Προς το περιεχόμενο

Χαράτσι τελικά 2% υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων μόνο στα tablet με RAM τουλάχιστον 4 GB

deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

το να μην είναι καινούριο,

δεν δικαιολογεί τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του φόρου

ούτε δικαιολογεί την ουσία της επιβολής του φόρου

επίσης έστω κι αν το λάθος προϋπήρχε σε ένα βαθμό,

το λάθος δεν αναιρείται με άλλο λάθος και δη μεγαλύτερο

η ουσία είναι πως πρόκειται για φόρο υπέρ ιδιωτών

επιβληθέντα κατόπιν πολιτικής διαπλοκής με τους ενδιαφερόμενους,

και ο οποίος φόρος στην ουσία του δεν έχει αντικείμενο (!)

με την έννοια πως κανείς που πληρώνει

δεν λαμβάνει κάποιο προϊόν δουλειάς για τα χρήματα του φόρου που πληρώνει

τουναντίον αυτοί οι ιδιώτες που εισπράττουν τα χρήματα του φόρου,

τα εισπράττουν για εργασία που δε δούλεψαν

• Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 126
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Το ερώτημα που δημιουργήθηκε στο μυαλό μου είναι... Σε περίπτωση που σε πιάσουν με "πειρατικό" υλικό.. Μπορείς να πεις μα εγώ έχω πληρώσει για πνευματικά δικαιώματα :)

• Like 2

Όσο ενάντια και να είναι κανείς σ' αυτό το χαράτσι, πρέπει να είναι στόκος για να πιστεύει ότι δε γινόταν ήδη αυτό ακριβώς το πράγμα επι προηγούμενων κυβερνήσεων και να του δίνει πολιτική χροιά.

Ισως επειδη οι "στοκοι" να ξερουν οτι το χαρατσι επι των υπολογιστων ειχε καταργηθει εδω και πολλα χρονια και ειχαν μεινει μονο τα ποσοστα σε φωτοτυπικα κτλ αλλα τωρα το φερνουν πισω;

• Like 2

Δλδ επειδή αυτοί ΔΕΝ έχουν την δυνατότητα να βγάλουν λεφτά επειδή ΔΕΝ δουλεύουν ή επειδή είναι κληρονόμοι των καλλιτεχνών και περιμένουν να ζήσουν ανά εξάμηνο από τα λεφτά που θα τους δείτε αυτή η κολο ΑΕΠΙ θα πρέπει εμεις να τους τα πληρώνουμε? ρε μας κάνουν πλάκα? εγώ δλδ που δεν μπορώ να ζήσω θα μπω στην βουλή και θα τους ζητήσω ΧΑΤΗΡΙΚΑ να βάλουν φόρο για να ζήσω σαν ρέμπελος? να πουλήσουν CD... να τα βάλουν στο spotify... στο κάτω κάτω εγώ δεν ακούω μουσική στο ταμπλετ μου... και ιδιαίτερα ζαμπέτα και παλιομοδίστικες ψευτοκουλτουριάρικες αηδίες... αν δε πουλάει ΤΕΛΟΣ. και στις συσκευές δουλειά βγάζω... δεν ακούω πυξ λαξ και τα @@ κουνιούνται... ντε και καλά να να πληρώνουμε το φόρο ανέργων καλλιτεχνών!!! και όχι δεν είναι λίγο το 2%... σαν ταμπλετ θεωρείται και το Microsoft surface και εκει το 2% ειναι πολλλααα

• Like 2

Το ερώτημα που δημιουργήθηκε στο μυαλό μου είναι... Σε περίπτωση που σε πιάσουν με "πειρατικό" υλικό.. Μπορείς να πεις μα εγώ έχω πληρώσει για πνευματικά δικαιώματα :)

όχι

και αυτό είναι ακόμα ένα παράλογο του φόρου

ότι πληρώνεις για κάτι ανύπαρκτο

με την έννοια ότι δεν αναγνωρίζεται πως εξοφλείς πνευματικά δικαιώματα την ώρα που εξοφλείς αυτό το φόρο!

στο τέλος μάλιστα 

καταλήγεις να διπλοτριπλοπληρώνεις πνευματικά δικαιώματα

προληπτικά, αναδρομικά, κατά περίπτωση

πέραν του ότι ο φόρος επιβάλλεται αδιακρίτως

και με την έννοια της προληπτικής (!) επιβολής

• Like 1

Ισως επειδη οι "στοκοι" να ξερουν οτι το χαρατσι επι των υπολογιστων ειχε καταργηθει εδω και πολλα χρονια και ειχαν μεινει μονο τα ποσοστα σε φωτοτυπικα κτλ αλλα τωρα το φερνουν πισω;

Το χαράτσι αυτό έχει επιβληθεί κατά καιρούς σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που έχουν κάποια μικρή ή μεγάλη σχέση με τη μουσική. Στην περίπτωση του ινσο μάλιστα είχε επιβληθεί πολύ πριν γεννηθούν οι περισσότεροι που γράφουν εδώ.

Αν δε μπορείς να καταλάβεις πως αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν έχει πολιτικό χρώμα και πως όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις είναι οκ με αυτή την ιδέα, δεν ξέρω πως να σε βοηθήσω.

• Like 3

Οι όροι χρήσης περιεχομένου που υπόκειται στις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας συνήθως περιέχουν και μια παράγραφο παρόμοια με την παρακάτω:

"Απαγορεύεται η δημοσίευση, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, δημόσια προβολή, πώληση, εμπορική εκμετάλλευση κτλ χωρίς την άδεια της εταιρίας".

Όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που αφορούν π.χ. τη χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς (το fair use που λένε στην Αμερική)

Ο φόρος έχει θεσπιστεί για να αποζημιωθούν οι δημιουργοί για τις νόμιμες περιπτώσεις χρήσης / αντιγραφής τους έργου τους, αλλά πιθανώς και για τις μή νόμιμες (που όμως το κράτος αναγνωρίζει ότι υφίστανται)

Κάπως έτσι το κατανοώ. 

Ας μας βοηθήσει κάποιος που έχει ασχοληθεί περισσότερο με τη νομοθεσία

Και κάτι ακόμα:

Στις οργανωμένες κοινωνίες με ένα επίπεδο κοινωνικής συνείδησης είθισται να πληρώνεις και για παροχές που αφορούν άλλους, τους συνανθρώπους σου.

Μπορεί να πληρώνω για να υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία, σχολεία ακόμα κι αν εγώ δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ (που σημαίνει ότι έχω τη δυνατότητα).

• Like 2

Το χαράτσι αυτό έχει επιβληθεί κατά καιρούς σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που έχουν κάποια μικρή ή μεγάλη σχέση με τη μουσική. Στην περίπτωση του ινσο μάλιστα είχε επιβληθεί πολύ πριν γεννηθούν οι περισσότεροι που γράφουν εδώ.

Αν δε μπορείς να καταλάβεις πως αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν έχει πολιτικό χρώμα και πως όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις είναι οκ με αυτή την ιδέα, δεν ξέρω πως να σε βοηθήσω.

Και εσυ αν δεν μπορεις να καταλαβεις οτι ενω ειχε επιβληθει σε ολα καποια στιγμη απο καποιους ειχε γινει ενα βημα προς την μπροστα  απο καποιους αλλους και ειχε αφαιρεθει τουλαχιστον απο τους υπολογιστες αλλα τωρα παμε δυο βηματα προς τα πισω δεν ξερω πως μπορω να σε βοηθησω.

• Like 1

Η αλήθεια είναι χωρίς να το δικαιολογώ ότι δε πρόκειται για ελληνική εφεύρεση. Κι εδώ στην Ολλανδία υπάρχει αντίστοιχος φόρος όχι μόνο στα tablet αλλά σε όλα τα ηλεκτρονικά.

Το θεμα ειναι οτι οι Ελληνικες; κυβερνησεις  εφαρμοζουν οτι τους συμφερει απο νομους αλλων χωρων και σε αλλους κανουν την παπια.Ολα υπερ του κρατους και εχουν και την δικαιολογια οτι αυτο εφαρμοζεται σε αυτη την χωρα, το αλλο στην αλλη κτλ.Παροχες μπαααα.Μονο φερτε χρημα στα ταμεια.

• Like 1

Εγω ειμαι απλο παιδι. Οποτε θελω να τα κανω λιγο πιο βατα αυτα που λεει

Στη μορφή που είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, τόσο στα smartphone όσο και στα tablet με RAM άνω των 4 GB επιβαλλόταν τέλος 1% για την αμοιβή κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων. Ο λόγος ήταν πως οι συγκεκριμένες "έξυπνες" συσκευές μπορούν να «αντικαθιστούν τους υπολογιστές ως προς κάποιες λειτουργίες τους», όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να αντιγράφουν πνευματικά έργα ή να αναπαράγουν αντίγραφά τους.

Δηλαδη επειδη μια συσκευη εχει RAM ανω των 4GB μπορει να κανει την δουλεια ενος υπολογιστη ή μπορει να εχει αναλογες λειτουργιες...

Τελικά, το σκεπτικό αυτό υιοθετήθηκε μόνο για τα tablet [...]

αρα ευτυχως το UMI μου δεν το πιανουν

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ορίζεται σε 6% της αξίας «η αµοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, µαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, στα οποία συµπεριλαµβάνονται οι υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής εκτός των αποθηκευτικών µέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte όπως επίσης και για συσκευές ή εξαρτήµατα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή µη µε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιµοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, µετεγγραφή ή µε άλλο τρόπο αναπαραγωγή (εκτός των σαρωτών και των εκτυπωτών)».

CD, DVD, HDD/SSD/Hybrids >1.000GB εχουν φορο 6% ομως

Από την άλλη πλευρά, με τέλος 4% επιβαρύνονται τα φωτοτυπικά, τα scanner, οι εκτυπωτές, το χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες, καθώς και τα αποθηκευτικά μέσα χωρητικότητας κάτω του 1 TByte.

αρα <1.000GB εχει ενα φορο 4% μαζι με οτιδηποτε εχει να κανει με χαρτικα (εκτυπωτες, σκαννερ)

Για όλες τις κατηγορίες, ορίζεται πως το τέλος καταβάλλεται από τους παραγωγούς των προϊόντων ή τους εισαγωγείς τους. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Δηλαδη ειναι φορος πανω στον φορο για οποιαδηποτε συσκευη εχει αυτα τα κριτηρια?

Αυτος ο νομος ειναι μονο για την Ελλαδα. (?)

Αρα γιατι να μην ξεκινησεις να αγοραζεις απο Ευρωπη αν εχουν καλυτερες τιμες και δεν σταματανε τα πακετα που ειναι εντος EU?

Οπότε θα μπορούμε να κατεβάζουμε ταινίες και τραγούδια αφού ούτως η άλλως μας θεωρούν ενόχους με την αγορά της συσκευής και πληρώνουμε αυτό το τέλος. Αυτό είναι ένα άλλο όλοι μαζί μπορούμε απο τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού που θεωρεί όλους τους πολίτες ενόχους και επιβάλει χαράτσι στις συσκευές. Για αυτό πάνε και τραγουδάνε αφιλοκερδώς σε κάτι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τα αρπάζουν έμμεσα με αυτό το χαράτσι. .

• Like 1

Και εσυ αν δεν μπορεις να καταλαβεις οτι ενω ειχε επιβληθει σε ολα καποια στιγμη απο καποιους ειχε γινει ενα βημα προς την μπροστα  απο καποιους αλλους και ειχε αφαιρεθει τουλαχιστον απο τους υπολογιστες αλλα τωρα παμε δυο βηματα προς τα πισω δεν ξερω πως μπορω να σε βοηθησω.

Δεν διαφωνούμε στο ότι ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι ένα βήμα προς τα πίσω.

Αυτό που λέω είναι, δεδομένου ότι αυτά τα μπρος πίσω γινόταν ανέκαθεν, και ότι παρόμοια χαράτσια υπάρχουν σε πολλές χώρες (μη πω όλη την ευρώπη γιατί δεν ξέρω ακριβώς), το θέμα δεν έχει πολιτικό χρώμα.

Αν θες να διαφωνήσεις τουλάχιστον διαφώνησε σ' αυτό που είπα.

Οι όροι χρήσης περιεχομένου που υπόκειται στις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας συνήθως περιέχουν και μια παράγραφο παρόμοια με την παρακάτω:

"Απαγορεύεται η δημοσίευση, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, δημόσια προβολή, πώληση, εμπορική εκμετάλλευση κτλ χωρίς την άδεια της εταιρίας".

Όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που αφορούν π.χ. τη χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς (το fair use που λένε στην Αμερική)

Ο φόρος έχει θεσπιστεί για να αποζημιωθούν οι δημιουργοί για τις νόμιμες περιπτώσεις χρήσης / αντιγραφής τους έργου τους, αλλά πιθανώς και για τις μή νόμιμες (που όμως το κράτος αναγνωρίζει ότι υφίστανται)

Κάπως έτσι το κατανοώ. 

Είναι ακριβώς όπως τα λες.

Δηλαδη ειναι φορος πανω στον φορο για οποιαδηποτε συσκευη εχει αυτα τα κριτηρια?

Αυτος ο νομος ειναι μονο για την Ελλαδα. (?)

Αρα γιατι να μην ξεκινησεις να αγοραζεις απο Ευρωπη αν εχουν καλυτερες τιμες και δεν σταματανε τα πακετα που ειναι εντος EU?

Ναι. Όχι, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα (συγκεκριμένα έκανα λίγο google, διαβάστε καλό είναι). Μπορείς να αγοράζεις από όπου θες αν σε συμφέρει.

• Like 2

Κάπως έτσι το κατανοώ. 

Και κάτι ακόμα:

Στις οργανωμένες κοινωνίες με ένα επίπεδο κοινωνικής συνείδησης είθισται να πληρώνεις και για παροχές που αφορούν άλλους, τους συνανθρώπους σου.

Μπορεί να πληρώνω για να υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία, σχολεία ακόμα κι αν εγώ δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ (που σημαίνει ότι έχω τη δυνατότητα).

Στις οργανωμένες κοινωνίες οι άνθρωποι πληρώνονται για εργασία που παράγουν, όχι για εργασία που δεν παράγουν.

Και μάλιστα στις σοβαρές κοινωνίες, όσο καλύτερα παράγουν την εργασία τους, τόσο καλύτερα πληρώνονται οι ανθρωποι.

Και μη συγχέεις τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των φόρων για το κοινωνικό κράτος,

γιατί εδώ έχουμε φόρο υπέρ τριτων αφ' ενός

αφ' ετέρου δεν έχουμε καν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Όσο για αυτό που λες περί αποζημίωσης μιας δήθεν δίκαιης χρήσης της πνευματικής ιδιοκτήσίας,

παραδέχεσαι ότι το εικάζεις αυθαίρετα ως αιτιολογικό του νόμου.

Εξ άλλου ούτε η αιτολογική έκθεση δεν δίνει την δική σου ερμηνεία.

Αντίθετα η αιτιολογική έκθεση κάνει λόγο για συσχέτιση του φόρου με τα ηλεκτρονικά μέσα καθεαυτά

Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, προβλέπεται η δυνατότητα του ΟΠΙ, βάσει εξειδικευµένης µελέτης, που λαµβάνει υπόψη την εξέλιξη της τεχνολογίας, την ελλη- νική, την ενωσιακή και τη διεθνή αγορά, να εισηγείται στον Υπουργό Πολιτισµού και Αθλητισµού ρυθµίσεις αναφορικά µε τα τεχνικά µέσα και τα χαρακτηριστικά τους, το ποσοστό της αµοιβής επί της αξίας τους, τις κα- τηγορίες δικαιούχων καθώς και τα ποσοστά αµοιβής ανά κατηγορία.

και εδώ προκύπτει ακόμα ένα θέμα που διέλαθε της προσοχής,

ότι δηλαδή το χαράτσι μπορεί να διευρύνεται μελλοντικά

ανάλογα με τις ορέξεις και τα συμφέροντα των δικαιούχων τόσο σε ποσοστό όσο και σε νέες κατηγορίες προϊόντων

• Like 1

τυχερέ, δωσε τερετίσματα στον θειο μου αμα τον δεις :)

ok, θα αποσταλλούν Ελληνικοί πρόσχαιροι χαιρετισμοι :P

Από το 2013 ήταν να μπει στην Σουηδία αντίστοιχος φόρος (φόρος τηλεόρασης). Για ρωτά μήπως το πληρώνεις ήδη.

Συμπεριλαμβάνεται στα κοινόχρηστα επι τω πλείστω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...