nkarama Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 19 hours ago, DrStef said: Δεν φανταζόμουν ότι θα κατανάλωνε τόσο η οθόνη 😉. Είχα ήδη τον esp και τον αισθητήρα για αυτό προχώρησα στη λύση αυτή. Καλή ιδέα θα δοκιμάσω να αυξήσω τον χρόνο αδρανείας. Η οθόνη χρειάζεται για να λαμβάνουν πληροφορίες οι γονείς μου που δεν το έχουν με το τάμπλετ και το HA καθόλου. Edit: Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα πως υπάρχει δυνατότητα να πειράξεις το contrast της οθόνης, γίνεται και το brightness αλλά με την SSD1305, εχώ έχω την SSD1306, ίσως με αυτό τον τρόπο περιορίσω κάπως την κατανάλωση της. To SSD1306 έχει contrast control. Το Datasheet λέει ότι με contrast 0x3F (δηλαδή περίπου 1/4 του μέγιστου) θα έχεις κατανάλωση για κάθε segment 25μΑ. Η οθόνη έχει 128 segments οπότε θα έχεις κατανάλωση 128χ25=3.2mA. Αμφιβάλω αν μπορείς να διακρίνεις τίποτε στην οθόνη με το 1/4 του contrast, αλλά ας πούμε ότι μπορείς. Χωρίς τίποτε άλλο (επεξεργαστής, modem, πιθανές Pull down αντιστάσεις, κτλ) κάνεις την διαίρεση και υπολογίζεις. πχ αν έχεις μπαταρία 2000mAh / 3.2 = 625 ώρες. Μόνο απο την οθόνη, στο 1/4 χωρίς να υπολογίζουμε τον ελεγκτή της, τον επεξεργαστή και όλα τα άλλα επιμερους εξαρτήματα. Ρεαλιστικά όλο το πλακετάκι της οθόνης λογικά καταναλώνει περίπου 15-20mA (για την 0.96 μιλάμε) καθώς έχει αρκετές αντιστάσεις αλλά και έναν γραμμικό voltage regulator. 1
speechless Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Παιδιά σκέφτομαι να βάλω μερικές IP κάμερες και δεν ξέρω τι να επιλέξω.. Είμαι ακόμα στο ψάξιμο. Για αρχή θέλω 3-4 κάμερες (1 outdoor, οι υπολοιπες indoor) και ίσως έπειτα μετά από καιρό να προστεθούν και κάποιοι motion sensors με smart πρίζες, κτλ. αλλά δεν ξέρω σε ποιο brand να κινηθω.. Είμαι μεταξύ Eufy, TpLink (Tapo) και ισως και Xiaomi.. Τι προτεινετε? Θα προτιμούσα να MHN παίξω αναγκαστικά με Cloud αλλά να μπορουν να είναι πλήρως λειτουργικά και παραμετροποιησιμα ακόμα και με τις internal SDs. Τέλος , έχω iPhone. (δεν το λεω για αναγκαστική συμβατότητα με Apple Home αλλα για την διαθεσιμοτητα εφαρμογης του Brand σε iOS). Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι και Apple Home συμβατοτητα να εχουν, τις πληρεις λειτουργιες θα τις εχω μεσα απο το app τους. Θα εκτιμούσα τις γνώμες σας. Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου από speechless
snot Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Θέλω να πάρω την θερμοκρασία νερού του ηλιακού. Μιας και δεν έχω στήσει ακόμα home assistant και δεν έχω δει πως δουλεύουν τα shelly, θα μπορούσε να μου πει κάποιος αν αυτό που έχω σκεφτεί θα δουλέψει; Shelly αισθητήρας DS18B20, 10 μέτρα utp καλώδιο σε ένα Shelly Plus Add-on το οποίο θα πηγαίνει σε ένα Shelly Plus 2PM το οποίο θα συνδέεται ασύρματα στο home assistant
DrStef Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 11 ώρες πριν, snot είπε Θέλω να πάρω την θερμοκρασία νερού του ηλιακού. Μιας και δεν έχω στήσει ακόμα home assistant και δεν έχω δει πως δουλεύουν τα shelly, θα μπορούσε να μου πει κάποιος αν αυτό που έχω σκεφτεί θα δουλέψει; Shelly αισθητήρας DS18B20, 10 μέτρα utp καλώδιο σε ένα Shelly Plus Add-on το οποίο θα πηγαίνει σε ένα Shelly Plus 2PM το οποίο θα συνδέεται ασύρματα στο home assistant To Shelly plus 2pm αν δεν κάνω λάθος είναι ένα smart switch. Ένα ρελέ το οποίο συνδέεται στο wifi και μπορείς να ελέγξεις το πότε θα ανοίγει και πότε θα κλείνει μέσω ΗΑ, Google Home, Alexa κτλ. Αυτό που σκέφτεσαι εσύ, όπως κατάλαβα, είναι να ελέγξεις το άνοιξε/κλείσε δημιουργώντας έναν αυτοματισμό ο οποίος θα παίρνει ως παράμετρο την θερμοκρασία του ηλιακού την οποία θα τσεκάρεις με τον αισθητήρα DS18B20. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει και μία συσκευή η οποία θα διαβάζει την θερμοκρασία μέσω του αισθητήρα και θα την στέλνει στο Home Assistant. Δεν γίνεται μόνο με ένα smart relay και έναν αισθητήρα αυτό. Θα σου θέσω ως παράδειγμα μία πρόσφατη υλοποίηση στο δικό μου ηλιακό για να καταλάβεις περίπου τι χρειάζεσαι. Από κυρίως υλικά 1. Έχω έναν αισθητήρα DS18B20 (με utp για εξωτερική χρήση) με τον οποίο μετράει τη θερμοκρασία ένας esp8266 μικροκοντρόλερ, ο οποίος στέλνει απευθείας τα δεδομένα στο Home Assistant. 2. Έχω ένα smart relay ράγας (μπαίνει σε πίνακα), το οποίο έχω συνδέσει στο ηλιακό για να ανοίγει και να κλείνει το ηλιακό όποτε το ζητήσω μέσω του HA. Δεν είναι απαραίτητο να βάλεις esp8266 ούτε το smart relay που έχω, μπορείς να βρεις αντίστοιχες συσκευές, σου εξηγώ απλά τη δομή και τη φιλοσοφία. Από λειτουργίες και χειρισμό. Ο δικός μου χειρισμός βασίζεται στο χρόνο λειτουργίας και όχι στη θερμοκρασία, λαμβάνω τη θερμοκρασία απλά ως πληροφορία, αλλά λειτουργώ τον ηλιακό είτε με χρονομετρητή, είτε χωρίς, χειροκίνητα μέσω του Home Assistant. Μπορώ να προσθέσω και αυτοματισμό όπως τον δικό σου αλλά προς το παρόν καλύπτομαι. Ωστόσο εσύ, μέσα απ το HA μπορείς να προσθέσεις έναν αυτοματισμό ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τη μέτρηση της θερμοκρασίας και ανάλογα να δίνει εντολή στο smart relay για να ανάψει ή να σβήσει το ηλιακό. Προσοχή. Ό,τι σμαρτ ρελέ, είτε ράγας πίνακα, είτε απλό και να βάλεις, δεν αντικαθιστά τον ασφαλειοδιακόπτη του πίνακα. Ό,τι αισθητήρα θερμοκρασίας και να βάλεις δεν καταργείς τον θερμοστάτη του ηλιακού. Επίσης αν δεν είσαι ο ίδιος εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος, καλό θα ήταν να καλέσεις έναν για την εγκατάσταση. Σημείωση. Πέρα από τα βασικά υλικά που αναφέρω παραπάνω, ενδεχομένως να χρειαστείς και άλλα και αφορούν κυρίως το στήσιμο γύρω απ τον es8266, δλδ μία αντίσταση 4,7ΚΩ αν θυμάμαι καλά, jumpers καλώδια, μπαταρία ή 5v usb φορτιστή, ίσως breadboard αν θες να αποφύγεις κολλήσεις, screw terminals και ένα 3d printed case. Νομίζω υπάρχουν και έτοιμες λύσεις στην αγορά, απλά όλα τα υλικά τα είχα από πριν οπότε δεν μπήκα στον κόπο να ψαχτώ για κάτι άλλο. Με μία φράση όλα τα παραπάνω, θες κάτι να μετράει, θες κάτι να στέλνει τη μέτρηση στο ΗΑ και θες κάτι που θα παίρνει εντολή απ το ΗΑ για να ανάψει το ηλιακό. 1 1
Jiakometi Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 15 ώρες πριν, snot είπε Shelly αισθητήρας DS18B20, 10 μέτρα utp καλώδιο σε ένα Shelly Plus Add-on το οποίο θα πηγαίνει σε ένα Shelly Plus 2PM το οποίο θα συνδέεται ασύρματα στο home assistant Ναι θα δουλέψει. Θα έχεις την θερμοκρασία του νερού και θα μπορέσεις μέσω ΗΑ να κάνεις σενάριο να ανάψει ο θερμοσίφωνας, μόλις η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από το όριο που έχεις θέσει και να σβήσει μόλις φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Εννοείται ότι το Shelly Plus 2PM θα οδηγεί ρελέ ισχύος από το οποίο θα παίρνει ρεύμα ο θερμοσίφωνας. Ακόμη και αν το UTP μαζί με το Add on και το Shelly Plus 2PM δεν μπορύν να ειναι στον πίνακα, για διάφορους λόγους (όδευση UTP), τότε βάζεις ένα δευτερο Shelly Plus 2PM. Μέσω ΗΑ δικάζεις την θερμοκρασία από το ένα και δίνεις εντολή στο άλλο να οπλίσει το ρελέ. 1
nkarama Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 16 hours ago, snot said: Shelly αισθητήρας DS18B20, 10 μέτρα utp καλώδιο σε ένα Shelly Plus Add-on το οποίο θα πηγαίνει σε ένα Shelly Plus 2PM το οποίο θα συνδέεται ασύρματα στο home assistant Λογικά θα παίζει, αλλά κανείς δεν μπορεί να στο εγγυηθεί. Εξαρτάται απο την χωρητικότητα που θα προσθέσει το καλώδιο στο κύκλωμα (και απο τις παρασιτικές ακτινοβολίες, φυσικά). Το δοκιμάζεις. Αν δεν παίξει δοκίμασε να προσθέσεις αντιστάσεις μεταξύ +5 και signal στην μεριά του DS. Ξεκίνα απο 4.7Κ και κατέβα μέχρι 1Κ. Μην πας χαμηλότερα... 1
snot Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Προς το παρών με ενδιαφέρει μόνο να παίρνω την θερμοκρασία. Θα προσπαθήσω πρώτα με DS18B20 και esp8266 με wifi. Αν δεν τα καταφέρω θα πάω σε Shelly Plus Add-on και 2PM 1
d_gkal Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Ματάκι πόρτας με κάμερα και εφαρμογή να βλέπω εικόνα απ' το κινητό υπάρχει; Με ενδιαφέρει η τοποθέτηση στην ήδη υπάρχουσα τρύπα του ματιού της θωρακισμένης 2
plasTOST Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου Στις 14/2/2025 στις 10:25 ΜΜ, speechless είπε Είμαι μεταξύ Eufy, TpLink (Tapo) και ισως και Xiaomi.. Τι προτεινετε? Για indoor ήμουν μεταξύ Eufy & Tapo και κατέληξα σε Eufy. Είμαι ευχαριστημένος Έχει και προϊόντα με motion sensors κλπ. 1
leuteris107 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου Στις 25/10/2024 στις 7:09 ΠΜ, leuteris107 είπε Καλημέρα. Κάποια πρόταση για θερμοστάτη; Καλησπέρα σ όλους. Τελικά τώρα κατάφερα να τοποθετήσω τον MOES Zigbee Thermostat TS0601 by _TZE204_aoclfnxz. Αρχικά τον έβαλα σε zigbee2mqtt αλλά παρατήρησα περίπου 10 μηνύματα το δευτερόλεπτο. Τον εγκατέστησα σε ZHA και custom quirk (/config/custom_zha_quirks/ts0601_electric_heating.py) . Άλλαξα το αρχείο μ αυτό και δουλεύει μια χαρά χωρίς να επιβαρύνει το δίκτυο.
DrStef Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου Στις 5/2/2025 στις 4:33 ΜΜ, DrStef είπε Υπάρχει κάποιος τρόπος να αναθέσω σε κάποια μεταβλητή τη χρονική διάρκεια που λειτουργεί μία συσκευή την οποία μεταβλητή αργότερα να μπορώ να χρησιμοποιήσω σε έναν τύπο που να υπολογίζει μία τιμή και να την εμφανίζω με κατάλληλο τρόπο σε μία καρτέλα; Υποψιάζομαι πως ίσως μπορεί να γίνεται με counter, με timer και λίγο κώδικα αλλά δεν μου είναι ξεκάθαρο πως. Στο μυαλό μου είναι να φτιάξω έναν μετρητή κατανάλωσης ενέργειας για κάθε συσκευή που έχω, κάποιες διαθέτουν τέτοια δυνατότητα αλλά εμφανίζεται ως πληφοροία μόνο στην εφαρμογή Smart Life του κινητού, στο Home Assistant που χρησιμοποιώ ως κύρια εφαρμογή ελέγχου δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Το πρόβλημα αυτό τελικά λύθηκε εγκαθιστώντας το Xtend Tuya integration, πλέον εμφανίζονται όλα τα entities της συσκευής στο HA. Spoiler Φανταστείτε πως πριν από αυτό έβλεπα μόνο Ισχύ, Ρεύμα και Τάση. Αυτό όσον αφορά τα smart plugs που έχω και ένα smart rail switch τα οποία ενσωματώνουν μετρητή για την κατανάλωση. Για τις υπόλοιπες Tuya συσκευές που έχω, λάμπες κυρίως, κάνω χρήση του Powercalc για να μετρήσω κατανάλωση. 1 1
li@m Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 18 hours ago, DrStef said: Το πρόβλημα αυτό τελικά λύθηκε εγκαθιστώντας το Xtend Tuya integration, πλέον εμφανίζονται όλα τα entities της συσκευής στο HA. Hide contents Φανταστείτε πως πριν από αυτό έβλεπα μόνο Ισχύ, Ρεύμα και Τάση. Αυτό όσον αφορά τα smart plugs που έχω και ένα smart rail switch τα οποία ενσωματώνουν μετρητή για την κατανάλωση. Για τις υπόλοιπες Tuya συσκευές που έχω, λάμπες κυρίως, κάνω χρήση του Powercalc για να μετρήσω κατανάλωση. Το official το εβγαλες;
DrStef Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2 ώρες πριν, li@m είπε Το official το εβγαλες; Όχι, το διατήρησα, δεν ξέρω αν το Xtend προϋποθέτει την ύπαρξη και του official απλά το άφησα.
li@m Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 1 hour ago, DrStef said: Όχι, το διατήρησα, δεν ξέρω αν το Xtend προϋποθέτει την ύπαρξη και του official απλά το άφησα. Απο το github https://github.com/azerty9971/xtend_tuya 1
pantelikas Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου Μια και πιάσαμε τα tuya.. Έχω πρόβλημα στο HA που εμφανίζει όλες τις καταναλώσεις 10 φορές πάνω. Είναι γνωστό tuya θέμα το είχα ψάξει τότε. Πέρασα το Xtend και πάλι δεν έχω σωστές μετρήσεις. Το έχει λύσει κάποιος αυτό;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα