Προς το περιεχόμενο

Smart Home

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, DrStef said:

Έχω έναν βασικό αυτοματισμό ο οποίος τρέχει για συγκεκριμένα λεπτά όταν ενεργοποιείς τον κύριο διακόπτη του θερμοσίφωνα, για παράδειγμα έχει οριστεί στα 30 λεπτά. Τα 30 λεπτά μπήκαν με δύο κριτήρια α) είναι αρκετά για να ζεσταθεί ο θερμοσίφωνας, β) οικονομία, σε περίπτωση που τον ξεχάσουμε ανοιχτό να μην παραμένει σε λειτουργία και καίει τζάμπα ρεύμα.

Από εκεί και πέρα ήθελα να έχω και περισσότερη ευελιξία ανάλογα τις συνθήκες, για παράδειγμα να ενεργοποιήσω τη συσκευή μου για 5 λεπτά, 10 λεπτά, 15 λεπτά... ν λεπτά, αυτό θα απαιτούσε να έχω πολλούς ξεχωριστούς αυτοματισμούς και τα αντίστοιχα μπουτόν τους, οπότε με έναν slider που καθορίζει πόσα λεπτά χρειάζομαι κάθε φορά και ένα μπουτόν καλύπτω όλες αυτές τις εκδοχές.

Άρα έχω με αυτόν τον τρόπο

1. βασική λειτουργία που τρέχει για στάνταρ χρόνο και
2. μία λειτουργία με μεταβλητό χρόνο και στα πλαίσια του χρόνου της βασικής λειτουργίας.

Κατάλαβα αλλα γτ δε βαζεις έναν αισθητήρα θερμοκρασιας?. Τυχαια σαν αυτο https://www.e-ziatakis.gr/SONOFF-TH16-KIT2

Εγώ εχω της αντλιας αλλα η λογική είναι ιδια. Μολις πιασει ο αισθητήρας χ βαθμους πχ 52 κλεισε το ρελε. Ουτε παιζεις τυχαια με χρόνους ούτε θες 3 σεναρια. Εχει 52; Κλεινει. Δε ξεχνιέται ποτε ανοιχτό κ δε καίει περισσότερο απο οσο πρέπει.

Εμενα επειδη ειναι ηλιακός μαλιστα εχει δευτερο σεναριο κ οταν διαβάζει 75 βαθμους απο ιουνιο μέχρι Σεπτέμβριο απο τον αισθητήρα ανοίγει τον κυκλοφορητή να πεσει η θερμοκρασία.

• Like 1
  • Απαντ. 9,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, sndev είπε

Κατάλαβα αλλα γτ δε βαζεις έναν αισθητήρα θερμοκρασιας?. Τυχαια σαν αυτο https://www.e-ziatakis.gr/SONOFF-TH16-KIT2

Εγώ εχω της αντλιας αλλα η λογική είναι ιδια. Μολις πιασει ο αισθητήρας χ βαθμους πχ 52 κλεισε το ρελε. Ουτε παιζεις τυχαια με χρόνους ούτε θες 3 σεναρια. Εχει 52; Κλεινει. Δε ξεχνιέται ποτε ανοιχτό κ δε καίει περισσότερο απο οσο πρέπει.

Εμενα επειδη ειναι ηλιακός μαλιστα εχει δευτερο σεναριο κ οταν διαβάζει 75 βαθμους απο ιουνιο μέχρι Σεπτέμβριο απο τον αισθητήρα ανοίγει τον κυκλοφορητή να πεσει η θερμοκρασία.

Η επόμενη προσθήκη θα είναι αυτή του αισθητήρα θερμοκρασίας για να τσεκάρω σε τι κατάσταση βρίσκεται το νερό, έχω esp μοντούλα και ds18b20 αισθητήρα αλλά προς το παρόν με περιορίζει το στοιχείο της απόστασης, εγώ βρίσκομαι στον 1ο όροφο και ο ηλιακός είναι στην ταράτσα στον 3ο όροφο.

Ακόμα όμως και τότε τα σενάρια αυτά θα είναι χρήσιμα, φαντάσου για παράδειγμα σε μια μέρα χειμωνιάτικη με ελάχιστη ηλιοφάνεια η θερμοκρασία του νερού να βρίσκεται στους 35-40 C και με μία 5-10λεπτη λειτουργία του ηλιακού να το στείλεις στους 50-60 βαθμούς.

Μετά παίζουν και άλλα σενάρια, το αν θα κάνει ένας μπάνιο ή περισσότεροι, οπότε θα πρέπει να λειτουργήσει λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα. 

• Like 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, sndev είπε

Ο κυκλοφορητής που κυκλοφορει τα νερά; Προς τις βρύσες; Κατανάλωση ρεύματος;

Εχεις καποιο σκαρίφημα της υδραυλικής εγκατάστασης;

Δημοσ.
26 minutes ago, Vagosman said:

Ο κυκλοφορητής που κυκλοφορει τα νερά; Προς τις βρύσες; Κατανάλωση ρεύματος;

Εχεις καποιο σκαρίφημα της υδραυλικής εγκατάστασης;

δεν εχω ετοιμο το βρηκα

προς τις βρυσες, παιρνει τα νερα βασικα που νε στους σωληνες τα γυρναει μες τον ηλιακο κ συμπληρωνει παλι στους σωληνες απο τον ηλιακο. δλδ τα κανει γυρω γύρω το καλοκαιρι ,οπότε πέφτει η θερμοκρασία στον ηλιακο.

ε υπολόγιζε 20kw το μηνα το καλοκαιρι που δουλευει. τώρα που απλα ειναι στο ρευμα 2kw το μηνα

• Like 1
Δημοσ.
Στις 23/1/2025 στις 2:36 ΜΜ, DrStef είπε

Σας ευχαριστώ όλους @flampouras @liakjim @userAnon @sagy για τις απαντήσεις σας, των οποίων η κάθε μία είχε διαφορετική προσέγγιση και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, η μέθοδος με το σκριπτάκι του flampouras μου βγήκε γρήγορα, μου φάνηκε σαν παιχνιδάκι. 

Πέρα από την κυρίως λειτουργία είδα και επιπλέον χαρακτηριστικά όπως αποστολή ειδοποίησης στο κινητό, εμφάνιση επιβεβαίωσης εντολής κτλ, τα οποία και δοκίμασα και με βόλεψαν κιόλας. Με το confirmation text του flampouras δεν έβγαλα άκρη, φαντάζομαι είναι κάποιο popup παράθυρο στο οποίο ζητάει επιβεβαίωση για την εντολή; δεν μου εμφανίζει τίποτα δεν ξέρω γιατί.

Εκεί που θέλω να εστιάσω πιο πολύ είναι στου liakjim τη πρόταση, όπου κάνει χρήση ενός slider για να ορίσει τη τιμή του χρονομέτρου και το οποίο θα με γλιτώσει από τη χρήση 3 ξεχωριστών μπουτόν.
Οπότε μιλάμε για 1 μοναδικό μπουτόν που θα τρέχει το σκριπτ και 1 slider που θα ορίζει τη τιμή του χρονομέτρου που έχει οριστεί μέσα στο σκριπτ. Αυτό που με δυσκολεύει και δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα, είναι το, πως γίνεται η ανάθεση της τρέχουσας τιμής του slider στο χρονόμετρο;
Επίσης απ` ότι έψαξα στις παραμέτρους του slider μπορείς να εφαρμόσεις βήμα και range, το βήμα σκέφτομαι να το βάλω ανά 5 (λεπτά) και το range της μπάρας 0-30.

Παρακαλώ!

Κανονικά θα πρέπει να σου εμφανίσει κάτι τέτοιο:

image.png.b4c8decb228a64372a3e3fd533f6fd90.png

Δες μήπως σου έχει ξεφύγει κανένα κένο. Έχει σημασία το "μέσα - έξω" στον κώδικα.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 28/1/2025 στις 2:10 ΜΜ, flampouras είπε

Δες μήπως σου έχει ξεφύγει κανένα κένο. Έχει σημασία το "μέσα - έξω" στον κώδικα.

Όντως δούλεψε χτες που ξανά προσπάθησα, ίσως έφταιγε κάποια εσοχή ή ίσως είναι καλύτερα να δουλεύεις σε αυτά μετά τα μεσάνυχτα που πέφτουν για ύπνο όλοι και έχεις καθαρό μυαλό 😄. Μάλιστα κατάφερα και τον timer να μετράει αντίστροφα ώστε να ξέρω πόσος χρόνος απομένει για να ολοκληρωθεί ο αυτοματισμός.

Μέχρι στιγμής έχω καταφέρει τις εξής λειτουργίες και αυτοματισμούς.

• Έναν slider για να ορίζω τα λεπτά που θα λειτουργήσει η συσκευή.
  • Ένα μπουτόν που θα ενεργοποιεί τον αυτοματισμό.
  • Ένα pop-up confirmation μήνυμα πατώντας το μπουτόν.
  • Ένας timer που μετράει αντίστροφα τον χρόνο που έχει οριστεί στον slider.
  • Ηχητικό ενημερωτικό μήνυμα ενεργοποίησης στα ελληνικά που παίζει σε όλες τις εντός συσκευές κινητά και τάμπλετ.
  • Notification ενεργοποίησης στα κινητά που βρίσκονται εκτός σπιτιού, κατά την επιστροφή τους να ξέρουν.
  • Ηχητικό ενημερωτικό μήνυμα απενεργοποίησης στα ελληνικά που παίζει σε όλες τις εντός συσκευές κινητά και τάμπλετ.

Νομίζω έχω καλυφθεί με αυτά, από πλευράς ηλιακού θερμοσίφωνα, το οποίο μοτίβο εντολών μπορώ να εφαρμόσω ενδεχομένως και σε άλλες συσκευές, το μόνο που απομένει είναι να του προσθέσω αισθητήρα θερμοκρασίας.

• Like 1
Δημοσ.

Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι πολύ καινούριος στο HA οπότε δείξτε κατανόηση.

Έχω ένα HACS Integration για το αυτοκίνητο (εδώ) και λέω να φτιάξω για αρχή ένα dashboard με πληροφορίες. Το θέμα μου είναι ότι τα στατιστικά είναι ως attributes μέσα σε κάποιον sensor, πχ εδώ:

WC2nnYx.png

Υπάρχει εύκολος τρόπος να εμφανίσω μια κάρτα με τα στοιχεία που με νοιάζουν; Π.χ. duration, distance, ev duration, ev distance, avg consumption?

ή θα πρέπει να δημιουργήσω 5 "ενδιάμεσους" sensors με αυτά τα στοιχεία που με ενδιαφέρουν;

Δημοσ.
Στις 31/1/2025 στις 1:34 ΜΜ, foniki_melitzana είπε

Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι πολύ καινούριος στο HA οπότε δείξτε κατανόηση.

Έχω ένα HACS Integration για το αυτοκίνητο (εδώ) και λέω να φτιάξω για αρχή ένα dashboard με πληροφορίες. Το θέμα μου είναι ότι τα στατιστικά είναι ως attributes μέσα σε κάποιον sensor, πχ εδώ:

WC2nnYx.png

Υπάρχει εύκολος τρόπος να εμφανίσω μια κάρτα με τα στοιχεία που με νοιάζουν; Π.χ. duration, distance, ev duration, ev distance, avg consumption?

ή θα πρέπει να δημιουργήσω 5 "ενδιάμεσους" sensors με αυτά τα στοιχεία που με ενδιαφέρουν;

Αν σε ενδιαφέρει να εμφανίσεις ένα μόνο attribute, υπάρχει η "entity card" στην οποία έχει επιλογή να ορίσεις να εμφανίζεται ένα μόνο attribute. Μπορείς να χώσεις πολλές τέτοιες κάρτες, μέσα σε ένα section στο dashboard, με τη κάθε μια να έχει ορισμένο διαφορετικό attribute.
Αλλιώς αν θες όλα τα attributes ως λίστα, μια πιο compact δλδ λύση μέσα σε καρτέλα όπως φαίνονται και στην εικόνα σου, τότε θα πρέπει να πας σε "entities card" και θα πρέπει να εφαρμόσεις πρώτα αυτή τη λύση εδώ όπου η λογική είναι να μετατρέψεις το κάθε attribute σε entity .

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα, 

θέλω να κάνω κάποιους αυτοματισμούς σπίτι και θέλω να ρωτήσω να προτιμήσω sonoff ή Shelly? Επίσης να προτιμήσω zigbee ή όλα να είναι στο WiFi? 
πείτε μου γνώμες γιατί τώρα ξεκινάω με αυτό το άθλημα.. 

ευχαριστώ 

• Moderators
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Karanikolis είπε

Καλησπέρα, 

θέλω να κάνω κάποιους αυτοματισμούς σπίτι και θέλω να ρωτήσω να προτιμήσω sonoff ή Shelly? Επίσης να προτιμήσω zigbee ή όλα να είναι στο WiFi? 
πείτε μου γνώμες γιατί τώρα ξεκινάω με αυτό το άθλημα.. 

ευχαριστώ 

Προσωπικα προτιμώ Shelly. WiFI πιο σταθερες αλλα θες καλο ρουτερ να μπορει να υποστηριξει τις συσκευες. Προτιμω zigbee παντως. 

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Προσωπικα προτιμώ Shelly. WiFI πιο σταθερες αλλα θες καλο ρουτερ να μπορει να υποστηριξει τις συσκευες. Προτιμω zigbee παντως. 

Το WiFi το έχω όλο σε unifi ap, δεν υπάρχει θέμα σε αυτό. Δεν ξέρω τι διαφορά έχει το zigbee με το "απλό" WiFi 🤔

Δημοσ.
On 02/02/2025 at 04:17, DrStef said:

Αν σε ενδιαφέρει να εμφανίσεις ένα μόνο attribute, υπάρχει η "entity card" στην οποία έχει επιλογή να ορίσεις να εμφανίζεται ένα μόνο attribute. Μπορείς να χώσεις πολλές τέτοιες κάρτες, μέσα σε ένα section στο dashboard, με τη κάθε μια να έχει ορισμένο διαφορετικό attribute.
Αλλιώς αν θες όλα τα attributes ως λίστα, μια πιο compact δλδ λύση μέσα σε καρτέλα όπως φαίνονται και στην εικόνα σου, τότε θα πρέπει να πας σε "entities card" και θα πρέπει να εφαρμόσεις πρώτα αυτή τη λύση εδώ όπου η λογική είναι να μετατρέψεις το κάθε attribute σε entity .

On 02/02/2025 at 10:29, jkoukos said:

Γίνεται να εμφανιστεί attribute κατευθείαν και στην Entities card.

23 hours ago, DrStef said:

Όντως έχεις δίκιο 👍

@foniki_melitzana τσέκαρε στην εικόνα και επανέλαβε το μοτίβο για τα attributes που σε ενδιαφέρουν

entities.png.328fc23b5cbf843cb674cd55a7fbea95.png

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...