DrStef Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Στις 5/2/2025 στις 4:44 ΜΜ, teodor_ch είπε Δές αυτό και αν δεν σου κάνει βάλε ένα παράδειγμα να το φτιάξουμε. GitHub - bramstroker/homeassistant-powercalc: Custom component to calculate estimated power consumption of lights and other appliances ΥΓ. Αν ρωτήσεις το AI μπορεί να σου γράψει την λύση λογικά Το δοκίμασα και δεν ξέρω αν κάπου το χάνω με τη παραμετροποίηση, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η ένδειξη της κατανάλωσης δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, για παράδειγμα το θερμοσίφωνο θα έπρεπε να έχει κάψει τουλάχιστον 1.30 Kwh παρόλα αυτά η ένδειξη είναι μηδενική. Το γράφημα της 1ης εικόνας παρακάτω αναφέρεται στην ισχύ του θερμοσίφωνα και δείχνει πως το λειτούργησα μία φορά σήμερα, παρόλα αυτά στο γράφημα, της 2ης εικόνας, της ημερήσιας κατανάλωσης το γεγονός αυτό δεν αντικατοπτρίζεται, αντί αυτού δείχνει μία μικρή συνεχόμενη κατανάλωση ενέργειας που ενδεχομένος αναφέρεται στην κατανάλωση ενέργειας της συσκευής (ενός smart switch ράγας) που ελέγχει το θερμοσίφωνα, εκτιμώ. Spoiler Spoiler Spoiler
greeker80 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 5 ώρες πριν, jkoukos είπε Έχει σπουδαία σημασία η καλωδίωση, ανάλογα τι είδους smart διακόπτη θα χρησιμοποιήσεις. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές υλοποιήσεις σε διάφορες μορφές και συνδεσμολογίες. Για παράδειγμα οι απλοί δεν έχουν ενσωματωμένο διακόπτη, οπότε απαραίτητα χρειάζεται και αντίστοιχος φυσικός, διαφορετικά μόνον μέσω της όποιας εφαρμογής να μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις. Υπάρχουν και smart που ενσωματώνουν φυσικό διακόπτη αλλά και πάλι δεν ακολουθούν όλοι τους την ίδια συνδεσμολογία, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε λειτουργία αλερετούρ. Αρκετοί δουλεύουν μέσω των 2 υπαρχόντων καλωδιώσεων (των φυσικών διακοπτών), ενώ άλλοι χρειάζονται και 3ο καλώδιο. Τέλος υπάρχουν και μερικές υλοποιήσεις (όπως την περιέγραψε ο φίλος από πάνω), όπου ο ένας δίνει εντολή στον άλλο (είτε ασύρματα είτε ενσύρματα είτε μέσω λογισμικού). Από την στιγμή που τώρα περνάς τα ηλεκτρολογικά, θα σε βοηθήσει τα μάλλα στο μέλλον να έχεις περασμένο και τρίτο καλώδιο μεταξύ των αλερετούρ από τώρα. Δεν δεσμεύεσαι με καμιά υλοποίηση ούτε με κατασκευαστή και μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Το επιπλέον κόστος είναι μηδαμινό. απλός διακόπτης δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς. αυτούς σκέφτομαι να βάλω παντού είτε στην μονή,διπλή ή τριπλή εκδοχή τους. https://www.skroutz.gr/s/21668710/Sonoff-TX-T0-CHoneytos-Diakoptis-Toichou-Wi-Fi-gia-Elegcho-Fotismou-me-Plaisio-kai-Ena-Pliktro-Afis-Fotizomenos-Leykos-T0EU1C-TX.html?product_id=131654300&sponsored=listing αν έχει καλώδιο για αλε ρετουρ θα είμαι και future proof ή μας ενοχλεί; το τρίτο καλώδιο που λες είναι το ουδέτερο; αυτό το ζήτησα να υπάρχει παντού.
jkoukos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Στους απλούς αλερετουρ διακόπτες υπάρχουν 2 καλώδια για την αντίστοιχη λειτουργία του φωτισμού και άλλο ένα που είναι η φάση, σύνολο 3. Αν θέλουμε να τους κάνουμε Smart με κάποια συσκευή, χρειάζεται και ουδέτερος (αν και υπάρχουν συσκευές που δεν τον χρειάζονται). Οπότε θέλουμε 4 καλώδια σε κάθε διακόπτη. Ωστόσο όπως ανέφερα ανάλογα τον κατασκευαστή και την υλοποίηση που εφαρμόζει μπορεί να χρειαστεί ακόμη ένα καλώδιο, σύνολο 5. Δηλαδή 2 καλώδια για φάση και ουδέτερο τροφοδοσία και τα άλλα 3 για την λειτουργία αλερετουρ. Το sonoff που δείχνεις (Τ0) δεν κάνει για αλερετουρ. Θέλεις κάποιον που να υποστηρίζει 2-way λειτουργία, όπως ο R5 ή σε συνδυασμό αυτού με τον Τ2.
nickol-us Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 18 λεπτά πριν, jkoukos είπε Στους απλούς αλερετουρ διακόπτες υπάρχουν 2 καλώδια για την αντίστοιχη λειτουργία του φωτισμού και άλλο ένα που είναι η φάση, σύνολο 3. Αν θέλουμε να τους κάνουμε Smart με κάποια συσκευή, χρειάζεται και ουδέτερος (αν και υπάρχουν συσκευές που δεν τον χρειάζονται). Οπότε θέλουμε 4 καλώδια σε κάθε διακόπτη. Ωστόσο όπως ανέφερα ανάλογα τον κατασκευαστή και την υλοποίηση που εφαρμόζει μπορεί να χρειαστεί ακόμη ένα καλώδιο, σύνολο 5. Δηλαδή 2 καλώδια για φάση και ουδέτερο τροφοδοσία και τα άλλα 3 για την λειτουργία αλερετουρ. Το sonoff που δείχνεις (Τ0) δεν κάνει για αλερετουρ. Θέλεις κάποιον που να υποστηρίζει 2-way λειτουργία, όπως ο R5 ή σε συνδυασμό αυτού με τον Τ2. Εφόσον είναι η wifi version, σίγουρα δε μπορεί να το κάνει μέσω scene; Νομίζω οτι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί να μην γίνεται; Δεν ξέρω αν είναι η ιδανικότερη βέβαια...
jkoukos Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δουλεύει μέσω scene, αλλά αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Τι γίνεται στην περίπτωση που για Χ λόγους δεν έχουν οι διακοπές πρόσβαση στο διαδίκτυο; Για να λειτουργήσει λοιπόν τοπικά χωρίς αναγκαιότητα ύπαρξης internet, υπάρχουν οι κατάλληλοι διακόπτες ανά περίπτωση. Το ότι είναι ασύρματοι δεν σημαίνει ότι επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους. Υπάρχουν μοντέλα που το κάνουν και άλλα που δεν μπορούν. Τέτοιο είναι αυτό που αναφέρεις. 1
teodor_ch Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, DrStef είπε Το δοκίμασα και δεν ξέρω αν κάπου το χάνω με τη παραμετροποίηση, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η ένδειξη της κατανάλωσης δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, για παράδειγμα το θερμοσίφωνο θα έπρεπε να έχει κάψει τουλάχιστον 1.30 Kwh παρόλα αυτά η ένδειξη είναι μηδενική. Το γράφημα της 1ης εικόνας παρακάτω αναφέρεται στην ισχύ του θερμοσίφωνα και δείχνει πως το λειτούργησα μία φορά σήμερα, παρόλα αυτά στο γράφημα, της 2ης εικόνας, της ημερήσιας κατανάλωσης το γεγονός αυτό δεν αντικατοπτρίζεται, αντί αυτού δείχνει μία μικρή συνεχόμενη κατανάλωση ενέργειας που ενδεχομένος αναφέρεται στην κατανάλωση ενέργειας της συσκευής (ενός smart switch ράγας) που ελέγχει το θερμοσίφωνα, εκτιμώ. Απόκρυψη περιεχομένων Απόκρυψη περιεχομένων Απόκρυψη περιεχομένων Σου βάζω πώς το έχω κάνει εγώ. Και εμένα (αν κατάλαβα καλά) υπολογίζει την κατανάλωση βάση του χρόνου που είναι ενεργός ο διακόπτης για το θερμοσίφωνο. 3500w * χρόνο. Αυτά μόνο, τίποτα άλλο. Spoiler Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου από teodor_ch 1
mdkamael Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου τις καλησπερες μου.... ερώτηση μας και θέλω να γλιτώσω χρόνο διαβάσματος ...όσον αφορά για στήσιμο ΗΑ και για κάποιον που δεν θέλει να μπλέξει τα μπούτια του με VM, raspberries και με τους ΗΑ power rangers ( green, yellow , blue etc ) υπάρχει καμία δοκιμασμένη λύση για HA built σε στυλ thin client κλπ που τουλαχιστον να ειναι ηρεμο απο αποψη θορυβου ?! για το Beelink πχ μιλανε για θορυβο, υπαρχει κανεις που να το χρησιμοποιει και να εχει καλυτερη αποψη ?!
jkoukos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε miniPC ή Thin Client. Προσωπικά τρέχω ΗΑ σε 2 HP t620 thin client, μεταχειρισμένα στα 40€ έκαστο. 1
liakjim Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 26 λεπτά πριν, mdkamael είπε τις καλησπερες μου.... ερώτηση μας και θέλω να γλιτώσω χρόνο διαβάσματος ...όσον αφορά για στήσιμο ΗΑ και για κάποιον που δεν θέλει να μπλέξει τα μπούτια του με VM, raspberries και με τους ΗΑ power rangers ( green, yellow , blue etc ) υπάρχει καμία δοκιμασμένη λύση για HA built σε στυλ thin client κλπ που τουλαχιστον να ειναι ηρεμο απο αποψη θορυβου ?! για το Beelink πχ μιλανε για θορυβο, υπαρχει κανεις που να το χρησιμοποιει και να εχει καλυτερη αποψη ?! Έχω τον HP EliteDesk 800 G3 SFF με τον i5-6500. Τον πήρα από έναν φίλο εδώ στις αγγελίες. Κατανάλωση 10-11W και θερμοκρασία τώρα που μιλάμε 28C. τρέχει proxmox με το ha και 4 lxc's ( influxdb, mariadb, samba και ένα άλλο με plex+nextcloud) 1
DrStef Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Πρόσθεσα έναν αισθητήρα Dallas στο ηλιακό-θερμοσίφωνα με έναν esp για να έχω επίγνωση της κατάστασης για τη θερμοκρασία νερού. Για τη τροφοδοσία του ESP χρησιμοποιώ μπαταρία λιθίου 18650. Πλήρως φορτισμένη μπαταρία και δε του φτάνει για μισή μέρα, ήδη έχω αλλάξει μπαταρία τρεις φορές από χτες, μπορεί κάποιος να μου πει γιατί την καταπίνει σα λιμάρι ο μικροκοντρόλερ? Μπαίνοντας στα logs μέσω ESPHome builder παρατήρησα πως ο κοντρόλερ στέλνει συνεχώς δεδομένα στο HA, είναι φυσιολογικό αυτό, πέρα απ τα δεδομένα της θερμοκρασίας που στέλνει ανά 1 λεπτό, να διατηρεί συνεχή επικοινωνία με το ΗΑ; Υπάρχει τρόπος να μειωθεί η κατανάλωση και να διαρκέσει η μπαταρία μέρες βδομάδες ή μήνες ή θα πρέπει να προχωρήσω σε μόνιμη παροχή τροφοδοσίας;
jkoukos Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Είναι λογικό εφόσον υπάρχουν και τα άλλα entities που δημιουργούνται αυτόματα και φυσικά όταν η σύνδεση γίνεται ασύρματα όπου υπάρχει τακτική επικοινωνία με το AP. Υπάρχει λύση, ψάξε για "esphome deep sleep component" και θα βρεις πληθώρα πληροφοριών και οδηγιών. Ωστόσο αν έχεις δυνατότητα να περάσεις γραμμή με τροφοδοσία είναι μακράν η καλύτερη επιλογή. 1
DrStef Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Εφάρμοσα τη λύση του jkoukos κάνοντας χρήση της deep_sleep λειτουργίας, με run duartion 15s και sleep duration 60s ώστε ανά ένα λεπτό να στέλνει μετρήσεις στο HA. Θα παρακολουθήσω πως θα πάει σήμερα, αν και δεν το βλέπω να με βγάζει η μπαταρία μέχρι αύριο, ήδη η στάθμη της έπεσε αρκετά. Έχω και μία OLED I2C οθόνη όπου εμφανίζονται παράλληλα και σε αυτήν πληροφορίες για τη θερμοκρασία του νερού και της στάθμης της μπαταρίας, υποψιάζομαι πως μεγάλο μέρος της κατανάλωσης προέρχεται από αυτήν. Ακόμα δε μπορώ να χωνέψω το γεγονός πως καταβροχθίζει αμπέρ με τέτοιο ρυθμό το σύστημα. Τέλος πάντων, με κόβω να προχωράω σε εφαρμογή λύσης με μόνιμη τροφοδοσία από ένα 5v USB τροφοδοτικό.
nkarama Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 19 hours ago, DrStef said: Εφάρμοσα τη λύση του jkoukos κάνοντας χρήση της deep_sleep λειτουργίας, με run duartion 15s και sleep duration 60s ώστε ανά ένα λεπτό να στέλνει μετρήσεις στο HA. Θα παρακολουθήσω πως θα πάει σήμερα, αν και δεν το βλέπω να με βγάζει η μπαταρία μέχρι αύριο, ήδη η στάθμη της έπεσε αρκετά. Έχω και μία OLED I2C οθόνη όπου εμφανίζονται παράλληλα και σε αυτήν πληροφορίες για τη θερμοκρασία του νερού και της στάθμης της μπαταρίας, υποψιάζομαι πως μεγάλο μέρος της κατανάλωσης προέρχεται από αυτήν. Ακόμα δε μπορώ να χωνέψω το γεγονός πως καταβροχθίζει αμπέρ με τέτοιο ρυθμό το σύστημα. Τέλος πάντων, με κόβω να προχωράω σε εφαρμογή λύσης με μόνιμη τροφοδοσία από ένα 5v USB τροφοδοτικό. ???? Σε σύστημα που τροφοδοτείτε απο μπαταρία, κάνουμε οικονομία και το παραμικρό mA και εσύ έβαλες και οθόνη? εδώ LED το σκεφτόμαστε να βάλουμε και αν βάλουμε του μειώνουμε το ρεύμα όσο μπορούμε, ίσα να φαίνετε.... Μπαταρία με Wifi δεν θα χρησιμοποιούσα. Εκ φύσεως είναι πολύ απαιτητικά σε κατανάλωση. Δες άλλες λύσεις. Εγώ έχω κάνει μια ιδιοκατασκευή με arduino και NRF24L01 πομποδέκτη, και ένα ηλιακό πάνελ των 5 ευρώ, και το mysensors framework. Βέβαια, προς το παρών το χρησιμοποιώ μόνο για τον καιρό, και δεν έχω συνδεμένο το αισθητήρα στον θερμοσίφωνα (έλλειψη κυάθίου) αλλά 4 χρόνια τώρα η μπαταρία είναι φουλ. Αν θες, πλακέτες υπάρχουν... Κάπου εδω μέσα λογικά σε προηγούμενα posts θα το έχω βάλει... Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου από nkarama 1
liakjim Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 20 ώρες πριν, DrStef είπε Εφάρμοσα τη λύση του jkoukos κάνοντας χρήση της deep_sleep λειτουργίας, με run duartion 15s και sleep duration 60s ώστε ανά ένα λεπτό να στέλνει μετρήσεις στο HA. Θα παρακολουθήσω πως θα πάει σήμερα, αν και δεν το βλέπω να με βγάζει η μπαταρία μέχρι αύριο, ήδη η στάθμη της έπεσε αρκετά. Έχω και μία OLED I2C οθόνη όπου εμφανίζονται παράλληλα και σε αυτήν πληροφορίες για τη θερμοκρασία του νερού και της στάθμης της μπαταρίας, υποψιάζομαι πως μεγάλο μέρος της κατανάλωσης προέρχεται από αυτήν. Ακόμα δε μπορώ να χωνέψω το γεγονός πως καταβροχθίζει αμπέρ με τέτοιο ρυθμό το σύστημα. Τέλος πάντων, με κόβω να προχωράω σε εφαρμογή λύσης με μόνιμη τροφοδοσία από ένα 5v USB τροφοδοτικό. Δεν χρειάζεσαι ανά λεπτό μετρήσεις. Θα το είχα ανά 5' και εννοείται αφαιρείς οθόνη. 1
DrStef Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, nkarama είπε Σε σύστημα που τροφοδοτείτε απο μπαταρία, κάνουμε οικονομία και το παραμικρό mA και εσύ έβαλες και οθόνη? εδώ LED το σκεφτόμαστε να βάλουμε και αν βάλουμε του μειώνουμε το ρεύμα όσο μπορούμε, ίσα να φαίνετε.... Μπαταρία με Wifi δεν θα χρησιμοποιούσα. Εκ φύσεως είναι πολύ απαιτητικά σε κατανάλωση. Δες άλλες λύσεις. Εγώ έχω κάνει μια ιδιοκατασκευή με arduino και NRF24L01 πομποδέκτη, και ένα ηλιακό πάνελ των 5 ευρώ, και το mysensors framework. Βέβαια, προς το παρών το χρησιμοποιώ μόνο για τον καιρό, και δεν έχω συνδεμένο το αισθητήρα στον θερμοσίφωνα (έλλειψη κυάθίου) αλλά 4 χρόνια τώρα η μπαταρία είναι φουλ. Αν θες, πλακέτες υπάρχουν... Κάπου εδω μέσα λογικά σε προηγούμενα posts θα το έχω βάλει... Δεν φανταζόμουν ότι θα κατανάλωνε τόσο η οθόνη 😉. Είχα ήδη τον esp και τον αισθητήρα για αυτό προχώρησα στη λύση αυτή. Ως προς το κυάθιο ούτε εγώ είχα κυάθιο, αυτό που έκανα ήταν να σφηνώσω τον αισθητήρα ανάμεσα στο καζάνι και τη μόνωση. Στη συνέχεια πήρα δύο μετρήσεις μία από τον αισθητήρα αυτόν και μία από δεύτερο αισθητήρα απευθείας από το νερό της βρύσης. Παρατήρησα μία απόκλιση κοντά στους 3 βαθμούς Κελσίου, της βρύσης ήταν πιο μεγάλη η μέτρηση, απολύτως φυσιολογικό, οπότε πρόσθεσα filters και multiply στο yaml λύνοντας το πρόβλημα αυτό. 1 ώρα πριν, liakjim είπε Δεν χρειάζεσαι ανά λεπτό μετρήσεις. Θα το είχα ανά 5' και εννοείται αφαιρείς οθόνη. Καλή ιδέα θα δοκιμάσω να αυξήσω τον χρόνο αδρανείας. Η οθόνη χρειάζεται για να λαμβάνουν πληροφορίες οι γονείς μου που δεν το έχουν με το τάμπλετ και το HA καθόλου. Edit: Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα πως υπάρχει δυνατότητα να πειράξεις το contrast της οθόνης, γίνεται και το brightness αλλά με την SSD1305, εχώ έχω την SSD1306, ίσως με αυτό τον τρόπο περιορίσω κάπως την κατανάλωση της. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου από DrStef
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα