DrStef Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 17 ώρες πριν, pantelikas είπε Μια και πιάσαμε τα tuya.. Έχω πρόβλημα στο HA που εμφανίζει όλες τις καταναλώσεις 10 φορές πάνω. Είναι γνωστό tuya θέμα το είχα ψάξει τότε. Πέρασα το Xtend και πάλι δεν έχω σωστές μετρήσεις. Το έχει λύσει κάποιος αυτό; Σε λαμπτήρες Tuya κάνω χρήση του Powercalc για να μετρήσω κατανάλωση, στις άλλες συσκευές χρησιμοποιώ Xtend
snot Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου On 16/02/2025 at 12:30, DrStef said: To Shelly plus 2pm αν δεν κάνω λάθος είναι ένα smart switch. Ένα ρελέ το οποίο συνδέεται στο wifi και μπορείς να ελέγξεις το πότε θα ανοίγει και πότε θα κλείνει μέσω ΗΑ, Google Home, Alexa κτλ. Αυτό που σκέφτεσαι εσύ, όπως κατάλαβα, είναι να ελέγξεις το άνοιξε/κλείσε δημιουργώντας έναν αυτοματισμό ο οποίος θα παίρνει ως παράμετρο την θερμοκρασία του ηλιακού την οποία θα τσεκάρεις με τον αισθητήρα DS18B20. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει και μία συσκευή η οποία θα διαβάζει την θερμοκρασία μέσω του αισθητήρα και θα την στέλνει στο Home Assistant. Δεν γίνεται μόνο με ένα smart relay και έναν αισθητήρα αυτό. Θα σου θέσω ως παράδειγμα μία πρόσφατη υλοποίηση στο δικό μου ηλιακό για να καταλάβεις περίπου τι χρειάζεσαι. Από κυρίως υλικά 1. Έχω έναν αισθητήρα DS18B20 (με utp για εξωτερική χρήση) με τον οποίο μετράει τη θερμοκρασία ένας esp8266 μικροκοντρόλερ, ο οποίος στέλνει απευθείας τα δεδομένα στο Home Assistant. 2. Έχω ένα smart relay ράγας (μπαίνει σε πίνακα), το οποίο έχω συνδέσει στο ηλιακό για να ανοίγει και να κλείνει το ηλιακό όποτε το ζητήσω μέσω του HA. Δεν είναι απαραίτητο να βάλεις esp8266 ούτε το smart relay που έχω, μπορείς να βρεις αντίστοιχες συσκευές, σου εξηγώ απλά τη δομή και τη φιλοσοφία. Πήρα τον esp8266 με μία βάση. Η βάση για κάθε pin του esp8266 έχει 4. Να φανταστώ ότι είναι γεφυρωμένα μεταξύ τους; Θέλω να βάλω μία αντίσταση ανάμεσα στα +3 και στο signal όπως είπε ο @nkarama Τα έχω συνδέσει όπως στην φωτό, είναι οκ έτσι;
DrStef Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 8 ώρες πριν, snot είπε Πήρα τον esp8266 με μία βάση. Η βάση για κάθε pin του esp8266 έχει 4. Να φανταστώ ότι είναι γεφυρωμένα μεταξύ τους; Θέλω να βάλω μία αντίσταση ανάμεσα στα +3 και στο signal όπως είπε ο @nkarama Τα έχω συνδέσει όπως στην φωτό, είναι οκ έτσι; Ναι, ανάμεσα στο κόκκινο και κίτρινο. Στο ESPHome Builder τώρα, θα πρέπει να βρεις πρώτα την address του αισθητήρα, για αρχή θα κάνεις install με το παρακάτω κώδικα, οδηγίες εδώ one_wire: - platform: gpio pin: GPIO12 Στα logs που θα τρέξουν θα αναφέρει κάπου την address, την σημειώνεις κάπου και στη συνέχεια προσθέτεις και το παρακάτω κώδικα και ξανά κάνεις install, οδηγίες εδώ sensor: - platform: dallas_temp id: βάλε αν χρειάζεσαι address: 0xdxxxxxxxxxx name: ένα όνομα update_interval: 5s (ορίζεις το διάστημα των μετρήσεων) filters: multiply: 1.5 Επειδή στην δική μου περίπτωση ο αισθητήρας βρίσκεται χωμένος ανάμεσα στο καζάνι και την μόνωση του ηλιακού, η μετρήση έχει κάποια απόκλιση σε σχέση με την πραγματική θερμοκρασία του νερού, οπότε κάνοντας τις σχετικές μετρήσεις απευθείας και στο νερό, πρόσθεσα τον αντίστοιχο multiplier για να συγκλίνουν οι δύο αυτές μετρήσεις, αν χρειάζεσαι τέτοιον βάζεις κι εσύ. Το id μου χρειάστηκε σε άλλο σημείο κώδικα που αφορά την απεικόνιση της θερμοκρασίας σε μία OLED οθόνη, αν δεν έχεις τέτοιο σκοπό παρέλειψε το. Συνοπτικά, φλασάρεις με το πρώτο κομμάτι κώδικα, βρίσκεις την address και έπειτα ξανά φλασάρεις προσθέτοντας και το δεύτερο κομμάτι κώδικα. 1 1
SakisLeft Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου Στο σπίτι μου έχω στήσει ένα σύστημα με Google home και αρκετές συσκευές πάνω του. Τώρα θέλω να αλλάξω τον συμβατικό θερμοστάτη με τον οποίο ανάβω το καλοριφέρ (πετρέλαιο) και να βάλω έναν έξυπνο θερμοστάτη. Ιδανικά θα ήθελα να βάλω τον θερμοστάτη της google αλλά είναι αρκετά ακριβός. Προσανατολιζομαι στα panel της sonoff αλλά είναι τόσα πολλά και διαφορετικά. Γνωρίζει κάποιος ποιο είναι το κατάλληλο?
snot Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 16 minutes ago, SakisLeft said: Στο σπίτι μου έχω στήσει ένα σύστημα με Google home και αρκετές συσκευές πάνω του. Τώρα θέλω να αλλάξω τον συμβατικό θερμοστάτη με τον οποίο ανάβω το καλοριφέρ (πετρέλαιο) και να βάλω έναν έξυπνο θερμοστάτη. Ιδανικά θα ήθελα να βάλω τον θερμοστάτη της google αλλά είναι αρκετά ακριβός. Προσανατολιζομαι στα panel της sonoff αλλά είναι τόσα πολλά και διαφορετικά. Γνωρίζει κάποιος ποιο είναι το κατάλληλο? Το panel της sonoff δεν έχει dry contact ούτε σένσορα θερμοκρασίας. Θα πρέπει να τα πάρεις χωριστά Ίσως να είναι καλύτερα να πάρεις τον θερμοστάτη που βγάζει, th elite
nickol-us Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, snot είπε Το panel της sonoff δεν έχει dry contact ούτε σένσορα θερμοκρασίας. Θα πρέπει να τα πάρεις χωριστά Ίσως να είναι καλύτερα να πάρεις τον θερμοστάτη που βγάζει, th elite Έχει σένσορα... https://sonoff.tech/product/central-control-panel/nspanel/ Spoiler Ξηρή επαφή όντως δεν έχει ωστόσο γιατί αυτό εμποδίζει τον "έξυπνο" αυτοματισμό; Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου από nickol-us
jkoukos Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, nickol-us είπε Ξηρή επαφή όντως δεν έχει ωστόσο γιατί αυτό εμποδίζει τον "έξυπνο" αυτοματισμό; Το καλοριφέρ αυτή την στιγμή δουλεύει μέσω ξηράς επαφής στον υπάρχοντα θερμοστάτη. Πώς θα στείλεις την εντολή (φάση) πίσω στον καυστήρα με το Sonoff panel; Στον σύνδεσμο που έδωσες, αναφέρεται ότι για λειτουργία καυστήρα χρειάζεται έξτρα συσκευή με ξηρά επαφή, που μπορεί να ενεργοποιηθεί από το πάνελ μέσω αυτοματισμού. Επεξ/σία 23 Φεβρουαρίου από jkoukos
nickol-us Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, jkoukos είπε Το καλοριφέρ αυτή την στιγμή δουλεύει μέσω ξηράς επαφής στον υπάρχοντα θερμοστάτη. Πώς θα στείλεις την εντολή (φάση) πίσω στον καυστήρα με το Sonoff panel; Στον σύνδεσμο που έδωσες, αναφέρεται ότι για λειτουργία καυστήρα χρειάζεται έξτρα συσκευή με ξηρά επαφή, που μπορεί να ενεργοποιηθεί από το πάνελ μέσω αυτοματισμού. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι ξηρές ή επαφές ή δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ξηρά επαφή. Το nspanel έχει δύο επαφές (εξόδους) από δύο πλήκτρα που φέρει πάνω του, τα οποία ενεργοποιούνται είτε μέσω smart είτε χειροκίνητα, νομίζω αρκούν για να επιστρέψεις την εντολή (230V). Spoiler Επίσης εφόσον αναφέρεσαι σε αυτό λέει you may και όχι απαραίτητα. Δεν καταλαβαίνω γιατί το αναφέρει(ίσως σε περίπτωση που οπλίζεις κάτι που δεν είναι 230v, μα οι θερμοστάτες δεν είναι 230v;) ωστόσο δεν το λέει ως προαπαιτούμενο για να ανοίξεις τη θέρμανση . Χάνω κάτι; Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου από nickol-us
snot Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, nickol-us said: Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι ξηρές ή επαφές ή δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ξηρά επαφή. Το nspanel έχει δύο επαφές (εξόδους) από δύο πλήκτρα που φέρει πάνω του, τα οποία ενεργοποιούνται είτε μέσω smart είτε χειροκίνητα, νομίζω αρκούν για να επιστρέψεις την εντολή (230V). Reveal hidden contents Επίσης εφόσον αναφέρεσαι σε αυτό λέει you may και όχι απαραίτητα. Δεν καταλαβαίνω γιατί το αναφέρει(ίσως σε περίπτωση που οπλίζεις κάτι που δεν είναι 230v, μα οι θερμοστάτες δεν είναι 230v;) ωστόσο δεν το λέει ως προαπαιτούμενο για να ανοίξεις τη θέρμανση . Χάνω κάτι; Το καλώδιο του καυστήρα -τουλάχιστον αν είσαι σε πολυκατοικία έχει ρεύμα δικό του- το οποίο το βάζεις στο Common και την εντολή την βάζεις στο NO της ξηρής επαφής. Αν δώσεις εσύ τα 230 ως εντολή από το L του πάνελ δεν είμαι σίγουρος για το τι θα γίνει και αν θα δουλέψει. Βασικά δεν είμαι καν σίγουρος αν το ρεύμα που έρχεται από τον καυστήρα είναι 230 Κάποιος πιο έμπειρος ας μας δώσει τα φώτα του Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου από snot
SakisLeft Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δεν τα καταλαβαίνω όλα αυτά με τις επαφές. Δεν έχω ηλεκτρολογικές γνώσεις... Εγώ θέλω απλά να μπορώ να ανάβω το καλοριφέρ απο απόσταση... 26 λεπτά πριν, snot είπε Το καλώδιο του καυστήρα -τουλάχιστον αν είσαι σε πολυκατοικία έχει ρεύμα δικό του Μονοκατοικία είναι. ο καυστήρας βρίσκεται σε αποθήκη στο ισόγειο και ο θερμοστάτης στον πρώτο όροφο.
teodor_ch Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2 λεπτά πριν, SakisLeft είπε Δεν τα καταλαβαίνω όλα αυτά με τις επαφές. Δεν έχω ηλεκτρολογικές γνώσεις... Εγώ θέλω απλά να μπορώ να ανάβω το καλοριφέρ απο απόσταση... Φέρε ηλεκτρολόγο τότε. Εκτός αν δεν έχεις πρόβλημα να πληρώνεις βλάβες που μπορείς να προκαλέσεις (στην καλύτερη) ή να σε χτυπήσει το ρεύμα στη χειρότερη.
SakisLeft Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2 λεπτά πριν, teodor_ch είπε Φέρε ηλεκτρολόγο τότε. Εκτός αν δεν έχεις πρόβλημα να πληρώνεις βλάβες που μπορείς να προκαλέσεις (στην καλύτερη) ή να σε χτυπήσει το ρεύμα στη χειρότερη. Μα εννοείται ότι δεν θα το τοποθετήσω εγώ. Εγώ απλά ψάχνω ποιο να παραγγείλω για να πω στον ηλεκτρολόγο έλα να το βάλεις.
nickol-us Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 40 λεπτά πριν, snot είπε Το καλώδιο του καυστήρα -τουλάχιστον αν είσαι σε πολυκατοικία έχει ρεύμα δικό του- το οποίο το βάζεις στο Common και την εντολή την βάζεις στο NO της ξηρής επαφής. Αν δώσεις εσύ τα 230 ως εντολή από το L του πάνελ δεν είμαι σίγουρος για το τι θα γίνει και αν θα δουλέψει. Βασικά δεν είμαι καν σίγουρος αν το ρεύμα που έρχεται από τον καυστήρα είναι 230 Κάποιος πιο έμπειρος ας μας δώσει τα φώτα του Οι θερμοστάτες που έχω δει δουλεύουν με 230v, μπορεί και να μην είναι ο κανόνας... Εφόσον ισχύει αυτό που λέω για τα 230v τότε το nspanel ταιριάζει γάντι και με ελάχιστα χρήματα αποκτάς smart θερμοστάτη. Είμαι σχεδόν βέβαιος (από τα κατά καιρούς γραφόμενα του) ότι θα γνωρίζει σχετικά ο @hp8 (περί τάσης, εντολής κλπ), αν όντως γνωρίζει και έχει τη διάθεση ας μας διαφωτίσει. Πιθανά να έχει και εναλλακτική πρόταση που έχει δουλέψει σε smart θερμοστάτη 1
DrStef Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Σας εξηγώ τις επαφές πως έχουν τουλάχιστον για τους θερμοστάτες που ανεβάζω στις εικόνες παρακάτω. Ως ηλεκτρολόγος βέβαια, δεν θα σας συνιστούσα να παρέμβετε γιατί πέρα απ τους κανόνες που ισχύουν για την συνδεσμολογία η κάθε εγκατάσταση μπορεί να έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, για παράδειγμα σε αρκετούς θερμοστάτες όπου απαιτούνται 3 καλώδια (φάση, ουδέτερο, εντολή) η τροφοδοσία από τους θερμοϋδραυλικούς γινόταν σε αρκετές περιπτώσεις με 3χ1,5 καλώδιο (καφέ, μπλε, πρασινοκίτρινο) ώστε να γλιτώσουν φασαρία και επιπλέον μέτρα καλωδίου και μπλα μπλα μπλα. Το πρασινοκίτρινο, λοιπόν, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη γείωση, παρόλα αυτά το χρησιμοποιούσαν και το χρησιμοποιούν αρκετοί για την εντολή! δλδ αν κάποιος μετέπειτα πάει να παρέμβει χωρίς να το έχει αυτό υπόψιν του και χωρίς να τηρήσει κανόνες ασφαλείας μπορεί άνετα να φάει σουτ ή να προκαλέσει δυσλειτουργία ή βλάβη στην εγκατάσταση, οπότε φωνάξτε ηλεκτρολόγο καλύτερα. Για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς αναλύω τα παρακάτω διαγράμματα των φωτογραφιών για να καταλάβετε πως λειτουργούν οι επαφές στους θερμοστάτες. Συνήθως οι καυστήρες για να εκκινήσουν απαιτούν μία εντολή (φάση) η οποία περνάει μέσα από μία επαφή (dry contact όπως θέλετε πείτε την) του θερμοστάτη πριν καταλήξει σε αυτόν, τον ουδέτερο τον λαμβάνουν απευθείας μέσα απ το κοντρόλ πάνελ στον λέβητα. Οπότε ανάλογα με τον θερμοστάτη και λέω ανάλογα γιατί ορισμένοι οι οποίοι λειτουργούν με μπαταρία δεν θέλουν ουδέτερο, καταλήγουν σε αυτόν 3 αγωγοί ή 2, αν είναι 3 τότε πρόκειται για φάση, ουδέτερο, και επιστροφή ( η εντολή για τον καυστήρα), αν είναι δύο τότε πρόκειται για φάση και επιστροφή. Στην 1η εικόνα ο θερμοστάτης μας έχει 4 επαφές, 1 φάση, 1 ουδέτερο και 2 του διακόπτη. Στον θερμοστάτη αυτόν πρέπει να πάνε 3 αγωγοί, η φάση που θα δώσει στο L και θα γίνει και μία γέφυρα από το L στη μία επαφή του διακόπτη, ο ουδέτερος που θα πάει στο Ν και ένας αγωγός για την εντολή του καυστήρα που θα πάει στην δεύτερη επαφή του διακόπτη. Στην 2η εικόνα ο θερμοστάτης λειτουργεί με μπαταρίες και σε αυτόν καταλήγουν 1 φάση, 1 ουδέτερος και επιστρέφουν 1 φάση και 1 ουδέτερος στον καυστήρα. Εδώ ο ουδέτερος του καυστήρα