Προς το περιεχόμενο

Smart Home

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, DrStef είπε

Αυτό που με δυσκολεύει και δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα, είναι το, πως γίνεται η ανάθεση της τρέχουσας τιμής του slider στο χρονόμετρο;
Επίσης απ` ότι έψαξα στις παραμέτρους του slider μπορείς να εφαρμόσεις βήμα και range, το βήμα σκέφτομαι να το βάλω ανά 5 (λεπτά) και το range της μπάρας 0-30.

Είναι input number helper .

Για να καταλάβεις, το yaml από την κάρτα πάει έτσι -> 

Spoiler
type: entities
entities:
  - entity: automation.boiler_on_timer
    icon: mdi:counter
    name: Automation timer
  - entity: switch.sonoff_10015b118a
    icon: mdi:water-boiler
    secondary_info: last-changed
    name: Boiler
  - entity: input_number.boiler_counter
    icon: mdi:timelapse
    name: Boiler timer
  - entity: timer.timer
  - entity: automation.boiler_on
  - entity: automation.boiler_off
    icon: mdi:water-boiler-off
  - entity: input_datetime.boiler_on
  - entity: input_datetime.boiler_off
    icon: mdi:clock-time-four
  - entity: automation.boiler_on_midday
  - entity: automation.boiler_off_midday
    icon: mdi:water-boiler-off
  - entity: input_datetime.boiler_on_midday
  - entity: input_datetime.boiler_off_midday
show_header_toggle: false
state_color: true
footer:
  type: buttons
  entities: []
title: Boiler

Για να δουλέψει με τον timer, βάζεις την τιμή ως delay έτσι -> 

Spoiler
alias: Boiler on timer
description: ""
mode: single
triggers:
  - to: "on"
    entity_id:
      - switch.sonoff_10015b118a
    trigger: state
conditions: []
actions:
  - delay:
      minutes: "{{ states('input_number.boiler_counter')| int}}"
  - data: {}
    target:
      entity_id: switch.sonoff_10015b118a
    action: switch.turn_off

• Απαντ. 9,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Προσθαπώ να αντιγράψω τον κώδικα σου @liakjim και να τον προσαρμόσω στα δικά μου δεδομένα αλλά συναντώ προβλήματα.

Αυτό που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής, το οποίο βρίσκεται κοντά στα θέλω μου είναι να δημιουργήσω ένα σκριπτάκι το οποίο με το πάτημα ενός μπουτόν έδινε εντολή να ανάψει η συσκευή για 5 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια άνοιξα τον κώδικα του script και άλλαξα τη γραμμή με τα δευτερόλεπτα, αντί για τη τιμή 5 δλδ του ανέθεσα να λαμβάνει τιμές από τον slider, ενός input helper, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα. Ο δικός μου slider παιρνει τιμές από 5 έως 30.

pic1.png.0e7960d757a7673b550c32dbb97f6988.png

το section με τη συσκευή έχει την παρακάτω μορφή

pic2.png.5d2ca31550b895c3ae0f9e3441f64bea.png

Η πρώτη καρτέλα με το εικονίδιο του λαμπτήρα (επέλεξα να πειραματιστώ πρώτα σε λαμπτήρα, για να μην χρειάζεται να ανοιγκοκλείνω τον θερμοσίφωνα για λόγους κατανάλωσης) είναι το μπουτόν, στο οποίο ως action έχω ορίσει να τρέχει το script κάθε φορά.

Αυτό που δεν έχω καταφέρει είναι να κάνω το timer, στην δεύτερη καρτέλα, να ξεκινά τη μέτρηση ώστε να γνωρίζω πόση ώρα απομένει για την ολοκλήρωση του αυτοματισμού λαμβάνοντας πάλι τιμές από τον input helper.

Δεν είμαι εξοικειωμένος ιδιαίτερα με το yaml και προσπαθώ να κάνω τα πιο πολλά με visual editor, έχω σαλέψει λίγο και το αφήνω προς το παρόν, θα το πιάσω από αύριο πάλι.

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, DrStef είπε

Προσθαπώ να αντιγράψω τον κώδικα σου @liakjim και να τον προσαρμόσω στα δικά μου δεδομένα αλλά συναντώ προβλήματα.

Αυτό που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής, το οποίο βρίσκεται κοντά στα θέλω μου είναι να δημιουργήσω ένα σκριπτάκι το οποίο με το πάτημα ενός μπουτόν έδινε εντολή να ανάψει η συσκευή για 5 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια άνοιξα τον κώδικα του script και άλλαξα τη γραμμή με τα δευτερόλεπτα, αντί για τη τιμή 5 δλδ του ανέθεσα να λαμβάνει τιμές από τον slider, ενός input helper, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα. Ο δικός μου slider παιρνει τιμές από 5 έως 30.

pic1.png.0e7960d757a7673b550c32dbb97f6988.png

το section με τη συσκευή έχει την παρακάτω μορφή

pic2.png.5d2ca31550b895c3ae0f9e3441f64bea.png

Η πρώτη καρτέλα με το εικονίδιο του λαμπτήρα (επέλεξα να πειραματιστώ πρώτα σε λαμπτήρα, για να μην χρειάζεται να ανοιγκοκλείνω τον θερμοσίφωνα για λόγους κατανάλωσης) είναι το μπουτόν, στο οποίο ως action έχω ορίσει να τρέχει το script κάθε φορά.

Αυτό που δεν έχω καταφέρει είναι να κάνω το timer, στην δεύτερη καρτέλα, να ξεκινά τη μέτρηση ώστε να γνωρίζω πόση ώρα απομένει για την ολοκλήρωση του αυτοματισμού λαμβάνοντας πάλι τιμές από τον input helper.

Δεν είμαι εξοικειωμένος ιδιαίτερα με το yaml και προσπαθώ να κάνω τα πιο πολλά με visual editor, έχω σαλέψει λίγο και το αφήνω προς το παρόν, θα το πιάσω από αύριο πάλι.

Για τον timer θέλεις ακόμη έναν αυτοματισμό ο οποίος θα μετράει αντίστροφα 

alias: Boiler time left
description: ""
mode: single
triggers:
  - to: "on"
    from: "off"
    entity_id:
      - switch.sonoff_10015b118a
    trigger: state
conditions:
  - condition: state
    entity_id: automation.boiler_on_timer
    state: "on"
actions:
  - data:
      duration: 00:{{states('input_number.boiler_counter')|int}}:00
    target:
      entity_id: timer.timer
    action: timer.start

Δημοσ.
Στις 23/1/2025 στις 11:08 ΜΜ, liakjim είπε

Επειδή βλέπω ασχολείσαι και μάλλον καιρό...

Έβαλα τα κλιματιστικά (white edge 16 & sensira 9).

Στο toshiba έχω ένδειξεις κατανάλωσης μέσω της εφαρμογής, στα άλλα δύο που δεν έχουν Wifi όμως όχι.

Ποιος ο καλύτερος τρόπος ελέγχου καταναλώσεων των κλιματιστικών;

Τα κλιματιστικά είναι συνδεδεμένα εξωτερικά από κουτί, οπότε πριζάκια τύπου tapo, μπαίνουν μεν, με πατέντα δε... (έχω δει την πατέντα σου αλλά δε με ψήνει ιδιαίτερα :P )

Υπάρχουν μετρητές (οικονομικοί) που θα μπορούσαν να μπουν στον πίνακα (πχ); Οι γραμμές πάνε απευθείας πίνακα, χωρίς άλλα φορτία, οπότε είναι λύση που την εξετάζω (έχω 4-5 κενές θέσεις)

Τελευταία ερώτηση, έχεις  υπόψιν κάποιον τρόπο για να βλέπω τη θερμοκρασία στο νερό του θερμοσίφωνα;

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Επειδή βλέπω ασχολείσαι και μάλλον καιρό...

Έβαλα τα κλιματιστικά (white edge 16 & sensira 9).

Στο toshiba έχω ένδειξεις κατανάλωσης μέσω της εφαρμογής, στα άλλα δύο που δεν έχουν Wifi όμως όχι.

Ποιος ο καλύτερος τρόπος ελέγχου καταναλώσεων των κλιματιστικών;

Τα κλιματιστικά είναι συνδεδεμένα εξωτερικά από κουτί, οπότε πριζάκια τύπου tapo, μπαίνουν μεν, με πατέντα δε... (έχω δει την πατέντα σου αλλά δε με ψήνει ιδιαίτερα :P )

Υπάρχουν μετρητές (οικονομικοί) που θα μπορούσαν να μπουν στον πίνακα (πχ); Οι γραμμές πάνε απευθείας πίνακα, χωρίς άλλα φορτία, οπότε είναι λύση που την εξετάζω (έχω 4-5 κενές θέσεις)

Τελευταία ερώτηση, έχεις  υπόψιν κάποιον τρόπο για να βλέπω τη θερμοκρασία στο νερό του θερμοσίφωνα;

Έχεις homeassistant;

Δημοσ.
8 ώρες πριν, nickol-us είπε

Όχι άλλα είναι υπο συζήτηση, αν αξίζει ίσως μπω σε διαδικασία να στήσω  server.

Ναι , γιατί μετά μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Προσωπικά θα έλεγα sonoff pow eilte 20A. 

Στον θερμοσίφωνα έβαλα dallas ds18b20 με d1mini και esphome.

• Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, liakjim είπε

Ναι , γιατί μετά μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Προσωπικά θα έλεγα sonoff pow eilte 20A. 

Στον θερμοσίφωνα έβαλα dallas ds18b20 με d1mini και esphome.

Παρήγγειλα d1 mini και τον αισθητήρα από ali...

Για μετρητή προτίμησα επίσης από ali

Tuya Smart Life WiFi Energy Monitor Bidirection 1/2 Channel with Clamp

Κάπου διάβασα οτι είναι αξιόπιστος(δεν έχω ιδέα αν η πηγή είναι αξιόπιστη...), ενώ καλιμπράρεται κιόλας. Η ευελιξία με τα clamps  να αλλάζεις τα προς μέτρηση φορτία που άρεσε περισσότερο και γι'αυτό σου έβαλα παράδειγμα τον shelly. Άσε που δε θα ήθελα για κάθε ασφάλεια να βάλω κι ένα μετρητή. Θα κάνω μετρήσεις στα ac & τη συνολική κατανάλωση του σπιτιού σε 2ο χρόνο.

Θα δώσω feedback όταν παραλάβω κι έχω κάποια αποτελέσματα στα χέρια μου.

Ελπίζω πως δε σε έχω "ζαλίσει"... το home assistant που το τρέχεις;

Διαβάζω στο chatgpt οτι είναι ιδανικό το raspberry pie 4 σε θέμα κατάλωσης και κόστους.

Προτείνεις - συστήνεις κάτι άλλο;

Κόστος στο περίπου;

Δημοσ.
43 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Ελπίζω πως δε σε έχω "ζαλίσει"... το home assistant που το τρέχεις;

Διαβάζω στο chatgpt οτι είναι ιδανικό το raspberry pie 4 σε θέμα κατάλωσης και κόστους.

Προτείνεις - συστήνεις κάτι άλλο;

Κόστος στο περίπου;

Έχει βγει το raspberry 5. Αν και συμφέρει το homeassistant green ως πλήρης και έτοιμη λύση. 

Αλλιώς κοιτάς και τη λύση ενός minipc όπου εκεί θα έχεις και το horse power να τρέξεις proxmox και να βάλεις ότι γουστάρεις από έξτρα πραγματάκια

image.png.630fd070884248bf21b5d6a082fd2325.png

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έως ένα σημείο και χάρη στη βοήθεια σας με το σετάρισμα του θερμοσίφωνα έχω ξεμπερδέψει. Όλη αυτή η φιλοσοφία του ΗΑ που κάποια πρέπει να τα κάνεις με UI κάποια με yaml προκαλεί σύγχυση για κάποιον νεοεισερχόμενο. Τέλος πάντων, η λύση ήταν εύκολη τελικά, απλά ως αρχάριος θέλει λίγο χρόνο στην αρχή. Αναφέρω τα βήματα συγκεντρωτικά μήπως βοηθηθεί και κάποιος άλλος.

Από helpers χρειάστηκα:
   1. ένα input_number, το οποίο είναι ένας slider όπου ορίζω τα λεπτά που θέλω να λειτουργήσει ο θερμοσίφωνας
   2. ένα input_button το οποίο πατώντας το δίνει την εντολή για να ενεργοποιηθεί ο αυτοματισμός

Από script χρειάστηκα:
Ένα σκριπτ το οποίο δίνει την εντολή να ανάψει ο θερμοσίφωνας, κάνει delay με βάσει τα λεπτά που έχω ορίσει με τον  input_number, και αφού παρέλθει αυτός ο χρόνος δίνει εντολή να κλείσει ο θερμοσίφωνας

Από αυτοματισμούς χρειάστηκα:
Έναν αυτοματισμό ο οποίος τίθεται σε λειτουργία με το πάτημα του μπουτόν input_button και τρέχει ως action το script.

Ψάχνοντας και δοκιμάζοντας διάφορες εκδοχές, κατάλαβα πως ο αυτοματισμός δεν είναι απαραίτητος όταν έχεις ορίσει ξεχωριστή καρτέλα για το button, μιας και στις παραμέτρους της καρτέλας μπορείς να ορίσεις ως action του μπουτόν να τρέξει απευθείας το script.
Στην δική μου περίπτωση όμως όπου έχω μία καρτέλα με entities με λιγότερες παραμέτρους ήταν απαραίτητος ο παραπάνω αυτοματισμός.

Εικόνες από καρτέλα ελέγχου και script

Spoiler

Screenshot 2025-01-26 161056.png

Spoiler

Screenshot 2025-01-26 162841.png

Επεξ/σία από DrStef
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, DrStef είπε

Έως ένα σημείο και χάρη στη βοήθεια σας με το σετάρισμα του θερμοσίφωνα έχω ξεμπερδέψει. Όλη αυτή η φιλοσοφία του ΗΑ που κάποια πρέπει να τα κάνεις με UI κάποια με yaml προκαλεί σύγχυση για κάποιον νεοεισερχόμενο. Τέλος πάντων, η λύση ήταν εύκολη τελικά, απλά ως αρχάριος θέλει λίγο χρόνο στην αρχή. Αναφέρω τα βήματα συγκεντρωτικά μήπως βοηθηθεί και κάποιος άλλος.

Από helpers χρειάστηκα:
   1. ένα input_number, το οποίο είναι ένας slider όπου ορίζω τα λεπτά που θέλω να λειτουργήσει ο θερμοσίφωνας
   2. ένα input_button το οποίο πατώντας το δίνει την εντολή για να ενεργοποιηθεί ο αυτοματισμός

Από script χρειάστηκα:
Ένα σκριπτ το οποίο δίνει την εντολή να ανάψει ο θερμοσίφωνας, κάνει delay με βάσει τα λεπτά που έχω ορίσει με τον  input_number, και αφού παρέλθει αυτός ο χρόνος δίνει εντολή να κλείσει ο θερμοσίφωνας

Από αυτοματισμούς χρειάστηκα:
Έναν αυτοματισμό ο οποίος τίθεται σε λειτουργία με το πάτημα του μπουτόν input_button και τρέχει ως action το script.

Ψάχνοντας και δοκιμάζοντας διάφορες εκδοχές, κατάλαβα πως ο αυτοματισμός δεν είναι απαραίτητος όταν έχεις ορίσει ξεχωριστή καρτέλα για το button, μιας και στις παραμέτρους της καρτέλας μπορείς να ορίσεις ως action του μπουτόν να τρέξει απευθείας το script.
Στην δική μου περίπτωση όμως όπου έχω μία καρτέλα με entities με λιγότερες παραμέτρους ήταν απαραίτητος ο παραπάνω αυτοματισμός.

Εικόνες από καρτέλα ελέγχου και script

Απόκρυψη περιεχομένων

Screenshot 2025-01-26 161056.png

Απόκρυψη περιεχομένων

Screenshot 2025-01-26 162841.png

Πως μετράς την ισχύ;

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, liakjim είπε

Πως μετράς την ισχύ;

Την εμφανίζει σαν entity, είναι και switch και μετρητής αυτό που έχω, το πήρα από Αλί σαν αυτό εδώ

• Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, DrStef said:

Την εμφανίζει σαν entity, είναι και switch και μετρητής αυτό που έχω, το πήρα από Αλί σαν αυτό εδώ

Γτ δεν εφτιαξες απλα εναν αυτοματισμό απο το automation?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, sndev είπε

Γτ δεν εφτιαξες απλα εναν αυτοματισμό απο το automation?

Έχω έναν βασικό αυτοματισμό ο οποίος τρέχει για συγκεκριμένα λεπτά όταν ενεργοποιείς τον κύριο διακόπτη του θερμοσίφωνα, για παράδειγμα έχει οριστεί στα 30 λεπτά. Τα 30 λεπτά μπήκαν με δύο κριτήρια α) είναι αρκετά για να ζεσταθεί ο θερμοσίφωνας, β) οικονομία, σε περίπτωση που τον ξεχάσουμε ανοιχτό να μην παραμένει σε λειτουργία και καίει τζάμπα ρεύμα.

Από εκεί και πέρα ήθελα να έχω και περισσότερη ευελιξία ανάλογα τις συνθήκες, για παράδειγμα να ενεργοποιήσω τη συσκευή μου για 5 λεπτά, 10 λεπτά, 15 λεπτά... ν λεπτά, αυτό θα απαιτούσε να έχω πολλούς ξεχωριστούς αυτοματισμούς και τα αντίστοιχα μπουτόν τους, οπότε με έναν slider που καθορίζει πόσα λεπτά χρειάζομαι κάθε φορά και ένα μπουτόν καλύπτω όλες αυτές τις εκδοχές.

Άρα έχω με αυτόν τον τρόπο

1. βασική λειτουργία που τρέχει για στάνταρ χρόνο και
2. μία λειτουργία με μεταβλητό χρόνο και στα πλαίσια του χρόνου της βασικής λειτουργίας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...