White_Cat Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Καλημέρα !Έχω ένα γείτονα που έψαχνε ένα καλό μεταχειρισμένο υπολογιστή με οθόνη. Του έδωσα τον δικό μου κι είπα να πάρω το πρώτο μου Mac να δοκιμάσω την τύχη μου. Έτσι απλά.Είναι ένας παλιούτσικος μεταχειρισμένος imac με οθόνη 20 ιντσών Core 2 Duo 2GB RAM, 320GB HD που κάποιος τον ξεφορτώθηκε στο e-Bay για κάτι ψιλά. Όμως δόξα τη Apple, λειτουργεί καλά. Περιγράφεται επίσημα ως imac 4.1. Το θέμα μου είναι ότι :1) Θέλω να πάρω ένα πλήρες Backup του λειτουργικού συστήματος σε εξωτερικό δίσκο. Για να το κάνω αυτό σε άλλα συστήματα, απλά έκανα εκκίνηση με το CD του CloneZilla κι όλα πηγαίνανε ρολόι. Μπορώ να το κάνω αυτό στο Mac ; Το 'χει κάνει κανένας ή τέλος πάντων τι πρόγραμμα προτείνετε να χρησιμοποιήσω ; Μπορεί το ίδιο CD του CloneZilla, που βασίζεται στο Linux, να εκκινήσει ένα Mac ; 2) Αυτή τη στιγμή τρέχει OSX Leopard που είναι πολύ παλιά έκδοση απ' όσο ξέρω ρε περ-γαμώντο. Έχω διαβάσει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να σηκώσει OSX Mountain Lion. Είστε σίγουροι ότι θα το σηκώσει άμα επιχειρήσω να το βάλω, ή μηπως τελικά θα πάρει και θα σηκώσει εμένα ο ... ;3) Υπάρχει ενσωματωμένο πρόγραμμα στο OSX που να γράφει CD/DVD ;4) Η είσοδος του DVD Writer είναι στο πλαϊνό μέρος της οθόνης και δεν έχει eject button πάνω του όπως γινότανε στα PC. Άμα κολλήσει κανένα DVD μέσα στο iMac υπάρχει τρόπος να το βγάλεις χειροκίνητα, χωρίς να παρεμβαίνει καθόλου το λειτουργικό ;Να είστε όλοι καλά,Μ' ένα ευχαριστήριο νιαούρισμα,Ο Άσπρος Γάτος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
CheOnWeb Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Καλημέρα ! Έχω ένα γείτονα που έψαχνε ένα καλό μεταχειρισμένο υπολογιστή με οθόνη. Του έδωσα τον δικό μου κι είπα να πάρω το πρώτο μου Mac να δοκιμάσω την τύχη μου. Έτσι απλά. Είναι ένας παλιούτσικος μεταχειρισμένος imac με οθόνη 20 ιντσών Core 2 Duo 2GB RAM, 320GB HD που κάποιος τον ξεφορτώθηκε στο e-Bay για κάτι ψιλά. Όμως δόξα τη Apple, λειτουργεί καλά. Περιγράφεται επίσημα ως imac 4.1. Το θέμα μου είναι ότι : 1) Θέλω να πάρω ένα πλήρες Backup του λειτουργικού συστήματος σε εξωτερικό δίσκο. Για να το κάνω αυτό σε άλλα συστήματα, απλά έκανα εκκίνηση με το CD του CloneZilla κι όλα πηγαίνανε ρολόι. Μπορώ να το κάνω αυτό στο Mac ; Το 'χει κάνει κανένας ή τέλος πάντων τι πρόγραμμα προτείνετε να χρησιμοποιήσω ; Μπορεί το ίδιο CD του CloneZilla, που βασίζεται στο Linux, να εκκινήσει ένα Mac ; 2) Αυτή τη στιγμή τρέχει OSX Leopard που είναι πολύ παλιά έκδοση απ' όσο ξέρω ρε περ-γαμώντο. Έχω διαβάσει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να σηκώσει OSX Mountain Lion. Είστε σίγουροι ότι θα το σηκώσει άμα επιχειρήσω να το βάλω, ή μηπως τελικά θα πάρει και θα σηκώσει εμένα ο ... ; 3) Υπάρχει ενσωματωμένο πρόγραμμα στο OSX που να γράφει CD/DVD ; 4) Η είσοδος του DVD Writer είναι στο πλαϊνό μέρος της οθόνης και δεν έχει eject button πάνω του όπως γινότανε στα PC. Άμα κολλήσει κανένα DVD μέσα στο iMac υπάρχει τρόπος να το βγάλεις χειροκίνητα, χωρίς να παρεμβαίνει καθόλου το λειτουργικό ; Να είστε όλοι καλά, Μ' ένα ευχαριστήριο νιαούρισμα, Ο Άσπρος Γάτος 1) Μπορείς να κάνεις backup με το προεγκατεστημένο Time Machine. 2) To 4.1 επισήμως, πάει μέχρι 10.6.8 (Snow Leopard) 3) Ναι αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων http://www.dummies.com/computers/macs/how-to-burn-a-cd-on-mac-os-x-snow-leopard/#slide-1 4) Δεν γνωρίζω κάτι άλλο πέρα απ' το Eject button η cmd+E ή restart. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2017 Nα συμπληρωσω οτι μπορεις να κανεις χρηση του clonezilla. Στην θέση σου θα κατεβαζα το bootcamp για τον συγκεριμενο, θα του εβαζα win7 και μετα ανβάθμιση σε win 10 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
georgeadams Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 Share Δημοσ. 16 Ιουλίου 2017 1. Δοκίμασε το SuperDuper ή το CarbonCopyCloner. Και τα δυο φτιάχνουν Bootable backups σε εξωτερικό δίσκο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr.Fuzzy Δημοσ. 20 Ιουλίου 2017 Share Δημοσ. 20 Ιουλίου 2017 Ρε λύσσα να βάλουν windows στο Mac! Όπου βρεις ευκαιρία τσουπ! Θέλουν το MacOS δε θέλουν τα άθλια Windows, χώνεψε το! Αν για κάποιο λόγο πρέπει να αλλάξουν το MacOS (δε βλέπω το λόγο) είναι πολύ προτιμότερο να βάλουν κάποιο distro Linux. 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
White_Cat Δημοσ. 20 Ιουλίου 2017 Μέλος Share Δημοσ. 20 Ιουλίου 2017 Καλημέρα παιδιά!Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Ο DrFuzzy έχει δίκιο. Καμία όρεξη δεν έχω να βάλω Windows σε Mac. Άμα μου αρέσανε τα Windows, δεν θα τον αγόραζα καν τον Macintosh. Αλλά κοιτάξτε, το θέμα είναι να καταφέρω να φτιάξω ένα Bootable CD ή USB Flash με το CloneZilla για να μπορέσω να πάρω ένα πλήρες Backup του HD.Αυτό είναι όλο, δε θέλω να εγκαταστήσω καν νέο λειτουργικό σύστημα, απλά επειδή στο PC είχα συνηθίσει τη διεπαφή του CloneZilla κι επειδή υπάρχει κόσμος που το έχει κάνει, θέλω να κάνω κι εγώ κάτι τέτοιο.Εδώ που τα λέμε, έχω ήδη πάρει ένα Backup με την ενσωματωμένη Time Machine. Αλλα ρε ...-ώτο, ενώ ακολουθώ πιστά όλα τα Tutorials, όταν ξεκινάει το Mac και κρατάω πατημένο το πλήκτρο Option, ενώ εμφανίζεται ο βασικός HD, δεν εμφανίζεται η επιλογή εκκίνησης από το flash drive. Ξέρει κανείς γιατί ;Για να φτιάξω το bootable flash drive ακολούθησα αυτόν εδώ τον οδηγό :http://dthatcher.blogspot.gr/2015/09/make-clonezilla-live-usb-stick-for-mac.htmlΕπειδή ο δικός μου Mac είναι Core Duo (32bit) κι όχι Core 2 Duo κατέβασα την 32bit έκδοση του CloneZilla. Σωστά ;Αφήστε που άμα επιχειρήσω να κάνω εκκίνηση από οποιοδήποτε CD/DVD (έστω 32bit Linux Distro) μου βγάζει ένα μήνυμα που λέει Select CDROM Boot type και κολλάνε όλα χωρίς ν' ανταποκρίνεται τίποτα. Το έχει αντιμετωπίσει κανείς αυτό ;Γενικά, άμα πάρω ένα DVD μιας διανομής Linux, (έστω 32bit Slackware ή Ubuntu) τι πρέπει να κάνω για να κάνει boot από το DVD ;Σας ευχαριστώ όλους,Ο Άσπρος Γάτος 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 20 Ιουλίου 2017 Share Δημοσ. 20 Ιουλίου 2017 Καλημέρα παιδιά! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Ο DrFuzzy έχει δίκιο. Καμία όρεξη δεν έχω να βάλω Windows σε Mac. Άμα μου αρέσανε τα Windows, δεν θα τον αγόραζα καν τον Macintosh. Αλλά κοιτάξτε, το θέμα είναι να καταφέρω να φτιάξω ένα Bootable CD ή USB Flash με το CloneZilla για να μπορέσω να πάρω ένα πλήρες Backup του HD. Αυτό είναι όλο, δε θέλω να εγκαταστήσω καν νέο λειτουργικό σύστημα, απλά επειδή στο PC είχα συνηθίσει τη διεπαφή του CloneZilla κι επειδή υπάρχει κόσμος που το έχει κάνει, θέλω να κάνω κι εγώ κάτι τέτοιο. Εδώ που τα λέμε, έχω ήδη πάρει ένα Backup με την ενσωματωμένη Time Machine. Αλλα ρε ...