διακόπτεται μέσω του θερμοστάτη και δεν δίνεται απευθείας μέσα απ το πίνακα του λεβητοστασίου, αυτό προτείνει τουλάχιστον ο κατασκευαστής, θα μπορούσε ενδεχομένως αυτό να παραληφθεί και να χρησιμοποιηθεί ο θερμοστάτης ως ένας απλός διακόπτης που διακόπτει μόνο τη φάση, είναι στην ευχέρεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου αυτό, ίσως. Ο συγκεκριμένος θα λάβει κανονικά φάση και ουδέτερο L και N και όπως αντιλαμβάνομαι δεν απαιτεί γέφυρα από το L στην COM του διακόπτη, ενδέχεται να γεφυρώνονται στην πλακέτα, οπότε από την COM και την NO θα φύγουν δύο αγωγοί που θα δώσουν τροφοδοσία τον καυστήρα. Υπάρχει και άλλη κατηγορία με θερμοστάτες όπως έχω αυτόν στον σπίτι μου ο οποίος λειτουργεί και αυτός με μπαταρίες και σε αυτόν καταλήγουν 2 αγωγοί, 1 της φάσης και 1 της εντολής που επιστρέφει στον καυστήρα, δλδ δεν χρησιμοποιεί καθόλου ουδέτερο. Επίσης στην αγορά κυκλοφορούν και θερμοστάτες οι οποίοι μπορούν να δώσουν εντολή σε κάποιο θερμαντικό σώμα μεγάλης ισχύος, είναι ειδικοί για τέτοιες περιπτώσεις με τις επαφές των διακοπτών τους να αντέχουν και 16Α για παράδειγμα, η αρχή λειτουργίας είναι η ίδια απλά διαφορά τους με τους υπόλοιπους είναι πως στους απλούς ο διακόπτης είναι σχεδιασμένος να τον διαπερνάει μικρής έντασης ρεύμα, όσο απαιτεί ένας καυστήρας δλδ. Βλέπεται πως υπάρχει πληθώρα επιλογών και μπορεί η αρχή να είναι η ίδια σε όλους τους θερμοστάτες, ο κάθε ένας όμως θερμοστάτης διαφέρει ως προς την συνδεσμολογία. Ακόμα κι εγώ βλέποντας τα σχεδιαγράμματα δεν είμαι και τόσο σίγουρος για την συνδεσμολογία μέχρι να πιάσω έναν στα χέρια μου και να τον περιεργαστώ, να τον μετρήσω ενδεχομένως με πολύμετρο, να δω επίσης από που ξεκινάνε τα καλώδια μέσα απ τον λέβητα και που θα καταλήξουν, θα το ερευνήσω, θα το μελετήσω και όταν σιγουρευτώ τότε θα τον συνδέσω. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο και απλό όσο το να ξεβιδώνεις και να βιδώνεις μία λάμπα ας πούμε. Αυτά, ελπίζω να βοήθησα στο να ξεδιαλύνω κάποια πράγματα στο κεφάλι σας και σίγουρα δεν προτρέπω κανέναν αν δεν έχεις τις αντίστοιχες γνώσεις να παρέμβει στην εγκατάσταση, τους λόγους τους εξηγώ και ελπίζω να γίναν κατανοητοί. 1 3
jkoukos Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου @nickol-us, σε συνέχεια των σωστών που ανέφερε ο DrStef, κάνε έναν έλεγχο και πες μας ποιον ακριβώς θερμοστάτη έχεις, πόσα καλώδια έρχονται από τον καυστήρα και πως συνδέονται πάνω του. Ο λόγος είναι ότι μας δείχνεις ότι έχεις τον BS-814 που προορίζεται για σύνδεση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης, ενώ για καυστήρα υπάρχει ο αντίστοιχος BS-812 και ο BS-813 που έχει επιπλέον εντολή για boiler. Και οι 3 είναι μπαταρίας που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φάση και ουδέτερο για την λειτουργία τους (σε αντίθεση με το Sonoff Panel) και έχουν διαφορετική συνδεσμολογία έκαστος. Υπό προϋποθέσεις (γι' αυτό ζητώ να κάνεις τον έλεγχο) μπορεί να παίξει το Sonoff απευθείας, αρκεί να έρχονται 3 καλώδια από τον καυστήρα (φάση, ουδέτερος και εντολή). Υπόψη ότι η μέγιστη ένταση ρεύματος που επιτρέπει το Sonoff Panel να περάσει από τον ρελέ του κάθε διακόπτη είναι 2Α (480W), που λογικά επαρκούν για ατομική μονάδα θέρμανσης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα