά. πχ 192.168.1.23 Αυτές μπορείς να ρυθμίσεις αν θα είναι στατικές ή δυναμικές εσύ

Τώρα αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να πάρεις μια στατική ip από τον πάροχο. πχ 95.66.232.33. Αυτή την διεύθυνση αν την βάλεις σε οποιδήποτε υπολογιστή στον κόσμο θα σε κατευθύνει στον δικό σου router. Από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις port forwarding οπότε άν βάλεις πχ 95.66.232.33:80 θα πεις όταν κάποιος σε χτυπάει στην πόρτα 80 θα το στέλνεις κατευθείαν στον εσωτερικό υπολογιστή με διεύθυνση 192.168.1.23

Δημοσ.

Καταρχάς υπάρχουν δύο ip

1) Αυτή που σε βλέπει όλος ο κόσμος και είναι αυτή που σου δίνει ο πάροχος. px 95.66.232.33 Μπορείς να την δεις αν γράψεις what is my ip στον browser. Αυτή είναι δυναμική εκτός αν την ζητήσεις και την πληρώσεις από τον πάροχο για να σου δώσει στατική.

2) Αυτή που έχει το κάθε μηχάνημα εσωτερικά. πχ 192.168.1.23 Αυτές μπορείς να ρυθμίσεις αν θα είναι στατικές ή δυναμικές εσύ

Τώρα αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να πάρεις μια στατική ip από τον πάροχο. πχ 95.66.232.33. Αυτή την διεύθυνση αν την βάλεις σε οποιδήποτε υπολογιστή στον κόσμο θα σε κατευθύνει στον δικό σου router. Από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις port forwarding οπότε άν βάλεις πχ 95.66.232.33:80 θα πεις όταν κάποιος σε χτυπάει στην πόρτα 80 θα το στέλνεις κατευθείαν στον εσωτερικό υπολογιστή με διεύθυνση 192.168.1.23

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά αυτά που μου γράφεις τα γνωρίζω ήδη και πιστεύω ότι θα ήταν αντιληπτό από κάποιον που θα την διάβαση. Γράφω ότι έχω 3 servers που δουλεύουν με dynamic ip και φυσικά εννοείτε port forwarding σε εσωτερικές ip από το router. Το 90% των production server στο internet έχουν στατικές IP, όχι με δρομολόγηση, αλλά κατευθείαν στα μηχανήματα. Θέλω να ξέρω αν για να βάλω μια στατική σε ένα μηχάνημα χρειάζομαι και στατική για το ρουτερ ή μπορεί να δρομολογηθεί η στατική του μηχανήματος με κάποιον άλλον τρόπο.

Δες εδώ έναν production server που έχω με στατική IP (έχω σβήσει τα 2 τελευταία ψηφία):

server_ifconfig.png

Όπως βλέπεις έχει κουμπωμένη στο eth0 την στατική κατευθείαν.

Και εδώ ένας δικός μου με εσωτερική ip (192.168.1.203) που δρομολογεί τα ports το ρουτερ που έχει δυναμική.

server_ifconfig_dynamic.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Nanobot

Εχω διαβασει πολλες φορες το αρχικο σου ποστ αλλα και το επομενο, αλλα δεν εχω καταλαβει ακριβως τι παιζει.

Οι 3 servers που εχεις ειναι σπιτι σου ή τελοσπαντων σε δικο σου χωρο και υπαρχει μια τυπικη συνδεση ADSL/VDSL?

Και θες να βγαλεις 1 απο τους 3 στο Internet με στατικη, αυτο ειναι το θεμα?

Αν ειναι αυτο το σεναριο, θα πρεπει να ρωτησεις τον ISP σου αν εχει καποια τετοια υπηρεσια τυπου "multiwan" η οποια αν υπαρχει ειναι πολυ πιθανο να χρειαστει διαφορετικο εξοπλισμο απο αυτον που εχεις τωρα.

Παντως με τον απλο εξοπλισμο που δεν ειναι φτιαγμενος για multiwan, αν βαλεις static θα παει σαν ρυθμιση στο router και ολα τα PC απο πισω θα φαινονται/βγαινουν με την ιδια IP. Δεν θα χρειαστεις δευτερη static, αλλα δεν θα κανεις δουλεια σου αφου η static θα αφορα ολο το δικτυο σου και οχι το ενα μηχανημα που θες να εχει αυτη τη static.

Μιλα με ISP.

Ελπιζω να σε καταλαβα γιατι εγραψα/εσβησα πολλα και πολλες φορες.

Και ακομα δεν ξερω αν σε "εποιασα". :)

Επεξ/σία από nostos
Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλημέρα μη μπερδεύεσαι με το ΝΑΤ. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να φτάσεις σε ένα σερβερ. ΝΑT,route και reverse proxy. Ο ISP αν ζητήσεις μια ΙP τότε θα μετατρεψει την δικια σου σε στατική. Με μια διεύθυνση μπορείς να βάλεις ενα reverse proxy και μάλιστα είναι το best practice. Αν ζητήσεις block διευθύνσεων τότε θα σου δώσει όσες ζητήσεις σε ένα άλλο δίκτυο. Από αυτές τις IP η πρώτη θα είναι το ρουτερ σου δηλαδή η Gateway IP. Εάν το ρουτερ σου υποστηρίζει πολλαπλά interface τότε μπορείς να σηκώσεις αυτές τις διευθύνσεις και να κάνεις ΝΑΤ προς τους Server. Μπορείς επίσης να βγάλεις τους Server σου σε αυτό το DMZ δίκτυο απευθείας και να κανεις Route. Κατέβασε ενα Sophos UTM και πέτα το ρουτερ που έχεις στο εργαστήριο για αρχή ,είναι δωρεάν για προσωπική χρήση, για να τα απλοποιησεις στο μυαλό σου. Θα δεις είναι πολύ εύκολο. Συγγνώμη για το formatting είμαι από κινητο

Και για να σε βοηθήσω περισσότερο,όταν πάρεις μπλοκ τότε πάλι θα έχεις μια IP πχ 62.5.5.5 η οποία θα είναι το interface με τον provider. Η πρώτη από το μπλοκ θα είναι σε μια lan στην οποία μπορείς να συνδέσεις τους σερβερ για το routing ,αν και δεν το συνιστώ

Δημοσ.

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις.

Έχω 3 router, ένα του OTE που σηκώνει το VoIP, ένα ASUS DSL-AC68U που συνδέεται στο internet και ένα Cisco RV042G. Θα μιλήσω με OTE για δρομολόγηση 2 στατικών IP. Η μία θα είναι το gateway που θα κουμπώνει στο router που συνδέεται στο internet και η δεύτερη θα δρομολογείται από το router στον server.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...