-ώτο, ενώ ακολουθώ πιστά όλα τα Tutorials, όταν ξεκινάει το Mac και κρατάω πατημένο το πλήκτρο Option, ενώ εμφανίζεται ο βασικός HD, δεν εμφανίζεται η επιλογή εκκίνησης από το flash drive. Ξέρει κανείς γιατί ; Για να φτιάξω το bootable flash drive ακολούθησα αυτόν εδώ τον οδηγό : http://dthatcher.blogspot.gr/2015/09/make-clonezilla-live-usb-stick-for-mac.html Επειδή ο δικός μου Mac είναι Core Duo (32bit) κι όχι Core 2 Duo κατέβασα την 32bit έκδοση του CloneZilla. Σωστά ; Αφήστε που άμα επιχειρήσω να κάνω εκκίνηση από οποιοδήποτε CD/DVD (έστω 32bit Linux Distro) μου βγάζει ένα μήνυμα που λέει Select CDROM Boot type και κολλάνε όλα χωρίς ν' ανταποκρίνεται τίποτα. Το έχει αντιμετωπίσει κανείς αυτό ; Γενικά, άμα πάρω ένα DVD μιας διανομής Linux, (έστω 32bit Slackware ή Ubuntu) τι πρέπει να κάνω για να κάνει boot από το DVD ; Σας ευχαριστώ όλους, Ο Άσπρος Γάτος Κανε nvram reset και ξαναδοκιμασε. ΥΓ. Αν σου αρεσε το mac os μπορουσες να φτιαξεις , hackintosh. Ρε λύσσα να βάλουν windows στο Mac! Όπου βρεις ευκαιρία τσουπ! Θέλουν το MacOS δε θέλουν τα άθλια Windows, χώνεψε το! Αν για κάποιο λόγο πρέπει να αλλάξουν το MacOS (δε βλέπω το λόγο) είναι πολύ προτιμότερο να βάλουν κάποιο distro Linux. Αμα ηθελαν πραγματικα το mac OS θα ειχαν ψαξει για mac OS(βλεπε hackinstosh) και οχι mac. Oσοι θελουν mac ασχετος αυτος αν ειναι λειτουργικός, συγνωμη αλλα δεν το κανουν για το mac os αλλα για την εικονα ή την οπτικη ευχαριστηση θα λεγαμε , οπως ενας πινακας ζωγραφικής. Αμφιβάλω αν θα ειναι λειτουργικος ο υπολογιστης με τα mac os που θα τρεχει με προβληματα και θα χανεται η δυνατοτητα σιγα σιγα να χρησιμοποιει καινουργιες εφαρμογές. Συμφωνω με linux. Ελπιζω να τον κανει να καταφερει να μπουταρει με μια διανομη.Αλλα τωρα που το θυμηθηκα αν εχει βλαβει το dvd drive μπλοκαρει και την δυνατοτητα να bootarei απο αλλο μεσο εξωτερικα. Ισως θελει ανοιγμα το μηχανημα του.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kinq1 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2017 Share Δημοσ. 21 Ιουλίου 2017 (επεξεργασμένο) Για να βγάλεις cd από το tray του mac, μια ακόμα λύση "ανάγκης" είναι η επανεκίνηση με πατημένο το κουμπί του mouse. Για bootable backup του σκληρού, βρες το freeware/shareware Superduper. ( http://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html ) Για να κάνει boot το mac από το cd/dvd, επανεκίνηση και πατημένο το "C" https://support.apple.com/en-us/HT201255 EDIT: Γνώμη μου είναι ότι το καλύτερο λειτουργικό για το mac σου είναι το Snow Leopard, και το 2ο καλύτερο το mountain lion. ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ windows, μη βάλεις linux, με windows θα σου φαίνεται αργό το μηχάνημα, με το linux θα σου φαίνεται παλαιολιθικό. Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2017 από kinq1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr.Fuzzy Δημοσ. 22 Ιουλίου 2017 Share Δημοσ. 22 Ιουλίου 2017 @White_Cat μπορείς να κάνεις clone κανονικά τον σκληρό σου με ενα linux live cd με Clonezilla. Διαφορετικά μπορείς με SuperDuper ή Carbon Cloner. Τέλος μπορείς και μέσω terminal bash με την εντολή dd. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα