liakjim Δημοσ. Πέμπτη στις 02:46 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 02:46 μμ 6 λεπτά πριν, DrStef είπε Αυτό που με δυσκολεύει και δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα, είναι το, πως γίνεται η ανάθεση της τρέχουσας τιμής του slider στο χρονόμετρο; Επίσης απ` ότι έψαξα στις παραμέτρους του slider μπορείς να εφαρμόσεις βήμα και range, το βήμα σκέφτομαι να το βάλω ανά 5 (λεπτά) και το range της μπάρας 0-30. Είναι input number helper . Για να καταλάβεις, το yaml από την κάρτα πάει έτσι -> Spoiler type: entities entities: - entity: automation.boiler_on_timer icon: mdi:counter name: Automation timer - entity: switch.sonoff_10015b118a icon: mdi:water-boiler secondary_info: last-changed name: Boiler - entity: input_number.boiler_counter icon: mdi:timelapse name: Boiler timer - entity: timer.timer - entity: automation.boiler_on icon: mdi:water-boiler - entity: automation.boiler_off icon: mdi:water-boiler-off - entity: input_datetime.boiler_on - entity: input_datetime.boiler_off icon: mdi:clock-time-four - entity: automation.boiler_on_midday icon: mdi:water-boiler - entity: automation.boiler_off_midday icon: mdi:water-boiler-off - entity: input_datetime.boiler_on_midday icon: mdi:clock-time-four - entity: input_datetime.boiler_off_midday icon: mdi:clock-time-four show_header_toggle: false state_color: true footer: type: buttons entities: [] title: Boiler Για να δουλέψει με τον timer, βάζεις την τιμή ως delay έτσι -> Spoiler alias: Boiler on timer description: "" mode: single triggers: - to: "on" entity_id: - switch.sonoff_10015b118a trigger: state conditions: [] actions: - delay: minutes: "{{ states('input_number.boiler_counter')| int}}" - data: {} target: entity_id: switch.sonoff_10015b118a action: switch.turn_off
GP Δημοσ. Πέμπτη στις 04:04 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 04:04 μμ Προσωπικά για τον θερμοσίφωνα με έχει βολέψει και αυτό: https://github.com/nielsfaber/scheduler-card (ΗΑ πάντα) 1
DrStef Δημοσ. Πέμπτη στις 10:38 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 10:38 μμ Προσθαπώ να αντιγράψω τον κώδικα σου @liakjim και να τον προσαρμόσω στα δικά μου δεδομένα αλλά συναντώ προβλήματα. Αυτό που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής, το οποίο βρίσκεται κοντά στα θέλω μου είναι να δημιουργήσω ένα σκριπτάκι το οποίο με το πάτημα ενός μπουτόν έδινε εντολή να ανάψει η συσκευή για 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια άνοιξα τον κώδικα του script και άλλαξα τη γραμμή με τα δευτερόλεπτα, αντί για τη τιμή 5 δλδ του ανέθεσα να λαμβάνει τιμές από τον slider, ενός input helper, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα. Ο δικός μου slider παιρνει τιμές από 5 έως 30. το section με τη συσκευή έχει την παρακάτω μορφή Η πρώτη καρτέλα με το εικονίδιο του λαμπτήρα (επέλεξα να πειραματιστώ πρώτα σε λαμπτήρα, για να μην χρειάζεται να ανοιγκοκλείνω τον θερμοσίφωνα για λόγους κατανάλωσης) είναι το μπουτόν, στο οποίο ως action έχω ορίσει να τρέχει το script κάθε φορά. Αυτό που δεν έχω καταφέρει είναι να κάνω το timer, στην δεύτερη καρτέλα, να ξεκινά τη μέτρηση ώστε να γνωρίζω πόση ώρα απομένει για την ολοκλήρωση του αυτοματισμού λαμβάνοντας πάλι τιμές από τον input helper. Δεν είμαι εξοικειωμένος ιδιαίτερα με το yaml και προσπαθώ να κάνω τα πιο πολλά με visual editor, έχω σαλέψει λίγο και το αφήνω προς το παρόν, θα το πιάσω από αύριο πάλι.
liakjim Δημοσ. Πέμπτη στις 11:08 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 11:08 μμ 29 λεπτά πριν, DrStef είπε Προσθαπώ να αντιγράψω τον κώδικα σου @liakjim και να τον προσαρμόσω στα δικά μου δεδομένα αλλά συναντώ προβλήματα. Αυτό που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής, το οποίο βρίσκεται κοντά στα θέλω μου είναι να δημιουργήσω ένα σκριπτάκι το οποίο με το πάτημα ενός μπουτόν έδινε εντολή να ανάψει η συσκευή για 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια άνοιξα τον κώδικα του script και άλλαξα τη γραμμή με τα δευτερόλεπτα, αντί για τη τιμή 5 δλδ του ανέθεσα να λαμβάνει τιμές από τον slider, ενός input helper, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα. Ο δικός μου slider παιρνει τιμές από 5 έως 30. το section με τη συσκευή έχει την παρακάτω μορφή Η πρώτη καρτέλα με το εικονίδιο του λαμπτήρα (επέλεξα να πειραματιστώ πρώτα σε λαμπτήρα, για να μην χρειάζεται να ανοιγκοκλείνω τον θερμοσίφωνα για λόγους κατανάλωσης) είναι το μπουτόν, στο οποίο ως action έχω ορίσει να τρέχει το script κάθε φορά. Αυτό που δεν έχω καταφέρει είναι να κάνω το timer, στην δεύτερη καρτέλα, να ξεκινά τη μέτρηση ώστε να γνωρίζω πόση ώρα απομένει για την ολοκλήρωση του αυτοματισμού λαμβάνοντας πάλι τιμές από τον input helper. Δεν είμαι εξοικειωμένος ιδιαίτερα με το yaml και προσπαθώ να κάνω τα πιο πολλά με visual editor, έχω σαλέψει λίγο και το αφήνω προς το παρόν, θα το πιάσω από αύριο πάλι. Για τον timer θέλεις ακόμη έναν αυτοματισμό ο οποίος θα μετράει αντίστροφα alias: Boiler time left description: "" mode: single triggers: - to: "on" from: "off" entity_id: - switch.sonoff_10015b118a trigger: state conditions: - condition: state entity_id: automation.boiler_on_timer state: "on" actions: - data: duration: 00:{{states('input_number.boiler_counter')|int}}:00 target: entity_id: timer.timer action: timer.start
nickol-us Δημοσ. χθες στις 11:39 πμ Δημοσ. χθες στις 11:39 πμ Στις 23/1/2025 στις 11:08 ΜΜ, liakjim είπε Επειδή βλέπω ασχολείσαι και μάλλον καιρό... Έβαλα τα κλιματιστικά (white edge 16 & sensira 9). Στο toshiba έχω ένδειξεις κατανάλωσης μέσω της εφαρμογής, στα άλλα δύο που δεν έχουν Wifi όμως όχι. Ποιος ο καλύτερος τρόπος ελέγχου καταναλώσεων των κλιματιστικών; Τα κλιματιστικά είναι συνδεδεμένα εξωτερικά από κουτί, οπότε πριζάκια τύπου tapo, μπαίνουν μεν, με πατέντα δε... (έχω δει την πατέντα σου αλλά δε με ψήνει ιδιαίτερα ) Υπάρχουν μετρητές (οικονομικοί) που θα μπορούσαν να μπουν στον πίνακα (πχ); Οι γραμμές πάνε απευθείας πίνακα, χωρίς άλλα φορτία, οπότε είναι λύση που την εξετάζω (έχω 4-5 κενές θέσεις) Τελευταία ερώτηση, έχεις υπόψιν κάποιον τρόπο για να βλέπω τη θερμοκρασία στο νερό του θερμοσίφωνα;
liakjim Δημοσ. χθες στις 12:08 μμ Δημοσ. χθες στις 12:08 μμ 28 λεπτά πριν, nickol-us είπε Επειδή βλέπω ασχολείσαι και μάλλον καιρό... Έβαλα τα κλιματιστικά (white edge 16 & sensira 9). Στο toshiba έχω ένδειξεις κατανάλωσης μέσω της εφαρμογής, στα άλλα δύο που δεν έχουν Wifi όμως όχι. Ποιος ο καλύτερος τρόπος ελέγχου καταναλώσεων των κλιματιστικών; Τα κλιματιστικά είναι συνδεδεμένα εξωτερικά από κουτί, οπότε πριζάκια τύπου tapo, μπαίνουν μεν, με πατέντα δε... (έχω δει την πατέντα σου αλλά δε με ψήνει ιδιαίτερα ) Υπάρχουν μετρητές (οικονομικοί) που θα μπορούσαν να μπουν στον πίνακα (πχ); Οι γραμμές πάνε απευθείας πίνακα, χωρίς άλλα φορτία, οπότε είναι λύση που την εξετάζω (έχω 4-5 κενές θέσεις) Τελευταία ερώτηση, έχεις υπόψιν κάποιον τρόπο για να βλέπω τη θερμοκρασία στο νερό του θερμοσίφωνα; Έχεις homeassistant;
nickol-us Δημοσ. χθες στις 02:58 μμ Δημοσ. χθες στις 02:58 μμ 2 ώρες πριν, liakjim είπε Έχεις homeassistant; Όχι άλλα είναι υπο συζήτηση, αν αξίζει ίσως μπω σε διαδικασία να στήσω server.
liakjim Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες 8 ώρες πριν, nickol-us είπε Όχι άλλα είναι υπο συζήτηση, αν αξίζει ίσως μπω σε διαδικασία να στήσω server. Ναι , γιατί μετά μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Προσωπικά θα έλεγα sonoff pow eilte 20A. Στον θερμοσίφωνα έβαλα dallas ds18b20 με d1mini και esphome. 1
nickol-us Δημοσ. πριν από 13 ώρες Δημοσ. πριν από 13 ώρες 10 ώρες πριν, liakjim είπε Ναι , γιατί μετά μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Προσωπικά θα έλεγα sonoff pow eilte 20A. Στον θερμοσίφωνα έβαλα dallas ds18b20 με d1mini και esphome. Παρήγγειλα d1 mini και τον αισθητήρα από ali... Για μετρητή προτίμησα επίσης από ali Tuya Smart Life WiFi Energy Monitor Bidirection 1/2 Channel with Clamp Κάπου διάβασα οτι είναι αξιόπιστος(δεν έχω ιδέα αν η πηγή είναι αξιόπιστη...), ενώ καλιμπράρεται κιόλας. Η ευελιξία με τα clamps να αλλάζεις τα προς μέτρηση φορτία που άρεσε περισσότερο και γι'αυτό σου έβαλα παράδειγμα τον shelly. Άσε που δε θα ήθελα για κάθε ασφάλεια να βάλω κι ένα μετρητή. Θα κάνω μετρήσεις στα ac & τη συνολική κατανάλωση του σπιτιού σε 2ο χρόνο. Θα δώσω feedback όταν παραλάβω κι έχω κάποια αποτελέσματα στα χέρια μου. Ελπίζω πως δε σε έχω "ζαλίσει"... το home assistant που το τρέχεις; Διαβάζω στο chatgpt οτι είναι ιδανικό το raspberry pie 4 σε θέμα κατάλωσης και κόστους. Προτείνεις - συστήνεις κάτι άλλο; Κόστος στο περίπου;
liakjim Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες 43 λεπτά πριν, nickol-us είπε Ελπίζω πως δε σε έχω "ζαλίσει"... το home assistant που το τρέχεις; Διαβάζω στο chatgpt οτι είναι ιδανικό το raspberry pie 4 σε θέμα κατάλωσης και κόστους. Προτείνεις - συστήνεις κάτι άλλο; Κόστος στο περίπου; Έχει βγει το raspberry 5. Αν και συμφέρει το homeassistant green ως πλήρης και έτοιμη λύση. Αλλιώς κοιτάς και τη λύση ενός minipc όπου εκεί θα έχεις και το horse power να τρέξεις proxmox και να βάλεις ότι γουστάρεις από έξτρα πραγματάκια 1
DrStef Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες (επεξεργασμένο) Έως ένα σημείο και χάρη στη βοήθεια σας με το σετάρισμα του θερμοσίφωνα έχω ξεμπερδέψει. Όλη αυτή η φιλοσοφία του ΗΑ που κάποια πρέπει να τα κάνεις με UI κάποια με yaml προκαλεί σύγχυση για κάποιον νεοεισερχόμενο. Τέλος πάντων, η λύση ήταν εύκολη τελικά, απλά ως αρχάριος θέλει λίγο χρόνο στην αρχή. Αναφέρω τα βήματα συγκεντρωτικά μήπως βοηθηθεί και κάποιος άλλος. Από helpers χρειάστηκα: 1. ένα input_number, το οποίο είναι ένας slider όπου ορίζω τα λεπτά που θέλω να λειτουργήσει ο θερμοσίφωνας 2. ένα input_button το οποίο πατώντας το δίνει την εντολή για να ενεργοποιηθεί ο αυτοματισμός Από script χρειάστηκα: Ένα σκριπτ το οποίο δίνει την εντολή να ανάψει ο θερμοσίφωνας, κάνει delay με βάσει τα λεπτά που έχω ορίσει με τον input_number, και αφού παρέλθει αυτός ο χρόνος δίνει εντολή να κλείσει ο θερμοσίφωνας Από αυτοματισμούς χρειάστηκα: Έναν αυτοματισμό ο οποίος τίθεται σε λειτουργία με το πάτημα του μπουτόν input_button και τρέχει ως action το script. Ψάχνοντας και δοκιμάζοντας διάφορες εκδοχές, κατάλαβα πως ο αυτοματισμός δεν είναι απαραίτητος όταν έχεις ορίσει ξεχωριστή καρτέλα για το button, μιας και στις παραμέτρους της καρτέλας μπορείς να ορίσεις ως action του μπουτόν να τρέξει απευθείας το script. Στην δική μου περίπτωση όμως όπου έχω μία καρτέλα με entities με λιγότερες παραμέτρους ήταν απαραίτητος ο παραπάνω αυτοματισμός. Εικόνες από καρτέλα ελέγχου και script Spoiler Spoiler Επεξ/σία πριν από 6 ώρες από DrStef 2 1
liakjim Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες 23 λεπτά πριν, DrStef είπε Έως ένα σημείο και χάρη στη βοήθεια σας με το σετάρισμα του θερμοσίφωνα έχω ξεμπερδέψει. Όλη αυτή η φιλοσοφία του ΗΑ που κάποια πρέπει να τα κάνεις με UI κάποια με yaml προκαλεί σύγχυση για κάποιον νεοεισερχόμενο. Τέλος πάντων, η λύση ήταν εύκολη τελικά, απλά ως αρχάριος θέλει λίγο χρόνο στην αρχή. Αναφέρω τα βήματα συγκεντρωτικά μήπως βοηθηθεί και κάποιος άλλος. Από helpers χρειάστηκα: 1. ένα input_number, το οποίο είναι ένας slider όπου ορίζω τα λεπτά που θέλω να λειτουργήσει ο θερμοσίφωνας 2. ένα input_button το οποίο πατώντας το δίνει την εντολή για να ενεργοποιηθεί ο αυτοματισμός Από script χρειάστηκα: Ένα σκριπτ το οποίο δίνει την εντολή να ανάψει ο θερμοσίφωνας, κάνει delay με βάσει τα λεπτά που έχω ορίσει με τον input_number, και αφού παρέλθει αυτός ο χρόνος δίνει εντολή να κλείσει ο θερμοσίφωνας Από αυτοματισμούς χρειάστηκα: Έναν αυτοματισμό ο οποίος τίθεται σε λειτουργία με το πάτημα του μπουτόν input_button και τρέχει ως action το script. Ψάχνοντας και δοκιμάζοντας διάφορες εκδοχές, κατάλαβα πως ο αυτοματισμός δεν είναι απαραίτητος όταν έχεις ορίσει ξεχωριστή καρτέλα για το button, μιας και στις παραμέτρους της καρτέλας μπορείς να ορίσεις ως action του μπουτόν να τρέξει απευθείας το script. Στην δική μου περίπτωση όμως όπου έχω μία καρτέλα με entities με λιγότερες παραμέτρους ήταν απαραίτητος ο παραπάνω αυτοματισμός. Εικόνες από καρτέλα ελέγχου και script Απόκρυψη περιεχομένων Απόκρυψη περιεχομένων Πως μετράς την ισχύ;
DrStef Δημοσ. πριν από 5 ώρες Δημοσ. πριν από 5 ώρες 11 λεπτά πριν, liakjim είπε Πως μετράς την ισχύ; Την εμφανίζει σαν entity, είναι και switch και μετρητής αυτό που έχω, το πήρα από Αλί σαν αυτό εδώ 1
sndev Δημοσ. πριν από 3 ώρες Δημοσ. πριν από 3 ώρες 2 hours ago, DrStef said: Την εμφανίζει σαν entity, είναι και switch και μετρητής αυτό που έχω, το πήρα από Αλί σαν αυτό εδώ Γτ δεν εφτιαξες απλα εναν αυτοματισμό απο το automation?
DrStef Δημοσ. πριν από 1 ώρα Δημοσ. πριν από 1 ώρα 1 ώρα πριν, sndev είπε Γτ δεν εφτιαξες απλα εναν αυτοματισμό απο το automation? Έχω έναν βασικό αυτοματισμό ο οποίος τρέχει για συγκεκριμένα λεπτά όταν ενεργοποιείς τον κύριο διακόπτη του θερμοσίφωνα, για παράδειγμα έχει οριστεί στα 30 λεπτά. Τα 30 λεπτά μπήκαν με δύο κριτήρια α) είναι αρκετά για να ζεσταθεί ο θερμοσίφωνας, β) οικονομία, σε περίπτωση που τον ξεχάσουμε ανοιχτό να μην παραμένει σε λειτουργία και καίει τζάμπα ρεύμα. Από εκεί και πέρα ήθελα να έχω και περισσότερη ευελιξία ανάλογα τις συνθήκες, για παράδειγμα να ενεργοποιήσω τη συσκευή μου για 5 λεπτά, 10 λεπτά, 15 λεπτά... ν λεπτά, αυτό θα απαιτούσε να έχω πολλούς ξεχωριστούς αυτοματισμούς και τα αντίστοιχα μπουτόν τους, οπότε με έναν slider που καθορίζει πόσα λεπτά χρειάζομαι κάθε φορά και ένα μπουτόν καλύπτω όλες αυτές τις εκδοχές. Άρα έχω με αυτόν τον τρόπο 1. βασική λειτουργία που τρέχει για στάνταρ χρόνο και 2. μία λειτουργία με μεταβλητό χρόνο και στα πλαίσια του χρόνου της βασικής λειτουργίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα